הקיץ כבר דופק על דלתות המרום ואחנו עוד רגע ממריאים לחופשות אופניים שלנו בקיץ. אבל הדרך לאותם הנופים עוברת בשדה התעופה ומוסיפה עוד מימד לארגון הטיול – העברת האופניים לארץ היעד. החלטנו לעשות קצת סדר ולהקל עליכם את הפרוצדורה של שליחת האופניים. מה צריך וכמה זה עולה בכל אחת מחברות התעופה.

איך מטיסים אופניים

רוב חברות התעופה אוסרות על הטסת אופניים חשמליים. בנוסף, רוב החברות דורשות שהאופניים יהיו ארוזים בארגז/תיק ייעודי, ושיהיו מפורקים חלקית: הדוושות מורדות, הכידון מפורק ומוצמד לשלדה, אחד הגלגלים מורד, והאוויר משוחרר מהצמיגים (באמת שאין צורך להוריד את הצמיג עד הרצפה, רק להוריד ל-20 PSI בערך). מעבר לדרישות אלה, כל אחד ושיטת האריזה שלו.

לחצו פה להצטרף לערוץ הווטסאפ של BIKEPANEL!
קבוצה שקטה עם 2-3 הודעות בשבוע ותוכן מעולה:
בייקפאנל ווטסאפ

עניין חשוב אחד בכל זאת: כשאתם מורידים גלגל, הבלם ההידראולי עלול להתפס ויהיה צורך בפתיחת הקליפרים לפני הרכבת הגלגל חזרה. כדאי מאוד להכניס את הספייסר היעודי או לפחות חתיכת קרטון או פלסטיק בין הקליפרים, ובכך למנוע את התסבוכת. מעבר לכך גילינו שקצת ניילון פצפצים מסביב למקומות הרגישים (קצה המזלג הקדמי, הקסטה ומוט האוכף, שפורק ממקומו) מספקים הגנה מספקת. אפשר גם לדחוף בגדים בתור ריפוד נוסף, וגם להימנע מהצורך לסחוב אותם עליכם, אבל תשימו לב שחלק מחברות התעופה מתעקשות שלא תעשו זאת (דוג’: בריטיש איירווייס, והפירוט המלא בהמשך). 

במה אורזים?

הכל תלוי בתדירות והמקצועיות שבה אתם רוצים להעביר את האופניים שלכם. גם עם אופניים, אנשי תחרויות, כאלו שטסים לפחות פעם בשנה או כאלו שיש להם את הכסף להשקיע. יעדיפו את התיקים היעודים להטסה. כל השאר? יסתפקו בארגז אופניים מצוי, לרוב בחינם מכל קרטוניה של חנות אופניים או אחד יותר מדוגם בעלות יותר סמלית. במקרה שהיעד להגעה, לא זהה ליעד החזרה, עדיין שווה לשקול את האפשרות של הקרטון. אפשר לזרוקו ולמצוא חדש לפני החזרה.

לכן, הפתרון הקל הוא למצוא ארגז אופניים בקרטוניה של חנות האופניים הקרובה לביתכם. אם אתם עושים טיול ארוך מ-A ל-B וחוזרים דרך שדה תעופה אחר, בשביל החזרה תצטרכו לבצע את אותו התרגיל במדינה אליה אתם טסים (כן, גם לחנויות אופניים של חו”ל יש קרטוניות). אבל שימו לב שיש שדות תעופה, בהם ניתן לקנות או לקבל בחינם ארגז אופניים מוכן לשימוש. אם אתם חוזרים דרך אותה עיר שדרכה הגעתם, אפשר גם למצוא איזה פתרון אחסון לארגזים (למשל, בבית מלון) ולהשתמש בהם גם בשביל הטיסה החוזרת.

הטסת אופניים

מה הפרוצדורה בנתב”ג?

עוברים בידוק בטחוני ראשוני ומגיעים לדלפק הצ’ק-אין. לאחר מכן מגיעים לאזור שליחת כבודה חריגה. יש שניים כאלה, אבל יכול להיות שרק אחד מהם יהיה פתוח ביום הטיסה – תשאלו איזה. איזורים אלה נמצאים במעבר בין דלפקי הצ’ק אין לבין מיקום בדיקת כבודת היד. שם מדביקים על האופניים שלכם מדבקה נוספת ועוברים למעלית משא שליד. מנופפים לאופניים לשלום וממשיכים לבידוק כבודת היד.

הטסת אופניים

חברות התעופה

כל חברת תעופה והכללים שלה, וגם התשלום על הטסת אופניים יכול להשתנות בטווח רחב – בין חינם למאות שקלים. לכן נעבור כאן על רוב החברות המבצעות טיסות מישראל ונתאר בקצרה את הכללים הרלוונטיים. אתם מוזמנים לפנות אלינו עם השלמות פרטים מניסיון אישי. 

ראו הוזהרתם: הכללים והסכומים לתשלום עלולים להשתנות מעת לעת, לכן רצוי לוודא את נכונותם מול האתר של חברת התעופה, לפני שסוגרים טיסה ליעד. כמו כן, תשימו לב לכך, שתשלום על הטסת האופניים הוא רק שיקול אחד בבחירת טיסה – בנוסף יש לשקול את מחיר הטיסה עצמה, זמינות של חומר אריזה ביעד, תשלום על רכבות, ושיקולים נוספים, שעל חלק מהם נדבר בהמשך.

איבריה – בטיסות קצרות תשלמו 50 יורו לכיוון. בטיסות ארוכות האופניים כלולים בהגבלת המטען שלכם. כמו כן, עבור 20 יורו החברה תספק ארגז לאופניים – בתנאי שאתם טסים מאחד השדות התעופה שברשימה. עוד פריט מעניין, זה שאיבריה אוסרים על הטסת אופניי הטנדם.

איזיג’ט – על הטסת אופניים בחברה זו תשלמו 45 פאונד לכל כיוון אם תזמינו את המקום לאופניים מראש, או 55 פאונד אם תעשו זאת בשדה התעופה (אז תזמינו מראש). שימו לב שאיזיג’ט מתעקשת בקטנוניות מסוימת ששום דבר חוץ מהאופניים לא יהיה בתוך הארגז – לא באינטרס שלהם לאפשר לכם להימנע מלהזמין גם מקום כבודה לבגדים שלכם.

אייר קנדה – דורשים להודיע מראש על הרצון להטיס אופניים, סופרים אותם כחלק מהכבודה לפי הנקוב בכרטיס, ובנוסף גם דורשים תשלום של 50 דולר קנדי. אם לא די בכך, הם גם אחת החברות שמתעקשת ששום דבר מלבד האופניים עצמם לא ייארז בתוך תיקי האופניים.

הטסת אופניים

מפרקים את האופניים בשדה התעופה של ציריך.

אל-על – נתחיל מהמוביל הלאומי. אל-על היא אחת החברות שמאפשרות הטסת אופניים בתור יחידת מטען הכלולה במחיר הכרטיס, ללא צורך בתשלום נוסף. אז אם יש לכם כרטיס שכולל הטסת מזוודה, אפשר להטיס את האופניים בחינם. חשוב להודיע למוקד של אל-על על כך שאתם טסים עם אופניים, על מנת לוודא שיש בשבילם מקום בבטן המטוס.

אמירייטס – מבקשים להודיע מראש על הטסת אופניים, אבל מכלילים את האופניים כחלק מהמטען הנקוב בכרטיס ולא דורשים על כך תשלום נוסף. אנחנו ממליצים לנצל את השיחה עם מרכז השירות בשביל לוודא אם אין כללים נוספים לגבי הטסת האופניים שלא מוזכרים באתר החברה.

אמריקן איירליינס – כללים רגילים לגבי אריזה ושליחה ככבודה רגילה. יש הערה מוזרה לגבי זה, שאם האופניים נשלחים בתיק רך, הם מסומנים ככבודה שבירה (אולי זה דבר טוב?).

ארקיע – בחברה זו הטסת כל זוג אופניים בטיסה בינלאומית תעלה לכם 50$ לכל כיוון.

בריטיש איירוויס – מבקשת להודיע מראש על הצורך להטיס אופניים, תוך ציון מימדים ומשקל הארגז. ההטסה היא במסגרת מטען מותר עליו שילמתם כשרכשתם את הכרטיס. הבריטיים מבקשים שלא לשים שום דבר מלבד האופניים לתוך הארגז.

ברסלס איירליינס – ניתן לשלוח אופניים במקום כבודה רגילה. אפשר אפילו לשלוח אופניים חשמליים, כל עוד הסוללה נותקה מהם וטסה יחד איתכם ככבודת יד.

דלטה – כללים רגילים חלים, וניתן לשלוח אופניים בתור כבודה, אבל אם הם ארוזים שלא בארגז קשיח, יש לחתום על טופס, שמשחרר את החברה מאחריות על הנזק שעלול להיגרם לאופניים.

וויזאייר – דורשים אריזת אופניים בצורה מחמירה, וגם גובים תשלום נוסף שככל הנראה תלוי גם במשקל וגם בעונה. רצוי שלא לבדוק את אמינות השירות של חברות הלואו קוסט, ותהיו מדוייקים עם הדרישות.

טורקיש איירליינס – בטיסות של חברה זו תשלמו על כל לג של טיסה סכום נכבד לפי הטבלה הזו. למשל, הטסת אופניים מישראל ליעד באירופה עם קונקשן באיסטנבול תעלה לכם 60 יורו לכל כיוון.

טראנסאוויה – לוקחים 49 יורו לכיוון עבור אופניים ארוזים בצורה הסטנדרטית.

יונייטד – ניתן לשלוח אופניים בתור כבודה רגילה, אבל יש דרישה לארוז בתוך ארגז קשיח.

פראנס איירוייס – דורשים שתתקשרו אליהם לפחות 48 שעות לפני הטיסה ותוודאו שיש מקום במטוס עבור האופניים שלכם. מחיר הטסת האופניים נקבע בהתאם למרחק הטיסה, בהתאם לטבלה. מאידך, אייר פראנס טוענים שתקבלו ארגז אופניים בחינם עבור הטיסה החוזרת כמעט בכל מקום ממנו הם טסים. בשדה תעופה Charles de Gaulle שבפאריז, הארגזים נמכרים בעמדת מכירת הכרטיסים באזור 2E ומחירם 25 יורו לארגז.

 KLM – מאפשרים הטסת אופניים ארוזים בצורה הסטנדרטית ומבקשים להודיע על הכוונה לפחות 48 שעות לפני הטיסה. אתר החברה מציין שעלות ההטסה נקבעת לפי מסלול הטיסה, אבל אין נתונים יותר מדוייקים. אם יצא לכם להטיס אופניים עם KLM – דווחו לנו.

סוויס, לופטהנזה ואוסטריאןשלושת החברות האלה הן הרי אותה הגברת. אם זאת, ישנם שינוים קטנים בכל הקשור להטסת אופניים. כל השלוש מאפשרות הטסת אופניים על חשבון הגבלת המטען שבכרטיס הטיסה שלכם. סוויס, בנוסף, תספק לכם ארגז לאופניים חינם וגם חומרי אריזה כגון סרט דביק וניילון פצפצים – אם תבקשו יפה ואם אתם טסים מג’נבה או מציריך. בציריך יש לפנות לאחראי דלפק באזור הצ’ק-אין 1. לופטהנזה בנוסף דורשת להודיע על הטסת אופניים לפחות 24 שעות לפני הטיסה.
באוסטריין מסר לנו קורא (אך לא מצאנו על כך מידע באתר שלהם) שרק אם קונים כרטיס טיסה שכולל מזוודה במקור, ניתן להחליף את המזוודה באופניים. אם קונים כרטיס ללא מזוודה, ואז משלמים על תוספת מזוודה, לא ניתן להחליף את המזוודה באופניים.

ראיין אייר – מציינים כללי אריזה סטנדרטיים אך גובים תשלום נוסף על האופניים, אותם יש להוסיף להזמנה בעת הזמנת כרטיס הטיסה. כל החבילה חייבת להיות מתחת ל 30 קילו ואסורה הטסה של אופניים חשמליים. אם טסתם בראיין אייר עם אופניים – ספרו לנו על החוויה.

הטסת אופניים

סיכום

הטסת אופניים הוא לגמרי שיקול לגיטימי בכל טיול חו״ל שאנו נתכנן. יש יתרונות ויש חסרונות והמשקל יפול בסוף על כדאיות מול נוחות. הטסת אופניים על החלופה הראשית של השכרת אופניים בחו”ל יש יתרונות ברורים. אנחנו רגילים לציוד שלנו, שילמנו הרבה מאוד כסף עליו והוא הכי נוח לנו. מצד שני יש את האפשרות של ההשכרה, ששם אפשר להתפנק ולקחת דגמי קצה ולהנות כמו שצריך. בסופו של דבר, קלות ועלות הטסת אופניים אל מול מה שניתן להשיג בנקודת היעד, זה מה שיקבע מה נכון לנו. מי שעדיין מטיס את כלתו, הטסת אופניים יכולה להפוך לעניין פשוט וגם משתלם אם יש את כל הנתונים הרלוונטים. חופשת רכיבה נעימה.

מאת: דמיטרי רובינשטיין 

אגב, אם לא הבחנתם- הקוביות האלה פה בתחתית כל כתבה ⬇️⬇️⬇️  – קל לשתף כתבות באמצעותן: