לא רק ביער יש צורך בתיק רכיבה ויותר אנשים מסתמכים על אופניים כדי להגיע למקום העבודה. אותו הצורך של לשלב רכיבה מסיבית לעבודה עם התחביב האהוב ומקור הפרנסה שלנו. האם תיק רכיבה של טטונקה יודע לספק את הצורך ההיברידי ומתאים להיות גם ביער וגם ביער לעבודה?
עד פרוץ הקורונה הייתי נוהג לעשות את זה באופן קבוע, והייתי רוכב מהמושב (מושב שובה בעוטף עזה, סמוך לבארי) עד למשרד בבאר-שבע בערך פעם בשבוע. המנהג הזה אפילו זיכה אותי במקום של כבוד בקמפיין האופניים של קפה טורקי. הבעיה הייתה שלמרחקים ארוכים אי אפשר לצאת עם תיק רגיל שלא יושב טוב על הגב, וצריך תיק רכיבה שמאפשר הן לסחוב את הציוד הדרוש לעבודה והן את המים והמזון למהלך הרכיבה (בהנחה שציוד התיקונים מקובע לאופניים עצמם ממילא).
המחסום המרכזי מבחינתי היה המחשב הנייד, כלי העבודה המרכזי בימינו. למרות שקניתי מחשב קטן, הוא לא הצליח להיכנס כמו שצריך לאף תיק, ולמעשה הייתי שם אותו בשקית וקושר אותו לתיק מבחוץ, ומקווה שהוא ישאר שם עד שאגיע למשרד. לאחרונה הגיע לידי תיק רכיבה של טטונקה, והמצב השתנה. היה נראה לי שסוף סוף מצאתי פתרון והחלטתי לצאת לבחון את התיק ברכיבה מאתגרת מסוג אחר.
באמצע החודש שעבר, כמה ימים לפני ט’ באב, נקבע לי סמינר אסטרטגי בצפת, של הועד המנהל של אחת העמותות שאני חבר בהן. החלטתי לא לפספס את ההזדמנות, להשאיר את הרכב בבית ולשלב בין הרכבת לאופניים כדי להגיע לשם. הגעתי עם הרכבת לכרמיאל, טיפסתי ברכיבה עד מרון דרך שבילי העפר שסביב רמה ובית ג’אן, ומשם המשכתי באוטובוס לצפת בגלל קוצר הזמן.
שלום לך טטונקה
טטונקה (Tatonka) היא חברה גרמנית בבעלות משפחתית שהחלה את דרכה ב-1980 תחת השם Mountain Sport GmBH. בשנת 1993 נוסד המותג “טטונקה” ובשנת 1994 החברה שינתה את שמה לשם זה. העיצוב והפיתוח מתבצעים בגרמניה בעוד שהייצור מתבצע בסטנדרטים אירופאים בויאטנם, במפעל שהחברה הקימה בשנת 1989 ונמצא בבעלותה עד היום הזה. החברה מתמחה בייצור ציוד טיולים, תיקים וכדומה וכן שמה דגש רב על מוצרים בני קיימא. בשונה מחברות אחרות, טטונקה מספקת גם שירות תיקונים בכדי למנוע השלכת מוצרים לפח בגלל רוכסן קרוע או כפתור שנפל.
תיק רכיבה Bikepack MTB 14
תיק הרכיבה החדש של טטונקה שייך למשפחת תיקי הרכיבה למרחקים ארוכים, ומיועד בעיקר לרוכבי אופני הרים ובייקפאקינג למיניהם, אם כי ניתן להשתמש בו גם לרכיבות כביש ארוכות. המבנה שלו צר וארוך ומאפשר הן נוחות בשעת הרכיבה והן שמירה על אוירודינמיות מרבית. החידוש המרכזי שלו הוא הנפח הגדול, המאפשר אחסון רב יותר ביחס לתיקים אחרים אך זאת מבלי לפגוע בנוחות בזמן הרכיבה. לתיק יש גם מחזיר אור קדמי מובנה ברצועות הגב, ומחזיר אור אחורי גדול הניתן לשליפה אם לא מעוניינים בו ורוצים לשמור על המראה השחור והאותנטי יותר.
מפרט טכני
- דגם: Bikepack MTB 14
- גודל: 47X25X13 ס”מ.
- נפח: 14 ליטר
- משקל: 940 גרם
- צבעים: שחור או ליים.
- מחיר: 599 ש”ח.
- באתר היבואן
התרשמות ראשונית
העיצוב של תיק הרכיבה פשוט ונקי, עם מעט צבעים זוהרים לטובת הבטיחות. אלא שכבר מבחוץ ניכרת התכונה המרכזית של התיק, והיא יותר נפח בלי לפגוע במבנה האווירודינמי ובנוחות. המרכיב החיצוני המרכזי הוא תא חצי פתוח ומודולארי שניתן להדק באמצעות שתי רצועות מתכווננות. ניתן להכניס בו קסדה (בעת הנסיעה ברכבת כמובן, לא בזמן הרכיבה) או בגדים ודברים דחיסים אחרים שלא נורא אם יהיו קצת יותר חשופים לשמש ולרוח.
כשנכנסים פנימה, רואים שהתיק מכיל שני תאים מרכזיים: התא הקרוב יותר לגב מיועד לשקית שתיה ומכיל גם פתח מיוחד להוצאת הצינורית. התא השני מיועד לציוד ויש בו עוד כמה וכמה תאי משנה לציוד קטן, ארנק, מטען וכדומה שלא היינו רוצים שיתערבבו עם כל השאר אלא שישארו נוחים לשליפה בעת הצורך. התיק מכיל מערכת גב שמספקת הן שמירה על בריאות הגב והן מרווח מסוים בין התיק לגב שמפחיתה את ההזעה. בנוסף יש שתי רצועות הידוק שמפזרות את המשקל על כלל פלג הגוף העליון, כנהוג בתיקים מזה שנים רבות: רצות חזה ורצועת בטן.
טטונקה בשטח
את מבחן הציוד אני מחלק לשלושה חלקים: האריזה וההכנה, ברכיבה עצמה והתחושה בסיומה.
שלב האריזה – היה השלב שהפתיע אותי לטובה כבר בהתחלה. די בקלות הצלחתי להכניס שקית שתיה של 3 ליטר (בכל זאת התכוננתי לטיפוס של 1,000 מטר בשיא החום של חודש אב) ולמרבה שמחתי אפילו את המחשב הנייד במלואו (מחשב נייד בגודל בינוני,14 אינץ’). כמו כן הצלחתי להכניס את הציוד הנלווה, ארנק, אוכל וכיוצא בזה. מאחר ונסעתי ליומיים לקחתי איתי גם את התפילין, ואפילו הם הצליחו להיכנס לתיק, שנסגר אמנם קצת בדוחק אבל עשה את העבודה. את בגדי ההחלפה ובגדי הרכיבה הנלווים (כפפות ושרוולים) הצלחתי להכניס לתא החיצוני ואת הקסדה קשרתי לאופניים עצמם בזמן הנסיעה ברכבת.
הרכיבה עצמה – המשקל הכולל על הגב שלי היה כ-12 קילוגרם, מה שכמובן מקשה על הרכיבה אבל לא קשור לתיק עצמו. מבחינת נוחות התיק כמעט ולא מורגש במהלך הרכיבות, אלא ישב טוב על הגב ומפזר את המשקל בצורה טובה על כל פלג הגוף העליון ולא רק על הכתפיים. עם זאת, במהלך הרכיבות התגלו שני חסרונות מרכזיים של התיק.
- האחד הוא שאין מנגנון מובנה לקיבוע צינורית השתיה בזמן הרכיבה, ולרכוב עם צינורית מתנדנדנת זה גם לא כיף וגם יכול להיות מסוכן במקטעים טכניים או במקומות עם צמחיה סבוכה. אך הפתרון הפשוט הוא להשחיל את הצינורית בלולאה הקטנה של רצועת החזה ואז השימוש נוח מאוד במהלך הרכיבה. מה שמאלץ אותנו לרכוב עם רצועת החזה סגורה ולפעמים זה קצת לא נוח כאשר רוצים לאפשר יותר מקום להתרחבות בית החזה בזמן רכיבה מאומצת. הפתרון היותר יעיל הוא לרכוש וו מודולארי שניתן להוסיף לתיק.
- החסרון השני הוא שלתיק אין למעשה כיסים זמינים במהלך הרכיבה. בתיקים רבים אחרים נהוג להתקין תאי אחסון קטנים ברצועת הבטן, בהם ניתן לאחסן (ולשלוף בקלות) חטיפי אנרגיה ו\או ג’לים. הדבר חשוב במיוחד לרכיבות ארוכות כי בלי זה יש לעצור מדי פעם כדי לשלוף חטיף מהתיק. כך שיש משהו פרדוקסלי בעיצוב של התיק: מצד אחד הנפח שלו הופך אותו לרלבנטי במיוחד לרכיבות למרחקים ארוכים, אך מצד שני העדר הכיסים הזמינים הופך אותו לפחות רלבנטי בדיוק לרכיבות מסוג זה. הפתרון שמצאתי הוא אחסון החטיפים בתאים הצדדים של התיק. זה פחות נוח לשליפה בזמן רכיבה, אבל עדיין אפשרי.
אחרי טיפוס מתיש למדי בחום לא סביר, ושיפועים לא סבירים אף יותר, הגעתי לשוליים המזרחיים של בית ג’אן. אחרי שנהניתי מעט מהנוף המשכתי על שבילי העפר לכיוון צפון-מזרח עד שהתחברתי לשביל ישראל (להולכי רגל) שיורד עד מרון. אל תנסו את זה בבית אלא המשיכו על שבילי העפר מסביב. שביל ישראל בחלק הזה לא מותאם עם צמחיה סבוכה ומדרגות סלע ענקיות, אלמנטים שרק רוכבים ברמה של דני מקסקיל יכולים לעבור בלי להרוג את עצמם, אולי. אך זה מקום מצויין לבחון את נוחות התיק גם בעת הליכה – hike your bike, ובמובן הזה הוא המשיך להוכיח את עצמו כתיק נוח וכמעט בלתי מורגש הן בעת רכיבה והן בעת הליכה, כך שהוא יכול לשמש גם כתיק טיולים קטן לכל דבר ועניין.
התחושה בסוף – מבחינת התיק, בסיום הרכיבה הורגשו קצת כאבים בכתפיים, שחלפו אחרי חצי שעה בערך. אך סביר להניח שהדבר קשור לשילוב שבין המשקל הגבוה למאמץ הרכיבה, ולא נראה לי שיש תיק שיכול למנוע את זה לחלוטין. חשוב לציין שלמרות העליות והירידות, כל הציוד נותר במקומו, גם בתאים התאים הקטנים וגם בתא המרכזי. כך שגם מבחינה זו התיק עמד בציפיות.
יתרונות
- נפח גדול מהרגיל, שמאפשר סחיבה אפילו של מחשב נייד בינוני לצורך רכיבה לעבודה.
- מגוון גדול של תאי אחסון, כולל תא אחסון חיצוני שמתאים לקסדה, בגדים ודברים נוספים בעלי נפח רב.
- מערכת גב משובחת שמפזרת את המשקל באופן יעיל
- נוחות רכיבה ועיצוב אופטימלי שמאפשרים כמעט לא להרגיש את התיק במהלך הרכיבה.
חסרונות
- אין מנגנון מובנה לקיבוע צינורית השתיה במהלך הרכיבה, וצריך להסתמך על אילתור על בסיס רצועת החזה.
- אין כיסים זמינים מקדימה לחטיפים וג’לים, ולכן צריך להסתמך על התאים הצדדיים או לעצור במהלך הרכיבה כדי לאכול.
סיכום
התיק של טטונקה עושה את העבודה ומאפשר סחיבה של ציוד רב יותר מתיקים אחרים, אך ללא פגיעה באיכות ונוחות הרכיבה. הוא מתאים בעיקר לרכיבות ארוכות ללא גיבוי לוגיסטי, ומאפשר לקחת כמות גדולה מאוד יחסית של מזון, מים וציוד נלווה. כמו כן הוא מעולה למי שרוצים לרכוב לעבודה דרך השטח למרחקים ארוכים, וצריכים לקחת איתם מחשב נייד או ציוד דומה. עבור מי שרוכב בתוך העיר או למרחקים קצרים התיק עדיין יכול להיות נוח ושימושי, אבל גם עשוי להיות קצת יותר מדי.
מאת: אהרן אריאל לביא
⬇️⬇️⬇️ אגב, שמת לב למלבנים האלה לשיתוף כתבות? אם אהבת את התוכן שלנו, התודה הכי גדולה עבורנו היא שיתוף שלהן לקבוצות הווטסאפ והפייסבוק שלך