השבוע השני בוואלטה א'אספניה התאפיין במלחמה בין קבוצות הדירוג הכללי על איך להיפטר מהחולצה האדומה, אך בלוק של שלושה ימי הרים מרוכזים מתחיל לעשות סדר בדירוג הכללי לקראת הנג"ש של תחילת השבוע השלישי.

מאת: אורן ארד
צילום: ASO

שלב 9 

גם בשלב התשיעי הניצחון הגיע מהבריחה. אחרי שבילו כל היום בחזית וכבר היה ברור שהסיכויים של הפלוטון נמוכים לתפוס אותם הפסיקו הבורחים להסתכל אחורה והתחילו למדוד אחד על שני תוך מחשבה על ניצחון הסטייג'. באופן דומה למהלך שהביא לו את הניצחון בשלב 4, בן קינג (דימנשן דאטה) תקף 2 ק"מ לפני העליה האחרונה את חבריו לבריחה. אלה כנראה העדיפו לחסוך את האנרגיה לטיפוס המכריע במעלה הלה-קובטילה האימתני. קינג הצליח לברוח מבוקה מולמה (טרק סגפרדו) שדלק אחריו במשך כל העליה והשיג את הניצחון השני שלו בוואלטה השנה.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

ייטס באדום גם בוואלטה

שלב 9 היה גם מבחן ה-GC הראשון האמיתי בוואלטה. חבורת הדירוג הכללי הידלדלה משמעותית בקילומטרים האחרונים ונבחרת הקולומביאנים: נירו קינטנה (מוביסטר), ריגוברטו אורן (EF Education) ומיגל אנגל לופז (אסטנה) נראו בין החזקים ביותר כאשר החלו ההתקפות. סיימון ייטס (מיצ'לטון סקוט) הצליח להצמד בקושי לקבוצה החזקה ומספיק כדי למקם עצמו ראשון בדירוג הכללי לקראת יום המנוחה הראשון.

בוואלטה

מוביסטר עובדים

בניגוד לסקיי בשבוע הראשון, במהלך השבוע השני קבוצתו של ייטס מי'צלטון סקוט, אפילו שמחזיקים את חולצת המוביל לא ניסו כלל לקחת אחריות על הקצב וכל פעם שהיתה סכנה לדירוג הכללי על ידי מי מהבריחה הם פשוט נתנו למישהו אחר את המטלה לסגור. האיום הבולט ביותר היה טיבו פינו (גרופמה FDJ) אשר חבר לבריחה בשלב 11 וזאת למורת רוחם של שאר חברי הבריחה. אפילו שמנצח אותו היום אלסנדרו דה-מארקי (BMC) ניצח מהבריחה בהתקפת סולו מרשימה, היותו של פינו הצרפתי האיצה את הפלוטון לסגירת הפער והפעילה לחץ רב על הבורחים. מי שעשה את רוב העבודה בפלוטון היו מוביסטר על מנת לשמור על מיקומם של קינטנה ווולוורדה בדירוג, ולא מיצ'לטון סקוט.

האדומה ממשיכה להחליף בעלים

בשלב ה-12 אפילו מוביסטר כבר לא היו מוטרדים מהעובדה שחולצת המוביל הולכת להחליף ידיים שוב, והפעם לעלות על כתפי ג'סוס הָרַאדַה (קופידיס) אשר היה ממוקם 22 בדירוג הכללי, 5:45 דקות מסיימון ייטס, והיה חבר בקבוצת בריחה שנהנתה רוב היום מיתרון של כ-10 דקות מהפלוטון. היה ברור להראדה שלא רודפים אחריו ואכן בסופו של היום הוא עלה על הפודיום לקבל את החולצה האדומה, אפילו שצבעה זהה לחולצת הקבוצה שלו, ונכנס לשלב ה-13 ההררי עם יתרון של 3:22 לפני ייטס.

קופידיס

היה מרענן לראות קבוצת דרג שני מחזיקה בהובלת המירוץ וקופידיס אכן לקחו את התפקיד ברצינות הראויה כשהראו נוכחות יפה בקדמת הפלוטון, עובדים יחד עם קבוצת ה-GC בשליטה במירוץ. אין זה ההישג המרשים הראשון של הקבוצה הצרפתית בוואלטה השנה. לואיס אנגל מאטֶה מחזיק עבורם את חולצת ניקוד ההרים מאז היום השני למירוץ ולכן עומד על הפודיום יום יום ביומו. ספרינטר הקבוצה השנוי במחלוקת נאסר בוהאני ניצח בשלב 6 וכעת גם הכבוד של יומיים בחולצת מוביל המירוץ.

למה עוד חשוב לנצח

הצלחה כל כך בולטת לקבוצת דרג שני חשובה לקיום ספורט האופניים כמו אוויר לנשימה. בניגוד לענפי ספורט אחרים אשר נהנים מהכנסות במכירת כרטיסים ומוצרים ממותגים, ענף האופניים מתקיים כמעט באופן בלעדי מנדיבותם של נותני חסות. כאשר אנחנו עדים לקבוצות בסכנת קיום עקב בריחה של נותני החסות (BMC לדוגמא), לשינויים בשמות הקבוצות בין עונה לעונה עקב עזיבת נותני חסות ואף קבוצות שפשוט נסגרות (טינקוף לדוגמא), זה חשוב ביותר לתת לחברות הללו סיבה להמשיך ולהשקיע. אמנם חברת האשראי הצרפתית קופידיס מתמידה ונותנת חסות לקבוצת האופניים כבר מעל 20 שנה, אבל הצלחה כזו בוואלטה עלולה בהחלט לתת גושפנקא חיובית לחברות נוספות להצטרף לקו החיים של הספורט שלנו.

חגיגה ספרדית בוואלטה

גם בשלב 13 נציג מהבריחה הגיע ראשון לקו. היה זה אוסקר רודריגז, גם הוא מקבוצת הפרו קונטיננטל אוּסקָאדִי מוֹרִיאַס, אשר הפתיע וניצח את ראפאל מייקה (בורה הנסגרו) שהוביל ברוב העליה המאוד תלולה ללה-קמפרונה. הפודיום היה חגיגה ספרדית אשר ללא ספק הביאה הרבה נחת לקהל המקומי. חוץ מהמנצח הספרדי בשלב גם מוביל המירוץ (הָרַאדַה), מלך ההרים (מאטֶה), הרוכב האגרסיבי (גורקֶה איזגרה – בחריין מרידה) והמוביל בקטגוריות הנקודות כמו גם בקטגוריה המשולבת אלחנדרו וולוורדה (מוביסטר) – כולם ספרדים. פודיום שהצרפתים מפנטזים כבר שנים רבות למקבילה שלו אצלם בטור דה פראנס.

קינטנה חוזר לעצמו

באותו היום, בין מתמודדי הדירוג הכללי שהגיעו לקו 2 וחצי דקות אחרי המנצח הספרדי, היה זה קינטנה (מוביסטר) שהראה שהוא החזק ביותר והצליח לגרד 6 שנית מייטס (מיצ'לטון סקוט). ייטס היה היחידי שהצליח להשאר עם הקולומביאני רוב הדרך לקו אחרי שזה העלה את הקצב בקילומטר האחרון. רוכבי הדירוג הכללי לא ניהלו קרב התקפות בעליה האחרונה מפני שיום זה היה ראשון מתוך בלוק של שלושה ימי הרים קשים. לא יהיה זה חכם להיות אגרסיבי מידי ביום הראשון בבלוק, כי גם אם ההתקפה תצליח, המחיר עלול להגבות בימים הבאים. לכן ראינו טיפוס בטמפו מהיר אשר נועד לנפות מהקבוצה את החלשים יותר אך בלי להתפוצץ על התקפות דרמטיות.

קוויטקובסקי בורח

בשלב 14 עשה מיכאל קוויטקובסקי (סקיי) ניסיון נואש לחזור לדירוג הריאלי תוך ניסיון לנצל את האוירה האופטימית כלפי בריחות ויצא קדימה בתקווה שיצליח להחזיר כמה שניות. בגירעון של מעט מעבר ל-3 דקות מצמרת ה-GC כמובן שלא היה לזה סיכוי כי כולם יודעים שהאלוף הפולני, שהוא כנראה הנג"שיסט הטוב ביותר בין רוכבי הדירוג הכללי, בונה על הנג"ש בשלב 16 כדי לחזור לעניינים. היה זה וינצ'נזו ניבאלי (בחריין מרידה) שעבר לקדמת הפלוטון כ-25 ק"מ לפני הסיום והעלה את הקצב עבור מועמד ה-GC של קבוצתו גורקה איזגירה. המהלך גרם לפלוטון להתפצל עם המתמודדים העיקריים והשאיר מאחור את שאר הפלוטון כולל החולצה האדומה מקופידיס למרדף נואש לקראת העליה הברוטאלית של סוף היום.

עליות בוואלטה

ייטס וקינטנה

ייטס חוזר לאדום בוואלטה

כאשר הפלוטון המצומצם של הפייבוריטים הגיע לבסיס העליה לאלטו-לה-פְראאֶרֵס, עליה של 4 ק"מ סה"כ אך בעלת שיפוי ממוצע של מעל 12% ועם קטעים שמתקרבים ל-20%, היה זה סיימון ייטס (מיצ'לטון סקוט) שהצליח להרחיק קבוצה מאוד מצומצמת ולהגיע ראשון לקו הסיום. זהו ניצחונו הראשון בוואלטה השנה והשני בקריירה שלו. הוא הצליח ליצור פער קטן אחרי שהתקפה של קינטנה (מוביסטר) בעלת פוטנציאל לניצחון בשלב והתקדמות ב-GC הופסקה כי מיגל אנגל לופז (אסטנה) נשאר לו על הגלגל- קינטנה לא אוהב טרמפיסטים בהתקפות שלו. כאשר לופז יצא אחרי בן ארצו, למרות שהצליחו לפתוח פער שאפשר היה להחזיק עד הסוף, נראה שקינטה מוריד את הקצב. אולי כי רצה להיות לבד? אולי כי רצה שלופז גם ימשוך? אולי פשוט נגמרו לו הרגליים. בסיום היום חזר ייטס להובלת המירוץ.

המנצחים

  1. רוהאן דניס – BMC (נג"ש)
  2. אלחנדרו וולווורדה – מוביסטר
  3. אֵלִיה ויויאני – קוויק סטפ
  4. בנג'מין קינג – דימנשן דאטה (בריחה)
  5. סיימון קלארק – EF Education (בריחה)
  6. נאסר בוהאני – קופידיס
  7. רוּדי מוֹלארד – גרופמה FDJ (בריחה)
  8. אלחנדרו וולווורדה – מוביסטר
  9. בנג'מין קינג – דימנשן דאטה (בריחה)
  10. אֵלִיה ויויאני – קוויק סטפ
  11. אלסנדרו דה-מארקי – BMC (בריחה)
  12. אלכסנדרֵה גֵ'ניֶה – AG2R (בריחה)
  13. אוסקר רודריגז – אוּסקָאדִי מוֹרִיאַס (בריחה)
  14. סיימון ייטס – מיצ'לטון סקוט

הדירוג הכללי בוואלטה אחרי שלב 14

  1. סיימון ייטס – מיצ'לטון סקוט 59:11:18
  2. אלחנדרו וולווורדה – מוביסטר 00:20
  3. נַירוֹ קינטנה – מוביסטר 00:25
  4. מיגל אנגל לופז – אסטנה 00:47
  5. סטיבן קרויצוויק – לוטו יאמבו 01:23
  6. ריגוברטו אורן – EF Education 01:28
  7. יוֹן איזַגירֵה – בחריין מרידה 01:40
  8. אנריק מאס – קוויק סטפ 01:47
  9. טוני גאלופן – AG2R 01:55
  10. עמנואל באקמן – בורה הנסגרו 02:08

שלב 15 – סיום ששווה לראות!

לקראת שלב 15 בוואלטה

הבלוק המרוכז של שלושת ימי ה-CG יסתיים בשלב 15, וגם הפעם יאלץ הפלוטון להתמודד עם סיום בפסגת ESP לפני שירוויח את יום המנוחה השני. הטיפוס באורך 11.7 ק"מ ובעל שיפוע ממוצע של 7.2%, אך נתון זה מטעה כי הוא כולל כמה קטעי ירידה לקראת הפסגה.

אחרי שרכבו באופן שמרני ביומיים האחרונים הגיע הזמן של מתמודדי הדירוג הכללי להוריד את הכפפות וליזום. טבלת הדירוג הכללי עדיין צמודה מדי ועם הנג"ש שמתחיל את השבוע השלישי יכולות להיות תזוזות משמעותיות בדירוג. מי שרוצה לנצח את הוואלטה צריך להתחיל לייצר פער. הטיפוס לקוֹבַדוֹנגָה מופיע זו הפעם ה-21 בוואלטה, כאשר בפעם האחרונה היתה ב-2016 שם ניצח נירו קינטנה בדרכו לניצחון כללי. לפי הנהוג כאשר רוכב ניצח בשלב מסיום בעבר עיני כולם נשואות אליו לשחזור ההצלחה ואין ספק שקינטה ינסה לעשות זאת.