התארכות (בלאי) השרשרת הוא מקרה קלאסי ומובהק של "תחזוקה מונעת" ששומרת על שלמות הציוד שלנו, מונעת תקלות וחוסכת בעלויות רבות. בלאי השרשרת הינו דבר טבעי שמתרחש בזמן השימוש באופניים, אולם יש כמה וכמה גורמים שבשיטתנו שמשפיעים עליו כגון:

רמת הניקיון ושימון השרשרת – מחסור בחומרי סיכה יתרמו לשחיקה מוגברת. גם שימון ייתר מזיק היות והשרשרת סופחת אליה חול אבק ולכלוך השוחקים את החלקים השונים.
תנאי מזג האוויר – רכיבה בגשם ובבוץ גורמת להסרה מהירה של השמן מהשרשרת וזאת נותרת חשופה למים ולגרגרי חול.
סגנון הרכיבה – רוכבים הנוטים "לבעוט" בדוושות במקום לסובב את הקראנק באופן אחיד ורצוף, גורמים לשרשרת להימתח בפראות אלפי פעמים בכל רכיבה ומקצרים את חיי השרשרת. רכיבה ללא נעלי רכיבה ופדלים קליפלס מגבירה את התופעה, בעוד שרכיבה עם קליפלס מאפשרת רכיבה "עגולה" יותר (משיכה של הדוושות ולא רק לחיצה).
לחץ משקל הרוכב – בעיקר בטיפוס בעמידה. כאן חלק גדול מהאנרגיה המועברת לקראנק היא משקלו של הרוכב. לעיתים ניתן לייצר הספק גדול יותר בעמידה והשרשרת "סובלת" מכך.
אופן העברת הילוכים –  העברות בעומס גורמות לשרשרת לפיתול צידי חזק בנוסף לעומס מתיחה מהדיווש דבר המגביר את השחיקה לעומת העברות רכות הכוללות הורדה רגעית של הלחץ, פיתול השרשרת ללא מתיחה. השרשרת מתוכננת לעבודה יעלה במתיחה ישרה ככל האפשר.

מניסיוני, החל מ 1800 ק"מ וצפונה יש צורך להתחיל ולבדוק אם השרשרת לא סיימה את דרכה. שרשרת שנשחקה הינה שרשרת שאורכה גדל כתוצאה משחיקה זוחלת של הפינים שמחברים את החוליות. הפינים מאבדים את הקוטר שלהם, הופכים אובליים ותוך כדי כך, השרשרת מתארכת. התארכות זאת מזיקה לשיניים שבפלטות שבקראנק ולקסטה והולכת ומאיצה את השחיקה. לעיתים בהזנחה מתמשכת מגיעים למצב לא רצוי בו מחליפים שרשרת מאוחר מידי ואז חייבים להחליף גם את הפלטות בקראנק ואף את הקסטה. השרשרת החדשה קופצת מעל השיניים שנשחקו היות והסנכרון הנכון בין השניים לשרשרת אבד. מבט על השיניים שבקראנק במצב זה יראה שהם יותר משוננים מאשר שיניים שלא נשחקו.
בכדי לשמור על העניין של ההתארכות בקונטרול, הכנתי מצגת צנועה המראה כיצד ניתן לבדוק התארכות שרשרת בבדיקה ביתית קלה ומהירה. הבדיקה יכולה להתבצע על השרשרת המורכבת באופניים. כל חנות אופניים שמכבדת את עצמה תוכל לבצע עבורכם את הבדיקה באמצעות מכשיר ייעודי אבל טוב לדעת לבד מתי הגיע הזמן וגם לבדוק שלא עובדים עליכם.  

 מה שנדרש זה סרגל פלדה עם סימון של אינטשים. רוב סרגלי הפלדה הללו מתחילים בדיוק בקו האפס. ראה תמונה – מיישרים את קו ה 0 של הסרגל במרכזו של פין חיבור שרשרת שנמצא בחלק התחתון של השרשרת. קו ה 0 חייב ליפול בדיוק במרכז קוטר הפין. במצב זה – סימון ה 12" בסרגל ייפול באמצע קוטר הפין של החוליה ה 12 בשרשרת כמו בתמונה העליונה:

___

כל עוד קו ה 12" נמצא בתוך תחום קוטר הפין, השרשרת תקינה וברת שימוש. במידה וקו ה 12" יוצא אל מחוץ לקוטר הפין, אזי השרשרת שחוקה ורצוי להחליפה לפני שיגרם נזק לרכיבים אחרים ויקרים יותר (תמונה תחתונה). זאת בדיקה אמינה מאד. בדיקת במדיד מראה בדיוק את אותו מצב בלאי. כאשר מודדים את השחיקה לכל אורך השרשרת (כאשר היא פורקה) על שולחן, רואים שזאת עשויה לצמוח באורכה ברבע אינטש ואף יותר. זול יותר להחליף שרשרת בתכיפות הנדרשת מאשר למשוך עוד קילומטרים ולשלם על כך אח"כ ביוקר. הבדיקה טובה גם לאופני כביש וגם לאופני שטח, רק שבכביש השרשרת מחזיקה הרבה יותר ק"מ מאשר בשטח.

קוריוז קטן בעניין שרשרת:

מניסיוני האישי, השרשרת היקרה ביותר של שימנו – שרשרת ה Dura Ace   מחזיקה אצלי כ 5500-6000 ק"מ, ומחירה סביב ה 220-240 ₪. שרשרת ברמת Ultegra  מחזיקה בערך 2800-3000 ק"מ ושרשרת ברמת 105 ניתן להרוס כבר אחרי 1800 ק"מ. באופן גורף, ניתן לראות שכל קפיצה ברמת השרשרת כמעט מכפילה את אורך החיים של השרשרת! מה שטוב לדעת זה ששרשרת Dura Ace אינה עולה כפליים מ Ultegra ובטח שלא פי 4 מ ה 105, כלומר השרשרת היקרה ביותר מספקת לנו באופן יחסי יותר תמורה בק"מ לכל שקל. ניתן להניח אם כך, שהשרשרת היקרה ביותר למעשה היא הזולה יותר בשימוש והכדאית ביותר.

מאת: דן תורגמן

 

דן, רוכב כבר 25 שנים (!) רכיבת כביש והרים. מעצב בונה ומפתח אתרי אינטרנט ב  www.versight.co.il. מבלה 5 שנים בחנות האופניים רוזן ומינץ בנתניה – מכונאי, מודד ומתאים אופניים בעל מגע קסם, חיוך תמידי, ואהבה גדולה לענף. דן כותב ב BIKEPANEL על תחרויות הכביש המעניינות בעולם וגם יחלוק עימנו מהידע הטכני העשיר שלו, שנרכש Hands-On בסדנת האופניים.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

BIKEPANEL לא מתעדכן כל יום ועל כן נמליץ לכם לעשות Like לעמוד ה Facebook שלנו שמשמש בעיקר להודעה על פרסום כתבות חדשות: לעמוד הפייסבוק של BIKEPANEL לחצו כאן.