סוכרת נעורים אינה נחלתם של נערים, זאת כבר אנחנו יודעים היטב. אז מה עושה גבר בגיל העמידה, חובב רכיבת כביש אדוק, אשר יום אחד מקבל את אחת המחלות המסוכנות שיש, מחלה אשר משנה באחת את איכות החיים וגוררת מגבלות פיזיות ומנטליות? 

כתב וצילם: אורן ארד

כבישון מתוק

בועז שפריר (50) הוא כבישון שרוף. כל שבת בבוקר הוא מתייצב באחת מנקודות המפגש הרגילות של רוכבי הכביש ויוצא לסיבוב של 80-100 ק”מ, עדיף במסלול הררי ומאתגר. הוא אינו מפספס שום גראן פונדו או רכיבת בית שאנטי, חבר בקבוצת מאסטרס (רובילייף), אוהב להיות בקדמת הפלוטון וכיאה לכבישון מקפיד על הופעה נאותה וממותגת, אופניים מבריקים מתוחזקים היטב, מחשב רכיבה מודרני וג’לים בכיסים. לאחרונה נאלץ בועז להוסיף לכיס האחורי תוספת חדשה – מזרק גלוקגן.


לחצו פה לקבל את ערוץ בייקפאנל בטלגרם


האבחון

“לפני כשנה לערך חשתי חולשה מפעם לפעם. לא ידעתי למה לייחס את זה” מספר בועז. “התחלתי להרגיש צורך דחוף ותכוף במתן שתן שלווה בצמא מתמשך ובלתי נפסק” בועז הרגיש גם ירידה משמעותית במשקל – שהוא לכאורה הישג חיובי לכבישון – אבל עם הירידה במשקל הורגשה גם ירידה חדה ביכולת הפיזית – במיוחד על האוכף. “לא יכלתי לסיים רכיבות. אני רגיל להיות מקדימה עם החזקים אבל הרגשתי שהגוף פשוט לא מסוגל להפיק כח. וזה לא היה יום גרוע אחד או שניים – לא היתה לי אף רכיבה טובה. ויחד עם הצימאון הבלתי פוסק חששתי שמשהו לא תקין והיו לי סרטים”. הוא מוסף “כשראיתי את התגובה של הרופאה למראה בדיקות הדם שלי זה רק החמיר את החששות”

“בדיעבד מסתבר שירדתי כ- 9 קילו במשקל ובדיקת הגלוקוז שלי הרקיעה שחקים לכדי פי 9 מהנורמלי. קיבלתי פקודה להגיע לחדר מיון באופן מיידי, שם אובחנתי בסוכרת סוג 1 והבנתי שחיי השתנו לעד”.

סוכרת נעורים (סוג 1) 

היא מחלה אוטואימונית (בה המערכת החיסונית תוקפת את מהלכי הגוף התקינים). המחלה אינה קשורה לשלב הנערות ויכולה להתפרץ אצל כל אחד ובכל שלב בחיים. גורמי התפרצות המחלה אינם ברורים במלואם. המערכת החיסונית של חולי סוכרת סוג 1 תוקפת את תאי הבטא בלבלב האחראים לייצור אינסולין – הוא ההורמון המסייע לשליטה ברמת הסוכר בדם. כאשר אין אינסולין בגוף, רוב התזונה הופכת לגלוקוז שאינו נספג כמזון לגוף. בהמשך תיווצר שקיעת סוכר בכלי דם הקטנים וסתימתם לאורך זמן, מה שיוביל במהרה לקריסת המערכות בגוף ולמוות. לקריאה נוספת על סוכרת וספורט ב FitPanel כנסו.

חזרה לאוכף

אחרי האבחון בועז לא ויתר על התחביב שלו וחזר לאוכף ברגע שרמת הסוכר התאזנה. מאז הוא סיגל לעצמו הרגלי חיים ואכילה במגבלות המחלה. “למדתי שמחלת הסוכרת ניתנת לניהול ע”י המאובחן”. בועז מקפיד לנטר את רמת הסוכר גם תוך כדי רכיבה בעזרת התקן הצמוד לזרועו, ולעיתים גם עושה בדיקת דם. “הייתי שמח אם היתה תצוגת רמת סוכר במחשב הרכיבה” הוא אומר בקריצה “אבל הדרכתי את חברי לרכיבה כיצד יש לנהוג במקרה של היפוגליקמיה (סוכר נמוך בדם) ואיך להזריק לי גלוקגון ממזרק שאני נושא עמי באופן קבוע”.

“מאז שאובחנתי” הוא מסכם “חל שיפור דרמטי ביכולות הרכיבה שלי. הרצון להוכיח שהסוכרת היא בסך הכול ‘מכה קלה בכנף’ רק דחף אותי להשתפר ולמתוח את הגבולות על בסיס קבוע”.

מסע לעתיד מתוק

בועז החליט לגייס כספים במסגרת “מסע לעתיד מתוק” של האגודה לסוכרת נעורים (סוג 1) המקדמת את המחקר למציאת מרפא ופועלת לשיפור איכות חיי הסובלים ממנה. הוא ייערך בגרסה הווירטואלית כאירוע ספורט ראשון מסוגו להעלאת מודעות לסוכרת סוג 1, ביוזמת האגודה לסוכרת נעורים (סוג 1) בישראל. באירוע, שיתקיים ביום שישי (26 ליוני) יקיימו “שגרירים” פעילויות ספורט בכל התחומים ברחבי הארץ ומטרתו גיוס תרומות לטובת חקר המחלה. ביום זה ישודרו גם הרצאות בדף פייסבוק של האגודה על ידי מיטב המומחים והפעילות של כולם תפורסם. 

בועז הצטרף לאירוע בתור שגריר ומגייס כעת תרומות אשר יגיעו לאגודה, הוא מבטיח לבחור מסלול רצוף טיפוסים ולטפס 10 מ’ עבור כל 100 ש”ח שיגייס. היעד של בועז הוא 10,000 ש”ח בתרומות. כך שמדובר ב-1000 מ’ טיפוס סה”כ, אך הוא מקווה שתגרמו לו לטפס לפחות פי שניים מזה. “החיבה הגדולה שלי היא טיפוסים. המאבק האישי בשיפועים עושה לי טוב וגורם לי לחייך. יש מטפסים מהירים ממני אבל מעטים, אם בכלל, שאוהבים את זה כמוני” 

מוזמנים להכנס עכשיו לדף התרומות של בועז ולהוסיף מטרים אנכיים למסלול שלו ביום שישי, ועל הדרך לתרום למטרה חשובה. בנוסף לכך בועז מזמין את כל מי שירצה להצטרף אליו לרכיבה עצמה אשר תתקיים באזור נס הרים ביום שישי 26/6, כמו גם לעמוד בצד הדרך, לעודד ולחזק.