לקראת הקיץ הבא עלינו לטובה (או רעה, תלוי את מי שואלים) נשלחתי למשימה עיתונאית בעלת חשיבות עליונה: לבדוק האם יש אמת באמירה you get what you pay for, לפחות בכל מה שנוגע לביב רכיבה. שלושה ביבים של קראפט במבחן.
מאת: אורי ניצן
צילום: אורי ניצן, עודד ניצן, נועה ליפשיץ
למה בעצם אנחנו לובשים ביב על אופניים?
מה רע בטייץ או אפילו במכנסי באגיס (על אופני כביש רחמנא ליצלן)? הביב, יותר מכל פריט לבוש אחר, הוא קריטי לתחושת הנוחות שלנו על האופניים. יש לנו בסה״כ 3 נקודות מגע עם האופניים: כידון, פדלים ואוכף, ואין ספק שנקודת המגע בין הישבן לאוכף (דרך שכבות הבד והריפוד) היא הקריטית ביותר. באגיס, רחבים ומתנפנפים, אמנם נוחים ברכיבת שטח אגרסיבית בה מבלים זמן ניכר מחוץ לאוכף בזרימה מבלי לדווש, יתחילו להציק ולשפשף אם נשב סטטית על האוכף ונדווש לזמן ממושך. חוץ מזה, זו עברת אופנה חמורה ללבוש באגיס ברכיבת כביש או קרוס קאנטרי (אלא אם כן אתם איטלקים וקוראים לכם מרקו פונטאנה).
וטייץ?
טייץ יכול להתאים במתארים מסויימים, למשל תחרות טריאתלון ארוכה בה רוצים להחליף במהלך התחרות. ישנם אמנם טייצים איכותיים מאוד ויש רוכבות (וגם רוכבים) שמעדיפות אותם על פני ביב ברמה מקבילה. אבל, לטייץ יש חסרון משמעותי מובנה: פס הגומי שמחזיק את הטייץ שלא ייפול. הפס לוחץ על אזור הבטן, עלול לגרום לאי נוחות לאורך זמן (במיוחד כשרוכבים בתנוחה רכונה קדימה) ובנוסף מחליק כלפי מטה מה שמאפשר לפד לזוז ממקומו.
הביב פותר את כל הבעיות האלה
הוא יושב צמוד לגוף ולרגליים, כך שאין עודפי בד שיכולים להפריע לנו בתנועת הרגליים המהירה והמונוטונית. הוא מוחזק ע״י כתפיות רכות ולא ע״י גומי סביב הבטן ולכן פחות לוחץ על הבטן הרכה. בנוסף, הכתפיות מחזיקות את הביב צמוד לגוף ואת הפד צמוד ליישבן מה שמאפשר לנו לרכוב בנוחות לאורך זמן.
נכיר את הכלות
קיבלתי לידי שלושה ביבים איכותיים מבית היוצר של קראפט (CRAFT)בשלוש רמות מחיר. הביב הבסיסי (יחסית, הכל יחסי) עולה סביב 500 ש״ח וביב הקצה עולה כבר סביב 1,200 ש״ח (על קצה משלמים). לכאורה זה אמור להיות די פשוט. האמנם?
ובכן, כדי שביב יהיה באמת נוח הוא צריך להתאים לגוף באופן מושלם. כל קימור, בליטה, כפל או קיפול שאינו במקום יגרור אי נוחות לאורך זמן. ביב ברמת קצה לרוב מעוצב בגזרה שמתאימה לרוכבים מקצוענים או כאלה שנראים כך. בואו נודה על האמת, אנחנו לא בדיוק רוכבי פרו טור צנומים, ולרובנו אחוזי שומן ברמה דו ספרתית. יכול להיות שדווקא ביב ברמת ביניים יתאים יותר למבנה הגוף העגלגל שלנו (אני מדבר בשמי בלבד ואין לראות בדברי הכללה על כלל הקהילה). אבל אני מקדים את המאוחר. בואו נדבר קצת על הביבים של קראפט שקיבלנו מהיבואן ING Premium sports Brands. חנות היבואן נמצאת ברח' הברזל 34 ברמת החיל, תל אביב.
- ביב רכיבה קצר Velo מחיר 500 ש״ח (מחיר חבר מועדון 450 ש״ח)
- ביב רכיבה קצר Glow מחיר 800 ש״ח (מחיר חבר מועדון 720 ש״ח)
- ביב רכיבה קצר AeroTec מחיר 1,200 ש״ח (מחיר חבר מועדון 1,080 ש״ח)
בואו נתחיל
אתחיל עם הפד – אותה חתיכת ספוג דקה אך כה חשובה – אולי האלמנט הכי חשוב בביב וגם הכי מבדל בין דגמים שונים וחברות שונות. לקראפט מגוון די גדול של פדים שונים במכנסי הרכיבה שלהם המחולקים ל- 4 רמות: הרמה הנמוכה ביותר נקראת C4 והגבוהה ביותר C1. הפדים נבדלים ביניהם בצורה, עובי ודחיסות החומר. בנוסף קראפט מייצרים ליין שלם של פדים יעודיים בגיזרה מותאמת לנשים. ביב ה- Velo מגיע עם פד פשוט יחסית שנקרא Infinity C3. ה- Glow וה- AeroTec מגיעים שניהם עם פד העילית Infinity C1.
בסעיף הפד אין שום ספק – הפד היקר מנצח
פד ה-C3 סביר- לא משהו מיוחד, אבל עושה את העבודה. הפד, שצבעו כחול, מספק ריפוד נדיב מאוד בחלק המרכזי של הפד וריפוד קצת פחות עבה אך עדיין נדיב בהיקף. הספוג רך ומנדף ומספק תמיכה סבירה לאורך זמן. בפד ברמת C3 קראפט בחרו בגישה של רכות מרבית שמבודדת באופן מוצלח את הרעידות שמגיעות מהאספלט. זו גישה שמתאימה להרבה רוכבים. אישית אני מעדיף פד יותר מינימליסטי שמספק תחושה יותר טובה של הכביש דרך האגן. הרי ידוע שאנחנו שולטים באופניים דרך האגן ולא דרך הידיים ולכן אותה תחושה חשובה על מנת ״להרגיש״ את האופניים.
פד ה- C1, לעומת זאת, הוא אחד הטובים שניסיתי- הוא בדיוק בקטגורית "הרגש מבלי לוותר על בידוד ונוחות". בזכות טכנולוגיית ייצור מתקדמת קראפט מצליחים להגיע לרמות דיוק מרשימות בעובי, דחיסות וצפיפות החומר. העובי והצפיפות של הספוג משתנים בצורה הדרגתית בקפיצות זעירות ממרכז הביב בו העובי הכי גדול (14 מ״מ עובי וצפיפות של 100 ק״ג/מ״ר) ועד הקצוות בהם העובי הכי דק (3 מ״מ עובי וצפיפות של 60 ק״ג/מ״ר), כמעט ללא מדרגות. בנוסף, החלק הקדמי של הפד מקבל טיפול מיוחד באמצעות בד ביו-קרמי (כך לפי היצרן, נשבע לכם) מאוד רך וסטרצ׳י שנועד לספק אזור נוח ל״חבילה״ שתשב בטבעיות מירבית.
קראפט היא החברה היחידה שאני מכיר שמתאימה את מידת הפד למידת הביב. לביב במידה סמול יש פד במידה קטנה יותר מאשר לביב במידה מדיום. זה הופך את תהליך הייצור למורכב יותר, אבל מאפשר התאמה טובה יותר של הביב לרוכב. לא רק מידת הפד שונה גם צפיפות החומר ועובי הפד משתנים בין מידות פד שונות.
המבחן הבא – הכתפיות
גם באזור הכתפיות יש הבדל משמעותי בין הביב הבסיסי (Velo) לבין שני הביבים היקרים יותר (Glow ו- AeroTec). הכתפיות של ה- Velo עשויות מבד רשת צפופה הכלוא בין רצועות גומי גמישות. שיטה די סטנדרטית ונפוצה לכתפיות של ביב. באזור הגב הרשת רחבה מאוד ומכסה כמעט את כל אזור מרכז הגב ללא חורים לאוורור. הגומי מחזיק את הביב חזק וצמוד, אך נוטה להתקפל ולא להישאר שטוח באזור הכתפיים מה שעלול לגרום ללחץ באזור השכמות ברכיבה ארוכה.
בשני הביבים היקרים יותר הכתפיות עשויות בד שטוח, רחב וגמיש. שיטה זו מייצרת משטח אחיד ורחב שמחזיק את הביב מבלי לייצר אזורי לחץ בכתפיים או בשכמות. ב-Glow הכתפיות ממש קלילות, עשויות בד מחורר וסטרצ׳י, אולם הן מסתיימות באור הכתפיים, שם הן מתחלפות בבד רשת הכלוא בין רצועות גומי. אמנם הרשת פחות צפופה מזו שנמצאת ב- Velo ובנוסף קראפט פתחו חור גדול במרכז הגב לאוורור משופר, אך עדיין זו אותה השיטה הקיימת בביב הבסיסי יותר.
הרצועות ב- AeroTec כבר יותר משודרגות. הן נראות יותר כמו שלייק׳ס מאשר גופיה שמחוברת לטייץ. הרצועות רחבות וגמישות וממשיכות לכל אורך הטורסו מהבטן התחתונה מקדימה, דרך הכתפיים ועד הגב התחתון מאחור. בחלק התחתון של הטורסו, באזור בו הכתפיות מתחברות למכנס, קראפט הוסיפו חתיכות של בד הרשת המפורסם שלהם שנפוץ בשכבות הבסיס המנדפות של קראפט וגם בחלק מחולצות העילית הקיציות. הבד כמעט ולא מורגש, מנדף מאוד ותורם לנוחות הכללית של הכתפיות. ברכיבה, כל אזור החלק העליון כמעט ולא מורגש ונותן תחושה קלה ואוורירית.
נעבור לחלק האחרון של המבחן – המכנס
גם באזור המכנס ישנם הבדלים משמעותיים בין הביבים השונים. הגיזרה, החיתוך ובמיוחד סוגי הבד שונים נבדלים בין הרמות השונות. נתחיל עם הרמה הנמוכה ביותר (שוב, הכל יחסי). ביב ה- Velo עשוי פחות או יותר מחומר מסוג אחד, בד לייקרה גמיש וחלק שמחולק לכמה פאנלים על מנת להתאים בצורה טובה לגוף. בחלק התחתון של המכנס פס גומי רחב ועדין שנועד להידבק לרגל ולשמור על המכנס שלא יזוז כלפי מעלה במהלך הרכיבה.
הביב ברמת ה- Glow כבר משלב סוג בד מיוחד בנוסף על הלייקרה. כל החלק הקדמי של המכנס עשוי מבד מש מחורר ומאוורר. הוא גם קצת יותר ״קשיח״ מהלייקרה מה שנותן תחושה מאוד יציבה כאילו הרגל לפותה בגרב קומפרשן טובה. בדומה ל- Glow, גם כאן ישנו פס גומי רחב ועדין בחלק התחתן של המכנס ששומר שהביב ידבק טוב לרגל ולא יזוז ממקומו. בנוסף, קראפט משלבים פסים ולוגו מחומרים מחזירי אור המשפרים את הניראות. השילוב של הלייקרה מאחור עם הרשת הצפופה מקדימה מייצר נוחות טובה בדיווש, גיזרה הדוקה ששומרת על מיקום המכנס ללא תזוזות לאורך זמן.
ביב העילית ה- AeroTec עשוי ברובו מבד טכני מיוחד שאמור לשפר את האוירודינמיות של הרוכב. התפרים לאורך המכנס דקים ועדינים יותר, גם כן לשיפור זרימת האויר. והחלק התחתון של המכנס ששומר שהמכנס לא יחליק כלפי מעלה במהלך הרכיבה רחב מאוד (הרבה יותר מב- Glow) עדין ונעים למגע. בביב משולבים מחזירי אור בתפרים וגם בלוגו, פשוט יותר קטנים ועדינים מאשר ב- Glow. בסה״כ הביב מדגם ה- AeroTec מרגיש קליל, עדין ואיכותי מאוד. לא בחנתי את עמידות הביב לאורך זמן, אך עושה רושם שהוא יותר עדין ולכן פחות עמיד מאחיו הזולים יותר.
מסקנות לאחר 3 חודשי מבחן
המבחן נועד לפתוח את עונת מבחני הציוד לקראת הקיץ. אך בשביל להוציא לכם כתבה איכותית, ממצה ואובייקטיבית נדרשו חודשים ארוכים של מבחן השוואתי מעמיק. כלומר המבחן עצמו התקיים במהלך חודשי החורף. לעתים הרגשתי כמו דוגמניות אופנה שנאלצות להצטלם בקולקציית הקיץ החדשה דווקא בימי החורף הקפואים. מה לא אעשה לטובת קוראי המגזין והאמת העיתונאית. מזל שהחורף הישראלי קל יחסית ומאפשר רכיבה בתנאים שלא היו מביישים קיץ אירופאי טיפוסי.
את הרכיבה הראשונה עם הביב של קראפט תכננתי לעשות באמצע ינואר. רכיבת גראבל קשוחה וארוכה במדבר. החלטתי שברכיבה זו אקריב את עצמי לטובת האמת העיתונאית. בחרתי בביב ה- Velo ברמה הנמוכה ביותר מבין השלושה דווקא לרכיבה ארוכה וקשה. רציתי להוכיח לעצמי ולכם שהכל סתם שיווק וכל ביב, גם הפשוט ביותר יעשה את העבודה באותה המידה. הרכיבה היתה בהחלט מאתגרת, עם תנאי שטח ומזג אויר לא פשוטים. הביב התגלה כנוח מאוד, ישב צמוד ומדוייק לישבן וסיפק נוחות לאורך זמן. הבעיה היחידה שהתגלתה עם ביב ה- Velo היא שהחלק התחתון של המכנס, זה שלופת את הרגל קצת מעל הברך, לא הצליח להחזיק במקום כשהוא יושב על גבי מחממי ברכיים. באופן מוזר ומציק למדי, המכנס טיפס לאיטו במעלה הרגל ואחת לשעה בערך נאלצתי למשוך את המכנס לכיוון מטה על מנת למתוח את הבד ולהימנע משפשוף לא נעים. יש לציין שללא מחממי הברכיים הביב החזיק טוב את הרגל ולא החליק כלפי מעלה.
רכיבה נוספת שזכורה לי במיוחד הייתה אירוע העדולומניה. הנה תזכורת למי ששכח. ברכיבה זו בחרתי בביב הביניים ה- Glow. הרכיבה התחילה בתנאי קור אך מכיוון שידעתי שהטמפרטורות יטפסו יותר מהר ממני, בחרתי בביב בלבד ללא מחממי ברכיים. הרכיבה התגלתה כמאתגרת במיוחד, אפילו קיצרתי פה ושם על מנת לצמצם ולו במעט את כמות הסינגלים שבמסלול. בשלב מסוים הגוף התחיל לשדר אותו מצוקה, השרירים שרפו והגב כאב. הביב הפתיע לטובה בנוחות שלו, בהתאמה לקימורי הגוף ובתחושת הקלילות שלו. אני זוכר במדויק איך חשבתי על כל הגוף שכואב למעט אזור הישבן שהיה נתון בפד מסוג C1 של קראפט.
רכיבה משמעותית שעשיתי עם ביב ה- AeroTec היתה רכיבת שטח ארוכה מהרצליה דרך פארק אפק לשוהם, חזרה לתל אביב ומשם ליקום. סה״כ 100 ק״מ מישוריים רובם בשטח. למה אני מציין שהמסלול היה מישורי? מכיוון שבמישור מדוושים הרבה יותר ובתנוחה מונוטונית וסטטית. כמעט לא יוצאים מהאוכף, יושבים הרבה וכל הזמן מדוושים (אם אין עליות אז גם כמעט ואין ירידות). ביב העילית של קראפט עם הפד מסוג C1 והבדים המיוחדים מאוד קליל, אוורירי ומנדף מעולה. אותו יום היה יום חם במיוחד לעונה, אך עדיין יום חם באמצע מרץ. הרגשתי שהביב הזה יתפקד מעולה בחודשי הקיץ החמים. הבדים הקלים, חומר הרשת המפורסם של קראפט והכתפיות הנעימות כל אלו מייצרים ביב קל, מאוורר ומנדף המושלם לקיץ הישראלי. החיסרון העיקרי של הביב הזה היה ההתאמה שלו למבנה הגוף שלי ובמיוחד אזור החלק הקדמי של המכנס. זהו ביב שיושב מאוד צמוד על הגוף, אולם אצלי תמיד היו עודפי בד בחלק זה של הבגד. יכול להיות שהייתי צריך לקחת מידה יותר קטנה (אקסטרה-סמול? קשה לי להאמין) או שפשוט הביב לא בנוי לתמוך בכרס קטנה ומשתפלת של רוכבים בני 45+.
סיכום – קראפט נותנת איכות גבוהה ביותר
שלושת הביבים איכותיים ביותר. עד שלא מנסים ביב ברמה גבוהה יותר מהנוכחי, קשה להבין למה בכלל צריך משהו יותר יקר. כל רמה משפרת כמה נקודות שדורשות טיפול, אם זה הפד, הכתפיות או החומרים מהם עשוי הביב. והמסקנה שלי היא שהביב היקר אינו סתם יקר. הוא יקר מכיוון שהוא עשוי מחומרים יותר מתקדמים טכנולוגית, שדורשים טיפול מיוחד, התפירה יותר מורכבת, שילוב החומרים מאפשר יצירה של בגד שהוא יותר נושם, אלסטי, אוירודינמי וכו׳. בקיצור, you do get what you pay for.
אולם, וזה מה שמעניין פה- לא בהכרח הביב היקר יותר יהיה נוח יותר. קודם כל, אם הרכיבות שלכם לא חורגות משעתיים, אין לכם צורך בביב יקר במיוחד. אם אתם מבלים שעות ארוכות על האופניים בדיווש אינטנסיבי, ישנה חשיבות מכרעת לרמת הביב. ביב יותר יקר יספק לכם נוחות לאורך זמן. הפד המתקדם, הבדים המנדפים והכתפיות הרכות יהפכו את הביב לכמעט בלתי מורגש.
אישית עבורי הביב היקר ביותר היה פחות נוח מביב הביניים. משהו בגיזרה לא הסתדר. ביב ה- Glow היה הביב המועדף עלי לכל רכיבה, קצרה או ארוכה. נכון שביום קיץ חם ביב ה- AeroTec הקליל והמאוורר יעשה עבודה טובה יותר בנידוף הזיעה אך מבחינת נוחות ביב ה- Glow הוא המנצח שלי.
מאת: אורי ניצן
אורי ניצן התחיל את קריירת הרכיבה שלו על אופני 26 ריג'יד מפלדה כשהיה חבר בנבחרת אופני ההרים של הטכניון בשנות ה – 90 המוקדמות. מאז ועד היום עברו תחת רגליו המגולחות למשעי זוגות אופניים רבים ומגוונים כולל BMX, סינגל ספיד, גראבל, פרירייד וכביש. לרוב תמצאו אותו מקיף עצמו לדעת בשעת בוקר מוקדמת בראש ציפור.
> יש לנו ערוץ טלגרם! https://t.me/BIKEPANEL