הרבה פעמים שואלים אותי מה דעתי על האופניים האלה, ועל אופניים אחרים… והאם כדאי לקנות את האופניים האלה והאלה… אבל לפני שבוחרים מוצר ספציפי יש החלטה מקדימה: מתי לקנות חדשים ומתי לקנות משומשים?

מאת: גיא חלמיש

אפקטיביות בקנייה

קודם כל צריך להבין שמטרת הקנייה של אנשים שונים אינה זהה בין אחד לשני. הסיבות לרכישה הן מגוונות ורבות, ולכן חשוב מאוד שכל אחד יבין את המניע שלו באמת, בדיוק, ולא בערך. כי הקנייה האפקטיבית היא קנייה שנותנת לכם את המענה על הצורך שלכם וכל קנייה אחרת אינה רציונלית. אגב, גם אם המטרה שלכם היא רגשית לגמרי והקנייה משרתת את זה, זו קנייה רציונלית!

לחצו פה לבייקפאנל בטלגרם!

מניע 1: שדרוג כלכלי (יעני בזול)

מחיר האופניים המשומשים היום בישראל מאוד נמוך. יכולת לקנות אופניים ב 20,000 לפני שנה, וסיכוי סביר שהיום תוכל למכור אותם בגג 8000 ש”ח. למה? כי היבואנים בישראל נתקעו עם מלאים גדולים, ומוכרים ב 30-60% הנחה משנתונים קודמים: רק לאחרונה סיפרנו לכם על האאוטלט של KTM. בכל אביב, קיץ בלק פריידי וסוף שנה יש מבצעים של היבואנים. לאחרונה גם ראינו מבצע טרייד אין ברוזן ומינץ לחשמלי. המחירים של המבצעים האלה גורמים לשני דברים:  אנשים לא קונים מחוץ למבצעים ומחירי המשומשים נשחטו לרמה מדהימה. 

כשיש מבצעים שמייצרים הנחות משמעותיות אזי קשה מאוד למכור אופניים משומשים בחצי מחיר. המחירים של המשומשים יורדים לרבע עד חצי מחדש. באופני כביש, כשרמת השחיקה של אופניים אינה גבוהה, זו יכולה להיות קנייה מצוינת מבחינה כלכלית. גם באופני הרים אפשר למצוא מציאות במצב מצוין. אבל זה גם מה שמגדיר את ההזדמנויות לקניות של אופניים חדשים: מבצעים, אאוטלטים וטריידאינים של היבואנים מייצרים הזדמנויות שלא יכולות להתעלם מהאפשרויות במשומשים. 

מניע 2: רצון להתחדש 

אני חושב שזה המניע העיקרי בעולם האופניים. אתם רוכבים שנים עם אותו הזוג ופשוט בא לכם על מוצר חדש, עדכני ויפה יותר. מיציתם את האופניים הקודמים שלכם. האהבה דעכה. הרבה פעמים זה בא ביחד עם “חיפוש מוטיבציה לרכיבה”. לפעמים רכישת אופניים חדשים פשוט מזריקה בנו את האנרגיות החסרות לצאת ולרכוב. פה נמצא הכי הרבה קונים שבוחרים באופציה החדשה. 

מי שהמטרה העיקרית שלו היא “להרגיש חדש דנדש מהעטיפה” – זו מטרה לגיטימית שאני מאוד מבין. ההמלצה שלי עבורך:  קנה אופניים חדשים דנדשים מהעטיפה… לעולם מוצר משומש יתקשה להתחרות בתחושה הכייפית הזו. כשזה דגם חדש, בכלל אין סיכוי להתחרות בזה.

אבל אם אתה במשבר רכיבה, וצריך התחדשות, גם קניית אופניים משומשים תזריק לך אנרגיות! החיפוש, הבירור, החשיבה על מה שמתאים לך… לפעמים יש במשומשים זוגות חדשים של ממש, והחוויה של קנית אופניים היא כמו חווית הזמנת החופשה: זה לא מתחיל כשהמוצר החדש אצלך, אלא כשהתחלת לחלום על זה. אם האופניים שלך בני 4 או 5 ותעבור לאופניים בני שנה, לפעמים פחות, אין ספק שתרגיש את ההתחדשות!

מניע 3: כניסה לתחום 

הרבה אנשים מחפשים להיכנס לתחום ורוצים להתנסות בו. במקרה הזה אין שום הצדקה לרכישה יקרה. בשלב ההתחלתי ההעדפות שלכם עדיין לא מגובשות, הבנת האופניים, התחושה, וההתאמה שלהם אליכם צריכה לקבל תיקוף בקילומטרז’ בסיסי. אין שום טעם לקנות בסכומים גבוהים אופני כניסה כאשר כל אלה בבחינת נעלמים. קנו אופניים משומשים. 

אם קניתם וטעיתם: למשל גיליתם שהמידה לא נכונה, התחום לא באמת מושך אתכם לאחר כמה חודשים, או שמשהו לא מסתדר, תוכלו למכור. בקניית משומש מכירה לאחר מכן תתבצע במחיר דומה ותאפשר לכם לשדרג, לשנות או לפרוש. 

מניע 4: עדכון טכנולוגי

מעבר ל 1*12, שני בקבוקים בשלדה, גיאומטריה אחרת, אווירודינמיות, מעבר להילוכים חשמליים, מעבר לדיסקים… יש אנשים שכל אלה הם מניעים עבורם להחלפת האופניים. המניע הכי דרמטי בשנתיים האחרונות הוא טכנולוגי: מעבר לאופני הרים חשמליים. 

אני חייב להודות שבכביש רוב השינויים בשנים האחרונות לא נראו לי מעולם כמצדיקים הפסד סכומי עתק במכירת האופניים הנוכחיים וקניית חדשים. בכביש- אם אתם בחמישיה הראשונה בתחרויות האווירודינמיות יכולה לעניין אתכם בשביל לקבל עוד קצת עזרה להגיע לפודיום ואם לא חסכון 7 וואטים על 40 קמ”ש כנראה פחות מהותי עבורכם. אם אתם רוכבים בגשם אזי מעבר לדיסקים ישפר לכם את איכות החיים (לא מכיר המון שזה קורא להם בישראל). הילוכים חשמליים מעולם לא היו סיבה בעיני להחלפת אופניים כי המכניים כל כך מוצלחים, אם כי זה בהחלט כיף ונחמד. 

בשטח, העדכונים יותר משמעותיים, בעיקר בגיאומטריה שעברה להיות יותר Long & Slack וכן אימוץ תצורת בולם עליון ושני בקבוקים בשלדה באופני מרתון. אבל רוב העסק כבר יציב למדי: לונג אנד סלאק יש כבר הרבה זמן. 1*12 כנ”ל. לרוב החברות אין הברקות קיצוניות שמצדיקות הפסד של 20,000 ש”ח בשידרוג. הסיבה העיקרית להחליף היום היא פחות העדכון הטכנולוגי בעיני, והרבה יותר עצם העידכון: הרצון להחזיק במודל חדש, יפה ומגניב. הטכנולוגיה היא פשוט חלק מהרציונליזציה של זה.

שוק המשומשים מוצף במציאות שוות!

מניע 5: הורדת משקל מהאופניים

אחרי שהתחלתם לרכוב לא מעט זה בהחלט היבט שתרגישו. במיוחד אם המשקל שלכם כורכבים הוא נמוך, אתם אתלטיים יחסית, מטפסים הרבה, ורוכבים חזק. קניית אופניים משומשים מדרג גבוה משלכם היא אופציה אחת שיכולה לגלח משקל משמעותי במחיר זול יחסית. במשומשים זה פשוט יעלה לכם הרבה פחות. 

אופציה שנייה, אם אתם עדיין מאוהבים באופניים הנוכחיים שלכם, היא ללכת רק על הגלגלים ואולי עוד איזה פריט או שניים מרכזיים שיש להם השפעה גדולה. אישית אני מאוד מתחבר למניע הזה- אם היו לי אופניים של מעל ל 8 קילו הייתי שואף אחרי תקופה משמעותית להוריד איזה קילו. במיוחד אם זה בגלגלים התחושה משתדרגת משמעותית. בגלגלים הנטייה שלי תהייה ללכת על חדש דווקא היות והחדשים בד”כ מותאמי טיובלס בכביש ואווירודינמיים יותר, וגם בשטח עדיף כאלה שלא נטחנו (חלקים נעים, דנטים קטנים, וכו’), במערכת מלאה- אם ארצה לחסוך למשומש יתרון. 

המשבר במשק והסיפור נכתב מחדש

כמו מערכת אקולוגית שבה יש את החיות שתפקידן לפנות את הפסולת, לאכול את הפגרים, לחדש את הצמחיה… גם במערכת האופניים צריך שוק אופניים משומשים כדי לפנות מקום לחדשים. זה פתרון חשוב עבור רבים, והמציאות שם יכולות להיות פשוט מדהימות, במיוחד באופני כביש.

כשקונים אופני הרים משומשים צריך להיות יותר ביקורתיים וזהירים ולזכור שצריך יהיה כנראה לתת אותם לעבודת חידוש בסדנה. שרשרת, קסטה, כבלים, רפידות ברקס, טיפולי בולמים ושעות העבודה של המכונאי – יש פה הוצאה שלא כדאי לוותר עליה!

במדינה כל כך יקרה כמו ישראל, עם עלות דיור שהכפילה את עצמה ב 10 שנים, כשביטוח הבריאות עולה מאות שקלים לאדם במשפחה, כשהקוטג’ (כסמל) עולה כפול מבברלין, וכשעלויות השילוח מחו”ל ומכון התקנים מייקרים לנו את ציוד האופניים, וכשיש משבר כלכלי משמעותי כמו שאנחנו נכנסים אליו כעת, אפשר לשקול ברצינות גם קנייה של משומשים – עוד לפני קנייה באינטרנט מחו”ל. ואם אתם רוצים חדשים דנדשים, מפנקים וכייפיים מהאריזה- אנחנו מבינים אתכם! זו הזדמנות חשובה לתמוך בעסקים ישראליים בשנת משבר כלכלי שבה להיות פטריוט זה להעדיף רכש בישראל על חשבון קניות באינטרנט בחו”ל. 

 


לחצו פה או על התמונה למידע על התוכנית האישית