יוזמה חדשה של מרוצי קריטריום עירוניים חדשים תייצר תחרויות עם אופני BMC כביש חשמליים במרכזי ערים. ההתחלה: בדובאי ב2022.
סבב קריטריום חדש על בסיס אופניים חשמליים שתפתח חברת האופניים השוויצרית BMC (בישראל: בייבוא של רוזן ומינץ). האופניים יהיו בעלי קישוריות ויעבירו את הנתונים לשידור. הן מתוכננות במיוחד בשביל הסבב, בשיתוף עם צוות של קבוצת ה F1 של רד בול (מכוניות מרוץ). הסבב מקודם כחדשנות ספורטיבית, טכנולוגית שמטרתה לספק אירוע מהיר וסוף במרכזי ערים גלובליות. המטרה היא כמובן לייצר אירוע מעניין שיוכל לייצר הכנסות מזכויות שידור.
מסביב לרעיון יש גם קידום של תחבורה אלטרנטיבית ירוקה. עם הצפיפות המטורפת בכל המטרופולינים העולמיים, וגם בישראל, אופניים חשמליים הם אמצעי חשוב לפתרון הבעיה. נכון שהתחבורה החשמלית בישראל קיבלה תדמית מאוד שלילית עקב התנהגות פרועה של חשמלוקים בכבישים, אבל אם מנטרלים רגע את הבעיה הזו (ומתמודדים איתה) הרי שהפתרון החשמלי הוא הנכון: אופניים חשמליים מאפשרים ניידות בטוחה יותר מאשר קורקינטים, למרחקים ארוכים, עם כושר נשיא עדיף ויכולת תאורה ונראות טובה יותר. הסדרה שואפת לקיים מסגרת מוסכמת מראש עם כל עיר מארחת לקידום התחבורה החשמלית בתוכה.
הרעיון של סבב גלובלי שיוסיף מימד ספורטיבי, מצולם היטב יכול להחזיר לדיון את האלטרנטיבה הזו ולסייע בקידום שבילי האופניים וההשקעה התשתיתית הנדרשת כדי שהיא תהפוך למציאות גם ברמה הבינעירונית.
הסבב יכלול 10 קבוצות שבכל אחת מהן שני צוותים: גברים ונשים, שיתחרו על פרס אחד שיקרא אליפות גראן פרי EBK. בתוך הדבר הזה ישלבו גם eSports אומרים המארגנים אולם לא ברור כיצד בדיוק זה יבוא לידי ביטוי.
יהיו 10 אירועים בערים שונות מארחות בעולם, בכל אירוע שעה של תחרות קריטריום. גברים ונשים יקבלו יחס שוויוני והנקודות יצברו במשותף להכרזה על הקבוצה המנצחת.
איזורי “כח” יותקנו לאורך המסלול – עם עליות בשיפועים של 20% שידחפו את הרוכבים, ושאריות הסוללה שלהם לקצה. מי שיצליח להשאר מלפנים ולשמור על יתרת הטווח שלו ישמור על האנרגיה הדרושה כדי להוביל בעליות האחרונות בסיבוב, לכן יש פה שילוב של ביצועים ספורטיביים ולא רק היבטים טכניים.
הפרשנות של בייקפאנל / גיא חלמיש
האם זה יתרומם? נחכה לראות את האירוע הראשון בדובאי. ההערכה שלי היא שזה לא הולך לשנות דרמטית את עולם האופניים השמרני.
1. פורמטים חדשים מול מסורת – כאלה נכנסים חדשות לבקרים כאשר כבר ראינו נסיונות בעבר לייצר “ליגת אלופות” מאפס: יוזמת Velon שניסתה לכרות זכויות שידור חדשות מ Hammer Series הכילה מרכיבים מאוד דומים של תחרויות עירוניות, קהל, הזדמנויות צילום… לא התרומם. אגב, פורמטים רבים מהסוג הזה ממשיכים לנסות – BMX נוצר עם אותה חשיבה רק עם טוויסט בפניה לנוער. סבב מרוצי הוולודרום החדש שמוקם כעת גם הוא מגיע מאותה חשיבה. הבעיה של הסבב החדש הזה הוא שאופני כביש נשענים על מסורת עתיקה, והכוח שלהם נובע ממנה. מאוד קשה לייצר יש מאין.
2. הצופים – האם יש מעריצים בקהל? אירועי ספורט נשענים על הערצה והערכה של הקהל לביצועי הספורטאים. ההערכה הזו נובעת מכך שהצופים עצמם עוסקים בספורט ומבינים דרך התנסות וחוויה משותפת על סקאלה אחת עם המקצוענים. אנחנו אוהבים לראות את היכולות המפליאות של הגיבורים שלנו כי אנחנו נמצאים שם באותו מאמץ ורואים את הפער שלנו מהם. אבל באופניים חשמליים הקונים מגיעים לא ממניע ספורטיבי אלא ממניע של Fun וטיוליים – גם באופני כביש חשמליים. לכן הקהל הרלבנטי, זה שנמצא על אותה סקאלה עם המקצוענים (רק בצד העממי שלה) פחות מתעניין בהיבט הספורטיבי.
בייקפאנל בטלגרם, לחצו פה לראות את זה!
3. הטכנולוגיה – השיחה פה מאוד משמעותית והיא קיימת בענפים רבים: פלטפרומה אחידה (דגם אחד) או תחרות על אופניים שונים? בחלק מליגות מכוניות המרוץ בשיט וגלישה אולימפיים יש מרוצים בהם כולם על אותה מכונה, לעומת הפורמט של תחרות גם על הטכנולוגיה כמו בקטגוריות אחרות של שיט ומרוצי מכוניות. היתרון בתחרות על הטכנולוגיה הוא שהיא מקדמת את הענף ואת החדשנות שבו אולם מסוכנת ביצירת יתרון חד משמעי לקבוצה אחת שיצרה יתרון מוצרי, והיתרון של פלטפורמה אחידה היא ההוגנות בספורט והדגש על האדם.
כאן בחרו את אופני BMC לפתח פלטפורמה אחידה לסבב. אני סקרן לראות את הפיתוחים של החברה המצוינת הזו שהיא מאוד טכנולוגית וחדשנית באופי שלה, אולם אני חושש שזו טעות. לאור הניתוח של העדר אטרקטיביות ספורטיבית למעריצים, היה נכון יותר לתחום האופניים החשמליים לבחור במסגרת של תחרות טכנולוגית לטעמי. הדגמת יכולות קצה של היצרנים בסבב כזה היתה מייצרת את העניין והמתח ויתכן שלאור העדר המסורת השמרנית מעולם הכביש דווקא בכיוון כזה היה יותר פוטנציאל להביא עניין ציבורי.
צילום: באדיבות EBK