בואו נחזור רגע אל הבסיס – לפני הכל מה אנחנו מחפשים ברכיבה על אופניים? לשבור מעט את השגרה, לצאת אל הטבע, לטייל, להתעמל, לפגוש חברים, להכיר אנשים חדשים, לצבור חוויות. אולי גם לקחת סיכונים, לשבור שיאים, להוכיח שאנחנו יכולים, כל אחד מאיתנו והתמהיל האישי שלו.

מאת: גל בן יעקב
צילם: גיאחה

אם לא לחצתם על ה PLAY… הנה הסרט:

טרק רוסקו (Trek Roscoe 9)- כרטיס ביקור

על פניהם, נראים טרק רוסקו, אופני זנב קשיח בעלי צמיגי ״פלוס״ – כאופני שבילים פשוטים המיועדים לרוכבים מתחילים. יצאתי לבדוק כיצד הם ממלאים את תפקידם ואיזה ערך יוכל להפיק מהם רוכב מתחיל וגם מעט יותר מנוסה.

  • מחיר: 6,650
  • משקל ״רטוב״ ללא פדלים: 13.8 ק״ג
  • שלדה: אלומיניום, זנב קשיח
  • גלגל: 27.5+
  • שיווק: CTC – טרק ישראל

 

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

פלוס כמה ולמה?

סנכרון זריז למי שלא מעודכן – מה שמייחד את האופניים האלו מול אופני זנב קשיח ״מסורתיים״ הם הגלגלים. מדובר בגלגלים בקוטר 27.5 אינטש, בעלי ג׳אנטים ברוחב פנימי של 36 מ״מ (זה רחב) העוטים צמיגי ״פלוס״ ברוחב 2.8 אינטש. המידות לא מספרות את כל הסיפור, מה שחשוב כאן זה האופי – אלו צמיגי בלון. הם תוכננו והונדסו להתגלגל עם נפח נדיב של אוויר בתוכם, בלחץ נמוך משמעותית מהנהוג באופניים. מבחינה מעשית הקוטר החיצוני של הצמיג דומה לקוטר צמיגי 29, והתוצאה היא זוג גלגלים שמתגלגל היטב מעל מכשולים, מבודד את הרוכב מתנאי הקרקע, ומספק אחיזה שטרם הכרנו על אופניים.

אופני טרק

אין לך חבר נאמן כמו גלגל שמנמן

אז מה היא אותה אחיזת פלא? ראו, צמיגים רחבים לא יהפכו בוץ או דרדרת לבטון, אבל הם כן יספקו לכם מעטפת של ביטחון. הפער ניכר במיוחד בבוץ ועל סלעים רטובים וחלקים. כשזה מחליק – זה מחליק, אך עם צמיגי הפלוס זה מחליק קצת ואז נתפס. הצמיג הרחב המנופח בלחץ נמוך מתאים את עצמו לתנאי הקרקע ופשוט מוצא במה להיאחז, מספק הבטחה שכמעט בכל מצב – הוא יהיה שם בשבילך. והוא יעשה יותר מלאחוז – הוא גם יספוג מהמורות, יפצה על טעויות, וישטח מעט את תנאי הקרקע.

פה קבור הכלב. הביטחון הזה, התגבור המידי ליכולות הרוכב – זה יותר מיתרון לרוכב מתחיל – זו מהפכה של ממש. אני עומד לטעון כאן טענה נועזת – עבור רוכבים מתחילים, גלגלי פלוס הם השדרוג הכי משמעותי מאז המצאת בולם הזעזועים הקדמי. עד כדי כך נרחב השינוי שהם מיצרים באופניים. (קראו עוד על גלגלי פלוס במבחן מאת חן גרומן)

חסרונות ה27.5+?

בהחלט – ישנם כמה. הצמיג הרחב, הבלוני, המנופח בלחץ נמוך – מייצר התנגדות גלגול גדולה באופן מורגש לעומת גלגל מקביל ברוחב רגיל. בנוסף – לכל הגומי הזה יש משקל, ומרגישים אותו כשמנסים להאיץ ואף כשמנסים לשנות כיוון בחדות ברכיבה.

אותו משקל הוא הגורם לבעיה הבאה: כדי לעמוד במשקל דומה לזה של צמיגי 29 דקים יותר, על היצרנים בד”כ לצמצם את כמות הגומי למינימום האפשרי והתוצאה היא צמיגים רגישים יותר לתקרים וקרעים (אלא אם הולכים על דגם בעל עמידות גבוהה ומוכנים לשלם על משקל גבוה). במקרה הזה הצמיגים של שוואלבה הוכיחו את הטענה הזו במהירות… לבסוף, הצמיגים מאוד רגישים לכיול נכון של לחץ אוויר. 2 psi למעלה או למטה משנים את כל הסיפור. לצורך המבחן נעזרתי במד לחץ דיגיטלי מדויק והתנסיתי בלחצים שבין 16.5-20psi. המשיכו לקרוא על הטרק רוסקו כדי לגלות כיצד מתאזנים היתרונות מול החסרונות.

טרק רוסקו – גאומטריה

הגאומטריה תואמת לאופנים מודרניים בקטגוריית שבילים לייט. מאפיין בולט בה הוא הכידון הרחב, המאפשר רכיבה אגרסיבית יותר מכפי שהמספרים חושפים. בנוסף ניכר שהגאומטריה מאוד מאוזנת. זה התבטא בכך שכמעט לא הצלחתי ליפול מהאופניים למרות שניסיתי כמה תרגילים מטופשים. הגאומטריה מאוזנת היטב בין יציבות לזריזות, אורך כללי, מיקום מעל האופניים. התוצאה היא אופניים שפשוט נוח ונעים לרכב עליהם.

שלדת הטרק רוסקו

השלדה נראית פשוטה, עשויה אלומיניום, עם חיווט פנימי למוט כיסא ומעביר אחורי. היא צבועה שחור עם כיתוב ירוק ונראית תכליתית אך נעימה לעין. אין הרבה מה לומר עליה חוץ מעל הציר האחורי, שהוא ציר שחרור מהיר עם לשונית פתוחה ובתקן – אתם יושבים? – Boost 141. אני לא יודע מי ממציא את כל התקנים האלה. מה לכל הרוחות הבעיה בתקן הציר של 142?

רוסקו – מכלולים

נדבר פה ב Bullets כי יש רשימה:

  • המזלג Recon מבית RockShox, בעל מהלך של 120 מ״מ, ניתן לכוון בו מהירות שיכוך החזרה ולנעול אותו. זהו מזלג פשוט והוא עושה את העבודה המצופה ממנו, אך הוא מעט נוקשה לאורך המהלך שלו.
  • הגלגלים: נאבות מבית בונטרגר מותג הבית של טרק והחישוקים מסאן רינגל.
  • הבלמים הידראולים מבית שימנו, תואמים את האופי של האופניים אך מאכזב שצריך להשתמש בכלים כדי לכוון את מרחק הידית מהכידון.
  • מערכת ההילוכים של שימנו ברמת SLX/XT עובדת טוב ותואמת לאופי האופניים, אך עם 28 שיניים בגלג״ש הקדמי הרגשתי שחסרים לי מעט הילוכים למהירות גבוהה.
  • מוט הכיסא מתכוונן מבית בונטרגר ועושה את המצופה ממנו.

יאללה לרסק – רוסקו ברכיבה

מכיוון שהאופניים האלו כל כך שונים ולא מאפיינים את סגנון הרכיבה שלי, וגם מכיוון שעבר עלינו חורף די גשום, בחנתי אותם בעיקר ברכיבות החריגות, המשונות והקצת משוגעות.

על הסלעים הרטובים של פארק קנדה

תחת גשם שוטף, החלטתי לשמור על אותם קווים ואותה התנהגות פזיזה כאילו הייתי על אופניי הפרטיים במזג אוויר יבש – רק בשביל לבחון כמה אחיזה באמת מייצר הפלוס הזה. התוצאה הייתה פרצי צחוק וקולות פליאה, לא פחות. היכולת של צמיגי הטרק רוסקו למצוא אחיזה בטיפוס על מדרגות סלע רטוב, כשהם מבוססים בבוץ – היא לא פחות ממדהימה. לפעמים הם מחליקים קצת, ופתאום מוצאים במה להיאחז ומשגרים את הרוכב למעלה – רק שימשיך לפדל.

בירידות על שיפועי צד סלעיים קרה שהחלקתי, אך תמיד חזרתי לאחיזה תוך רגע והמשכתי בדרכי על 2 גלגלים. אופניים כפי שאני מכיר לא אמורים להתנהג ככה, כשאתה טועה אתה אמור לשלם על כך מחיר, ואילו כאן רשת הביטחון שטווים הצמיגים הבלוניים מאפשרת להתגרות בגורל ולעשות דברים לגמרי מטופשים.

שיכוך לתוך העייפות

מאפיין מעניין התגלה בהמשך הדרך, כשהתחלתי להתעייף מהקור והמאמץ. מניסיוני הקודם על אופני זנב קשיח – מעט מבאס לרכב עליהם לאט, כשאתה עייף, על קרקע משובשת. בנקודת זמן כלשהי זה מתחיל להרגיש כמו מלחמה כשכל מהמורה חובטת בך דרך הגלגל האחורי שאינו משוכך. זה פחות ניכר עם הרוסקו בעלי הצמיגים הבלוניים. קוטר הגלגל החיצוני גדול – דומה ל 29 אינטש ולכן מספק יכולת גלגול גבוהה, ומוסיף על כך רכות בתנועה ושיכוך מסוים של מהמורות הדרך. התוצאה היא רכיבה די נעימה ופחות מעייפת מאופני אלומיניום מקבילים עם גלגלי 29.

ברכיבה על חולות 

ברכיבה על חולות חוף השרון הרטובים, תחת סופת ברקים, מצאתי בטרק רוסקו בעל ברית נאמן. אלו אופניים אוהבי הרפתקאות שאפשר לצאת עמם לטייל, לחקור שבילים חדשים, וגם ליהנות בדרך – ההתנהגות שלהם מאוזנת אך זריזה ושובבה ואפשר גם לקפוץ ולהשתעשע וגם לגמוע על גבם מרחקים גדולים.

רוסקו ברכיבה אגרסיבית ביער עופר

כשניסיתי לרכב מהר בירידות – נחשפו חולשותיהם של הצמיגים השמנמנים. ראשית, במהירות גבוהה הצמיגים הופכים קופצניים. בהיעדר שיכוך לגלגל האחורי, ובעזרתו הצנועה של המזלג הפשוט – קשה לשמור כך על שליטה במהירות גבוהה במסלולים סלעיים. קשה גם לדייק בשמירה על קו הרכיבה משום שהצמיגים הרחבים מתגלגלים על הקרקע באופן מעט מגושם. חשוב לומר שאלו ממש לא התנאים שרוכב מתחיל יתנסה בהם, שזה לא יעוד האופניים, ומלכתחילה אין כאן בלמים, מזלג או צמיגים שמיועדים לרכב מהר ואגרסיבי בירידה. ולזכותי יאמר שהכידון הרחב וההתנהגות המאוזנת דרבנו אותי לנסות בכל זאת.

חולשה נוספת היא הרגישות לתקרים. הצמיגים האלו באמת רגישים, ונדרשו לי 3 תולעים כדי לסגור את החור שנפער ע״י חוד סלע בצמיג הקדמי. לאחר תיקון התקר וניפוח בשטח איבדתי את לחץ האוויר שכיוונתי בדקדקנות, והרכיבה הפכה קופצנית ומאוד מאתגרת.

הקובלנה העיקרית 

החיסרון העיקרי של גלגלי הפלוס היא התנגדות הצמיגים לגלגול. אני מוצא שיותר קשה לגמוע עמם מרחקים, להאיץ בעליות, ולהחזיק את הקצב של שותפי הרגילים לרכיבה. התנגדות הגלגלים מוציאה מהם חלק מחדוות המהירות – הם פחות מאיצים מכל שיפוע קל או מכת פדל, ויותר מתגלגלים בנחת. עדיין, כשמדובר באופני זנב קשיח, עם חשיבות השיכוך הנוסף – זה כנראה מתאזן בעיקר אצל אלו שלא מחפשים את המהירות אלא את הנוחות, השיכוך והביטחון.

טרק רוסקו – סיכום

אז האם ה- Trek Roscoe 9 מתאימים לרוכבים מתחילים? בהחלט וללא ספק, מתאימים יותר מכל אופני מתחילים שפגשתי בעבר. האופניים האלו ילוו רוכב לכל הרפתקה במדבר או בהר, ויספקו מעטפת ביטחון באמצעות אחיזה משופרת ושיכוך מהמורות הקרקע.

לרוכש הפוטנציאלי אמליץ להצטייד במד לחץ אוויר דיגיטלי, ולהתעדכן בשיטות לתיקון תקרים באמצעות פאצ׳ים ותולעים.

וכיצד הם יתגמלו רוכב יותר מתקדם? ובכן כאופניים לטיולים ורכיבה טכנית – יש בהם את קסם הפשטות של אופני זנב קשיח, יחד עם יכולת מרשימה בעליות וירידות ובנוחות הרכיבה. לכן גם רוכב מנוסה שמחפש אתגרים ונוחות במרחקים ימצא בהם שותף נאמן. אך לדעתי רוכב מתקדם שמחפש מהירות ולא זקוק לעודף האחיזה – ייהנה יותר מאופניים מקבילים בעלי גלגלי 29 אינטש רגילים.

מאת: גל בן יעקב
צילם: גיאחה

 

ההנאות הקטנות בחיים - מבחן ל Trek Roscoe 9
ורסטיליות - מתאימים למגוון תנאיםאחיזה וביטחון גבוה ברכיבהתמורה טובה למחיר
רגישות לתקריםהפחתת שליטה עקב צמיגים קופצניים
82%ציון BIKEPANEL
סקסאפיל ועיצוב70%
קטעי דיווש ועליות90%
ירידות ושיכוך80%
סיבובים ופניות80%
אבזור וחלקים80%
תמורה למחיר90%