נפל בחלקנו אוהבי ענף האופניים לקבל מתקן מדהים שיכול לתרום כל כך הרבה ליכולות הרכיבה שלנו. אימון משלים במסלול, אפילו אחת לחודש, יכול לשפר את יכולות הרכיבה בצורה משמעותית. כל רוכב חובבן ומקצוען בכל מקום בעולם יודע זאת ורבים משלבים אימוני מסלול בתכנית האימונים.
מסלול לכולם
מעטים הרוכבים שמתמקדים אך ורק באימוני ולודרום. בעצם הרוכבים היחידים שעושים זאת הם הספרינטרים הקלאסיים בדיסציפלינת המסלול. המפלצות כבדי המשקל יכולים לייצר וואטים לכוח מתפרץ קיצוני וספרינט קצר ומהיר במיוחד. לכן הם מתאמנים ומתחרים בתחרויות הספרינט בלבד. אצלנו בארץ עדיין אין כאלה.
אופני המסלול הם נטולי מעצורים, אופני פיקסי, בעלי הילוך אחד קבוע וללא פריילוף. ככאלה, דורשים מהרוכב לשנות את פוזיציית הרכיבה, העברת משקל שונה, טכניקת דיווש שונה ורציפה ללא הפסקה, ניהול מהירות, החלטות ותגובות מהירות ובקיצור סבל ללא גבולות. משטח הפרקט הסגור והמשופע דורש מהרוכב ריכוז וראייה מרחבית, דיווש ללא הפסק, יציבות, שיווי משקל וניהול מהירות מושכל, שינוי מרכז הכובד בהתאם לסיטואציה ולמיקום במסלול, אינסטינקט ותגובה מהירה, והרבה הרבה כח.
את כל היכולות שמניתי למעלה ועוד, לרוכב השטח, הכביש והטריאתלון בדרך כלל יהיה קשה לרכוש באימונים השגרתיים במגבלות הסביבתיות, אך יקבלן יחסית מהר ובקלות באימונים המשלימים בולודרום. מסלול סטרילי בכביש למרחק משמעותי לאימון אינטרוולים של 500 מ’, או 1000 מ’, ללא מכשול או הפרעה אפשר למצוא רק במקומות ספורים ומבודדים. המסלול הסגור בולודרום והרכיבה הרציפה מאפשרים לנו לייצר אימוני אינטרוולים, פירמידה, ספרינט וכח מתפרץ בנוחות ובבטחה . עבודה על מערכת העצבים וגיוס יחידות מוטוריות לעבודת שריר יעילה יותר, קאדנס, אינסטינקט ותגובה מהירה, הגדלה ושיפור איכות וקיבולת מערכות האנרגיה האנאירוביות וזמן ההתאוששות.
זאת ועוד, בולודרום אנו נדרשים להיות חדים ומרוכזים באופן מיוחד. להתמצא במקום ובתנועת הרוכבים הסובבים אותנו לאורך כל ההקפה, בכל זמן נתון ובהתאם לקבל החלטות מהירות ולבצען בדיוק ובמהירות. כל היכולות האלה בסופו של דבר באות לידי ביטוי כשנצא לכביש או לשטח ונרגיש מיד את השינוי והשיפור.
מדידה ניטור ומעקב
המסלול בולודרום מאוד סטרילי ומדויק כשמדובר על ניטור, מעקב ומדידה. הקפה סגורה של 250 מטרים, עם סימון מרחקים בכל 10 מ’, קווי מדידה, חיישני מדידה ומערכת וידאו שמכסה כל פינה על המסלול מאפשרים מעקב, מדידה וניטור מדוייקים של הרוכבים בזמן אימון ובתחרות. כמו כן ניתוח אימונים ואירועים מיוחדים, הפקת לקחים ושיפור בהמשך.
ילדים ונוער
לילדים ונוער, המתקן הוא פארק משחקים של ממש. לבד מכל היתרונות הכתובים למעלה, המתקן הסגור מאפשר התכנסות מסודרת ובטוחה לילדים. ההורים יכולים לשבת ולצפות בנוחיות ובהנאה בילדים לאורך כל האימון. הילדים רוכשים יכולות טכניות יחסית בבטחה ובמהירות. שיווי משקל, ניהול מהירות בבקרה, ראייה מרחבית והתמצאות בתוך קבוצת רוכבים, אתגר וחיזוק הביטחון העצמי.
זה גם המקום ללמוד לרכוב עם קליטים בהימצא מעקה לאורך כל ההקפה. במסלול לא מנתקים את הרגליים מהפדלים אלא רק כאשר אוחזים במעקה הגדר. כלומר גם תחילת הרכיבה וגם סיומה נעשות כשאוחזים בגדר או מוחזקים ע”י מישהו. עיגון הפדל בקליט מאוד חשוב להעברת אנרגיה יעילה ויותר חשוב לבטיחות הרוכב. אירוע של רגל שמתנתקת מהפדל תוך כדי רכיבה יכול להביא בקלות לאיבוד שיווי משקל והתרסקות. לכן רוכבי המסלול מחזקים את בורג עיגון הפדל לקליט יותר מהרגיל. הספרינטרים אף מוסיפים רצועה המאבטחת את הנעל לפדל בנוסף לקליט.
מהניסיון המועט אך משמעותי שצברתי כמאמן מסלול שמאמן רוכבים בכל הגילאים, אני רואה בבירור שילדים ונוער שמשלבים אימוני מסלול חד שבועיים בתכנית האימונים שלהם, פיתחו ושיפרו את יכולות הכח המתפרץ והספרינט שלהם באופן משמעותי ובמהירות.
חלק משגרת האימונים
לסיכום, הולודרום הוא מתנה שקיבלה קהילת רוכבי ואוהבי האופניים ואל לנו לקחת זאת כמובן מאליו. רוב רוכבי האופניים בארץ לא מכירים ולא התנסו ברכיבת מסלול ולכן לא מבינים את יתרונות המקום המדהים הזה. תיחשפו, תלמדו ותגיעו להתנסות ברכיבה על המסלול. לחלק מהרוכבים ההתנסות תספיק ולא יתאים להמשיך, וגם זה בסדר. המסלול לא מתאים לכל אחד ואחת. מי שכן ירצה לייצר המשכיות ולשלב אימוני מסלול בתכנית האימונים שלו, בטוחני שיהנה משיפור ניכר ומהיר ביכולות הרכיבה שלו עם בונוס של הנאה ואדרנלין משולב עם חברותא ו-וויב מיוחד שיש במתקן.
בייקפאנל בטלגרם, לחצו פה לראות את זה!
כמו כן אפשר ליצור קשר עם אחד ממאמני הקבוצות שמתאמנות במתקן באופן קבוע ולהצטרף לאימון הקבוצה. במתקן ישנן שעות קהל פתוחות לרוכבים שעברו הסמכה וכן אופני מסלול לכל המידות, נעלי כביש וקסדות זמינים להשכרה במתקן כך שנותר רק להגיע. פרטים נוספים הרשמה ומחירים אפשר לקבל מאתר הולודרום.
מאת: ניר לוי