בסדרת תוכן חדשה, יקח אותנו משה פטר, איש דגניה א', אל סדרת טיולי אופניים באזור הכנרת ועמק הירדן הקסום. טיול האופניים הראשון בסדרה: מדגניה לנחל יבנאל
לפני כמה שנים עברנו לגור בעמק הירדן. עמק הירדן מקום מיוחד, עברנו הנה בשיא החום והלחות של חודש יוני. לא ידעתי שיכול להיות חם כל כך עם 60% לחות, היה שיגעון. בין סחיבת רהיטים וסידור הבית הקט שלנו, התחלתי להבחין בקסמו של המקום. לאחר זמן מה של התאקלמות ראשונית, מציאת פרנסה למימון לחם וחמאה למשפחתי הקטנה, רכשתי, לראשונה, אופני שטח (כניסה) על מנת להגיע לעבודה וחזרה הביתה. את האופניים רכשתי, יד שנייה מהמכונאי הידוע, בעמק, איב, מנהל חנות ונותן שירות מקצועי לרוכביו. לראשונה התגלתה אהבה חדשה, בין רכיבת אופניים לאהבתי הישנה, לטיולי שטח.
ברכיבת האופניים גיליתי את יכולתי להגיע למרחקים גדולים ולהנות ממראות הטבע המשתנה תוך כדי. האופניים פתחו בפניי עולם שלא הכרתי, אשר כלל קושי והנאה, מאמץ ותשורה, נשימה מהירה ורגיעה, הצהרת כוונות וכישלון או הצלחה, הגעה אל יעדים שלא יכולתי קודם.
מדגניה אל אום ג'וני
דגניה א' היא אם כל הקבוצות והקיבוצים, בהיותה הקבוצה הראשונה ואב טיפוס לדגם ההתיישבות הקרוי כיום "קיבוץ" , נודעה דגניה כ"אם הקבוצות" ומאוחר יותר כ"אם כל הקבוצות והקיבוצים". את הרכיבה נתחיל בחניה הצמודה אל מגרשי הטניס של הקיבוץ ונרכב לכיוון מקום היוולדה של דגניה- אום ג'וני. נתחיל בנסיעה דרומה, על כביש המערכת, חלקו משולט יציאה מהשער האחורי, דרומי, צהוב. מגיעים לאום ג'וני, ניתן לבקר באתר ללא תיאום בכלל. שם יש הקלטה וקול ברור אשר מסביר על מקורות השם והקבוצה הראשונה. בהמשך הסיור, ניתן למעשה לערוך תצפית אקטיבית על מסלולינו אשר ממש נפרש לפנינו.
לאורך הצינור הירוק אל הירדן
המשך הרכיבה בירידה תלולה קצרה לכיוון נהר הירדן, צמוד לצינור הירוק, מערבה. הייתי מציע רחצה מהירה בירדן אך עדיין לא התאמצנו מספיק למענה. ממשיכים עד להצטלבות שבילים עם שביל ישראל, המכוון דרומה היי אילת.
אל נחל יבנאל הזורם
רוכבים עד להצטלבות נוספת עם שביל מסומן בצבע ירוק העולה אל חורשת אקליפטוסים עם זרימת נחל יבניאל אשר זורם כל השנה. המקום הוא מוצל ונעים, ניתן לשכשך רגליים ואף לפתוח פק"ל קפה עם וופל עלית משובח.
רכיבה במעלה נחל יבנאל
ממשיכים במסלול, עלייה תלולה נקראת גם מעלה כוש, של כ- 200 מ' והמשכה בדרך אפר מערבה במעלה נחל יבניאל. נחל יבניאל הוא נחל שחלקו התחתון איתן ומימיו זורמים לאורך כל השנה, ואילו בחלקו העליון הוא אכזב. כיוון שחלקו התחתון של נחל זה נמצא כבר בבקע הסורי אפריקאי בגובה נמוך, הצמחייה סביב הנחל כוללת צמחים חובבי מים לצד צמחים המאפיינים אזור צחיח יותר ובהם צמחים עשבוניים רבים.
בחודשי החורף והאביב סביבת נחל יבניאל נצבעת בירוק עז בשל ריבוי העשבים ואילו בקיץ כל הסביבה נצבעת בצבע צהוב. על אף חום הקיץ, והצבע הצהוב השולט סביב, גדות נחל יבניאל נשארות ירוקות גם בעונה החמה בשל זרימת המים לאורך כל השנה. (מתוך: צביקה קליין עם האדמה)
עד קיבוץ אלומות
רכיבה במעלה נחל יבניאל טומנת בחובה מעבר רטוב בנחל, עביר למדי. נופי הנחל והצמחייה משוועים לעיניים מביטות, הירוק עד קשור בהלימה מיוחדת למעיינות המזינים את אפיקו של הנחל ובעלי החיים, בר, נהנים מיופיים וחסותם. המשך הדרך מובילה אותנו אל קיבוץ אלומות הממוקם בגובה 30 מטר מעל גובה פני הים וצופה אל עמק הירדן והכנרת ממזרח ואל בקעת יבנאל ממערב.
הדרך רצופה מטעים בדרך כלל של מנגו השייכים לקיבוץ אלומות.
הרווחנו את זכותנו לירידה
עצירה קצרה למילוי מים ואנרגיה באלונית של תחנת הדלק ומשם, בנק' הציון של גובה פני הים, מתחילה ירידה תלולה אל קבוצת כנרת קיבוץ השוכן בחוף הדרום-מערבי של הכנרת , בין המושבה לבין דגניה. קבוצה של המפורסמת, נעמי שמר.
לאחר מעבר באזור הקיבוץ, בעונת הקטיף, ניתן להגיע לאתר הרוב רוי לרחצה נעימה במימיו של הירדן או לחילופין להמשיך עד לחופו של הכנרת ושם להנות ממימיו של האגם הלאומי.
הגיע קיצו של טיול האופניים. חזרה אל דגניה א', לרכבים.
המסלול המלא של טיול האופניים מדגניה א' לנחל יבניאל
כתב: משה פטר