מעט מדי רוכבים נותנים דגש לאימונים משלימים כמו יוגה לצד הרכיבה. יצאתי לראות האם בסטודיו של גדי במודיעין אצליח לשחרר קצת את המסטרינג הרוכבים המקוצר שלי, וליישר קצת את הגב משנים של רכינה על המחשב.
גדי שפילר הוא חבר ורוכב וותיק. הרכיבה והטריאתלון תמיד חיברו ביננו עוד מלפני יותר מ-20 שנה בכבישי המשולש שם טיפסנו בכיף עם אופני הכביש הראשונים שלנו. אחד השיאים בחברות שלנו היו 5 ימי רכיבה מדהימים באזור מדריד, והקשר החם נשמר לאורך כל השנים למרות הגיחות שלו עם משפחתו לשליחויות מייצגות בחו”ל. בסבב האחרון הזה להונג-קונג, הוא קיבל הזדמנות להתעמק ביוגה בהכשרה מקצועית של חצי שנה כמדריך. כמה שבועות לפני שיצא לטיול רכיבת כביש בבורמיאו נפגשתי איתו כדי לטעום מסוג מיוחד של יוגה בתליה. עניין אותי האם יהיה בזה ערך עבורי? ואם כן מהו?
הסטודיו של גדי מדריך יוגה במודיעין (פייסבוק, 054-9298563). בחדר היוגה לא צריך הרבה מתקנים, אבל יש שם כמה ערסלי תליה ורצועות יוגה אליהם עוד נגיע בהמשך, גלגלי יוגה, רצועות TRX, טבעות תלויות שהפכו פופולריות מאוד גם בקרוספיט, משקוליות, מזרונים ואפילו ערוגת חלוקים להליכה יחפה ומאתגרת. אלה ומשקל הגוף שלכם מאפשרים לגדי להפעיל אתכם במרחב אדיר ומגוון של תרגילים, מתיחות וחיזוקים.
יוגה משלימה את הריצה והאופניים
מטעימות קצרות של יוגה למדתי להעריך מאוד את היכולות שהתחום הזה מקנה: חיזוק הסבולת השרירית בשרירים קטנים ומייצבים שהספורט העיקרי שלנו לא מספק. מגלים את זה כשמתחילים לרעוד בכל מני תנוחות ולהבין שאנחנו אולי רוכבים או רצים ורואים עצמנו כבעלי יכולת, אבל חלשים למדי בהיבטים אחרים. בנוסף לכוח, היוגה עובדת חזק גם על גמישות ונשימות ואת הזקיפות והתנועתיות המשופרת של מתאמניה רואים מיד. כל אלה מועילים לא רק לתנוחות הנג”ש והכביש הרכונות נמוך אלא בכלל – כחלק מראיית הבריאות והיכולות הפיזיולוגיות המגוונות שלנו.
בשנים האחרונות קרנן של המתיחות ירדה עקב מחקרים שונים שהראו שהיא לא מקדמת התאוששות או ביצועים טובים יותר. זה נכון, אבל המחקרים האלה מתעלמים מהיבט איכות החיים שהגדלת טווחי התנועה תורמים להם. ספורט מונוטוני כמו ריצה או אופניים מייצר לנו דפוסים קבועים שבתוכם אנחנו פועלים, חלקם מקבעים אותנו בטווח תנועה מוגבל למדי. לוקח הרבה שנים להבין שההזנחה של ההיבטים האלה – יש לה מחיר: כשאתה בקושי רוכס שרוכים או מגלה שהרכיבה בשילוב הישיבה על המחשב בעבודה כל היום גרמו לגוף שלך להתכופף, ולשריר מותן הכסל שלך להתנקם בך על היחס שלך אליו לאורך שנים.
אופי הפעולה ביוגה הוא כזה שאינו מעודד היפרטרופיה משמעותית (גידול במשקל וגודל השריר) אבל מחזק את היכולת של השריר לעמוד בעומסים גבוהים לאורך זמן (סבולת שריר), ולכן זה משלים נהדר לתחומי הרכיבה והאופניים שצריכים את חיזוק הסבולת השרירית אבל נפגעים מהעלאת משקל.
גדי, איך נכנסת ליוגה?
“אני מדריך טריאתלון מוסמך של וינגייט וגם השתתפתי בטריאתלונים ותחרויות ספורט קשות בארץ ובעולם (bola del mundo Xterra ועוד) וגם לא פעם זכיתי במקומות הראשונים. התאמנתי בצורה מסודרת ובכל זאת סבלתי מפציעות, שרירים תפוסים וכאבי גב תחתון. הייתי בשיא הכושר אך עם זאת מאוד שברירי. התחלתי לעשות יוגה לפני כ 15 שנים במטרה להרגיש טוב ולהיות מסוגל להמשיך את אורח החיים הספורטיבי התובעני גם בגיל מתקדם. רציתי ואני רוצה להמשיך עם כל הטוב הזה. רציתי לעצור את השחיקה העצומה הנלוות לשגרת אימונים עצימה, שהיא ירידה בגמישות, פציעות חוזרות ונשנות כאבי גב תחתון והרגשה כללית לא משהו. לכן פניתי ליוגה מתוך הבנה תקווה שזה יעזור לי. “
מה משך אותך להמשיך ולהעמיק בזה?
“לאחר שנים של תרגול יוגה המצב השתפר בצורה מאוד משמעותית: הגמישות והכוח השתפרו וכן גם סוג של רוגע פנימי שלא היה קיים. זה נתן לי את הרצון והחשק להעמיק ביוגה וכן לאמץ אותה כדרך חיים. בנוסף התחלתי לצלול חופשי (Aida 3) ולהתעמק בנשימה- העולם המופלא של הפראניאמה. היכולת להירגע רק בעזרת טכניקות של נשימה ולצלול עמוק. וכך צללתי והעמקתי לעולם המופלא של היוגה שזה תרגול מתמשך של הגוף והנפש ושיפור מתמיד בכל האספקטים.”
ספר לי על ההכשרה שלך כמדריך
“אחרי שנים שתרגלתי יוגה עם מיטב המורים בישראל, ספרד והונג קונג והגעתי לרמה גבוהה יחסית (תנוחות מתקדמות), רכשתי השכלה פורמלית של מדריך יוגה ב Yoga Alliance כדאי שאוכל להעניק מכל הטוב הזה שנגלה בפני.”
מה הקטע של התליה? למה עושים את זה? מה היתרון?
“היתרונות בתנוחות הפוכות הוא גדול מאוד ומשפיע על הרבה מאוד מערכות בגוף. אמנה את הבולטים לטעמי:
א. ביוגה מאמינים שהזרמת דם לכיוון הראש יוצרת השפעה על מערכת הנשימה, מונעת הצטננות, מסייעת למערכת העיכול במניעת עצירות, מניעה של צניחת איברים, הקלה על גב תחתון בייחוד בתליה על ערסלים (מרווח את חוליות הגב), ומסייע בהפחתת מתחים וחרדות, הפחתת נדודי שינה ועוד.
ב. התליה ההפוכה משפרת את ההתמצאות במרחב והבנה גדולה יותר של הגוף.
ג. התליה מאפשרת עבודה עם שרירים שונים ומגוונים, בעיקר עם שרירי הליבה שקשה להגיע אליהם בצורה הרגילה.”
כמה זמן הדרכה נמשכת ומה עושים בה?
“התרגול בסטודיו כולל מגוון של תנוחות הפוכות, בעיקר עם ערסלים, שימוש באביזרים רבים ומגוונים כגון TRX, Yoga Wheel, Yoga Wall Rope , משקולות חופשיות, רצועות, הליכה על חלוקי נחל. אני משלב תרגול של נשימות (פראנאימה) ומוזיקה טובה.
התרגול הוא פרטני עד 2 אנשים בסטודיו מאפשר עבודה ממוקדת ומדויקת (Yoga Therapy). העלות: 150 ליחיד 200 לזוג לשיעור של שעה. 350 לשיעור של כמעט שעתיים הכולל בנוסף שתיית תה סיני ועוגיות בריאות, מתאים מאוד לזוגות העצמה אישית חוויה זוגית בלתי נשכחת.”
אז הלכתי להתלות
האימון משלב מתיחות וחיזוק בתנוחות השונות. די מהר ברורות היו נקודות החולשה שלי לגדי, והשתמשנו במשקל הגוף כדי לנסות ולהאריך את טווחי התנועה ולהתחזק. כל תרגיל מודגם על ידו, ואז מבצעים אותו תוך כדי תיקונים והערות. עשינו לא מעט תרגילים, במעבר מהרצפה בהתחלה ולאחר מכן אל התליה. בכולם ברור היה לי עד כמה “קרש” הפכתי להיות אחרי שנים של הזנחת טווחי התנועה – בעיקר בשריר הירך האחורי.
חלק מהתרגילים מייצרים סוטול טבעי: נשימות חזקות ותליה הפוכה מרגישים כמו אחרי שתי כוסות בירה לפעמים, ומצריכים אחריהם מנוחה קצרה בהשענות על הקיר כדי להחזיר את שיווי המשקל למקומו.
ההיילייט מבחינתי היה לאחר אחד ממקטעי התלייה כאשר פתאום הצלחתי להזדקף. משהו “נפתח” ולפתע ההזדקפות, שלרקדנים ויוגיסטים באה טבעית הרגישה קלה בהרבה. ההתנגדות של שרירי הקצרים נעלמה פתאום אחרי שטווח התנועה הרלבנטי הוארך. כמובן שזו תחושה ויכולת שנמשכה לזמן קצר יחסית וכדי לשמרה צריך להמשיך ולהתאמן, אבל זה המחיש לי בצורה מורגשת וחזקה מאוד את הפוטנציאל באימונים קבועים כאלה. חוץ מקהל של ספורטאים שמגיעים כדי לחזק עצמם בהיבטים משלימים לספורט אחר, עיקרי, יש פה היבט חוויתי כייפי של גילוי היוגה, וגם קצת אטרקציה משעשעת בתליות. זה בילוי שזוגות רבים החלו לאמץ ביחד לשעה של חיבור שבועי.
מהתרסקות להחלמה מלאה
מעבר לתועלות הכלליות, גדי מספר על מקרה אישי: “אותי באופן אישי היוגה הצילה מנכות כמעט ודאית אחרי שנכנסתי בקיר בטון ב 50 קמש ושברתי כמעט כל עצם בגוף, עם 10 ימים בטיפול נמרץ. בעזרת היוגה ההחלמה שלי היתה מהירה, קלה יותר ומוצלחת. כמו שאמר לי המאסטר: “היוגה מכינה אותך ליום סגריר”, ולנו כספורטאים פציעות הן חלק משגרת האימונים הפחות רצויה אבל החלמה זה כל הסיפור. ההאטה של התהליכים עם הגיל, ירידה בגמישות ומסת שריר, היוגה יושבת על האספקטים האלה בצורה מאוד ממוקדת ומשלימה אותו עם הצד המנטלי: היכולת לשלוט ברגשות ולשחרר לחצים.”
מאת: גיא חלמיש
צילום: גדי שפילר וגיא חלמיש
עקבו אחרינו בטלגרם!