Shimano היא הרבה מעבר ליצרנית מערכות ההינע והמעצורים המובילה בעולם. היא שחקן רציני ביותר בעולם האופניים המייצר חלקים, רכיבים, ביגוד וציוד לאופניים. היפנים משימנו מייצרים גם נעליים ברמות הגבוהות ביותר עם מיטב הטכנולוגיות הזמינות: נעלי כביש ושטח בהתאמה אישית לרגל בדגמי הקצה התחרותיים, נעלי כביש עם סוליה ומדרסים ייעודיים להעברת כוח מקסימלית (Shimano DynaLast), מגוון נעליים המותאמות לרוכבים עם כף רגל רחבה, סוליות ספציפיות לענפים שונים (DH\XC\AM\Enduro), ועוד.
בכתבה זו אציג בפניכם את ה AM5, נעל דאונהיל, אול-מאונטיין ו BMX Racing בסדרת הגרביטי של החברה.
מאת: תום (טריאל) בר
צילום: עופר עברי, גיאחה
תיאור היצרן
"נעל ה AM 5 היא נעל הגרביטי החדשה של שימנו עם דגש על נוחות והגנה. עיצוב עדכני מיוחד שאינו פוגם בביצועים של הנעל. שילוב שרוכים ורצועת סקוטש ישאירו את הנעל דבוקה אליך ברכיבה וישאירו אותך חופשי בהרגשה". אומרים באתר החדש והמושקע של DAA (תוכלו לקבל שם מידע מעודכן על מגוון המותגים והמוצרים שהם מייבאים, כולל מחירים, צבעים וכו').
עיצוב
בניגוד לרוכבי XC, כביש וטריאתלון השומרים לרוב על הגזרה הצמודה, אפשר לראות יותר ויותר רוכבים בסגנונות הדאונהיל, BMX, פרירייד ואפילו אול-מאונטיין בלבוש "סטריט \ קז'ואל". משמע ג'ינס (או סקיני-ג'ינס), חולצת כותנה "מגניבה", משקפי שמש "אופנתיים" כגון ה Rudy Project Spinhawk, לעיתים רוכבים כפפות-לס ואיך אפשר בלי נעליים תואמות כגון השימנו AM5.
התגובות לעיצוב מעורבות – יש כאלה שיראו בצבע השחור כיתרון המאפשר חופש מלא בבחירת הביגוד (שחור הולך עם כל דבר). יש כאלה שמחפשים נעליים עם נוכחות צבעונית מוחצנת או כזו שמגיעה עם הצבעים של השלדה שלהם למשל. באיזה מפלגה אתם? כנראה זה מה שיכתיב את הדיעה שלכם בעניין.
יופי הוא בהחלט בעיניי המתבונן. לטעמי נעל זו יפה להפליא, בטח ובטח אם בהשוואה לדגם היוצא ה AM45 (שתמיד נראו לי כמו הכלאה של נעל וכריש) האגדיות איתן רכבתי כשנתיים ואליהן אני משווה. ב AM5 ניתן לראות עיצוב נקי ופשוט הלקוח מסצינת ה BMX וה Street. כאשר הדגש הוא על נוחות, הגנה ועמידות מקסימלית.
התאמה ונוחות כללית
הנעליים שקיבלתי למבחן במידה 47, יש לציין שהמידות של שימנו קטנות וברוב החברות אני מידה 46.
החלק הפנימי של הנעל עשוי ספוג והלשונית עבה כפליים, הנעל נוחה מאוד ומחבקת את הרגל היטב. אין תחושה של חופש מקדימה או מאחורה – דבר חשוב בנעל המתאימה לשימוש בקליטים.
מבחוץ הנעל עשויה עור סינטטי עם חיזוקי גומי כמתואר בהמשך, בחלקה העליון אפשר למצוא תפרים במקומות המועדים לפורענות עבור עמידות מוגברת ומקדימה (מעל אצבעות הרגליים) ישנה שכבה כפולה של עור סינטטי.
בהחלט רואים שהנעל מיועדת לעבודה קשה ולסינגלים התובעניים ביותר.
מנגנון הסגירה
כדי לשמור על פשטות שימוש ומראה שימנו בחרה כהרגלה בסדרה זו להשתמש בשרוכים וכדי לשמור על השרוכים במקום ואף לספק הידוק נוסף אפשר למצוא בחלק העליון רצועת סקוטש. נהדר.
שיטת השרוכים ה"קלאסית" מספקת נוחות עדיפה על השיטות האחרות מכיוון שאין נקודות לחץ. והכי חשוב – סטייללל "אולד-סקול".
אוורור
ניתן למצוא חורי אוורור מועטים בקדמת הנעל ובצדדיה. האוורור בנעל זו סביר בלבד ובימי קיץ חמים בהחלט אפשר להרגיש זאת אך עדיין מורגש שיפור בנושא לעומת הדגם היוצא. מצד שני בבקרים רטובים ייקח זמן למים לחדור לנעל על אף שהנעל לא עמידה במים. הסיבה העיקרית למיעוט חורי האוורור היא עמידות הנעל והגנה על הרגל. הדבר כמובן מתבטא במשקל גבוה יותר מנעלי XC קלות ומאווררות – אני מניח שזה הולך ביחד עם סוג האופניים 🙂
אחיזת העקב
אזור העקב רך יחסית, בעיקר אם משווים לנעליים לרכיבה תחרותית יותר, אך התחושה היא טובה מאוד והנעל מספקת אחיזה לעקב ללא תזוזות מיותרות בעת פידול.
הגנות צד וחיזוקים (בעיקר בנעלי שטח).
נעל זו מצטיינת בהגנה מירבית על הרגל ומוגדרת לרכיבת DH \ BMX Racing. בצד החיצוני והקדמי של הנעל אפשר למצוא הגנה מאסיבית בצורת חיזוקים מגומי. אלה עזרו לי יותר מפעם אחת להמנע משפשוף או מכה מיותרת, בעיקר בשבילים צפופים עם סלעים או עצים.
כמו בדגמים הקודמים ובחברות אחרות כגון 5.10, גם נעל זו מציגה מבנה א-סימטרי – הצד הפנימי גבוה יותר להגנה על עצם הפטישון (malleolus) מזרוע הקראנק. דבר קטן שעושה הבדל גדול! לא פעם חטפתי מכה לא נעימה באזור זה, ובזכות מבנה נעל זו אני נקי ממכות וכאבים באזור עצם הפטישון. אציין שגם נעלי האנדורו של החברה מתהדרים בא-סימטריות זו.
מדרס פנימי
הנעליים מגיעות עם מדרסים בסיסיים כמקובל אצל רוב חברות הנעליים. בדגמים הגבוהים יותר של החברה כמו נעלי ה M200 לרכיבות אנדורו או דגמי XC השונים אפשר למצוא מדרסים עם קושי ועובי משתנה הנותנים תמיכה ויעילות פידול מוגברת. אני רוכב עם המדרסים המקוריים שהגיע עם הנעליים ומרגיש בנוח, רוכבים עם קריסה פנימית או חיצונית של הברך בעת פידול או רוכבים עם כפות רגליים מוקשתות או שטוחות יירצו לשים את המדרסים שלהם.
סוליה תחתונה, קשיחות כללית, נוחות לאורך זמן והליכה (בשטח).
נעל זו קשיחה יותר מהדגם היוצא, דבר מבורך מבחינתי הנותן יעילות פידול טובה יותר. הסוליה הפנימית עשויה פלסטיק עם חיזוקי פיברגלס לקשיחות נוספת. סולית הנעל שטוחה עם קיעור קל לכיוון אצבעות הרגליים ועשויה גומי המסייע להליכה ודומה יותר בתחושה לנעליים "רגילות". בדרך כלל נעלי רכיבה מיועדות לרכיבה ולא להליכה, אך עם נעל זו נוח ללכת גם בתוואי סלעי או משוחרר, אך על סלעים רטובים הסוליה אינה משרה ביטחון רב ונוטה להחליק, אז בזהירות.
מה שכיף בנעל זו היא הנוחות. גם בשימוש (נעילה) של כמה שעות לא הרגשתי תחושה של כאב, שפשוף או סתם חשק להוריד את הנעל.
ברכיבה
אז איך הנעליים בתכלס? ברכיבה? מי שמכיר אותי יודע שאני חובב כפפות ונעליים ותמיד מחזיק מספר זוגות, כגון השימאנו AM200 (נעל אנדורו תחרותית), זוג נעלי XC של Gaerne, זוג נעליים לפלאט של 5.10 וכעת את ה AM5 שהחליפו את ה AM45 ששירתו אותי נאמנה בארץ ובחו"ל.
למה בכלל נעל "גרביטי" ולא נעל XC תחרותית וקשיחה? אם נוחה לכם נעל קשיחה או רכה אז זה בסדר גמור ולא חייבים ללכת שבי אחרי אף טרנד. בכל זאת אתן את ה Two Cents שלי בעניין: יש להתאים את האופניים לסוג התוואי בו נרכב, ואת ביגוד הרכיבה לסגנון הרכיבה. אתם צודקים, טייטס ומגנים זה NO GO. לנעלי XC יתרונות רבים כגון משקל קל, אוורור וקשיחות – דבר הנותן יעילות פידול. אך אלה באים בד"כ על חשבון הגנה, חוזק, עמידות ונוחות.
נעל גרביטי מאפשרת רכיבה בגישה של: "תזרקו עליי כל מה שאפשר ונראה מה יקרה", והיא מתאימה לסגנונות ה AM\DH. נעל זו מותאמת לעבודה קשה ולסינגלים\מסלולים אגרסיביים ועם סלעים לרוב, המבנה והחיזוקים בנעל יגנו לנו על הרגליים. הסוליה תעזור בהליכה (וזה קורה הרבה כשרוכבים טכני אגרסיבי), והסוליה הקשיחה פחות תיתן לנו פידבק ותחושה יותר מדוייקת על הפדלים.
רכבתי עם ה AM5 בסינגלים רבים, ביבש וגם ברטוב, בהדרכות וגם באימונים. הנעליים האלה קשוחות וקשיחות, לא זזות מהרגל בעת פידול חזק ונותנות ביטחון בין הסלעים לקפיצות ובנוסף נוחות מספקת לעמידה והליכה ממושכת. בנוסף הן קלות, נוחות, מאווררות וקשיחות יותר מהדגם היוצא ועדיין שומרות על אותו מחיר אטרקטיבי לצרכן.
סיכום
אני מבסוט מ Shimano: הם לקחו נעליים (AM45) מוצלחות מאוד ושיפרו אותן כמעט בכל אספקט: משקל, נוחות, קשיחות ועיצוב. בכל מקרה אני ממליץ להחזיק 2 זוגות נעליים, נעלי Do It All כגון הAM5 ונעל נוספת קשיחה וקלה יותר לרכיבות חזקות, תחרויות, אימונים ומינימום הליכה. בעלות של 459 ש"ח בלבד, התמורה למחיר נשארה מאוד אטרקטיבית.
נתראה ביער,
מאת: תום (טריאל) בר
צילום: עופר עברי, גיאחה
תום בר: מדריך אופניים מוסמך, בוגר קורס PMBI שלב 1 ו 2 מויסלר, קנדה. מאסטר ברכיבת טריאל ושטח, בעלי BikeControl – הדרכות טכניקה ומופעים (ניתן להזמין הדרכות רכיבה טכניות, חוגי ילדים, מופעי אופניים ולהטוטנות ועוד). אפשר למצוא אותו בעיקר ביער עופר במקומו הטבעי – על האופניים, עם או בלי מושב…