אחד הדברים החשובים שקורים היום הוא ההתפתחות המהירה בעולם הטריינרים החכמים והתוכנות סביבם. עוד בתחילת 2017 סיפרנו לכם לראשונה על Zwift בBIKEPANEL בכתבה של שרון שחר. היום, זה כבר לא תחום ששמור לרוכבים בחורף של שיקגו כמו שרון- אלא תחום שנכנס למיינסטרים, לנקודת ההמראה.
מאת: גיא חלמיש
מהי Zwift?
“זוויפט הומצאה על ידי בחור שהשתעמם לרכוב לבד ב-2014. זו פלטפרומה חברתית שמתנהגת כמו משחק מחשב שבו כל רוכב מתחבר מהטריינר שלו בבית, מקבל אבאטר ומדמה רכיבה במסלולים, קבוצות ותחרויות. נכון להיום, יש כ- 350,000 מנויים, עלות מנוי היא 15 דולר לחודש וממש לאחרונה היא גייסה גיוס שני של 120 מליון דולר, שליש מהם עבור הפקת תחרויות esports. שיא המשתמשים בו זמנית היה 13,000 רוכבים” מספר אלכס וולפסון שהקים את קבוצת הטריינרים החכמים בפייסבוק (באירוע של דאא יבואנית Tacx).
שי ונסובר, פעיל בקבוצה, וכתב הטריינרים והתוכנה של בייקפאנל מספר: “Zwift היא לא החברה היחידה שפועלת בתחומים האלה- העיקרית שרואים בארץ היא Trainer Road שמייצרת תוכניות אימונים קלאסיות ומציגה גרפים של וואטים שרוכבים לאורם, אבל יש גם את Sufferfest, את Rouvy, BigRingVR, ErgVideo ואת Tacx עצמה שנרכשה לאחרונה על ידי Garmin (עוד אינדיקציה לתחום הלוהט. ג.ח.)”.
חלקן מציגות את הרכיבה על גבי וידאו מוקלט ממרוצים ומסלולים, ואילו בזוויפט הגישה היא מציאות וירטואלית- גיימיפיקציה של הרכיבה עם גרפיקה של משחק מחשב, והיא החשובה והצומחת מכולן.
לפני כשנה זוויפט החליטה להכנס לעולם הריצה והיתה צריכה פתרון להעברת תנועת הרץ על המסילה ומהירותו, אל דמותו הוירטואלית בעולם של זוויפט. אז הם רכשו את Milestone – סטארט אפ ישראלי שהקימו צח גורן ומאיר מכלין. מיילסטון פתחה פוד לנעלי ריצה אותו בחנתי ב RUNPANEL, שמודד את המרחק ופרמטרים הקשורים לסגנון הריצה. החברה של Milestone, הפכו ל Zwift ישראל וממשיכים להוביל מפה את תחום החומרה שלה ואת ה Zwift Pod.
בזוויפט יש 5 עולמות ובכל אחד מסלולים שונים
“בכל עולם כזה יש מסלולים שונים שאפשר לרכוב בהם- לפי אורך ושיפועים. המסלול האכזרי ביותר הוא של כ 80 ק”מ עם כ 2000 מ’ טיפוס. אבל רוב המסלולים בנויים לשעה וחצי-שעתיים. לרכיבות נכנסים בעיקר לאירועים מוגדרים בשעה ומקום ספציפיים במערכת, שיטה שהחלה כדי לוודא שיתקבצו כמה שיותר אנשים לאותו עולם- שלא תכנסו לעולם מדומה וריק” מסביר אלכס וולפסון. התקשורת בין מי שנמצא במערכת נעשית באפליקציה לנייד שנקראת Zwift Companion – שדרכה גם נרשמים לאירועים בצורה נוחה, לפי שעון ישראל.
סוגי הרכיבות במערכת:
- הרכיבות הקבוצתיות– המערכת מציגה את כל הרכיבות שיש בקרוב, וניתן להצטרף אליהן. היא מציגה את מספר האנשים שנכנסים לרכיבה, ומפרידה בין רכיבות תחרות ואימונים. באימונים האלה יש אנשים עם יכולות שונות והמערכת שומרת על כולם ביחד למרות שלא כולם עם וואטים זהים. את החברים שלכם תראו ראשונים ברשימת החברים ותוכלו לרכוב איתם.
- תחרויות- יש חשיבות לקטגוריות A-D המחולקות לפי טווחי הוואט לקילו של האנשים. A הם החזקים ביותר.
- Meetup – רכיבה קבוצתית סגורה- באפליקצית Zwift Companion ניתן לפתוח רכיבה רק לקבוצה שלכם. בוחרים בו את העולם, המסלול, ומזמינים את החברים מרשימת החברים- אופציה שימושית לקבוצות ומאמנים.
- אימונים (Workouts)– אימונים מובנים מראש שניתן לבצע. הכל לפי הוואטים, ולפי ה FTP של הרוכב. אגב, מי שמתאמן עם מאמן שמעלה את האימונים ל Training Peaks – יכול לסנכרן את האימונים שלו לפה, או לבנות תוכנית אימון לעצמו.
באתר האינטרנט של זוויפט אפשר גם לחבר את הרכיבות מהזוויפט לסטראווה, ולהגדיר העלאות לאפליקציות נוספות.
למה זה תופס?
צח גורן מ Zwift ישראל- לשעבר סטארט אפ בשם Milestone שנרכש על ידי זוויפט, מסביר את הסיבות לצמיחה:
- “עונתיות- בחורף יש מקומות בעולם שקשה מאוד לרכוב בהם בחוץ.
- סכנה בלצאת לכביש.
- ניהול זמן- זמן נטו ללא נסיעות, הכנות, ויעילות.
- יכולות ניטור מאוד מדויקות בהשוואה לכל רכיבה אחרת ובחוץ.
- החברתיות- אפשר לרכוב עם אנשים מכל רחבי העולם בתחרויות ובאימונים, בלי לצאת מהבית ובצורה עצמאית”.
בנוסף- ישנה ירידת מחירים של הטריינרים החכמים (החל מ2000 ש”ח) וגם שיפור משמעותי בחווית המשתמש בפלטפורמות. אולם ישנו עוד הסבר לצמיחה: עצלנות. כשמערכת כזו מוכנה לכם בבית, הנטייה להתאמץ קצת כדי לארגן רכיבה, לקבוע עם חברים, להחליט על מסלול מקבלת סתירה. הוויתור על העולם האמיתי קל מאוד. אבל כל מי שמביט בעולם הרשתות החברתיות יודע: כשמוותרים משלמים מחיר גדול. הקשר האנושי והחברתי שלנו הולך ומצטמצם, הופך רדוד ומנוהל ומווסת. אנחנו בעצם הופכים לבודדים על האופניים בחדרינו עם אשליה של חברתיות, ואת עולמנו, את הידע שלנו, את האינטראקציות ואת חווית החיים שלנו מנהלות חברות עסקיות עם מטרה אחת- רווח. ומה זה עושה לנו כבני אדם? הסימנים של ההשפעה הזו כבר היום אינם מעודדים. לפחות בזוויפט אפשר לאמר שמבחינת הכושר שלנו- קרוב לוודאי שיוצג שיפור.
הטריינרים
הטריינרים הם האמצעי הראשון (אך לא היחיד) כדי להכנס לעולם הזה. אלכס וולפסון מסביר: “”יש שלושה סוגי טריינרים בעולם של זוויפט:
- טריינרים טפשים- שאפשר לתאם אותם עם מתאם קאדנס ומהירות אל הזוויפט – והתוסף הזה ישדר למחשב. למרות שאין שם וואטים יש חישוב של וואטים מחושבים לפי סוג הטריינר, המשקל שלכם והמהירות.
- טריינרים ברמת הביניים- הם חכמים ויודעים לשדר וואטים לזוויפט אבל הזוויפט לא יודע לשלוט בו. כשיש עליות ושיפועים במסך הם לא באים לידי ביטוי בטריינר עצמו.
- טריינרים חכמים- אלה שבהם הזוויפט יודע לשלוט בטריינרים.”
שי ונסובר: “וגם בתוך קבוצת הטריינרים החכמים ישנם את מוצרי העלית ומוצרי האמצע. בקצה העליון ה Wahoo Kicker וה Tacx Neo, לכל אחד תכונות המייחדות אותו, שניהם היום שקטים מאוד, שניהם יודעים לדמות עליות ושיפועים ברמה גבוהה ובהספקים גבוהים. שתי החברות מספקות שירות מצוין. ההבדל העיקרי בינהם הוא שהקיקר יודע לעשות השלמת חוויה עם ה Kicker Climb שמתחבר במקום הגלגל הקדמי, מעלה ומוריד את אופניים בדימוי עליות בהתאם לעליות והשיפועים שהאפליקציה נותנת לו, והניאו יודע לתת Road Feel כולל תחושת תאוצה בירידות ללא דיווש שהקיקר לא יודע לתת. עם תחושת הכביש כשאתה רוכב על מדרכה או אבנים אתה מקבל את התחושה מהטריינר.
חשיבות ה Pain Cave
הבאת הירידה לפרטים והדיוק בכל מה שהדגים תומר כהן- אחד מהזוויפטרים הבולטים בארץ, ב “Pain Cave” שלו בסרט שהכנתי, אינה מקרית והיא חשובה להבנת התחום הזה. ה-Setup של סביבת האימון מאוד משפיע על החוויה שלכם, ועל האפשרות באמת להנות ולהיכנס לזה לאורך זמן. המרכיבים האלה מאפשרים את מימוש היתרון של עולם הטריינרים בחיסכון בזמן, שכן, אם אתם צריכים לבלות 20 דקות בחיבורי המחשב, הטריינר, פינוי העמדה, ומציאת זמן ומקום בהם זה לא מפריע לכל דיירי הבית, הגעתם כבר לזמן שנדרש כדי לעלות על האופניים ולצאת לסיבוב בחוץ. ה Set Up הזה מאפשר להפיק את המקסימום מהז’אנר ואני מצאתי במבחני הטריינרים הקודמים שעשיתי שהיות ואין לי אותו- זה בדיוק אחד הדברים שגרמו לי לדחות שוב ושוב את הרכיבה על הטריינר.
אבל מסתבר שכמה שהם חכמים, עדיין יש לא מעט בעיות למתחברים החדשים, מה שמסביר מדוע התחום נמצא עדיין בשלב ההתאמה למאמצי הטכנולוגיה המוקדמים: למי שלא חי מחשבים וטכנולוגיה, עדיין קשה לייצר עמדת אימון ויש לא מעט בעיות, בעיקר סביב הקישוריות בין כל חלקי המערכת- האופניים לטריינרים, והטריינרים לאפליקציות, וסביב ה Ant+ וה BT, אומר שי ונסובר.
להערכתי המגמה שבאה לידי ביטוי במוצר ה NeoBike של Tacx היא זו שתסייע לפצח את כל הקושי הזה: כשתגיע לביתכם עמדה שלמה, אינטגרטיבית, עם יחידת תצוגה, קישוריות מובנית, וכל מה שישאר לכם לעשות זה לחבר את כבל האינטרנט לטריינר (כדי לא להשתמש ב WiFi הפחות יציב), זה יזיז את כל התחום לרמה הקונסיומרית הפשוטה יותר. מצד שני- יש פה קטע מסוים: כל רוכש פוטנציאלי יצטרך לשאול עצמו מה עדיף- לשלם על עמדה סגורה ונוחה 8000-9000 ש”ח או לנסות להרכיב אותה על בסיס זוג אופניים נוסף משומש שיקנה, ויפתח לו אופציות חדשות בעולם האמיתי בהמשך, למשל – אופני גראבל משומשים, אותם יציב קבע בעמדה, מז’אנר שקרוב לוודאי שאחרת לא היה משקיע בו?
זוויפט: ה-SWOT של ה-Sweat
חלק הפרשנות בכתבה, או ניתוח ההזדמנויות, איומים, חוזקות וחולשות (SWOT) של התחום ושל זוויפט מרתק ומטריד: עם 120 מליון דולר בקנה, כניסה מבריקה לעולם הריצה בזכות רכישת Milestonepod, וצמיחה חזקה, Zwift כבר מתחילה להלחיץ את הסביבה- הכח שלה הולך וגדל. DC Rainmaker שמדבר עם כולם בתעשיה, העיד שחברות הטריינרים מודאגות שזוויפט תכנס לתחום כי זה יצור לה יתרון מטורף שם.
לדעתי הכניסה של Milestonepot לתוכה היא לא פחות מגאונית וזו רכישה מבריקה- היא פתחה עולם אדיר של ריצה לזוויפט, וההתקן עצמו זול מאוד וגם מאוד חכם ביכולות שלו (בניתוח הצעד והתנועה). העלות הקטנה של ה-Zwiftpod משמעותה שלא בעיה לשלוח אותו לכל רץ שרוכש מנוי שנתי בלי שהוא ירגיש בכלל את תוספת התשלום.
אם זוויפט תהפוך להיות הסטנדרט בעולם הספורט הוירטואלי (eSports), ותהפוך להיות הפייסבוק של הריצה והאופניים- זה אומר שהיא תחזיק בקהילה, בדטה של כל הרוכבים, ואפילו בדטה של כל מקצועני הענף והקבוצות ב World Tour- עוצמתה תהייה אדירה: מול חברות הטריינרים, מול חברות האופניים, ומול המשתמשים. למשל:
מול הסצינה המקצועית– היא תוכל למכור את המידע של המקצוענים בחלון העברות, לפני כל עסקת החתמה של רוכבים, ולאפשר לקבוצות המקצועניות כלים מאוד מתקדמים לניתוח השוואתי בין רוכבים שונים שהם רוצים לקלוט.
מול עולם התחרויות- היא מייצרת הזדמנות חדשה לאירועי אופניים מגניבים באולמות, בהם יש תחרות על מסך ענק, כשהקהל רואה את הרוכבים על הטריינרים לידו. מצד שני היא גם מאיימת עם מתן מידע מושלם על כל אחד מהמתחרים- וכשכולנו נראה את כל הדטה של המקצוענים בשידור חי, כל עולם התחרויות ישתנה מאוד (תחשבו על כניסת הרדיו למרוצים- רק על סטרואידים… כשיש מידע מושלם התחרות הופכת להיות הרבה יותר שמרנית וצפויה).
מול תעשיית הטריינרים- היא תוכל להשתלט על חברת טריינרים בעצמה בהמשך ולהפוך לApple של עולם הטריינרים (Vertical Integration). היחידה שכרגע אולי תוכל לתת לה מענה היא Garmin עם רכישת Tacx ולהערכתי זו הכוונה שלה.
אם היא לא תלך לכיוון של מיזוג כזה, היא עדיין תוכל לחשוף תכונות נחשקות באפליקציה רק לטריינרים מסוימים ולהשפיע על השוק הזה בצורה קריטית, למשל בראשוניות עם מבצעים משותפים: “קנה טריינר X עם מנוי לזוויפט לשנה- ורק לטריינר הזה יהיו התכונות האלה לחצי שנה”
מול ענף האופניים- כשמאות אלפים מבלים שעות באפליקציה מסוימת- יש לזה ערך כספי אדיר. היא תוכל למכור פרסום בתוך הפלטפורמה. לא רק שלטי חוצות בוואטופיה, אלא למשל- למכור לחברת אופניים את הבלעדיות על דגם ברירת המחדל של כל משתמש חדש. הכח שלה יהיה אדיר, ואף חברת אופניים לא תוכל להסתכן בכך שהדגם שלה לא יהיה במערכת.
מול המשתמשים- זה לא מודל חדש, הוא קיים במשחקי מחשב אחרים רבים. היא תוכל להתחיל למכור ציוד למשתמשים- שכן לסוגי אופניים, גלגלים וציוד שונים במערכת יש משמעות בביצועים במשחק! ואם בשביל להשיג יתרון בעולם האמיתי משקיעים רוכבים כספים רבים- יהיו כאלה שישמחו לרכוש יתרון ציוד גם בעולם הוירטואלי.
מול מאמנים- יש לה את כל המידע, והיא תוכל למכור לכם תוכניות אימון מאוד מדויקות ואישיות. היא גם תוכל לייצר לשכת שירות ולמכור שירותי אימון בעצמה, ממוקד מרכזי שעובד מול מתאמנים בכל העולם מהבית ומספק תמיכת מאמנים אנושיים למתאמנים- ויש לו גישה ישירה לדטה וכלים מתקדמים להמלצות. למעשה היא תוכל לשנות לגמרי את עולם האימון, ולגבות ממשתמש לא רק 15$ אלא עשרות רבות של דולרים.
אם הפחדתי אתכם, לא נורא- אני לא חושב שאלה בעיות שצפויות להגיע מהר כל כך. בינתיים צח גורן אומר שהמטרה העסקית האסטרטגית שלהם היא להתמקד בחווית המשתמש, ובצמיחה דומה לזו שהם צומחים בה היום עם דמי מנוי פשוטים וללא מודלים עסקיים חדשים. ואכן- להערכתי בשלב הזה הם באמת לא ירצו ליצור שום אנטגוניזם בתעשיה ואצל המשתמשים- יש להם עוד הרבה לאן לצמוח לפני שיהפכו לגורם עם עוצמות כאלה, ובעוד 5 שנים יתכן שזו תהייה גרמין בכלל שנצטרך לדאוג ממנה… הכל תלוי בעוצמה שתצבר ואצל מי.
The Matrix
בעודי נחשף יותר ויותר לעולם הזה, אני שואל את עצמי האם גם אני יכול לראות את עצמי מבלה יותר ויותר על טריינר ולא ברכיבות אמיתיות בחוץ? אני יכול להבין את העצלנות הזו שגוררת אותך לפתרון הזמין והקל הזה, במקום כאב הראש של תאום רכיבות עם חברים, הרכיבות כבר תמיד כבר מחכות לך במחשב. במקום לתכנן מסלול בשטח- כבר מובילים אותך והוא קבוע ביומן על ידי התוכנה…
רשתות חברתיות בכלל מייצרות אצל אנשים אשליה של קשרים חברתיים חדשים לצד קשרים חדשים באמת. הן מספקות דמויות להשראה ותחושת שייכות מהירה שרבים מאוד זקוקים לה. מצד שני הן גורמות לנו להתכנס בביתנו, מול המסכים, מגבירות הפרעות קשב וריכוז, מייצרות חרדה (Fear of missing out) מדרדרות את יכולות התקשורת בעולם האמיתי ובטווח ארוך נמצאו כמכניסות לדיכאון. הן נשלטות בידי תאגידים מסחריים וההשפעה המונופוליסטית שלהן על האנושות מטרידה.
התופעה הזו נותנת לנו הצצה אל העתיד של האנושות. אל תטעו- זה הולך לשם, נבלה יותר במציאות מדומה הנשלטת על ידי חברה כלשהי, וזה יהיה בתלת מימד עם משקפי אוקולוס-סטייל. זה כנראה העתיד- ולא יעזור לאף אחד מאיתנו.
האם גם אתם שומעים את רחש הטריינר ברקע? זה הצליל של הבלתי נמנע…