בעבר הרוכבים בארץ רכבו טריאל עם אופני זנב קשיח, אבל אם קיבלתם את ההחלטה לרכב טריאל – במהרה גם יבוא הצורך באופני טריאל. עשרות אלפי רוכבים שעוברים לטריאל בישראל ביקשו מבייקפאנל להסביר קצת על האופציות השונות בתחום… (טוב, אולי שניים שלושה, אבל עשרות אלפים יוכלו לקרוא את הכתבה, אם ירצו… )
מה מיוחד באופני טריאל?
מה אם חשקה נפשכם לעשות קפיצת 180 למעקה בטון לאחר עמידה במקום? או לעשות קפיצות במקום על הגלגל הקדמי? במילים אחרות – מה אם מסתתר בכם רוכב שמחפש יותר מרכיבה למרחקים או דאון היל?
גם היום אם זרוקים לכם אופני 26 אינץ במחסן, תוכלו לקחת אותם ולהתאמן בטכניקות בסיסיות של טריאל. אבל יש סיבה לקיומם של אופניים ייעודיים. אז… מה ההבדל בינהם? למה חלק בעלי גלגל 26, וחלק בעלי גלגל 20? ובאיזה אופניים לבחור בתור התחלה?
הקטגוריות העיקריות – 20 אינץ’ & 26 אינץ’
בתחרויות העולמיות משנים את המסלולים ואת הדרישות בין התחרויות: בסגמנט ה20 חלק מהאלמנטים מקבלים דגש על דיוק, בזמן שבסגמנט ה26 האלמנטים מתחלפים לטובת גודל וגובה.
20 אינץ’: מתאימים למתחילים. עקומת הלמידה מתקצרת דרמטית על אופני 20 אינץ. באופניים אלה ניתן לעשות שימוש בברקס דיסק בגלגל אחורי, דבר שלטעמי מקל גם על האחזקה של האופניים וגם את הבנת הבסיסים כמו עמידה בשיווי משקל על הגלגל האחורי, תזמון של קפיצות על גלגל אחורי ועוד מלא טכניקות מורכבות יותר. שפת הגוף כאן באה יותר לידי ביטוי, ובמידה וצריך לנטוש את האופניים במקרה הצורך, קל יותר לעשות זאת.
26 אינץ’: לא רק למתקדמים. אופניים שמסוגלים להגיע גבוה יותר, רחוק יותר שכן גלגל גדול יותר מתגלגל טוב יותר על אלמנטים ולכן מקנה עבירות גבוהה יותר. ואכן בתחרויות ברחבי העולם, סגמנט זה מאופיין במסלול בעל רמת קושי גבוהה יותר. שילדה גדולה יותר דורשת הדגשה של שפת גוף, מה שיכול לקרוץ יותר לרוכבים גבוהים. יחד עם זאת, אני מכיר לא מעט רוכבים ממוצעי קומה המעדיפים רכיבה על אופני 26, לצד רוכבים גבוהים יותר ממני, שמעדיפים אופני 20.
היבטים טכניים
שתי הקטגוריות העיקריות בטריאל: 20 אינץ ו – 26 אינץ מאופיינות בשלדה צרה ונמוכה יחסית, עם סטם בעל זווית של 35 מעלות וכידון בעל רייז גבוה. באופני טריאל במקום הילוכים יש גלגל שיניים בודד, והפריילאוף נמצא בגלגל שיניים שממוקם בציר ה BB ולא בגלגל האחורי כמו בכל זוגות האופניים הרגילים.
השרשרת ייעודית וחזקה במיוחד כדי לעמוד בעומסים העצומים שמפעילים עליה.
הברקסים באופניים אלה נותנים עצירה סטייל on/off. באופני 20 נוכל למצוא גם בלמי דיסק, אבל הרוכבים בתחרויות העולמיות נעזרים בבלמי חישוק הידראוליים – משהו כמו ברקס “רגיל” אבל עם עוצמת עצירה חזקה פי כמה וכמה. זה גם חוסך במשקל האופניים וגם אין דיסק שיכול לחטוף מכה ולהתעקם.
באופני 26 דיסק תוכלו למצוא רק בגלגל קדמי, אבל גם פונקציה זו הולכת ונעלמת. הגלגל האחורי לא יכול לעמוד בעומסים האלה עם ברקס דיסק, ולכן לא ניתן לקנות או להרכיב ברקס דיסק באופני 26 לטריאל.
תומכות השרשרת באופני טריאל קצרות גם באופני 20 אינץ’, וגם באופני 26 אינץ’. תוסיפו לזה משקל שילדה נמוך, יחסי העברה נמוכים בין גלגלי השיניים ( 1 ל 1.5) ותקבלו מערכת הנעה שתקפיץ לנו בקלות מאוד את הגלגל הקדמי למעלה. זה לא שלא תוכלו לרכב איתם עם שני הגלגלים על הקרקע, הזוויות שלהם מאפשרות את זה בהחלט – אבל ברגע שתידרשו לעמוד על האחורי כדי לקפוץ למעלה זה יתאפשר בקלות, עם העברת משקל אחורה וקיק קטן בפדלים.
יחד עם זאת, מעניין לראות איך התחום מאמץ שינויים באופן איטי יחסית לשאר סוגי האופניים. לדוגמא: צינור ראש Tapered (משופע, בצורת חרוט או שעון חול) שכיום נחשב סטנדרט ברוב דגמי אופני ההרים אם לא בכולם, תוכלו למצוא רק בסדרות קצה בטריאל או בסדרות מקצועיות. וגם זה, החל מיושם בשנה – שנתיים האחרונות.
אותו הדבר לגבי צירי גלגל מעובים, או שלדות קרבון. מה שמתחיל בקצוות עושה את דרכו למיינסטרים, ולא רחוק היום שבו נראה רוכבי טריאל בארץ מתאמנים על אופני קרבון ששוקלים פחות מ 7 ק”ג.
האח החורג – אופני 24 אינץ’
מילה על מידת גלגל 24 אינץ’: ניתן להשיג אופני טריאל מידת גלגל 24 אינץ’, ויש מספר רוכבים בארץ שמחזיקים אופנים כאלה. אלה אופניים “היברידיים” – סוג של all rounder שאמורים להתאים גם לסטריט וגם לטריאל טהור, אך סגמנט זה לא מיוצג בתחרויות בעולם – ומעט יצרניות מוכרות אופני טריאל טהור במידה זו.
כמתבקש, מידת גלגל 24 אינץ’ היא המידה השולטת באופני סטריט, רק שמדובר בשלדה שונה והזוויות אחרות לגמרי. בכתבה הבאה אשפוך יותר אור על הז’אנר המגניב הזה שנקרא סטריט טריאל.
יצרני אופני טריאל עיקריים בעולם
טרם החל יבוא מסודר של אופני טריאל לישראל, בעיקר עקב בירוקרטיה וקשיי הרגולציה בישראל. בעולם – ניתן לראות עוד ועוד יצרניות מרעננות מדי שנה את סדרות האופניים ומציגות אותן בתערוכות ובאליפויות טריאל, לצד קידום הדגמים שלהן באמצעות חסויות על קבוצות רוכבים שמתחרים עם הדגמים המובילים שלהן באליפויות בינ”ל.
Crewkerz
יצרן צרפתי. חברה שאחד הדגמים שלה זכו לאהדה רבה בקרב רוכבים רבים באירופה, לאחר שג’ק קארת’י, ונינה ריינבאך, זכו באליפות העולם עם דגמים מסדרת Jelousy.לחברה מספר סדרות, כמו ה Jelousy ultimate, סדרה של אופני קצה קלי משקל ובעלות חלקים מקצועיים.
למי שמחפש אופניים “עממיים” יותר, לקרוקרס יש את סדרת ה Desire, סדרה איכותית במחירים שפויים יותר.
אגב, בסדרה זו הם גם מציגים לראשונה אופני טריאל ילדים, עם בסיס גלגלים 920 מ”מ- אופני טריאל
לגילאי 6 – 10.
Jitsie
חברה צרפתית ותיקה וידועה מתחום טריאל האופנועים. החברה ידועה בעולם כיצרנית של ביגוד רכיבה וציוד מיגון איכותיים, לצד קומפוננטים של אופני טריאל. סדרת האופניים הכי נמכרת שלה – Jitsie VARIAL, זכתה שנה שעברה להרחבה משמעותית, והחברה החלה למכור גם אופנים לילדים עם בסיס גלגלים קצר יותר כגון 970 מ”מ, 920 מ”מ ואפילו אופני דחיפה לזאטוטים שמתחילים את דרכם בעולם שיווי המשקל.
אגב, את אליפות העולם 2018 בסגמנט ה 20 אינץ’ לקח אלסנדרו מונטלבו בן ה 18, על אופני ג’יטסי varial מהדורת אלסנדרו מונטלבו special edition.
לכל מעריצי מונטלבו – שמעוניינים לרכוש אותם – הם שוקלים כמה גרמים פחות מאופני varial רגילים, ועולים כמה מאות יורו יותר.
עוד אנקדוטה מעניינת על סדרת ה Varial: תמורת 50 יורו בערך, תוכלו להזמין מוט כיסא ייעודי עם אוכף שנכנס בצורה מושלמת לשלדה. יש ממש רווח ייעודי בשלדה שנועד במיוחד בשביל זה. פונקציה מגניבה למדי, אם כי לא הכי שימושית לטריאל עצמו – אלא אולי להתניידות וכדומה.
CLEAN
אלופה ספרדית עולה. אחת מהחברות החלוצות בעולם בשימוש בשילדות קרבון בייצור אופני טריאל. לחברה כיום ייצוג נרחב בתחרויות של ה UCI.
לחברה מספר סדרות אופניים: סדרת ה X1- לרוכבים החובבים, סדרת ה X2 – שלדות קלות יותר, וסדרת K1 – סדרה לרוכבים מקצועיים – בעלת שלדות קרבון.
החברה החתימה את Abel mustieles- מאלופי העולם הצעירים שהיו בסגמנט ה 20 אינץ’, כבר בשנת 2015, וכשזה החליט לעבור להתחרות בסגמנט ה 26 אינץ’, Clean בנו לו שלדת קרבון 26 במידה מיוחדת עבורו.
אמנם הם לא היו הראשונים לשווק שלדות קרבון בתחום הטריאל, קרדיט השייך לחברת Monty שכבר עשתה את זה בשנת 2012. אבל בהחלט אפשר לתת להם קרדיט על כך ששלדות הקרבון שלהם הרבה יותר זמינות לרוכבים מכל העולם, ובניגוד ל Monty, חברת Clean מייצרת גם אופני קרבון מידה 26 אינץ’.
Echo
הסינית היחידה ברשימה המייצרת אופני טריאל, ואחת החברות הוותיקות בתחום. לחברה מספר דגמים, רובם ככולם מתאפיינים בשילדות קלות משקל, ומחירי אופניים נעימים יותר לכיס. עם התקדמות הזמינות של המשלוחים מסין לישראל, גדלה גם השכיחות של מותג זה בארץ, והוא יחסית יותר נפוץ בישראל מהמותגים הקודמים ברשימה.
אגב, מעניין לראות שגם Echo עלו על הגל ומוכרים כיום אופני טריאל במידות ילדים. הם הגדילו לעשות כאשר בנו אופני ילדים עם כידון, פדלים, ספייסרים צירי גלגל, וציר BB בצבע סגול על שלדה כסופה – אולי בניסיון לפנות גם לרוכבות צעירות.
אופני טריאל לסיכום
שינוי שמסתמן אצל לא מעט יצרניות אופני טריאל כיום הוא העלייה בהשקעה בדורות הצעירים. לראייה הרבה חברות מציעות אופני טריאל לילדים. זה לא דבר חדש, שכן ניתן היה להשיג אופני ילדים/נוער בעבר, אבל הזמינות, לצד המבחר, בימינו – בהחלט עלו מדרגה.
שינוי נוסף שאנחנו עדים לו לאחרונה הוא הקשר הישיר של היצרניות לצרכן. כלומר אם בעבר חשקה נפשך באופני טריאל, היית צריך לחפש משווק מורשה או להפעיל קרוב שגר בחו”ל, וגם אז לא בטוח שהיית מקבל את מה שרצית. היום יותר ויותר יצרניות מתחילות למכור ישירות לצרכן תחת אתר מסחרי ייעודי, לצד החנויות האינטרנטיות שהיו ועודן רלוונטיות.
בשונה משלדות של אופני שטח אין כאן מידות שלדה, ולכן אין כאן משוואה שאליה תכניסו נתון ותקבלו תשובה חד משמעית. אני מאמין שלהרבה רוכבים יקרצו דווקא אופני ה 26 אינץ, בתור משהו שקרוב יותר למידת גלגל האופניים שאיתו הם רוכבים בשטח – קריא – 27.5 או 29. תמיד אפשר להתייעץ לפני הקנייה עם רוכבים מנוסים יותר.
אופניים יד שנייה: המחירים נעים בין 2,500 – 6,000 ש”ח, וכאמור, אין יבוא מסודר לארץ.
ישנם יצרנים נוספים שלא נכנסו לרשימה. בסופו של דבר אין אלגוריתם שייתן לכם תשובה חד משמעית, וכל אחד ככל שידו משגת – כך יידרש לפחות פשרות.
יש לכם שאלות? הגיבו בעמוד הפייסבוק של בייקפאנל– אשמח לענות ולעזור!
מאת: עודד מלר
תמונות: יח”צ קרוקרס, יונתן תמיר
עודד, בן 40+, נשוי +2 ורוכב מזה 10 שנים, 4 מתוכן טריאל בלבד. החל לרכוב בז’אנר הטריאל לאחר שהוקסם מסרטון של דני מקאסקיל. אחרי ההתנסות הראשונה, הוא נדלק על התחום, ומאז הוא רוכב נושם וחי טריאל.