כמויות עתק של אופניים נתרמו מרחבי ישראל למפוני העוטף וסיפקו שמחה וחופש תנועה לרבים. על מבצעי התרומה עבור שיפוץ אופניים למפונים – מבפנים מאת דימה, פאנליסט שהתנדב למשימה:

יום אחד קיבלתי את ההודעה הזאת מאחותי:אופניים למפונים

איך התגלגלתי אל שיפוץ אופניים למפונים

חקלאי אני לא, אז אם לבחור בין לתקן אופניים לבין לנכש שדות תותים, אני מעדיף את הדומם על הצומח. היות ואחותי מכירה אותי ומודעת לאהבה שלי לאופניים ולכל הקשור בהם, היא ידעה שזה כיף בשבילי: לבוא להתעסק עם אופניים ולצבור ניסיון במכונאות. אם כל זאת גם מייצר תמיכה לאנשים מהצפון והדרום שנתקעו בעקבות המלחמה בתל-אביב, מה טוב!

העירייה פרסמה קריאה לתושבים לתרום אופניים, קורקינטים ובימבות. נציגי העירייה באים ואוספים את התרומות, ומי שיכול להביא בעצמו – הכתובת היא המרכז לבטיחות בדרכים שבפארק הירקון, ליד גשר אבן גבירול. האופניים מתנקזים במגרש נרחב, שבימים אלה הפך לסדנת אופניים מצוידת לא רע בכלל. יש קומפרסור, יש שלושה סטנדים, יש ערכת כלים, יש מצבור של חלפים צנוע, והעיקר – יש מתנדבים, שהם אלה שמסדרים ומתקנים את האופניים.

האדם הראשון שפגשנו שם היה ניר, אחד מהמתנדבים. לאחרונה חזר מקנדה יחד עם בת זוגו, ותכנן להתחיל לימודים לתואר, אבל המלחמה טרפה את הקלפים. ניר תיעל את תשוקתו לאופניים לטובת פרויקט ההתנדבות, ולמעשה החל לעבוד כאן במשרה מלאה. כשהגענו הוא כבר היה עובד ותיק, ובמהרה הראה לנו את שיטת העבודה. 

שיפוץ אופניים למפונים

השלב הכיפי – סיבוב במגרש על האופניים הגמורים

שיפוץ אופניים – הקורבן הבא

האופניים שמגיעים מסודרים בשורות, ואז המתנדבים עוברים ביניהם ומחפשים את הקורבן הבא. לפעמים יש דרישה לסוג מסוים של אופניים, אז מעדיפים לטפל קודם בהם, אבל לרוב פשוט בוחרים את הזוגות שנראים במצב הכי טוב. רושם ראשוני זה מטעה לעתים: קרה לא פעם, שאופניים שנראו במצב של "לנפח את הצמיגים ומוכן" התבררו כפרוייקט ליום שלם או יותר. לפעמים גם מגיעים למצב שזוג מסוים פשוט לא שווה את ההשקעה – אם בשל שלדה פגומה, ואם בשל מחסור בחלקי חילוף קריטיים. במקרה שכזה האופניים עוברים למחלקת תרומת האיברים – הם מפורקים, והגלגלים, המעבירים והבלמים שלהם נותנים חיים חדשים לאופניים אחרים.

שיפוץ אופניים

שיפוץ אופניים הוא לא פעם: ניקוי אופניים

לרוב השלב הראשון בטיפול באופניים הוא לנקות אותם מלכלוך וחלודה. למעשה, ניקוי הוא רוב רובה של העבודה. היינו עסוקים בעבודת ניקוי זו כשפגשנו לראשונה את דליה – מנהלת מרכז ההדרכה, שמנהלת את הפרויקט. דליה היא האמא של הפרויקט – וגם של המתנדבים, דואגת לכל הצרכים שלנו, לאוכל, לאספקה שוטפת של שתייה חמה, כולל חליטה מיוחדת שסודה שמור עמה. וגם לעוד דברים: להבאת האופניים, לפיזור של הסחורה המוכנה לבתי המלון בהם מתגוררים המפונים, להשגת מימון לכלים וחלפים והיד עוד נטויה. באחד הימים באתי לתקן, והתחזית שהבטיחה שמש וחמימות אכזבה, ביליתי את רוב יומי במשרדה של דליה, כשאני מקשיב לסיפוריה ושותה את החליטה המצוינת שלה.

הצטרפו לניוזלטר – פעם בשבוע בלבד עם תכנים מעולים מהפאנל:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

דמויות נוספות בפרויקט הם עופר, עובד נוסף במרכז ההדרכה, בן, מכונאי אופניים מקצועי שעלה לא מזמן מאוסטרליה שם הייתה לו חנות אופניים משלו, מייק – פנסיונר שגם הוא בא לתקן אופניים, ולא מעט חתולים חולקים את שטחו של מרכז ההדרכה עם תנה שהמליטה שני גורים לאחרונה. כמו כן, יש מתנדבים נוספים שמגיעים מדי פעם, והפרוייקט גם מקבל תמיכה מאגף התברואה ואגף שיפור פני העיר, והן מהארגון "אחים לנשק", בנושא מציאה והבאה של זוגות אופניים נוספים.

שיפוץ אופניים

לקוח מרוצה שבא לאסוף אופניים

יעיל במקום פרפקציוניסט

לפני כמה שבועות קיבלתי מתנה לא צפויה בעבודה – שבוע חופש לא מתוכנן. בימים כתיקונם כנראה שהייתי טס לחו"ל, לרכוב או לעשות סקי, במצב הנוכחי העדפתי לבוא לתקן קצת אופניים. צללתי לתוך הפרויקט בכל כוחי. להפתעתי גיליתי שיש כאן אתגר לא פשוט, והוא כלל לא טכני. כמעט כל בעיה באופניים אפשר לפתור אם משקיעים מספיק זמן (ומה שלא ניתן לתיקון, הולך לפירוק). הסוד הוא לזהות בעיות שלא כדאי לטפל בהן. כואב לי לשחרר אופניים במצב לא מושלם, אבל שוב ושוב הזכרתי לעצמי, שעדיף לשחרר שניים שלושה זוגות אופניים רכיבים, בטוחים ושמישים – מאשר זוג אחד בקושי במצב של תערוכה. 

לפעמים יש גם מציאות יותר נדירות – על האופניים האלה תהיה ככל הנראה כתבה נפרדת

אותה נקודה של יעילות חסרת פשרות נוגעת גם בבחירת האופניים לתיקון: הנטייה היא לבחור אופניים שנראים מעניינים מסיבה זו או אחרת: מפרט יותר מתקדם, פחות לכלוך, ערך נוסטלגי כלשהו. כל אלה הם מניעים לא נכונים: התשובה הנכונה היא – לבחור תמיד בזוג שצריך מינימום עבודה להבאתו למצב רכיב. אני מניח שכך מרגישים סטודנטים לרפואה שלומדים לעשות טריאג' – רק שכאן לא מדובר בחיי אדם.

מחפשים להתנדב? צריכים אתכם!

הפרויקט תופס תאוצה, אבל היכולת שלו לייצר עוד אופניים – ויש צורך בעוד מאות זוגות – תלויה בכמה גורמים. החשוב שביניהם הוא מספר המתנדבים. אין צורך בידע מתקדם במכונאות האופניים – מדובר לרוב במערכות די פשוטות, שניתן ללמוד לטפל בהן תוך שעות אחדות. שנית, עדיין חסרים כלים וחלפים – המון זמן יורד לטמיון בנסיונות להציל חלקים שעבר זמנם, מתוך חוסר חלופה. וכמובן, תמיד צריכים עוד אופניים. אז אם יש לכם כמה שעות פנויות, כלים או חלפים מיותרים, או אופניים ישנים ששנים תופסים מקום במחסן – מחכים לכם בפרויקט אופניים למפונים.

נכון לעכשיו, חולקו מעל 1000 זוגות אופניים, והיד עוד נטויה. לדברי דליה, יש ביקוש לעוד מאות זוגות אופניים בבתי מלון בתל-אביב ומקומות אחרים בארץ.

מפונים רוכבים בתל אביב

מאת: דימה רובינשטיין

גלו את הווצאפ השקט שלנו: בייקפאנל ווטסאפ
שתפו את זה! עם הכפתורים פה למטה: