השבוע האחרון של הג’ירו בעיצומו, והיום המכריע במאבק על הדירוג הכללי יהיה ביום שבת, בשלב לפני האחרון. בפעם הראשונה בהיסטוריה, הרוכבים יטפסו פעמיים במרוץ על המונטה גראפה, מפלצת אלפינית אימתנית. אחרי 36 ק”מ ברוטליים בשיפוע ממוצע של 8%, התמונה הסופית של ג’ירו 2024 תהיה ברורה. יותם ייבין על ההר שכל חובב אופניים חייב להכיר.
נוף פסטורלי והיסטוריה מדממת
הצמחייה הירוקה שעוטה ההר בתקופה זו של השנה, עם מטיילים ואיילים שמנקדים את הנוף הפסטורלי, עשויים להטעות. יש ניגוד גדול בין האווירה הפסטורלית בדרכים השונות העולות למונטה גראפה באלפים האיטלקיים לבין ההיסטוריה המדממת הקשורה בו במאה ה-20. במלחמת העולם הראשונה הצבא האוסטרו-הונגרי הסתער על ההר מספר פעמים בניסיון להביס את הצבא האיטלקי שהתחפר במחילות. ההגנה האיטלקית לא נשברה החזיקה מעמד, ומנעה מהאוסטרו-הונגרים להגיע לאזור הונטו, אך במחיר דמים נורא. על ההר טמונות יותר מעשרים אלף גופות משני הצבאות, רק חלקן הקטן זוהה. במלחמת העולם השנייה היו אלה כוחות של הצבא הנאצי שטבחו בהמוני פרטיזנים שהתבססו בהר המרוחק והיום מוזכרים באנדרטאות הפזורות לאורך הדרך.
האגדות הצבעוניות של המונטה גראפה
בימינו הקרב העיקרי על מדרונות ההר האימתני הוא נגד כוח המשיכה, והלוחמים בו הם רוכבי אופניים שעולים לרגל לאתר שהפך מיתולוגי בצפון איטליה. בין המוני הרוכבים המטפסים על ההר לאורך עשרות השנים האחרונות ניתן למצוא לא מעט גיבורים מקומיים צבעוניים. אולי הבולט שבהם הוא איש חבל ונטו פרוצ’יו לונרדון שבשנת 2019 הפך בגיל 90 לאיש המבוגר ביותר הידוע שהעפיל לראש ההר. רוכב אחר, ג’ינסיו בלאן, מטפס את ההר כל יום כמעט, וכך הגיע לפסגה על שני גלגלים כבר מעל 2000 פעמים. עוד אגדה מקומית היא סימונה טמפראטו, שטיפס את ההר לפני הרוכבים בג’ירו 2010 כשהוא על חד אופן. הוא עשה זאת שוב בחייו, אגב, רק כשהוא סוחב בפעם הזו עוד זוג אופניים על הגב.
אם זה נראה לכם קל מדי, אולי תרצו לשמוע על התעודה הרשמית שיקבל מעמותה מקומית הרוכב או הרוכבת שיטפסו בשנה אחת את כל עשר הדרכים השונות המטפסות על ההר וירדו בחזרה, סך הכל מעל 450 ק”מ וטיפוס מצטבר שמגיע לגובהו של האוורסט, פעמיים.
עדיין נשמע קל מדי? דברו עם ג’קובו לאבי, אצן אולימפי איטלקי שניצל את סגרי הקורונה בשביל לעשות את כל עשר הדרכים ברכיבה אחת רצופה. עבור תיירי האופניים מבין הקוראים, אפשר להמליץ על ה”Monte Grappa Bike Day“, אירוע שנתי בו עולים רוכבים חובבים מכל הרמות על ההר ויורדים בחזרה בדרך אחרת. למי שהדרך הקונבנציונלית נראית להם מעט משעממת מתקיימת פעם בשנה העפלה לילית להר, ואחת אחרת לרוכבי גראבל.
היסטוריה של אגדות בג’ירו
לעומת הרים מיתולוגיים כמו הוונטו בצרפת או הסטלביו באיטליה, המונטה גראפה לא ראה את הדבוקה של הג’ירו מטפסת עליו מספר רב של פעמים. עם זאת, כל העפלה הייתה בצבע. הפעם הראשונה הייתה בשנת 1968, אז היה זה אמיליו קסליני, חברו לקבוצה של אדי מרקס, שהגיע ראשון לפסגה. עבור קסליני, שנפטר בינואר השנה, היה זה גם ניצחונו היחיד בקריירה.
שש שנים לאחר מכן מרקס עצמו היה זה שניצח על ההר את הגיבורים המקומיים פרנצ’סקו מוזר ופליסה ג’ימונדי בדרך לזכייה שלישית ברצף בג’ירו. בשנת 1982 הספרדי ויסנטה בלדה זכה בקטע בו המונטה גראפה היה חלק מיום מפלצתי של 243 ק”מ הרריים.
כמעט שלושים שנה עברו עד שהרוכבים הגיעו לשם שוב, כאשר ויצ’נזו ניבאלי, או “הכריש” בשבילכם, הלהיב וכבש את ההר בדרך לניצחון ראשון בקריירה בג’ירו. מאז הופיע ההר עוד פעמיים, בשלבים בהם ניצחו האגדה הקולומביאנית נאירו קינטנה והצרפתי טיבו פינו. עבור קינטנה, יום שבת הקרוב עשוי להיות הזדמנות נהדרת להראות שהוא עדיין מתאים לדרג הבכיר, עשור אחרי הניצחון ההוא.
הקאמבקים והכבוד לרוכבים הוותיקים
כמו בכל שלב הררי בג’ירו הנוכחי, השליט היחיד של המרוץ הוא טדיי פוגצ’אר וכל העיניים יהיו על התלבושת הוורודה אותה הוא צפוי ללבוש עד לרומא ביום שלאחר מכן. בדירוג הכללי הטיפוס הכפול על ההר יהיה שדה קרב בינו לבין הדולקים אחריו, ובפרט הוטרן הוולשי גריינט תומאס, הקולומביאני דני מרטינז והאוסטרלי בן אוקונור.
בייקפאנל בווצאפ – כנסו:
עבור מטפסים רבים אחרים הרחוקים מתמונת הפודיום בדירוג הכללי מדובר בהזדמנות האחרונה בג’ירו 2024 להפתיע ולזכות בתהילה ליום אחד. הצרפתי רומן ברדה הצליח להגיע כבר קרוב השנה עם מקום שני באחד השלבים, וחברו לשעבר בקבוצה אורליאן פארה-פיינטר צפוי לנסות גם את מזלו אחרי שאחיו זכה בשלב מוקדם יותר. שני הקולומביאנים קינטנה ואסטבן צ’אבס ינסו לחזור מהמתים ולהפתיע, וכמוהם חביב הקהל המקומי דומניקו פוזוביבו בשנה האחרונה בקריירה שלו. עוד איטלקים שעשויים להביא נחת לקהל המקומי הם לורנצו פורטונאטו, שינסה לשחזר את ההישג שלו משנת 2021, והכישרון הצעיר של ה”ישראל פרמייר-טק” מרקו פריגו.
עם טיפוס כפול על הר אייקוני, נופים אלפיניים יוצאי דופן, קרבות מרים על הפודיום, עשרות רוכבים החולמים להיות גיבורים לרגע בג’ירו ופוגצ’אר אחד ששמח תמיד להלהיב את הקהל העולמי, הצופים בבית צפויים להנות מאחד מימי התחרות המלהיבים של העונה. עד שהג’ירו יחזור שוב להר האימתני בעוד כמה שנים, הרוכבים תאווי ההרפתקות שבין הצופים והקוראים יכולים בינתיים לנסות ולבחון את כוחם על ההר עצמו ולספר לנו איך היה.
מאת: יותם ייבין
צילום: ספרינט סייקלינג IPT, ג’ירו.
לתגובות- עקבו והגיבו בבייקפאנל באינסטגרם