גבוה מעל עמק יזרעאל וביער קסום של ממש, נפתח סינגל אופניים באורך של כ 10 ק”מ בסמוך לקיבוץ כפר החורש. שביל האופניים החדש חוצה למעשה את יער כפר החורש ומשתלב במערכת שבילי האופניים באזור בין עמק יזרעאל מדרום, לבין מערכת שבילי האופניים בתמרת וגבעת האלה בצפון.
כתב, צילם ודיגמן: עופר עברי
(איך הוא הצליח את הכל באותה רכיבה? סודות מקצועיים)
איך מגיעים?
ניתן להתחיל את הסינגל באחת משתי אפשרויות:
-
- כניסה תחתונה – כקילומטר וחצי מערבית לכניסה לקיבוץ כפר החורש על כביש 75 נפנה ימינה לכביש גישה למחנה קיץ הנוער הלומד והעובד של יער כפר החורש. החניה מול שלט הכניסה לסינגל.
- כניסה עליונה – משמאל לשער הכניסה לקיבוץ כפר החורש.
במפה זו שני סינגלים מחוברים – סינגל תמרת ביחד עם סינגל כפר החורש, מה שמייצר רכיבה שראוי להגיע לאיזור עבורה של כ 23 ק”מ. להורדת קובץ המפה לחצו פה.
הסיפור המיוחד של המקום
בניגוד לשבילים אחרים, סינגל כפר החורש טומן בחובו בין היתר חיבור בין אנשים, בין קהילות. השביל, פרי יוזמה של נדב המאירי, מדריך נוער בסיכון בכפר הנוער נווה עמיאל ורוכב אופניים בעצמו, שביקש להנגיש לחניכיו בפרט ולאוכלוסיית הרוכבים בכלל את הטבע באמצעות האופניים. כך, לפני כ 3 שנים, הוא החל בעבודה על השביל בשותפות עם הסוכנות היהודית ומנהל מחלקת הספורט של מועצה אזורית יפיע הישאם בשאר.
לאחר מכן גם קק”ל נרתמה לנושא כמו שקרא בעוד הרבה מקומות: ההתחלה ביוזמה מקומית. למעשה הסינגל עובר בתוואי של כ 55 ק”מ של שביל השותפות האיזורי “נעים יחד” שנבנה בימים אלה ע”י יהודים, ערבים וקהילות בסביבה.
תיאור ואופי הסינגל
הסינגל סה”כ מגוון, מוצל וזורם מבחינת אופיו. מהכניסה התחתונה, הדיווש במגמת עליה מתונה בחורש של עצי מחט תמירים וחולף על פני אחו ירוק עד. עד מהרה הטיפוס המתון מתחלף בשיפועים רציניים יותר כשעצי אלון מציצים מכל עבר. אורופה.
כל הפתיחה הזו, משולי העמק ועד לרום ההר שתוחם אותו, מייצרת טיפוס מצטבר משמעותי יותר מברוב הסינגלים בסביבה של כ 300 מטרים! כל זה קורה בתוך יער כפר החורש אותו נטעה קק”ל בשנות ה-30, ומביא אתכם לרכוב בין מגוון עצי מחט ואלון נטועים, מטעי זיתים, ולאחר מכן לתצפיות נוף העמק.
חולפים על פני הכניסה ליישוב וממשיכים בקטע סלעי וטכני לחובבי הז’אנר במגמת עליה עד לקרחת יער, שכאילו נלקחה מסרט אופניים בנורט’ שור הקנדי, עם מבט פנורמי מרהיב שחושף גליל תחתון במיטבו.
במילים אחרות צפוי לכם אחד הנופים הרומנטיים ביותר של עמק יזרעאל מהעבר האחד ומאידך קיבוץ כפר החורש, מגדל העמק וההרים שמקיפים אותם. תאמינו לי, אתם רוצים להיות שם כשהשמש זורחת (או שוקעת. תלוי איזה טיפוס אתם :).
משם המגמה הכללית היא מטה וחובבי הטכניקה והגרביטציה ישמחו לגלות כי לאורך המסלול, בקטעי שביל עם שמות כמו “הפרה המשוגעת” ו”השור הזועם”, פזורים אלמנטים רבים כגון קיקרים, מקפצות וברמים בנויים בכל הרמות עם אפשרות מעקף לצ’יקן ליין. וודאי תשמחו לגלות שהקטע הראשון לפחות (AKA הפרה המשוגעת), באישור ועידוד קק”ל בעיקר הודות לאופציית המעקף לרוכבים פחות מיומנים.
עם מה אפשר לחבר אותו?
תוספת טבעית ומתבקשת לשביל הזה הוא סינגל תמרת הסמוך. תמורת דיווש נוסף של כ 12 ק”מ נוספים ו 350 מטרים בגובה מצטבר, תקבלו מנה הגונה של המיטב שיש לאיזור להציע. החיבור לסינגל נמצא כמה מטרים דרומית-מערבית לצומת המשאבות שבסיום הקפת סינגל כפר החורש. כיוון סינגל תמרת: עם השעון.
לא מיציתם? תנו קפיצה לסינגל גבעת האלה או שמשית רחמנא ליצלן.
הפתעות במסלול
בתוואי השביל תחלפו על פני שתי כנסיות מרשימות, האחת יוונית אורתודוקסית (צפונית) ורעותה יוונית קתולית (דרומית). כמו כן קטע השביל עובר בקרבת מספר שרידי מבנים של הכפר מעלול שניטש ונבנה שנית בתקופה העותמאנית. במקום גם מספר קברים, בורות מים, מסגד שנמצא בשיפוצים וגדרות אבן רבות. קטע שביל זה נבנה ברגישות מיוחדת ובליווי מלא של הישאם בשאר, מפליטי הכפר במקור.
עקב חשיבות העשייה והחיבור הקהילתי שמאחורי הקמת השביל החליטו לחנוך רשמית את הסינגל החדש באירוע שככל הנראה יתקיים מיד לאחר הגשם הראשון הבא. מבטיחים לעדכן.
מה אהבתי? מה פחות?
אהבתי: זורם, מוצל, טכני במידה (כולל קיקרים מאוד לא אופייניים למסלולי קק”ל), נוף מדהים, אוירה של חו”ל. קלאסי לשילוב עם סינגל תמרת.
פחות: קצר כשלעצמו ולא באמת מצדיק הגעה רק אליו מהמרכז, לפחות לא להקפה אחת (אבל כאמור אפשר לחבר למסלולים נוספים). החניה לא מסודרת בכניסה התחתונה.
אבל בסה”כ – זה אחד הסינגלים הכי מוצלחים בסביבה כיוון שהוא נהנה מכמה דברים ייחודיים שאין לאחרים: אלמנטים טכניים, עליה ארוכה. מי שרוצה להגיע אליו ו-11 ק”מ לא נראה לו מספיק, יכול לחבר חיבורים או לעשות אותו פעמיים. לא נראה לי שתשתעממו!
כתב, צילם ודיגמן: עופר עברי
(איך הוא הצליח את הכל באותה רכיבה? סודות מקצועיים)