זה קורה, ובמהירות! בסופ"ש הקרוב מרוצי הכביש באולימפיאדה ועמית נבון יכין אתכם לאירוע היוקרתי. מדליה עבור המדינה שלהם היא שאיפה אדירה לספורטאים המקנה כבוד ויוקרה.
- כביש גברים –יום שבת הקרוב 24.7 זינוק 5:00, סיום 12:00, שידור בערוץ הספורט וביורוספורט
- כביש נשים –יום ראשון הקרוב 25.7 זינוק 7:00, סיום 11:00 שידור בערוץ הספורט וביורוספורט
ביום ראשון השבוע סיימו טובי רוכבי הכביש בעולם את אחת ממהדורות הטור דה פראנס הקשות והסוערות בשנים האחרונות. הרוכבים דהרו לסיום בשדרות האליזה לאחר שלושה שבועות מתישים לקול צהלות הקהל שכה חסר שם בשנה שעברה. לרבים לא הייתה אפילו הזדמנות להשתתף בחגיגות הסיום מאחר והמטוס לטוקיו כבר המתין על המסלול בשדה התעופה, נשיקת פרידה למשפחה ושוב חזרה לנוהל הקורונה הפעם בקפסולה של חברי הנבחרות הלאומיות לאולימפאידת טוקיו 2021.
מצטרפים לפני שממשיכים:
ביום שבת הקרוב, 24/7 בשעה 5:00 שעון ישראל יוזנק בטוקיו מרוץ הכביש למרחק של 234 ק"מ, 4865 מטר טיפוס כולל. מרוץ הנשים יוזנק יום אחר כך ב 7:00 למרחק של 137 ק"מ עם 2692 מטר טיפוס כולל בהשתתפותה של הרוכבת הישראלית עומר שפירא (על כך בהמשך).
מספר הנציגים למדינה, בדומה לאליפות העולם איננו שוויוני כלל וכלל, ונקבע על פי הדירוג העולמי כך שנבחרת המדורגת גבוה תזכה ל 5 רוכבים ומדינה המדורגת נמוך יותר 4 רוכבים עד לדרוג הנמוך ביותר שם יהיו מדינות עם נציג בודד כמו במקרה של עומר שפירא במרוץ הנשים. רשימת מזנקים מלאה כאן
פרופיל המסלול
בלוח השנה של המרוצים יש מרוצים ארוכים יותר ויש כאלה עם יותר עליות אבל השילוב יחד עם מזג האוויר הקשוח (30 מעלות ומעל 70% לחות) יאתגר גם את הטובים ביותר. הצפי הוא למרוץ בו ינסו לשלוט הנבחרות מהמדינות המובילות כגון בלגיה, הולנד, איטליה, צרפת וספרד, אבל מספר הנציגים אינו מצביע על היכולת ומדינות כמו סלובניה ודנמרק עמוסות הכשרון בהחלט מכוונות לזהב גם כן.
מסלול הכביש לגברים השנה מכיל עליות מכובדות שיגיעו עד לגובה של כ 1451 מטרים. ישנן 3 עליות משמעותיות כאלה, הראשונה ארוכה מאוד אולם מתונה יחסית עד ל 1121 מ' ואחריה עליות משמעותית יותר ל 1451 ול 1171 מ'. זה לא גבוה ברמה אלפינית אבל העליות האלה בתוספת של שלל גבעות קטנות וביחד עם הקצבים החזקים שמאפיינים מרוץ כזה, יביאו את הרוכבים לקצה. הצילומים יהיו יפהפיים – היות ואנחנו יוצאי מפאתי טוקיו הבירה דרך סביבה הררית עד לאיזור הר פוג'י המפורסם בנקודת האמצע. עמוק לתוך המרוץ יחצו המתחרים את מעבר מיקוני 40 ק"מ לסיום באורך של 6.5 ק"מ בשיפוע של 10.6%, שם כבר כנראה שרק החזקים ביותר ישרדו.
אצל הנשים הפרופיל מתון וקצר בהרבה והוא מאופין בעליה אחת ארוכה ואז ירידה משולבת בגבעות מתגלגלות עד לסיום.
המועמדים לניצחון בגברים
בין מנצחי העבר במרוץ האולימפי היו כבר מנצחי טור דה פראנס, אלופי עולם ומנצחי הקלאסיקות החד יומיות הגדולות. על מנת לנצח נדרש רוכב בעל יכולת מגוונת הכוללת טיפוס, כוח מתפרץ וסיבולת שיצלחו את המאבקים בעיקר על מעברי ההרים.
האלוף האולימפי המכהן גרג ואן אברמנט ירכב במדי נבחרת בלגיה. נראה שבשנים האחרונות הוא כבר רחוק משיאו ואכן הוא איננו הרוכב המוביל של נבחרתו. בהרכב הבלגי נמצאים שניים שבהחלט מסומנים כמועמדים לניצחון – ואווט ואן ארט ורמקו אוונפול הצעיר. ואן ארט מגיע בכושר שיא אחרי 3 ניצחונות בשלבים בטור דה פראנס ואילו רמקו מגיע אחרי תצוגה פושרת בג'ירו אבל הוא מסוג הרוכבים שיכולים לנצל את הדומיננטיות של חברו לקבוצה כדי להפתיע ולברוח לניצחון.
במדי נבחרת סלובניה יזנקו גם צמד מועמדים בכירים לניצחון: הראשון מנצח הטור דה פארנס בשנתיים האחרונות טדאי פוגצ'ר שניצח השנה גם את אחד מ 5 "המונומנטים" (מרוצי האופניים החד יומיים היוקרתיים) ליאז' בסטון ליאז'. לצידו ירכב פרימוז' רוגליץ' מנצח הטור הספרדי האחרון (וואלטה) שתכונותיו כרוכב והמנוחה שקיבל לאחר הפרישה המוקדמת מהטור יאפשרו לו להציג יכולת על ביום שבת.
רשימת מועמדים למירוץ חד יומי קשה לא תהיה מלאה ללא אזכור של מנצח טור פלנדרס האחרון הדני הענק כאספר אסגרין שיהנה מתמיכה של נבחרת חזקה עם רוכבים בעלי ניסיון שכולם ניצחו מרוצים דומים. אלחנדרו ולוורדה בן ה 41 יזנק למרוץ האולימפי בפעם החמישית וינסה לעשות את הבלתי יאמן ולנצח מתחרים בני חצי מגילו. בנבחרת איטליה יזנק וינצ'נזו ניבאלי בפעם הרביעית כדי לנסות לנצח אחרי שבאולימפיאדה הקודמת ברח למתחריו בגבעות של ריו, דהר לניצחון אבל טעה והתרסק במורד האחרון, נפילה שעלתה לו כמובן במדליית הזהב.
בייקפאנל בטלגרם, לחצו פה לראות את זה!
בנבחרת קנדה יש נציג בניחוח מקומי, רוכב קבוצת Israel Startup Nation מייקל וודס שהציג השנה יכולת להתמודד על הפסגות לצד הטובים ביותר. על קו הזינוק ביום שבת יהיו גם רוכבים אחרים בכושר שיא שניצחו שלל מרוצים השנה ואף שלבים בטור דה פראנס לפני ימים אחדים, לכן תסריט של רוכב שפורח בתנאי חום ולחות ומפתיע את שאר המועמדים בהחלט בא בחשבון. את התסריט הזה ינסו לממש נבחרות כמו פולין, גרמניה וצרפת. שני מועמדים שבחרו לוותר על המרוץ והיו מצטרפים כמעומדים בכירים הם אלוף העולם הצרפתי ג'וליאן אלאפיליפ וההולנדי המעופף מתיו ואן דר פול שהגיע לטוקיו אבל רוצה לזכות בזהב דווקא במרוץ אופני ההרים.
במרוץ הנשים
כל ניצחון שאיננו צבוע בכתום בוהק מבית הנבחרת ההולנדית יהווה הפתעה מרעישה. חברות הנבחרת ההולנדית מריאנה ווס האלופה האולימפית מלונדון, אנה ואן דר ברגן האלופה האולימפית מריו ואמניק ואן ולוטן, מנצחת טור פלנדרס האחרון שולטות ביד רמה במרוצי הכביש. אליסה לונגו בורגיני מאיטליה, לוטי קופקי הבלגית, קאשיה נבידומה הפולניה ינסו לאתגר את ההגמוניה ההולנדית.
עומר שפירא תהיה הנציגה הישראלית היחידה בדבוקת הכביש האוליפית ואולי תנצל את תנאי החום והלחות שדומים לישראל כדי להפתיע את הנבחרות האחרות, בהצלחה עומר!
תחרות הנגד שעון (נג"ש)
- נג"ש נשים – יום רביעי הקרוב 28.7 זינוק 5:30, סיום 6:30 , נג"ש גברים –יום רביעי הקרוב 28.7 זינוק 8:00, סיום 11:00
לאחר מנוחה, ביום רביעי 28.7 יערך המרוץ נגד השעון (נג"ש) בו יתחרו השענים והשעניות במסלול גבעתי טבעתי ומאתגר של 22.1 ק"מ. הנשים תבצענה הקפה בודדת ואילו הגברים 2 הקפות, כלומר סה"כ 44.2 ק"מ.
במרוץ הנג"ש אין משמעות לכוחה של הנבחרת, כל רוכב מתמודד לבדו על המסלול, נאבק בגבעות, בדופק הגבוה ובתנאי מזג האוויר. הנבחרות הבכירות ישלחו 2 רוכבים ואילו השאר נציג בודד. המסלול הגבעתי עלול להתברר כמורכב טקטית וידרוש חלוקת כוחות מאוזנת שתשאיר מספיק כוח לדחוף דוושות עמוק לתוך המרוץ על הגבעות.
אלוף העולם הנוכחי, האיטלקי פיליפו גאנה ואלוף העולם בשנתיים שלפני, האוסטרלי רוהאן דניס מסומנים כמועמדים בכירים איתם בשורה הראשונה נמצא גם הפנומן הבלגי ווט ואן ארט שחולם על זהב גם במרוץ הכביש וגם בנג"ש. מועמדים נוספים שפרופיל המסלול יתאים להם הם סגן אלוף העולם מ 2019, הבלגי רמקו אוונפול, כאספר אסגרין הדני ורמי כאבניה הצרפתי.
במרוץ הנשים באופן לא מפתיע הצפי הוא לשליטה הולנדית. אלופת העולם אנה ואן דר ברגן תכוון לזכות בזהב אולימפי ראשון. נציגת ארצות הברית קלואי דיאגרט אלופת העולם ב 2019 ניצחה ביוני את האליפות הלאומית וייתכן שהחלימה מהפציעה הקשה ותאתגר את ההולנדית. גם הנציגה ההולנדית השניה ואן וולוטן תנצל את מסלול הגבעות כדי לאיים על הזהב. עומר שפירא אלופת ישראל בעבר ויתרה השנה על אליפות הנג"ש הלאומית על מנת להתרכז בהכנות לטוקיו, נאחל לה הצלחה רבה גם במסלול האולימפי המאתגר.
מאת: עמית נבון
עמית הוא מכור לספורט סיבולת בעיקר מהכורסא, מייסד שיטת פיצול המסכים הסודית לעובד ההייטק חובב מרוצי כביש. מוקדם בבוקר לרוב רץ במסגרת מועדון רצי רמת השרון כדי לבנות סיבולת ולקחת את ה KOM על הסטלביו. חולם להעביר את עונת הכביש בפאב בלגי ולקשקש על אופניים אבל בינתיים חופר על זה לכל מי שמוכן.