נכון שמספרים לנו שהעונה מתחילה בינואר באוסטרליה, נכון שבפברואר יש ספרינטים בלבאנט וקלסיקות בבלגיה שנראות כמו הדבר האמתי, אבל שלא יעבדו עליכם – עונת הרכיבה המקצוענית מתחילה במרץ, ועד אז הכול גישושים, הצגות ובחינת יכולות הדדית. כבר יותר ממאה שנים כולם מחכים ל״לה פרימוורה״ בסוף מרץ הלא הוא מירוץ המילאן סן-רמו כדי לראות מי יצא מהפגרה חזק באמת.

בשנים האחרונות צומח לו בשקט מירוץ החצי-גראבל סטראדה ביאנקה בתחילת מרץ, ומוציא את הסכינים מהשק מוקדם יותר. חודש מרץ מחזיר אותנו לקרבות האמתיים, והשנה גם סייקלינג אקדמי ועומר שפירא בחלק מהמירוצים.

כתב: יניב שור
תמונות: RCSSPORT @ANSA

מירוץ סטראדה ביאנקה – 3 במרץ

וותק של 11 שנים זה בקושי תינוק במונחים של הקלסיקות האחרות, אבל למרות זאת סטראדה ביאנקה הולך ותופס מקום יותר ויותר מרכזי בעונה. זה כמובן בזכות שילוב דרכי העפר הלבנות, המקבילה לקטעי הפאבה הידועים במרכז אירופה והחיבור למסורת וותיקה ולטרנד הגראבל הנוכחי. גם המיקום בתחילת העונה ומפני שקאנצ׳לרה אהב לנצח בסיינה וגרר אחריו את סגאן, שטיבר וקוויטובסקי.

בכול יום נתון מדובר במירוץ קשוח במיוחד. בימים גשומים המירוץ הפכפך ובוצי בקטעי העפר. בימים יבשים הרוכבים אוכלים כמויות של אבק. השנה מזג האויר באירופה משוגע, ובשבוע האחרון ירד שלג גם על המסלול הנמוך יחסית של הביאנקה. חלק מהדרכים פשוט לבנות משלג – איך רוכבים על דבר כזה? בשבת נגלה.

בסוף המסלול העליה אל תוך סיינה מבטיחה להפריד את החזקים מהממש חזקים – בקיצור, נולד להיות קלסיקה. בשנה שעברה קוויטובסקי מנצח את סגאן במה שיתברר לאחר מכן כהקדמה למילאן סן רמו. שתי מפלצות הרכיבה האלו יפגשו במרץ ראש בראש כמה פעמים, ואם יש מישהו שיכול להתמודד עם סגאן, זה האלוף הפולני.

כדי להוסיף לעניין, ווט ון-ארט (בתמונה), אלוף העולם בסיילוקרוס שלוש פעמים ברצף משתתף השנה בסטראדה ביאנקה – הוא בכושר מדהים ואם יהיה גשום הוא יכול להיות השפן שקופץ מהקסדה. ון-ארט החזיק בין עשרת הראשונים בהט-ניוזבלד – קלסיקה בלגית שנערכה בשבוע שעבר. מה שיכול להיחשב הפתעה באופן כללי (רוכב סייקלו מחזיק בראש במירוץ כביש של 180 ק״מ) הוא לא ממש הפתעה במקרה של ון-ארט. הבחור פשוט מכונה בלתי אפשרית, משהו בין לא אנושי לממש לא אנושי. רק לפני שלושה שבועות הוא פירק סופית את כל מי שעוד חשב להתחרות בו באליפות העולם בסייקלו. הנה תקציר למי שלא מכיר.

 

במקביל למירוץ הגברים נערך מירוץ נשים קצר יותר ולא פחות אטרקטיבי על אותו מסלול. בשנה שעברה תוצאה מרשימה של עומר שפירא על המסלול הזה – 56, 8:52+ מהמנצחת! יתכן שהרקע החזק שלה באופני הרים קצת מסייע לה במירוץ שמשלב גראבל. השנה עומר שוב משתתפת, הפעם במדי סילנס קבוצתה החדשה והחזקה מאד מאד – עם ג׳ורג׳יה ברונזיני ורוזלה ראטו המעולות כבנות קבוצה, עומר תעסוק כנראה בעיקר בעבודה קבוצתית אבל שווה וכיף יהיה לעקוב. בהצלחה!

מירוץ פריז-ניס – 4-11 במרץ

מירוץ השלבים המשמעותי הראשון בעונה נערך בצרפת. המירוץ סובל כל שנה ממזג אויר קיצוני ולכן נקרא ״המירוץ לעבר השמש״ מתוך תקווה שלא מתממשת לשיפור מזג האוויר תוך כדי מירוץ. הקושי של מזג האוויר ביחד עם מיקומו בתחילת העונה הופכים אותו קשה במיוחד לחלק מהרוכבים, ולצד ניצחונות מרשימים נרשמות בו כל שנה התפרקויות מרהיבות, כולל של הטובים ביותר.

גם כשהם משתתפים בו, פריז ניס הוא לא מרוץ מטרה לרוכבי הגארנד-טורס הגדולים ויש בו מקום גם לאלו שבדרך. הרוכבים הצרפתיים נותנים לו משקל כבד יותר מטבע הדברים, ובראשם ליליאן קלמז׳ן מקבוצת דיירקט אנרג׳י וג׳וליאן אלאפיליפ מקוויקסטפ.

 

טיראנו אדריאטיקו – 7-13 במרץ

לרוחבה של איטליה נערך מירוץ השלבים הראשון בארץ המגף. גם כאן מזג האוויר משחק תפקיד מרכזי. לפעמים המארגנים נאלצים לבטל את קטעי ההרים (בדרך כלל יש לפחות שניים כאלו, השנה בעיקר בשלב 4) ולהשאיר את המטפסים מאוכזבים.

אקדמי משתתפת במירוץ הזה כהכנה לג׳ירו, ונראה שזאת אחת מהמשוכות החשובות ביותר שעליהם לעבור. תחילת העונה עבור אקדמי לא מזהירה. התפזרות בין מספר מירוצים שונים ובהרכבים שונים כחלק מהמעבר לליגה של הקונטי-פרו הביאה אתה מעט סיפורים הרואיים אך פחות הישגים. קבוצות קונטי-פרו אחרות מתגאות בניצחונות במירוצים גדולים וגם אצל אקדמי זה חייב להיות הקריטריון, אין הנחות ״העיקר ההשתתפות״. כמו שציין רן מרגליות בסדרת הכתבות של בייקפנל, יש לקבוצה רוכבים שאמורים להיות מסוגלים לנצח.  בטירנו-אדריאטיקו הם צפויים להגיע עם הרכב חזק ולנסות לבחון מנועים לקראת הג׳ירו. כישלון כאן יתחיל להיות מדאיג. הצלחה פירושה רוכב בטופ-20 כללי והשתתפות עקבית בקבוצות בריחה משמעותיות. נצחון? בחלומות (אבל לפעמים חלומות מתגשמים).  

רשימת המתחרים באיטליה מאוד מרשימה. בדרוג הכללי כריס פרום (עדיין ללא החלטה לגבי עתידו), טום דמולן, ניבאלי, פאביו ארו, אורן, רומן ברדה, ריצ׳י פורט ומיקל לנדה. בין זוללי הקטעים הבודדים פטר סגאן, ואן אברמט, קוויטובסקי, דיגו אוליסי, פיליפ ג׳ילברט ובואסן הגן. בספרינטים יתחרו גביריה, מאתיוס, קוואנדיש ומייקל אוון.

מילאן סן-רמו – 17 במרץ

בעיני, מילאן סן-רמו היה ונשאר מלך המונומנטים. דווקא בגלל המסלול השטוח יחסית, דווקא בגלל ההתנהלות הצפויה אל מול הסיום בצ׳יפרסה ובפוג׳יו – נצחון במירוץ הזה מקפל לתוכו את היכולות של הגדולים באמת. לשרוד 7 שעות מירוץ ארוכות בסיוע קבוצתי, לעמוד בעומס המנטלי של סגירת ההתקפות על הגבעות בסיום, לגרד את התחתית בעליה לפוג׳יו די סן-רמו, לרדת בלי לראות בעיניים את תוך סן רמו, ולסיים את כל זה בספרינט של שני קילומטרים. רק רוכבים ענקיים שורדים את המסע הזה.

מירוץ

בשנה שעברה קבלנו פודיום הכי איכותי שאפשר: קוויטובסקי שכבר הזכרנו למעלה, סגאן שהפך לאלוף עולם ואלאפיליפ שפתח עונה חלומית מבחינתו. תמונת הניצחון היא התמונה של 2017 – אין ידיים למעלה, רק שלושת הרוכבים המובילים בעולם בהפרש של סנטימטרים אחרי 298 קילומטרים. גם בהמשך העשיריה, אלכסנדר קריסטוף, גביריה, ארנו דמאר (מנצח 2016), בוהאני וג׳ון דקנקולב (מנצח 2015) – לא היה מרוץ שריכז כזאת נבחרת.  

השנה משתתפת במירוץ גם סייקלינג אקדמי. מצד אחד, אני לא לגמרי מבין את ההחלטה להשתתף במירוץ כזה, אלא אם כן זה הוכתב על ידי RCS כחלק מהחבילה של הג׳ירו. מדובר על מירוץ שקשה לראות איך אקדמי עושים בו הישג כלשהו. רשימה של DNF עוד לא הועילה לאף אחד כפי שראינו בשנים קודמות כשהקבוצה התחרתה בבלגיה. מצד שני, אם רוצים להתחרות בליגה של הגדולים בג׳ירו אז אולי גם כאן…

מירוץ

הקלסיקות בבלגיה – 23, 25, 28 במרץ

נכון ששלושת המירוצים – E3 Harelbeke, Gent Wevelgem, Dwars Doors Walaanderen – הם רק הכנות לדבר האמתי – הטור של פלנדריה ב-1 באפריל, אבל כל אחד מהם הוא דרמה בפני עצמו. המסלולים הרצחניים מייצרים קבוצות בריחה איכותיות, וקשה מאוד לצפות את התנהלות המירוץ. כשהוא בריא, פטר סגאן נכנס לכל מירוץ כזה כפייבוריט מובהק. רק שעל המסלול זה לא פשוט. בכול פיצול הוא חייב לעבוד כי אף אחד לא עובד עבורו, וגם האנרגיה שלו נגמרת בסוף. זאת הסיבה שגרג ואן אברמט אמר בפברואר שמירוץ ללא סגאן קשה יותר מבחינתו – כשסגאן שם הקבוצות פשוט עסוקות רק בו. ואן אברמט ניצל את זה בצורה מושלמת בשנה שעברה (בתמונה אחרי פריז רובה), וכמעט ניצח גם את הטור של פלנדריה.

המירוצים הללו מתקיימים בהפרש של ימים ויש ביניהם דינמיקה. מי שכיכב בראשונים מסומן להמשך. גם כאן מזג האוויר יכול להתעלל ברוכבים, גם רוחות, גם גשם וקור – כבר היו מהדורות שהסתיימו עם 40-50 רוכבים בלבד.  

בלגיה

Credit – ASO

איך עוקבים?

יורוספורט משדר את כל המירוצים ואנחנו בייקפאנל מעדכנים בפייסבוק, באתר ובאפליקציה (ה-PANELS! עוד לא הורדתם?). עונת 2018 רק נפתחת, הג׳ירו בדרך לישראל, הקריירה של כריס פרום עוד תלויה על בלימה, ובינתיים מרץ כאן כדי להרים אותנו מהפגרה בהשתתפות נציגים משלנו. יש למה לחכות!   

איך עוקבים

כתב: יניב שור
תמונות: RCSSPORT @ANSA