הקריירה של כריס פרום, אשר הישגיו מציבים אותו כרוכב הטוב ביותר של העשור בין 2010 ל-2020, קיבלה סימן שאלה גדול כאשר נפצע מהתרסקות ב-60 קמ”ש ב 2019. 

זה קרה ברכיבת הכנה כחלק מקריטריום דופינה 2019 עם שברים בירך, במרפק ובמספר צלעות. בעיניי רבים ההתרסקות הייתה לנקודת סיום הקריירה המהוללת, אך כריס פרום המשיך בדרך הארוכה של שיקום והתאוששות. שנה לאחר מכן עבר לקבוצת Israel Startup Nation כרוכב הבכיר ביותר ובסוף השבוע יזנק לטור דה פראנס במדי הקבוצה, אולם לא כמוביל שלה בטור (המוביל יהיה מייקל וודס הקנדי). האם כריס פרום יכול שוב לחזור לימיו הטובים כרוכב סופר-התקפי שמנצח גראנד טורים?

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

כריס פרום הוא בעיניי אחד הרוכבים הגדולים בכל הזמנים, עם 7 זכיות בגראנד-טורים מתוכם 4 בטור דה פראנס, זכייה אחת בגי’רו דאיטליה (שהוזנק מישראל באותה שנה) ו-2 זכיות בוואלטה ד’אספניה. לצד זכיות אלו גם זוג מדליות ארד אולימפיות ברכיבת נג”ש ומדליית ארד באליפות העולם. מעבר לנותנים המרשימים יש גם רגעים מכוננים ומרגשים כמו שלב 19 בגי’רו ד’איטליה 2018 עם בריחת הסולו הארוכה המפורסמת שגורמים לצופים להתרגש מהספורט הזה ולקפוץ מהספה בצהלות. באותה שנה גם צל כבד הוטל על פרום וקבוצת טים סקיי עם חריגה בסלבוטמול, החומר הפעיל בונטולין – חומר מותר לשימוש אך תחת מגבלות אך בסופו של דבר ה-UCI שיחרר את פרום והקבוצה מכל חשד.

עומר וכריס (צילום: ISN)

חוסר המזל של כריס פרום התחיל ממש משלבי הקריירה הראשונים שלו והתרסקויות היו חלק משגרת האימונים והתחרויות שלו. באליפות העולם עד גיל 23 ב-2006 התנגש באחד הסדרנים תוך כדי שהוא כמעט מפספס פנייה, רק 200 מטרים מהזינוק. המגמה המשיכה לכל אורך הקריירה שלו והוא זכה בכינוי Crash Froome.

גם גי’רו 2018 אותו הוא ניצח, התחיל כזכור התחיל בהתרסקות שלו ברכיבת הכרת המסלול בשלב הראשון בירושלים.

לצד זאת, בשנים האחרונות עם התקדמות התחום השיקומי ותקציבי הענק של קבוצות העל, ראינו לא מעט רוכבים חוזרים מפציעות קשות בחזרה לראש הפודיום גם כנגד מיטב המתחרים. האם בגיל 36 יצליח פרום לעשות את הדרך הארוכה הזו מהתחתית אל הפודיום ? עם כל אהבתי אליו, אני סבור שלא.

כנגד כל הסיכויים  

לצד מתרסק כרוני, לכריס פרום גם יש טראק-רקורד של רוכב, ואדם, שכבר הצליח כנגד כל הסיכויים במספר דברים בחייו. תחילה – לא כולם יודעים, אך כריס פרום גדל כילד לאמא חד-הורית בתנאים כלכליים לא פשוטים, במדינת עולם שלישי (קניה) ללא תשתית אופניים כלשהי ורכב תחילה על אופני הרים כבדי משקל “כמו אלו שקונים בסופרמרקטים”. הוא הצליח להתגבר על תנאי פתיחה לא פשוטים, להתבלט בכשרונו ולהגיע לחוזה בקבוצת סקאיי דאז, שהייתה נקודת המפנה בקריירה שלו לעתיד מזהיר עם בטחון כלכלי ובית במונאקו.

ב-2018 במהלך רכיבת ההכנה לשלב הנג”ש הראשון בגי’רו ד’איטליה שהוזנק מירושלים, נפל ונחבל פרום ופתח את הגי’רו בפער שלילי לעומת מתחריו טום דומולן וסיימון ייטס. לאחר כמעט 3 שבועות התאוששות תוך כדי טור אינטנסיבי, פרום פרץ לבריחת הסולו שלו בקטע ה-19 שהביאה לו את החולצה הורודה, ניצחון בגי’רו, וסגירתה של שנה בה זכה בכל שלושת הגראנד טורים והיה לרוכב הראשון שמחזיק בכל שלושת חולצות המנצח מאז ברנרד הינו. 

הפציעה של כריס פרום

לאחר הזכייה בג’ירו דאיטליה ב-2018, הטור דה פראנס באותה שנה לא נפתח טוב עבור פרום שהתרסק בקטע הראשון ואיבד זמן יקר, עם התרסקות נוספת בקטע התשיעי. באותו טור, גריינט תומאס הפך למוביל הקבוצה ולזוכה בטור בעוד פרום סיים במקום השלישי.

כריס פרום ניצחונות

2019 נפתחה במתח רב בקבוצת אינאוס עם המאבק על מי יהיה מוביל הטור של הקבוצה מבין פרום, תומאס וברנל. בקריטריום דופינה, המירו. הכנה לטור המסורתי ואשר נחשב למנבא מהימן למנצח בטור דה פראנס, כריס פרום נפל ברכיבת הכנה למקטע הנג”ש במהירות של כ-60 קמ”ש ונחבל בצורה קשה עם שברים בירך, בצלעות ובמרפק. הפציעות הללו נחשבות חמורות מאוד והיה ספק רב אם יחזור לרכיבה תחרותית. 

כריס פרום פציעה

מתלוצץ עם רופאיו (צילום: קבוצת אינאוס)

אין צורך להמציא את הגלגל  

עם התקדמות הרפואה, שיטות השיקום, וכן ההשקעה הרבה ברוכבים סופרסטארים, כבר מספר רוכבים קמו מפציעות רציניות וחזרו לראש הפודיום:

  • אדי מרקס – בסוף שנת 1969, לאחר שניצח בטור דה פראנס נפצע מרקס בהתרסקות בה איבד הכרתו וסבל מנזקים באגן. כבר שנה לאחר מכן, תוך כדי שהוא סובל מכאבים מאותה פציעה, ניצח בג’ירו דאיטליה וגם בטור דה פראנס. 
  • לאנס ארמסטרונג – תחילה חשוב לזכור כי ארמסטרונג עשה את הדרך הארוכה מסרטן מסכן חיים וטיפולי כימותרפיה אגרסיביים עד לזכיות בטור דה פראנס (שנשללו ממנו לאחר מכן). לאחר פרישתו מרכיבה תחרותית ב-2005, הצהיר על כוונתו לחזור להתחרות ב-2009 עם מטרה מוצהרת של זכייה בטור. בגי’רו 2009 סיים ארמסרונג במקום ה-12, וגם זאת לאחר פציעה באותה שנה, ובטור סיים על הפודיום, במקום השלישי, אך גם הפעם עם משפרי ביצועים אסורים וההישג נשלל ממנו.
  • וינצ’נזו ניבאלי – נפל בקטע ה-18 של טור דה פראנס 2018 והתברר כי שבר חוליה בגבו. חזר להתחרות ב-2019 וסיים שני בג’ירו ד’איטליה באותה שנה.

השאלה הגדולה היא האם גם פרומי יכול לעשות קאמבק שכזה?

הגיל והתרגיל  

כריס פרום כעת בן 36. באופן עקרוני ניתן עדיין לשמור על כושר שיא בגיל הזה ובין הדוגמאות ניתן למנות את בראד וויגינס שקבע שיא עולם ברכיבת שעה בגיל 35 ואת אלחנרו ולוורדה שזכה באליפות העולם בגיל 38. עם זאת, התאוששות הגוף מפציעות ארוכה יותר וקשה יותר. צריך גם לזכור שיש תחרות קשוחה מצד רוכבים צעירים ומוכשרים כגון איגן ברנל, טדיי פוגאצ’ר וכמובן אותם יריבים ותיקים כמו יותר טום דומולן, פרימו רוגליץ’, גריינט תומאס, סיימון ייטס, ועוד שהתאמנו על מיטב פסגות העולם בעוד פרום עסק בשיקום ארוך.

כריס פרום – בשורה התחתונה (דעה)  

מי שמכיר אותי יודע עד כמה אני מעריץ ומעריך את כריס פרום וכששמעתי שהוא הולך לחתום ב-ISN חשבתי שמדובר בשמועות גרידא אך למרבה הפתעתי הדבר התממש. למרות שפרום חזר לרכיבה תחרותית, כנראה שגם באקדמי מבינים כי הוא לא ביכולת להוביל גראנד טור ולכן לא קיבל את התפקיד הזה. את מצבו הנוכחי נוכל לאמוד בקרוב מאוד עם הזינוק לטור דה פראנס.

מאת: אדם סימן-טוב

 


הידעתם – הפאנל מורכב מארבעה אתרים מרתקים (כמו למשל בלוגו האדום-  FITPANEL לכושר, תזונה ובריאות) וניתן להכנס לכל אחד מהם בלחיצה על הלוגו העגול בראש העמוד: