ליזיין (Lezyne) מציעים אלטרנטיבות זולות יותר למחשבוני רכיבה, ודגם ה Lezyne Mega XL מציג מסך גדול ובהיר עם זמן סוללה ארוך. יש לו גם יכולות ניווט, והפעם נתמקד בהן.

מאת: צור חלמיש

מחשבונים אחרים של Lezyne שנבחנו בביייקפאנל הם ה-Enhanced Super GPS, וגם ה-Mega C הצבעוני. ה-Mega XL שבכתבה זו דומה מאוד בתכונותיו ל Mega C. שניהם ברמה הגבוהה של מחשבי ליזיין ביבוא טרק ישראל. שניהם במחיר 900 ש”ח באתר, כולל משלוח עד הבית. ההבדלים היחידים ביניהם הינם: 

  • Mega C – מסך צבעוני 2.2 אינטש, רזולוציה: 240×320, תצוגה לאורך וזמן סוללה מוצהר של 32 שעות.
  • Mega XL – מסך שחור לבן בגודל 2.7 אינטש, רזולוציה: 240×400 עם תצוגה גם לאורך וגם לרוחב. זמן סוללה מוצהר: 48 שעות.

בכתבה זו נתמקד בצד התוכנתי ובאפשרויות הניווט עם ה Mega XL. כמדריך אופניים במועדון VELOCITY אני מנווט הרבה מאוד. את קבוצת בוגרים פורטה במועדון אני לוקח כל שבוע למקום אחר, כולל סינגלים שלעיתים חדשים גם לי. 

מחשב אופנים עם מלא זמן סוללה

כמונו המשתמשים, הטרמינולוגיה של ליזיין כשהם מתייחסים אל מחשבי הכידון שלהם היא חליפית גם כמחשבון  אופניים וגם כ-GPS. עיצוב ה Mega XL נאה והמארז המבריק מרגיש איכותי וחזק. ייחוד מחשבון זה הוא התמיכה בתצוגה גם לרוחב וגם לאורך. ניתן להתקינו או עם מוט הארכה מהכידון, או עם בסיס על הסטם או הכידון.

קוטר מרכז הכידון ברוב זוגות האופניים הוא 31.8 מ”מ וחבק מוט ההארכה מתאים לכך. באופניים שלי הקוטר הוא בסטנדרט האגרסיבי של 35 מ”מ. התקנתי את מוט ההארכה על הקטע ההולך וצר שלו. זה היטה מעט את כיוון המוט אבל החזיק היטב. בהיסטוריית הענף, 31.8 מ”מ הוגדר Oversize והוכנס כדי לשפר את השליטה ביחס ל 25.4 מ”מ שהיה נפוץ בעבר. אז איך קוראים ל-35 מ”מ, אובר-אובר-סייז?

יש למכשיר חיבוריות Bluetooth וגם Ant+ עבור מגוון סנסורים: מדי הספק, דופק, קיידנס, מהירות, הילוכים אלקטרוניים. כולם מוצגים בשדות גדולים וברורים. בחיבור בלוטוס, ניתן לקבל על המסך התראות והודעות מהטלפון ואף לשדר מיקום אונליין, עבור היקרים לכם שעוקבים מהבית. המסך בהיר מאוד ורואים בו מעולה, אפילו ללא התאורה האחורית. 

זמן הסוללה המוצהר הוא 48 שעות רכיבה שהוא נתון פנומנלי. לא ברור איזה סנסורים חוברו בבדיקת הזמן או האם זה בניווט רציף, אבל גם בפועל המכשיר עובד ועובד. יש כאן יתרון משמעותי של זמן סוללה ארוך יותר מכל מחשב אופניים אחר עם סוללה נטענת.


לחצו פה לקבל את ערוץ BIKEPANEL בטלגרם – תוכן האופניים הטוב בישראל

לחצנים לאורך ולרוחב

עד לפני כ-5 שנים היתה אופנה של מביני וידאו שהסבירו בצדקנות שוידאו מצלמים רק ב-Landscape. מאז פרץ לחיינו הסטורי ב Portrait. התברר שהכל הולך, ובאמנות אין דבר כזה שאין דבר כזה. הליזיין לא מצלם וידאו אבל בעולם מחשבי האופניים הוא מחדש, עם תמיכה בלאורך ולרוחב. העברת התצוגה בין שניהם לא מתבצעת אוטומטית כמו בסמארטפון לפי ההצבה שלו אלא ידנית בהגדרות. 

תפעול המכשיר מבוצע עם כפתורים פיזיים בצדדיו. מסך מגע במחשב אופניים לטעמי קצת אובר-רייטד וכפתורים הם סבבה. מאידך לתפעול כפתורי הליזיין צריך להתרגל. ישנם רק ארבעה כפתורים וכל כפתור משמש לכמה פקודות בין אם בהקשר של המסך בו נמצאים ובין אם בלחיצה ארוכה שמפעילה פקודה נוספת. לדוגמא, לחיצה ארוכה על כפתור חץ למעלה מעביר לתפריט ההגדרות. בתוכו, חצים למעלה ולמטה משמשים למעבר בין שורות ההגדרות. בזמן הקלטת רכיבה כפתור חץ למטה עובר בין התחל הקלטה, Pause, והפסק. זה הסתדר לי בראש לאחר זמן הסתגלות. 

מסך ההגדרות מציג שורות תפריט אחת מתחת לשניה. כשהמכשיר מוצב לאורך, החצים למעלה ולמטה מוצבים בצד ימין ואינטואיטיבי שהם מעלים ומורידים בין השורות. אבל כשמסובבים את המכשיר 90 מעלות למצב רוחב, הכפתורים שמימין עולים למעלה. עכשיו החצים שלהם מופנים ימינה ושמאלה. זה לא מתאים טבעית לתפריטים שצריכים חיצים למעלה ולמטה. במצב זה מצויירים מולם על המסך חיצים למעלה ולמטה, שלא נתבלבל. 

לי היה קשה להתרגל בו זמנית גם לכפילות הפעולה של כל כפתור וגם למצבי Portrait ו-Landscape. מצב לאורך הרגיש טבעי יותר לתוכנה ובנוסף מתאים יותר לניווט. כך רואים במפה יותר קדימה מאשר לצדדים ובו נשארתי.

עננים וגרסאות

מחשבי האופניים של ליזיין נתמכים ע”י אתר Web תואם הנקרא Lezyne – GPS Root ואפשר לגלוש אליו מהנייד או המחשב. ישנה אינטגרציה מובנית מהענן של ליזיין אל השירותים של:

  • Komoot – לתכנון מסלולים או הורדת מסלולים מוכנים מראש
  • Relive – עבור הפקת סרטון דאווין ב-3D של המסלול שעשיתם. 
  • Strava – כמובן בשביל להעלות הקלטות של רכיבות אבל להורדת Live Segments למכשיר עבור מלחמות קומים בשטח, למנויי Strava Summit. 
  • Trainingpeaks – אימונים ומעקב אחר עונת רכיבה. חישובי עומס וטריות היישר מבולדר קולורדו.
  • Today’s Plan – אימונים ומעקב אחר עונת רכיבה. חישובי עומס וטריות במבטא אוסטרלי.

מחשב ה-Mega XL הושק בסוף 2018 ועבר שלל גרסאות שיפורים ותיקוני באגים. אצלי אחרי שימוש של 3 שבועות הוא קפא. יש לו Hard Reset בלחיצה על כפתורי ה-Menu וה-Enter ביחד ל-30 שניות שלא עזר. לא התרגשתי כי מדובר על מכשיר ישן ששכב קצת במגירה ללא שדרוג גרסאות לפי הסדר. היתרון של רכישה בישראל מיבואן מסודר כמו Trek ישראל הוא שיש תמיכה והיא מאנשים טובים. הוא הוחלף בלי שאלות בכלל עם בונוס של סיור במחסן הראשי של CTC. קיבלתי הסברים מאלפים, בול למהנדס תעשיה וניהול בהשכלה ומנהל מועדון אופניים בחיים.

חשוב להתחיל בעדכון גרסת הקושחה עם תוכנת העדכון (למק ולחלונות) שמורידים מאתר Lezyne. האנטי וירוס של Windows 10 ממש חשש שיהיו נזקים בהרצת תוכנת העדכון ואפילו החביא את כפתור ה”בסדר”. פותחים את More Info ומאשרים. דרך כבל מיקרו USB עדכנתי לגרסה 14.12. כל עוד אתם מחוברים בכבל, כדאי כבר להוריד ל-GPS מפות אופליין של OpenStreetMap. אפשר גם בחיבור בלוטוס עם האפליקציה אבל עדיף ומהיר עם כבל מהפיסי ואתר GPS Root של ליזיין. מסמנים את האזור הרצוי או עד שאי אפשר להגדיל יותר ומורידים למחשב. נוצר קובץ שמעתיקים לספרית Maps במכשיר. כמו שמעתיקים לדיסק און קי בחיבור USB.

אפליקציית הטלפון

אפליקציית GPS Ally בטלפון הולכת יד ביד עם המחשבון לצורך קיסטום שלו, שמירת הקלטות הרכיבה, והטענת מסלולים. מחנות האפליקציות מתקינים את GPS Ally v2 (ולא את GPS Ally הישנה).
לצורך חיבור בלוטוס, יש לבחור ב-Mega XL אם מתחברים לאנדרואיד או אייפון. נכנסים להגדרות המחשבון ובתפריט Phone מגדירים את סוג הטלפון מולו עובדים. מהאפליקציה מבצעים Pairing והתחברות. עכשיו ניתן לראות את רכיבות העבר השמורות במכשיר, בטלפון והאם הן סונכרנו לענן של ליזיין.

לאחר חיבור הטלפון, יותר נוח לקסטם את הגדרות המחשבון מהאפליקציה, מאשר במחשבון עצמו. זה כולל את פרטי זוגות האופניים השונים שהוא יחובר אליהם והמסכים שיוצגו ברכיבה בכל אחד מהזוגות. בהגדרות שאינן של אופניים, אמליץ לבטל את צפצופי לחיצות הכפתורים. 

לצורך לימוד התפעול, יש קישור מתפריט ה Support ליוטיובים עם הדרכות ומדריך הפעלה ב-PDF. מי שאולד סקול ואוהב מדריכי הפעלה, שיעשה זאת בפיסי, שכן ה-PDF מותאם לרוחב של דף מודפס ולא לטלפון. 

בכל הפעלת האפליקציה היא שואלת אם להציג התראות טלפון על ה-GPS. לחיצה מיותרת שעדיף אם היה לה דיפולט ואפשרות שינוי בהגדרות.

כדי לראות את המסלול לאחר הרכיבה. יש לחבר את המחשבון לאפליקציה ולסנכרן ביניהם. תפריט Device מציג את מה שיש ב-GPS ותפריט Rides את הרכיבות שסונכרנו אל האפליקציה. ההעלאה לענן של ליזיין אינה מבוצעת אוטומטית אלא אחרי סימון ההקלטות הרצויות ולחיצה על העלאה. זה עובד היטב אבל עדיף היה שהכל יועלה בלי לשאול שאלות.

מסלולים לניווט

את המסלולים מנהלים בענן ליזיין, אתר ששמו GPS-Root. קל להעלות לשם קבצי GPX ו-TCX שתוכננו או הורדו ממקומות אחרים כמו מסלולי אופניים של קק”ל. גם ה GPS Root וגם אפליקציית GPS Allly V2 סוג של תומכות בתכנון מסלולים ידנית בעצמן אבל זה לא זה. אם אתם מתכננים, השתמשו באתר שמתמחה בכך כדוגמת Israel Hiking Map ושכבת האופניים הייעודית שבו. 

ההמלצה שלי היא לתכנן על ה-PC מול מפה גדולה. לא כולם עפים על הממשק של Israel Hiking Map אך גדולתו היא ביצירת נתיבים שמתעקלים בול על שבילים ולא בקווים ישרים על מפת רקע כפי שהיה ב GPSies זכרונו לברכה.

רשימת המסלולים שהועלו לחשבון האישי באתר ליזיין, מוצגת גם באפליקציה. ניתן לראות את המסלול בטלפון על מגוון מפות לבחירתכם: מפות גוגל השונות כולל תצלום אוויר. את מפת OpenStreetMap אפשר להוריד לאפליקציה לצורך הצגה גם באופליין. לאחר בחירת קובץ מסלול בטלפון לוחצים על GO כדי לשלוח את המסלול בבלוטוס למחשבון. 

נפוץ היום לקבל קובץ ניווט בווטסאפ. אבל הקלקה עליו לא פותחת את ה GPS Ally אלא רק אפליקציות ניווט אחרות שמותקנות על הטלפון. אם תרצו להעביר את הקובץ הזה למכשיר, תצטרכו להעלות אותו לענן ה GPS Root ואז לשלוח למכשיר. העלאה לענן בפיסי עם Whatsapp Web קלה אבל אם אין לידכם PC, למשל בטיול, תצטרכו לשמור את הקובץ מהווטסאפ למערכת הקבצים בטלפון, לפתוח את אתר GPS Root בגלישה מהטלפון ולהעלות את הקובץ. גיקי ביותר אבל עובד.

אחרי שרכבתם והעליתם הקלטה לענן דרך הטלפון, אפשר לראות אותה במחשב באתר GPS Root. אבל להוריד אותה משם ניתן רק בפורמט FIT. אין אפשרות ישירה להוריד GPX כדי לשנות אותו ולערוך כמסלול משופר. השיטה הקלה לעשות זאת היא ע”י סינכרון אוטומטי עם Strava והורדה משם. מי שלא בסטראבה, יצטרך להמיר מ FIT ל GPX בכלי צד שלישי אחר.

ניווט תוך כדי רכיבה

ניתן להעביר מהטלפון לליזיין רק מסלול אחד. זה שהולכים להשתמש בו עכשיו. אי אפשר לשמור מסלולים בזיכרון, למשל עבור אלטרנטיבות או כמה רכיבות רצופות. שומרים הכל בענן, טוענים את המסלול הרצוי באפליקציה ובה לוחצים Go בדיוק לפני הרכיבה. יש כאן הנחה סבירה שהרוכב תמיד עם טלפון זמין. אבל כשאתה מגיע לרכיבה וכולם כבר בדודא על להקליק, עכשיו לשלוח מסלול מהטלפון ל-GPS, מעכב.
אם שולחים את המסלול מהטלפון שלא בנקודת ההתחלה של המסלול, האפליקציה תציע לחשב מסלול אל נקודת ההתחלה, ולשלוח גם אותו למחשבון.
אחרי כדקה מההדלקה, ה-Mega XL מתאפס על המיקום הג’יפיאסי ומציג אתכם על המפה עם המסלול. מנווטים אל היעד על מפת שחור לבן עם חיצים המסמלים את המסלול.

הגרמינים הרגילו אותנו לזום אוטומטי בהתאמה למהירות הרכיבה ולקירבה לפניה הבאה. כאן עוברים ידנית בין דרגות זום ע”י לחיצה ארוכה על כפתור התאורה, אותו אחד שבתפריטים הוא גם Enter. 

האם נוח לראות מפות בשחור לבן ועליהן את המסלול עם חיצים? פחות מאשר במסלול בקו רצוף וצבע ייחודי לציר הניווט, ששונה משאר המפה הצבעונית. לצורך ניווט ברכיבת כביש ובזום נמוך (זום אאוט) זה סביר.

מסך עם גרף פרופיל המסלול ואיפה אנחנו עליו, יש רק בטלפון. במידה ורכבתם שלא לפי הנתיב המקורי, יש תמיכה במציאת נתיב חלופי בדומה לווייז. חישוב הנתיב לא מבוצע במחשבון עצמו אלא באפליקציית הטלפון. לשם כך היא צריכה להיות עם חיבור בלוטוס פעיל למחשב הרכיבה ומפות אופליין מוטענות.

ליזיין Mega XL – סיכום

בשורה הסופית, הליזיין הוא אופציה עם תמורה יפה לרוב השימושים שצריך ממחשב רכיבה. יש לו תמיכה מקומית ברמה הגבוהה ביותר ע”י Trek ישראל. מי שלא צריך ניווט יעבור את עקומת הלמידה וימצא בו בן לוויה ראוי. 

יתרונות

  • מסך בהיר וקריא
  • זמן סוללה פשוט פנטסטי. 
  • מחיר אטרקטיבי

חסרונות

  • צריך להתרגל לתפעול 
  • פחות ידידותי לניווט מגרמין
הכותב: צור חלמיש, הוא מדריך אופניים במועדון VELOCITY ברעננה – מועדון הרכיבה של העיר לילדים, נוער ובוגרים. 

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים