התרגשות: התבקשתי לבחון את הטרק פיול EXe, אחד ה e-MTB's הנאים, השקטים והקלים ביותר בשוק. התרגשתי מאוד, בכל זאת מדובר באחד מזוגות האופניים הנחשקים ביותר בקטגוריית ה Mid Assist (חצי חשמלוק), עם מנוע מסקרן לא של בוש כי אם של TQ.
חיש מהר שמתי פעמיי לחנות CTC – טרק תל אביב ברחוב החשמונאים, ועוד באותו יום יצאתי אל ההרים הגדולים והטכניים של הרי ירושלים שם אני רוכב בימות הקיץ החמים על הטרק Rail שלי.
עוד רגע אפרט איך היה, אבל רגע לפני כן אספר שבמבחן זה אנסה לעמוד מקרוב על הפערים והשוני בין הפיול לשני המתחרים שלו בסגמנט השבילים: האורביאה Rise והספשלייזד Levo SL. בנוסף אערוך השוואה מתבקשת לא פחות מול הרייל, חשמלוק האנדורו המלא עליו אני רוכב ביומיום.
מי אתם Trek Fuel EXE?
לאחר שנתיים של פיתוח, ה-Trek Fuel EXe מושקים כאופני הרים חשמליים חדשים לשנת 2023. ה-Fuel EXe בנויים סביב מנוע ייחודי שטרם נראה כמותו, ומתיימר להיות אחד השקטים והקלים בשוק. יחד עם הסוללה הדקה ושלדת הקרבון האיכותית שלהם, ה Fuel EXe שוקלים כ-18 ק"ג בתצורה הקלה ביותר, מה שאומר שהם קלים ב-5 ק"ג מה Rail. עובדה זו גם מעמידה אותם בתחרות ישירה מול הספשלייזד Levo SL וה Orbea Rise; שני זוגות אופניים בולטים בקטגוריית חשמליים קלי משקל וסיוע אמצע.
אז מה בדיוק מביאים אתם ה Trek Fuel EXe החדשים למסיבה? ואיך מתפקד המנוע החדש שלהם על השביל? זאת ועוד בדקתי בשבועות האחרונים.
Trek Fuel EXE 9.7 בנקודות
- שלדה- סיבי פחמן OCLV Mountain, מתלה ABP, מהלך 140 מ"מ
- מזלג- Fox Rhythm 36, GRIP, אופסט 44 מ"מ, מהלך 150 מ"מ
- בולם אחורי- Fox Float X, מסדרת Performance, שני מצבים, 205×60 מ"מ
- יחידת הנעה- TQ-HPR50, מומנט מקסימלי 50Nm
- סוללה- TQ 360Wh
- גלגלים- Bontrager Line Comp 30, חישוקי סגסוגת, רוחב פנימי 29 מ"מ
- צמיגים- Bontrager XR5 Team Issue 2.5in מלפנים ומאחור
- מערכת הנעה- Shimano SLX 1×12 w/e*thirteen E*spec Race Alloy 34T ארכובה וקסטה 10-51T
- בלמים- Sram Code
- כידון- Bontrager Line, אלומיניום, 27.5 מ"מ רייז, 780 מ"מ רוחב
- סטם- Bontrager Elite, אורך 45 מ"מ
- מוט כסא מתכוונן- TranzX, קוטר 34.9 מ"מ, מהלך: 100 מ"מ (סמול), 150 מ"מ (מדיום), 170 מ"מ (L-XL)
- אוכף- Bontrager Arvada, Austentite Rails
- משקל- 19.05 ק"ג
- מחיר- 40,000 ש"ח
- משווק וקישור: רשת CTC – טרק ישראל – קישור לעמוד המוצר
היכרות שטחית
אומרים שאין הזדמנות שניה לרושם ראשוני אבל במקרה של הפיול זה בהחלט קרה. נחזור להרי ירושלים אל הרכיבה ראשונה. לחיצה ארוכה על כפתור ההתנעה שבמסך התצוגה שמוטמע בצינור העליון של השלדה, ואני מתחיל לדווש, תחילה בכביש ובדרכים רחבות. המנוע עוזר לי, התחושה טובה אם כי מיד אני מבין שמדובר בחיה אחרת ממפלצת האנדורו שאני רגיל אליה: קודם כל העסק שקט מאוד, סליחה, שקט מדי. דממה מכיוון המנוע שלגמרי פועל ברקע ועובד לטובתי. מצד שני אין כאן מכות של כח, הפעולה מאוד רציפה וטבעית, בסגנון של ללכת עם ולהרגיש בלי.
העליה הראשונה תלולה וארוכה, אני בוחר במצב הסיוע החזק מבין השלושה וגם נשאר בו לאורך כל הרכיבה. מדי פעם עוצר, נושם ומביט על הנוף אבל גם על הפלא הזה שאני רוכב עליו. מגיע סוף סוף לסינגל זורם וכאן זה מתחיל להיות מעניין. הגיאומטריה ספוט און והשלדה משדרת קלילות ויציבות במהירויות גבוהות, במיוחד בסיבובים. מי אמר אופניים אנלוגיים?
הירידות הטכניות הרציניות בפתח, פוקס 36 בעל 150 מ"מ של שיכוך מלפנים מפלס את השביל ועומד יפה בציפיות. מאחור פוקס Float X על 140 מילימטריו, מצטרף גם הוא לחגיגה ומספק יציבות ושיכוך נפלאים בדרדרת הארצישראלית. האופניים משדרים קלילות וממש דוחקים ברוכב לעלות לזמן אוויר.
כושר יתקבל בברכה
בשלב העליות הסופר טכניות ותלולות, הפיול אמנם מטפסים הכל אבל בקצב משלהם, והרוכב נדרש לתת יותר. כושר טוב יתקבל בברכה. מי שמורגל בסיוע תגובתי וחזק של מנוע ה Bosch יחוש כאן בהבדל.
אופני המבחן הגיעו מהחנות בטעינה חלקית של 70% ובהתאם שיניתי את משך הרכיבה. גם החום נתן את אותותיו וגרם לי לבחור בשבילים יותר זורמים ופחות תלולים עם תדירות גבוהה של מעיינות בדרך.
זהו, הרכיבה הראשונה מאחוריי והרגשות מעורבים: סה"כ נהניתי מלבד שני דברים שמעט העיבו על החגיגה. האחד, העובדה ש 50 ניוטון/מטר אינם 85. והשני שבתחילת התנועה או לאחר קטע טכני איטי, מנוע ה TQ כאילו נשנק ואינו רספונסיבי מספיק. מרגישים שיהוי קל (Delay). כאילו המנוע מצפה מהרוכב לסיבוב אחד מלא של הקראנק לפני שהוא נכנס לפעולה. עזרו לו לעזור לכם.
קב' הווטסאפ של בייקפאנל, כנסו:
RAIL vs Fuel EXe
לכאורה מדובר ב 2 זוגות שאמורים להתנהג בצורה דומה, בפועל מדובר בזוגות שמייצגים עולמות רחוקים.
בשניהם מתלה ABP שנשאר אקטיבי ויעיל גם במהלך בלימה בכל שטח טכני. הפטנט מאפשר לגלגל עקיבת קרקע רצופה ויעילה גם במקרה של נעילת המעצור האחורי. מתלה 4 הצירים ב RAIL מבוסס על ה SLASH ומכוייל באופן כזה שעומק המהלך שלו מרגיש אינסופי ומפנק למרות שבפועל מדובר ב 150 מ"מ בלבד. מתלה הפיול EXE לעומת זאת מתבסס לחלוטין על הגרסה הלא מחושמלת ומציע מהלך של 140 מ"מ רספונסיביים שיגרמו לכם לחוש טוב יותר את השטח. בכל מקרה מדובר במתלה שעובד מדהים.
צפיות הותאמו, מסקנות הופקו
אחרי הרכיבה הראשונה, הבנתי שאני צריך לכוון לקצב ומסלולים שונים. קצת בדומה למעבר מחשמלי מלא בחזרה לאנלוגי, לוקח זמן להסתגל לתחושת ה"אין מנוע" גם כאן. אם ברכיבה על ה RAIL שלי אני מסוגל לטפס את כל מה שאני יורד, הרי שבמקרה של ה Fuel EXe הטיפוסים צריכים להיות מעט יותר מתונים ופחות בעלי אופי קיצוני של טיפוסי "קירות".
הפיול למעשה מרגישים כמו שהם נראים: אופי הרכיבה יותר נינוח וטבעי כמו פעם, בלי מכות של כח מתפרץ מהמנוע. סוג של לינאריות רציפה. בניגוד ל RAIL שפשוט דורסים בברוטליות כל מה שתזרקו להם, מתלה ה FUEL בדרך כלל יחזיר יותר פידבק מהקרקע ויגרום לכם להיות רוכבים יותר "עגולים" וטובים.
מבחינת קצב ,תוכלו לרכוב בקבוצות מחושמלות על מלא בלי רגשי נחיתות כלל. רכיבות אמצע וסוף שבוע בבן שמן, קנדה, נטף, חורשים ומשמר העמק נרכבו במלואן עם ה e-MTB's המגודלים. אלו אמנם דרשו ממני יותר מאמץ אבל הסיפוק וההנאה מהכלי הקל והנשלט הזה היו פשוט ממכרים.
מנוע TQ הקומפקטי
מנוע חדש לגמרי וקומפקטי במיוחד מניע את Trek Fuel EXe. הוא פותח בשיתוף פעולה עם חברת TQ הבווארית, ארץ מולדת ה BMW.
TQ נודעה בעבר בייצור מנוע המפלצת בהספק של 120Nm שנמצא בשלדת ה-Haibike Flyon. היצרן הגרמני לקח את המנוע ההוא והקטין אותו על מנת לייצר את מה שנחשב כיום למנוע האלקטרוני הקטן והקל ביותר בשוק.
יחידת ההנעה מסוג HPR מורכבת משני חלקים נעים בלבד, אינה דורשת רצועה או גלגלי שיניים נוספים, והיא מסתובבת בסל"ד נמוך פי שלושה ממנוע רגיל. הודות לבנייה הפשוטה שלו, טוענים שעיצוב ה HPR מביא לפחות תדרי פעולה, שמפחיתים לא רק את הדציבלים הכוללים שמפיק המנוע, אלא גם מפחיתים את ה'טונאליות' (מטרד) של הצליל. HPR עומד עבור Harmonic-Pin-Ring ) HPR).
למרות צורתו הקומפקטית, מנוע ה HPR50 מתוצרת גרמניה מספק מומנט נאה של 50Nm והספק שיא של 300W. TQ טוענת שלמנוע זה צפיפות המומנט הגבוהה ביותר בשוק, תוך שהוא מציע אספקת כוח חלקה ללא שיהוי כמעט.
וואו זה מרגיש קל
כדי להפיק את המירב מיתרון המשקל שלו, מנוע ה HPR50 מצוות לסוללה צנועה בעלת קיבולת 360Wh ובמשקל 1.83 ק"ג. קל משמעותית מסוללת ה 360Wh המשמשת ב Orbea רייז (2.2 ק"ג), ובערך זהה למשקל הסוללה הקטנה יותר 320Wh ב Specialized לבו אס.אל (1.8 ק"ג). הסוללה הקומפקטית מאפשרת להפוך את הדאון טיוב לדק יותר, דבר שמביא לחיסכון נוסף במשקל. לפי TQ, מנוע ה HPR50 שוקל רק 1.85 ק"ג וזה בהחלט בולט לטובה בקטגוריה:
- מנוע ה SL 1.1 של ספשלייזד שוקל 1.95 ק"ג
- מנוע Ride 60 של פאוזה שוקל 2.3 ק"ג
- EP8 של שימאנו 2.6 ק"ג
- Performance CX של בוש (2.79 ק"ג).
להלן טבלה שמסכמת את שילוב המנועים והסוללות שלהם בהתאם
- Trek Fuel EXE (מנוע 50Nm וסוללה של 360וואט/שעה) – 3.68 ק"ג
- Specialized Levo SL (מנוע 35Nm וסוללה של 320וואט/שעה) – 3.75 ק"ג
- Orbea Rise (מנוע 60Nm וסוללה של 360וואט/שעה) – 4.8 ק"ג
בניגוד ל Levo SL ול Rise, ב Fuel EXe ניתן לשלוף בקלות את הסוללה מהשלדה בלי צורך לפרק את המנוע. המשמעות היא שניתן להטעין את האופניים ישירות, או בנפרד אם אין לך נקודת חשמל במחסן שלך. ב Trek טוענים שבעזרת מטען מהיר ניתן לטעון את הסוללה במלואה תוך שעתיים בלבד. Trek מציעים גם סוללת הגדלת טווח Range Extender בקיבולת של 160Wh לרכישה בנפרד. סוללת הגיבוי מגדילה את הטווח ב-40% ונועדה להתאים למתקן בקבוק מים סטנדרטי עם תוספת של רצועת אבטחה מובנית. לצערנו סוללת ה Range Extender עדין אינה זמינה לרכישה בארץ.
תצוגה מובנית ובקר מינימליסטי
כמו במרבית האופניים המודרניים, גם ב Trek Fuel EXe קיימת תצוגה משולבת ישירות בצינור העליון. מסך O-LED בגודל 2 אינץ' מהווה את מרכז הבקרה של האופניים, הכולל כפתור בודד שמדליק ומכבה את המערכת. למעשה, אותו כפתור משמש למעבר בין ארבעה דפי תצוגה הכוללים מצב סוללה, מהירות רכיבה, מהירות ממוצעת, הספק הרוכב, הספק המנוע והטווח הנותר המשוער. מסתבר שבגלל מסך התצוגה הזה, ל-Fuel EXe אין מקום למגביל ההיגוי המפורסם ה Knock Block, ולכן אינו קיים באופניים אלו.
בקר צנוע בעל שני כפתורים יושב ליד הגריפ השמאלי, ומאפשר לעבור בין הגדרות הסיוע Eco, Mid ו-High. לחיצה ארוכה על הכפתור העליון מפעילה גם את מצב ההליכה, המספק כוח לגלגל האחורי כשיורדים מהאופניים ודוחפים בעליה. מצאתי שלא כל כך נח להשתמש בו בעולם האמיתי.
יכולת בלוטות' ו-ANT+ מאפשרת למערכת TQ להתאים ליחידת ה-GPS ולטלפון הנייד. אפליקציית Trek Central, מציעה יכולת ניווט בשילוב עם אפליקציות צד שלישי כגון Komoot ו Strava. כמו כן, ניתן להשתמש באפליקציה כדי לכייל את רמות הסיוע של המנוע, וכן לקבל המלצות על לחץ אוויר בצמיגים ומתלים אם אתם משתמשים ב-TireWiz וב-AirWiz.
על גיאומטריה ושאר ירקות
יתרון נוסף של ה Trek Fuel EXe נובע מכך שברגע שאין מנוע מגושם שמפריע, יש פחות פשרות שנכפות על תצורת המתלים והגיאומטריה. לדוגמה, אורך תומכות השרשרת 440 מ"מ מרשימים, שזה די קצר בהתחשב בגלגל אחורי של 29 אינץ' וצמיגים של 2.5 אינץ'. Trek גם בחרה להישאר עם רוחב ציר Boost אחורי קונבנציונלי וקו שרשרת של 55 מ"מ, כך שאין שום דבר חריג/מוזר מבחינת סטנדרטים בניגוד לאופניים חשמליים רבים אחרים.
ניתן לשחק ולשנות את גיאומטריית האופניים באמצעות הזזת חוליית ה Mino Link. כאשר החולייה במצב Low, זווית הראש של ה-Fuel EXe תעמוד על 65°, זווית המושב על 77° וגובה הציר המרכזי על 38.5 מ"מ. במיקום הגבוה הזוויות הללו הופכות תלולות ב-0.5° וה-BB מתרומם בכמעט 7 מ"מ. במצב זה (High) בטרק ממליצים לבנות את ה-Fuel EXe עם גלגל אחורי בגודל 27.5 אינץ' (Mullet). עם זאת, הדבר ישפיע על תפוקת המנוע ועל נקודת הניתוק של 25 קמ"ש, מכיוון שכרגע אין למשתמשים דרך להתאים במערכת ה-TQ את היקף הגלגל האחורי.
סוגיית המשקל בהשוואה לאחרים
המשקל האמיתי של אופני המבחן Trek Fuel EXE 9.7 שלנו הוא 19.05 ק"ג, ללא פדלים וללא חומר. משקל מרשים לאופני שיכוך מלא חשמליים, במיוחד כאשר מביאים בחשבון את צמיגי הבונטרגר האגרסיביים, המעצורים החזקים והבולמים האגרסיביים. ובכל זאת, הם טיפה כבדים יותר מחלק מהמתחרים שלהם;
- ספשלייזד SL ליבו – 17.84 ק"ג
- אורביאה M10 רייז – 18.38 ק"ג
- טרק EXe 9.8 XT פיול – 18.05 ק"ג
כשחושבים על כך שה-Fuel EXe הם האופניים היחידים ברשימה הזו עם גלגלים, זרועות קראנק, ושלדה מקרבון, המשקל שלהם הופך להיות קצת פחות מרשים. בהתחשב בכך של-Fuel EXe יש את מערכת ההנעה הקלה ביותר בתחום, עולה החשד שחלק מהמשקל הנוסף נובע מהשלדה עצמה. מבחינת התנהגות, גיאומטריה וכח מנוע האורביאה Rise קרובים יותר לטרק Fuel EXe יותר מאשר ה Levo SL. הטרק עדיין מרגישים המאוזנים יותר מקרב השלושה הודות לנתוני גיאומטריה עדכניים, והדבר בא לידי ביטוי בהתאמה שלהם לסגנונות רכיבה מגוונים בעיקר כשדוחקים אותם לקצה. בכל מקרה בעתיד הייתי רוצה לראות מהלך מתלה אחורי ארוך יותר כמו ב SL.
הגעתם עד לפה? אתם מוסמכים להצטרף לניוזלטר שלנו:
אז מה כל כך טוב ב Trek Fuel EXe?
כאשר רוכבים על Trek Fuel EXe הדבר הראשון שמבחינים בו, או ליתר דיוק לא שמים אליו, הוא עד כמה שקט מנוע ה-TQ-HPR50. אין ספק, זה ה-e-MTB השקט ביותר עליו רכבתי אי פעם.
תפוקת הדציבלים הכוללת נמוכה, ופרופיל המנוע בולט משמעותית פחות ממנועים אחרים עליהם רכבתי. מנוע ה-TQ-HPR50 פולט צליל חרישי שדומה יותר לרוח קלילה ששורקת בין העצים. יתר על כן, אין רעשי נקישה מעצבנים בירידות כמו שתמצאו במערכות ההנעה העדכניות ביותר של Shimano ו-Bosch.
מנוע ה-TQ אמנם כולל גלגל חופשי משולב שמאפשר לגלגל המניע להתנתק מהקראנק כדי למזער את הגרר, אך למרות זאת לא הצלחתי לזהות כל רעש בזמן ירידה.
בהתחלה המנוע השקט אולי יתן לכם אשליה של פחות סיוע. הסיבה לכך היא שאספקת הכוח הלינארית והטבעית לא מלווה בצלילים מחרישי אוזניים כמו של אופניים חשמליים רגילים. עם זאת, הצצה למהירויות הרכיבה הממוצעות שלי גרמה לי לתקן במהרה את האשליה הזו. מנוע ה-TQ עונה על הצרכים. רוכבים קלים ובעלי כושר, ימצאו את תפוקת ה-50Nm כמעט מושלמת לרכיבת שבילים.
שלדת הקרבון מרגישה חזקה ואמינה, ללא רמז לגמישות יתר תחת לחץ. היא מצליחה איכשהו להשיג את התחושה הזו מבלי להרגיש קשיחה מדי, ולמעשה מציעה פלטפורמה הגונה שמאפשרת לדחוף חזק ללא חשש להיענש על בחירות קווים פחות מחושבות.
ה-Fuel EXe זורחים במיוחד ככל שהשביל נהיה מפותל יותר
השליטה בהם מרגישה טבעית בלי יותר מדי מאמץ. הסוללה הקטנה והקצרה יותר מעבירה פחות משקל בכיוון צינור הראש, ועוזרת להוריד את מרכז המסה של האופניים. בשילוב עם שלדה חזקה, יש מעט מאוד תת-היגוי ב-Fuel EXe. אין כאן תחושה של אופניים מסורבלים שצריך להשקיע מאמץ על מנת לשלוט בהם.
ה-BB הנמוך, החלק האחורי הקצר (440 מ"מ) וחלוקת המשקל המצוינת מאפשרים ל-Fuel EXe לפלס את דרכם בפניות עם תת-היגוי מינימלי.
תחושת השליטה המצויינת וחלוקת המשקל הופכים את ה-Fuel EXe לאופניים קלים יותר לרכיבה עבור רוכבים פחות מנוסים. לרוכבים המתקדמים יותר, ה-Fuel EXe מספקים איכות רכיבה פנומנלית. אמנם עדיין מדובר באופניים במשקל 19 ק"ג, אבל הם הרבה יותר שובביים מה Rail הכבדים יותר, הודות לתומכות שרשרת קצרות שעוזרות לגלגל הקדמי להתרומם באוויר.
איזה טווח ניתן להשיג עם Trek Fuel EXe?
בהתאם לשטח, הגובה המצטבר ברוב הרכיבות שלי על ה Trek Fuel EXe הסתכמו בכ 800-700 מ' לאורך מרחק של 30-40 ק"מ. ברכיבות אלה נעזרתי בעיקר בהגדרת High power, שיוצרת איזון יפה לרכיבת שבילים כללית. שימוש במצב ה Mid Power, יוסיף לרכיבות שלכם כ 20% נוספים של גובה ומרחק מצטברים.
מצאתי שמצב הסוללה שמוצג באחוזים מאוד מועיל, והערכות זמן הנסיעה והטווח הנותרים הוכחו כמדויקים באופן מפתיע. קחו בחשבון שכאשר מגיעים ל 10% הנותרים בסוללה, תפוקת המנוע יורדת אוטומטית לרמה הנמוכה ביותר על מנת לשמר סיוע. וגם אם נגמרת הסוללה, גיליתי שהיעדר החיכוך (גרר) במנוע ה-TQ הופך את חווית הרכיבה בכח הדיווש בלבד לסבירה לחלוטין.
למי זה מתאים?
הפיול EXE החדשים כל כך ורסטיליים ומהנים שהם יכולים להתאים לאחד משני הקהלים הבאים:
- רוכבים שעד עכשיו ישבו על הגדר וחיכו ש"הטכנולוגיה תתייצב", שהמשקלים יירדו ושהאופניים ייראו, ירגישו ויתנהגו לא כמו אופנוע אלא יותר כמו אופניים רגילים ללא מנוע.
- הקבוצה השניה כוללת רוכבים שהתחשמלו זה מכבר ורוכבים על מפלצת שרירית וכבדה בעלת מנוע זללן, ומעוניינים לחזור מעט למקורות, למשקל הקל ולתחושה הידועה והמוכרת.
במילים אחרות, אם אתם רוכבים שמחפשים את האמצע המקודש הזה בין אופני הרים רגילים לבין e-MTB, ה-Fuel EXe מציג את אחת האפשרויות המשכנעות ביותר עד כה.
הטרק פיול EXe הם אופניים מענגים לא פחות. הם קלילים, הם מהירים והם שקטים בטירוף אבל הם לא מושלמים. היינו רוצים שהם יהיו יותר חזקים, יותר תגובתיים וכן גם יותר קלים. באבולוציה של אופני הרים חשמליים הם מציבים רף ונקודת ציון לכל יתר המתחרים בכל הקשור לרמת השקט מהמנוע. בשורה התחתונה It's all about the fun, ובשביל זה הפיול כאן.
כך או כך, העתיד נראה מבטיח מתמיד. בעצם הוא כבר כאן.
יתרונות
- ביצועי מנוע שקטים ורציפים
- שלדת קרבון איכותית ואלגנטית בעלת חלוקת משקל מאוזנת
- גיאומטריה נכונה מביאה להתנהגות נהדרת בסיבובים
- שליטה יוצאת דופן במהירות בזכות מערכת מתלים תומכים
- מראה של אופניים אנלוגיים חסרי מנוע
חסרונות
- השהייה בתגובתיות מנוע ה TQ בתחילת דיווש
- האופניים לא הכי קלים בקטגוריה הקלה
- אינפורמציה חסרה בעמודי המידע של פאנל ה O-LED
- שימוש לא נח במצב "הליכה" בלחיצה על הכפתור העליון בבקר
- רפידות ברקס מקוריות רועשות. הוחלפו ע"י היבואן לבקשתנו
- Crankset Q-Factor רחב באופן יחסי