רות בונה לוקחת אותנו למסע ה Twenty Peaks בין פסגות, אתגרים, ואהבת אין-קץ לאופניים. מה קרה ביום שבו אגן נשבר, האופניים ניצחו, והחל סיפור מרתק על 20 טיפוסים? אל תחמיצו!

אי שם בשנת 2020, כשחשבנו שהקורונה היא האסון הכי גדול שיכול לקרות לנו, כשלא ידענו עדיין ייאוש מהו, יצאתי לרכיבה שגרתית שכללה טיפוס וירידה למושב עופר. בין העליה לירידה, התפוצץ צינור מים סמוך לכביש ובמקום כביש היה מפל. התוצאה – החלקתי עם האופניים, איבדתי את ההכרה ואלמלא איש נחמד שנסע מאחורי וגרד אותי מהכביש, כנראה בזו היתה מסתיימת קריירת הרכיבה שלי (ואולי גם החיים). 

התוצאה – אגן שבור בארבעה מקומות. כששאלתי את האורטופד מתי אוכל לרכב שוב, הוא פרץ בצחוק. אני לא צחקתי. נסיונות נואשים להשתמש בטריינר נגמרו במפח נפש וקללות (לא בהכרח בסדר הזה), אז לאט לאט חזרתי לרכב. חפשתי מוטיבציה ומזור לנפשי, שכידוע לכל קשורה לאופניים בעבותות של אהבה. האופניים, אגב, לא ניזוקו כלל. מזל. חיפושים ברשת העלו אתגר שנראה תמוה, twenty peaks – הלכתי לבדוק.

אל תפסידו כתבות אופניים מעולות:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

 

הכירו את המייסדים: ירון בן דוד ורז מלכי 

גם את יזמי האתגר "הכרתי" – אם העליה לא עולה במערכת, או כל עניין אחר, שולחים מייל לכתובת גנרית שמאחוריה עומדים אנשים מקסימים שעונים בסבלנות לכל ההצקות שלי. יש להתאזר בסבלנות – יש עליות שנקלטות מיד במערכת, ויש כאלו קצת יותר איטיות. יש גם דרך באתר לדווח על עליה שאתה חושב שעשית והמערכת עדיין לא ראתה.

היזמים הם ירון בן דוד ורז מלכי – והם מפעילים את twenty peaks  בשתי מדינות – ישראל ואיטליה. תמורת כ 300 שקלים מקבלים חולצת רכיבה מעולה וקישור לרשימת רכיבות שיש להשלים 20 מתוכן תוך ששה חודשים, בין אוקטובר לאפריל. יש רכיבות כביש וגם שטח, ומותר אפילו לערבב. בכביש היו אז 59 דרכים, בשטח – מי יודע?

 

 

רז מלכי מספר: "הרעיון ל Twenty Peaks נולד באיטליה ב 2015 בתקופה שהתגוררתי שם ונחשפתי לאתגר מקומי דומה שעבד עם כרטיסיות נייר שהרוכב מחתים בבר שבקצה העלייה. חשבתי שאפשר לעשות משהו מודרני יותר וב 2016 יצאנו, ירון ואני, עם מהדורה ישראלית ראשונה. תמיד אהבתי עליות ומבחינתי זאת המהות האמיתית של רכיבה – במיוחד ברכיבת כביש. שם ההתמודדות שלך כרוכב מזוקקת ושם לרוב מוכרעות תחרויות. מכאן שטוונטיפיקס הוא קודם כל אתגר שלך מול ההר (או שלך מול עצמך) ובאותה נשימה גם דרך נפלאה להכיר אזורים, מסלולים ופסגות חדשות.

בכל עונה יש 20 עליות שטח ו 20 עליות כביש ספציפיות שהן עליות מדורגות. רוכבים ורוכבות שמטפסים את העליות האלו מדורגים לפי מגדר וגיל בטבלאות הדירוג האישי (על כל עליה בנפרד ודירוג כללי). כמו כן ישנם עשרות מועדונים שנפתחו על ידי רוכבים וגם ביניהם ישנה תחרות קשה על דירוג המועדונים (הדירוג הוא שכלול של ניקוד מצטבר עבור כל עליה וזמן הביצוע בדקות).

Twenty Peaks מתקיים מ 2016 ברצף, כאשר העונה הנוכחית היא בעצם הארכה של עונת 23/24 (העונה השמינית) שנקטעה אחרי ה 7/10 וחודשה באוקטובר השנה.

בממוצע משתתפים באתגר כ 500 איש כל שנה. שנת הקורונה היתה שנת שיא עם 750 משתתפים ומשתתפות ואילו בעונה הנוכחית משתתפים קצת מעל 300 איש אבל זאת עונה מאתגרת מכל הסיבות הידועות".

יזמי ה Twenty Peaks – מימין לשמאל: רז מלחי, אנטון פיטייב וירון בן דוד

איך זה עובד?

אחרי שנרשמים, יש לחבר כל אמצעי מדידה, סטרבה ודומיו, לאתר, ולאחר סיום הרכיבה, אם האתר מזהה שהיא כללה מקטע הרשום כאחת העליות, מקבלים קרדיט עליה. ראיתי שיש אפילו רוכב רציני אחד שתוך יומיים מפתיחת האתגר, כבר השלים עשרים פסגות. זו היתה בדיוק התרופה לה נזקקתי. בנוסף לרשימה ולזכות להשתתף מקבלים גם חולצת רכיבה מאיכות מצוינת. כמו שאמר המשורר, עסקה מוצלחת בשבילי, טובה גם בשבילם.

רז מספר על האתגרים הטכניים: "העונה הראשונה רצה על אפליקציה ייעודית אך כיוון שזה לא עבד חלק, עברנו החל מהשנה השניה לאינטגרציה עם סטרבה. עד עונת 21/22 עבדנו עם סטרבה, באופן שכל העליות הוגדרו כסגמנטים והמערכת שלנו קיבלה עדכון כל פעם שהסגמנט בוצע על ידי רוכב. במקביל החלטנו לבנות פלטפורמה עצמאית כדי שנוכל לגדול למדינות נוספות ללא תלות בשירות חיצוני וצרפנו את אנטון פיטייב כשותף פיתוח.

רוכבים שסטו מהמסלול מעל רף מסוים לא יקבלו הכרה בעליה וכשמדובר בעליות מדורגות הביצוע צריך להיות מושלם. עם זאת בניגוד לסגמנטים של סטרבה, המערכת יודעת להתמודד עם יציאות וחזרות למסלול או רכיבה הלוך וחזור בתוך המסלול – מצב שבסטרבה פוסל את הסגמנט ובעבר חייב התערבות ידנית."

מתוך אוסף העליות, יש כאמור 20 עליות "מדורגות" ובהן דרוג לפי קבוצות גיל – וזו כבר תחרות נושאת פרסים! בנוסף, ניתן להרשם לאתגר כקבוצה, ושם הדרוג הוא לכולם יחד – כמובן שזה כדאי אם יש אנשים מאד חזקים בקבוצה.

רכיבה

הטיפוס לנטפים – גם פיק וגם ישראמן!


מאתגר ומודל עסקי מקורי למכירת ביגוד רכיבה – לפלטפורמה טכנולוגית

רז מלכי: עם השלמת הפלטפורמה, פתחנו אותה לארגון אירועים נוספים – ע“י הקהילה עצמה או מארגנים מקצועיים. כל אחד יכול להקים אירוע outdoor משלו באתר Twenty Peaks בין עם רכיבה, ריצה, שחיה או hiking. השנה כבר הספקנו לארח את אתגר ה DTD ואת האפיק הפיראטי על הפלטפורמה, כולל הרשמה, ניתוח הפעילות ודירוג המשתתפים. בחודשים הקרובים נוסיף עוד שכבת פעילות לפלטפורמה ונאפשר לכל משתמש לייצר meetup עם חברים. כלומר, לקבוע יום ושעה, להעלות מסלול ולייצר קבוצה אד-הוק לפעילות.

 Twenty Peaks נולד כאתגר והתפתח לפלטפורמה טכנולוגית שבשלה להתרחב למדינות נוספות ואנחנו מזמינים ספורטאים ישראלים להשתמש בה וגם קוראים לספורטאים עם עוגן בחו“ל להרים את הכפפה ולייצר איתנו שותפויות להרחבת אתגר הטוונטיפיקס בעולם.

20 פיקים

חלק מהאתגר – להבין איזה שם נתנו לעליה

Twenty Peaks המשימה מתחילה!

בדרך להצלחה היו כמה אתגרים – קודם כל כידוע, אם עולים, צריך גם לרדת – ואני לא סיימתי יפה את מערכת היחסים האחרונה שלי עם ירידה. לצורך כך גויס הצעיר בבית, ללוות אותי ברכיבות ולאסוף אותי בפסגה, כך שלא אצטרך לרדת חזרה. בנוסף, כדי לא להשתעמם רק בעליה ולהתחמם, תפרתי לעצמי מסלולים ארוכים יותר שכללו גם את הטיפוס בתוכם. עם הזמן התרגלתי חזרה לירידות.

אתגר נוסף – הרכיבות פזורות ברחבי הארץ – ממש ממטולה ועד אילת. התחלתי לתפור חופשות וסופי שבוע סביב רכיבות, לחבר שני פיקים יחד אם אפשר, ולפעמים אפילו שלושה ביום אחד. אספתי טובות מכל מי שעדיין הסכים כדי לרכב בחברה. בדרך הכרתי גם כמה אנשים שהיו באתגר כמוני ונוצרו אפילו חברויות חדשות. רובן עם רוכבים חזקים וסבלנים שמטפסים מהר ומחכים בפסגה לזו שמשתרכת מאחור. 

 

 

קבלו את הכתבות ברגע שהן יוצאות:
לחצו פה לקבוצה השקטה שלנו בווצאפ

 

 

אודה ולא אבוש, שנרשמתי לשלשות בישראמן קצת גם בשביל להוסיף לעצמי את העליה לנטפים שהיא אחת העליות באתגר. שכנעתי את היקר לי לנסוע לסוף שבוע במצפה רמון בשביל להוסיף עליות באיזור שם. גיליתי מי המשוגעים שלא רק יורדים ממצפה רמון למכתש ברכיבה, אלא גם עולים חזרה (אני). עוד סוף שבוע בצימר מקסים בנס הרים הוסיף כמה פיקים יפיפיים של הרי ירושלים. לפיקים של הצפון הגעתי אחד אחד מהבית, ולגלבוע טיפסתי מכל כיוון אפשרי. 

לא כל העליות שוות, יש קלות וקצרות, ויש עליות מהגיהנום כמו מבוא חמה או מעלה עקרבים. יש ארוכות כמו הדרך מערבה מבה"ד 1, ויש יפיפיות כמו הירידה מבר בהר ואחריה העליה לכיוון צובא. בעיני זה הפיק המנצח. שני הפיקים בכרמל – בית אורן ונשר, עליות הבית, זכו לביקורים רבים. המערכת מאוד נדיבה וסופרת לך את העליה המהירה ביותר.

אחרי שגמרתי לטפס עשרים עליות, גיליתי שבעצם אין חוק נגד היכולת להמשיך – כל כך נהניתי שבשנה הראשונה עשיתי 40 עליות. בסוף עשרים עליות מקבלים גם את הזכות (הפעם לרכוש) מכנסי רכיבה המשלימים את החולצה לסט, עליהם כתוב finisher בשביל הכבוד ואפשר גם להוסיף כותרת עצמית נוספת, כל אחד ורוח היצירה השורה עליו. השנה הראשונה היתה מאתגרת בגלל שאריות הקורונה והסגרים, אז היא נגמרה רק ביוני מה שנתן עוד שפע הזדמנויות.

רוכבת

טיפוס אכזרי ממכתש ירוחם

ואחרי שנגמרו 20 עליות

בשנה העוקבת, נרשמתי שוב לאתגר והרחבתי את היכולת – למדתי שיש גם עליות הנחשבות מדורגות, 20 כאלו, ועליהן יש תחרות! לשמחתי עברתי לקבוצת גיל בה אין הרבה נשים בכביש ואף זכיתי במקום כלשהו בשנה השניה. רז מסביר: ""הפלטפורמה החדשה עושה עבודה נהדרת בניתוח הרכיבה, עדכון העליות ודירוג המשתתפים. המשתתפים מחברים את מחשב הרכיבה/ריצה שלהם לטוונטיפיקס (אנחנו תומכים Garmin, Wahoo, Polar ו Strava ועובדים על להוסיף את Suunto ו Hammerhead) והמערכת מנתחת כל פעילות שלהם, מזהה עליות השייכות לאתגר, מעדכנת למשתתפים את העליה באזור האישי שלהם ושולחת מייל עם נתוני הרכיבה והעליה."

שנה ועוד שנה, המשכתי להירשם לאתגר, לרכב קצת בקבוצת רכיבה שעשתה את האתגר קבוצתית, נוספו ביקורים רבים בקיר הפילפילונים בשתולה ואפילו טיפוס להר אדיר שהוא ממש לא אדיר. אוסף החולצות הלך וגדל בהתאם.

 

ערוץ הטלגרם – 3 כתבות מעולות בשבוע בלבדTelegram Logo

קבלו ראשונים את הכתבות    שלנו בטלגרם:

הצטרפו עכשיו

 

 

בשנת 2023 נרשמתי כמובן שוב לאתגר Twenty Peaks , שהתחיל הפעם קצת לפני אוקטובר בגלל החגים המוקדמים – אני לא הייתי בארץ וביכיתי את הפסד הזמן.. אבל אז הגיע השבעה באוקטובר ואף אחד לא התעניין יותר בפיקים. לזכותם של המארגנים הם חדשו השנה את האתגר, וכל מי שהיה רשום בשנה שעברה עבר אוטומטית לאתגר השנה. המסלולים הצטמצמו מאד – כמעט כל המסלולים בצפון לא קיימים, לא נפגוש את הקיר המצויר בשתולה בזמן הקרוב, לא נטפס למנרה, למשגב עם, להר אדיר או לחרמון. כמו המדינה שהתכווצה, וכמו הלב, גם האתגר הצטמצם ל 29 מסלולי רכיבה בכביש.

אז אני מוצאת את עצמי שוב מטפסת בשבת האחרונה לכוכב הירדן במזג אויר נפלא, מתכננת שבתות וסופשים ארוכים לפי הפיקים ומקווה שעוד מעט, ממש בקרוב, יהיו שוב 59 פיקים ברשימה. ושיחזרו כבר.

מאת: רות בונה

רות רוכבת על אופני כביש, מדברת על אופניים, חולמת על אופניים, קוראת על אופניים, מדברת איתם ולפעמים האופניים עונים. עובדת בחברת תוכנה אם אין רכיבה. נולדה וגרה בחיפה, למעט גיחות למגורים (ורכיבות) בארצות הברית.