צמיגים זה דבר חשוב. מהדברים הקריטיים ביותר שמשפיעים לנו על המהירות, האחיזה והחוויה בכלל. אז למה כל כך מעט אנשים מנסים ומתנסים בצמיגים חדשים? למה רוב האנשים פשוט נתקעים על דגם אחד ולא מחליפים? בעיני, החיפוש והבדיקה הם חלק מהכיף בתחביב הזה. אז שמחתי כשלירון מסקוט ת"א הציע לי לבחון את ה Kenda Saber Pro29 2.2 – צמיג XCO ומרתון לשטח, שיושב בדיוק על המשבצת הדרושה לי.
מאת: גיא חלמיש
צילום: יואב גריבי, גיאחה
Kenda מי זו?
זו חברה טיוואנית שפועלת כבר יותר מ 50 שנים בתחום האופניים (מ 1962). מה שמעניין הוא שהיא החלה באופניים ורק לאחר מכן עברה לאופנועים, מכוניות כלים חקלאיים ואחרים. יש לה כמה וכמה מפעלים בטיוואן, סין, ארה"ב, אינדונזיה ועוד, וחברות לייצור גלגלים, שיווק והפצה בעולם.
היבואן לישראל היא חברת קוברה בורדו – יבואנית של אופני Scott ואת הצמיגים של Kenda ניתן למצוא בחנות סקוט יגור, סקוט ת"א ואצל מגוון חנויות שעובדות עם קוברה בורדו בכל הארץ.
Saber Pro לדברי היצרן Kenda
ה Saber Pro הוא צמיג המרתון-קרוס קאנטרי של קנדה, וככזה היא מבטיחה שהוא תוכנן להיות הקל והמהיר ביותר בשוק. בלב הצמיג הם אומרים, נמצא גומי מתרכובת R3C שמאפשר התנגדות גלגול מאוד נמוכה, אחיזה מדהימה ומשקל נמוך- עם מבנה של קוביות בעלות פרופיל נמוך. החתך הכללי של הצמיג (casing) הוא בעל נפח גבוה שמיועד לשפר ספיגה במסלול, והפרופיל הנמוך של הקוביות מייצר את התנגדות הגלגול הנמוכה. הקוביות הצדיות גדולות יותר וננעצות לאחיזה בפניות. הוא מתאים לטיובלס כמובן וכך בחנתי אותו – בגרסת ה TR – התחרותית והקלה יותר משני דגמים קרובים.
הצמיג הזה עובר את המבחנים של קבוצות ה World Cup – מציינים שם שלוש קבוצות: Kenda –Intense, Bianchi MTB, Ridebiker Alliance.
המחיר בארץ: 220 שקלים, מה ששם אותו בעמדה טובה מאוד לתחילת המבחן. עוד דבר חשוב שמציינים בסקוט תל אביב – "בצמיגי קנדה אנחנו משתמשים רק בחומר הירוק/כחול. בחומר הלבן יש כמויות גדולות של אמוניה שגורמים נזק לצמיג". לא ידענו את זה, והאמת שאמוניה… לא עושה לנו קונוטציות חיוביות לסביבה ובכלל.
מבנה Thread אחר
המבנה של הקוביות פה מפתיע מעט – ובמבט מהיר רואים את צורת ה V הטיפוסית מאוד דווקא לצמיגים אגרסיביים יותר ומוכווני אחיזה, אבל במרחקים גדולים יחסית ואווריריים זה מזה. אם להיות ספציפיים – זה הזכיר לנו את ה Ardent Race דווקא. בהשוואה לאייקון שגם לו יש סוג של V כזה, הוא הרבה יותר עגול בעוד שהאייקון מייצר פינה מובחנת יותר בין ה Thread העליון לצד. ההבדל הכי משמעותי פה הוא שהקוביות הצדיות של האייקון יותר צפופות ואילו של ה Saber רחוקות יותר זו מזו.
בהשוואה לבונטרגר XR1 שעליו ביליתי בשנתיים האחרונות, המרחקים דומים יותר וגם הפרופיל הכללי של הצמיג מזכיר אותו מאוד – בנפחיות ובחתך המעוגל, אבל מבנה הקוביות שונה לגמרי. לא שורות ישרות יחסית אלא אותו מבנה V כאמור. בשניהם הקוביות הצדיות יורדות עמוק יחסית לצדדים, משהו שאני כבר ארמוז פה- שאני מאוד אוהב.
מוביל במשקל
צמיגים כידוע משפיעים מאוד על הביצועים לא רק באחיזה ובמהירות גלגול, אלא משום שהם חלק גדול מהמסה המסתובבת של הגלגל. פערים של מאות גרמים מתגלים לעתים בגומי בלבד, וזה עושה הבדל משמעותי. אז בואו נשווה אותו לשחקנים האחרים שהזכרנו, שהם מהטובים בתחומם ומאוד פופולריים:
- הקנדה- שוקל 539 (פלוס מינוס 25 גרם, מציין היצרן).
- האייקון- שוקל 570-590 (תלוי דגם).
- הבונטרגר- שוקל 690 גרם.
יש "וי" בגזרה הזו – אין ספק שבגזרת המשקל מדובר בצמיג מוביל. סקרן, יצאתי לרכוב עם הצמיג לחוש אותו.
ברכיבה
לא נחפור למקסימום טקסט הפעם- בשורה תחתונה, אהבתי את החיבור של המשקל הנמוך עם כמה תכונות מוצלחות נוספות: נפחיות גבוהה ומהירות גלגול גבוהה. הרכיבות היו מאוד מגוונות- החל מנפח חולי באזור הבית שלי שהוא שטוח ומרתוני באופיו וכלה ברכיבות אגרסיביות, תוך שאני דולק אחרי יואב גריבי בחורשן, בקיץ, עם הדרדרת. שם, ובבן שמן וסינגלים רבים אחרים הסלעים והטרטור היו רקע מצוין למבחני האחיזה בסיבובים מאתגרים. התחושה הטובה שלו נובעת מאותו הדבר בדיוק שיצר לי תחושה מעולה בבונטרגר: נפח גבוה וחתך עגול. הגישה הזו מאוד מתאימה לחישוקים רחבים, והיא מייצרת ספיגה בקטעים סלעיים.
כשנכנסתי בחורשן במהירות גבוהה לסיבובים, כל עוד שלטתי במהירות ונכנסתי בלי צורך להפריע לצמיג, הוא לא פספס אחיזה. יחד עם זאת קשה לאמר שהאחיזה שלו מדהימה ושזה צמיג מתאים לקיץ- הוא יותר מתאים לתנאים טובים יחסית, והוא מקריב מעט אחיזה בתמורה למשקל מאוד נמוך ומהירות גלגול גבוהה. רייסרי…
החתך העגול והבלוני מנצח בנוקאואט לטעמי את הגישות שמציבות את ה Threed גבוה יותר וגורמות לשורה החיצונית ביותר להראות כמו פינה ביחס לקירות הצמיג בצדדים. העגלגלות מייצרת מעברים נעימים יותר אל ההטיות בסיבובים ומהן אבל הייתי רוצה מעט יותר עומק לקוביות.
בדומה לצמיגי High End תחרותיים אחרים הגומי פה רך וזה מה שמקנה חלק גדול מתכונות הגלגול והאחיזה. מבחינת מהירות גלגול אני חושב שאני מעדיף את הגישה המצפיפה והחלקה יותר ב Thread המרכזי, אבל אני באמת לא יכול לאמר בוודאות שהיא מהירה יותר.
אוהבים גם ריצה? כנסו למגזין הריצה RUNPANEL
ביקורת בכל זאת
במהלך המבחן הראשוני לא היה פאנצ'ר, למרות שמבנה הקוביות והמרחקים הגדולים בינהן קצת מלחיץ, אבל כן היתה יציאת אוויר וקושי מסוים להחזיק את הטיובלס של הצמיג הקדמי לאורך זמן בבית. חלק מזה באשמתי היות ובתקופות שיש לי כמה מבחנים קורה שאני לא רוכב רציף עם אופני ההרים שלי עליהם הותקן הצמיג. קשה לאמר אם זה מאפיין או מקרי אבל הצמיג הקדמי לא תפס את הטיובלס בצורה הרמטית גם בתקופות ההמתנה בין גלגול אחד לשני. עד כדי כך שבקפיצה לא גבוהה בהזדמנות מסוימת- ברח האוויר במהירות בנחיתה וגרם לי לנפילה.
ביקורת שנייה היא על העדינות שלו מול חומרי "ג'יפה" / חומרי נוזל איטום לטיובלס מכילי אמוניה. בסקוט ישראל ממליצים שלא להשתמש בחומר המכיל אותה כיוון שהתגלה שהיא יכולה להרוס את הצמיג.
במבחן ארוך טווח הצמיג התנהג כמו שמצופה מצמיג רייסרי קל- האמינות שלו החלה לרדת לאחר כ 1000 ק"מ, ובתולעת השנייה הבנתי שסיים את חייו. בסה"כ בשורה תחתונה- הייתי שוקל אותו למירוץ בשמחה, במיוחד בחו"ל (קרקע מעט פחות קשוחה מבארץ) מאחר והוא קליל ממש ומהיר במיוחד. לא הייתי ממליץ עליו למי שמצפה ל 5000 ק"מ מהצמיג שלו- לכאלה אמליץ על צמיגים עבים, עמידים יותר וכבדים יותר.
סיכום: קליל ומוצלח
עוד צמיג תחרותי וקליל התווסף לי לתמהיל האפשרויות בצמיגי מרתון. הוא נהנה ממשקל של 540 מוצהר, שהוא לגמרי מהמובילים, ותמחור של 220 שקל סבירים לגמרי. הוא מהיר, ומספק רכיבה נעימה. בחסרונות- אמינות לאורך זמן, פחות קייצי ויעדיף אדמה אוחזת יותר, וכן לא החזיק את החישוק בעוצמה רבה בטיובלס. חו בחשבון שצריך חומר מילוי שאינו הלבן הנפוץ בארץ.
מאת: גיא חלמיש
צילום: יואב גריבי, גיאחה