אוגוסט. חם, לח, לא נעים לרכב. מה עושים? בורחים לאירופה ל XCO? גם שם מזעזע. איפה נעים..? איפה נעים..? קנדה!
ארץ עלי המייפל, השלג והכפור. אחרי ארבעה סיבובים ביבשת אירופה הסבב מדלג מעל האוקיינוס האטלנטי אל עבר Mont Sainte Anne, אתר סקי שבמחוז קוויבק דובר הצרפתית שבקנדה: נחלים עתירי מים, מפלי ענק, המון ירוק ו-27 מעלות צלזיוס עם 80% לחות.
מאת: יואב גריבי
תמונות: רדבול
מונט סיינט אן הוא המסלול הוותיק ביותר בסבב ה XCO הנוכחי, ומתקיים ברציפות מאז 1991! פעמיים התקיימו בו אליפויות עולם, שכן הוא מתאים גם לדיספלינות הדאון היל והפור קרוס, ובשנה הבאה הוא יארח את אליפות ה XCO בפעם השלישית. הוא מרוחק בכ-40 ק"מ מקוויבק סיטי, בירת המחוז ונמצא כ-5 ק"מ בלבד מנהר סט.לורנס שנשפך לאוקיינוס האטלנטי, מה שאומר- לחות, והרבה.
מרוב שהמקום הזה חרוש, אין פינה במסלול הזה שלא התחרו עליה בעבר. כמו בכל שנה המסלול מאופיין בירידות סופר טכניות. כאשר הטכנית מביניהן היא "לה-ביאטריס": ירידה מסולעת, סוויצ'בק חד והמשך בירידה טכנית ומסולעת, שטיפוס הסרפנטינות אליה מרושע ומפורסם לא פחות ממנה. כל המסלול באורך 4.1 ק"מ, עם 187 מ' טיפוס. הנשים עושות סטארט לופ + שש הקפות, הגברים עושים שבע. בכלל, אתם כבר יודעים: סבב הXCO כולל אלילי טכניקה באופני הרים, רק שהכל גם בדופק מקסימום.
נשים
מנצחת הסיבוב הקודם, גאן ריטה, נעדרת השבוע מהסיבה הפשוטה שהלוגיסטיקה, הג'ט לג והכסף הכרוכים בטיסה לקנדה ל-5 ימים פשוט לא שווים את זה. מאחר וביום שלישי שעבר התקיימה אליפות אירופה לעילית בוגרים, הרבה רוכבות ורוכבים בחרו שלא להגיע ליבשת אמריקה ולהמשיך בהכנות שלהם לתחרות האחרונה בצרפת ולאליפות העולם שאחריה. המסלול במונט סיינט אן הוא מאד טכני ולפעמים עדיף שלא לסכן כל כך הרבה בשביל פציעה שתפגע לך בהמשך העונה. לכן אפשר לצפות לכמות משתתפות ומשתתפים קטנה מהרגיל.
המנצחת
בפער בלתי מעורער, היא אלופת העולם הנוכחית ואלופת אירופה החדשה, יולנדה נף (או, אולי, נינו בפאה מתולתלת?). בהקפה הראשונה היא מצליחה לפתוח פער מדהים של 30 שניות על 2 רוכבות ספשלייזד הרודפות (קורטני ולנגווד) ומשם הפער פשוט לא ירד עד לפער של 1:04 ד'. נף מוכיחה שהיא ה-woman to beat השנה עם 6 פודיומים העונה, אחרי תחרות קודמת מוצלחת באנדורה (מקום שני), ניצחון באליפות אירופה ביום שלישי שעבר, מקום שני בתחרות ה-Short track בשישי האחרון וניצחון דומיננטי בתנאי חום, לחות, ג'ט-לג ומסלול טכני וקשוח.
פודיום
ברדיפה מהשניה הראשונה ועד לאחרונה של התחרות היום רדפה אניקה לנגווד אחרי יולנדה נף. היא רדפה בנחישות אך זה לא היה מספיק בשביל להביא את הניצחון הביתה. עד להקפה האחרונה לנגווד ובת קבוצתה קייט קורטני רדפו אחרי נף יחד. מדי פעם נראה היה שלנגווד נשברת ושקורטני, שותפתה הצעירה לקייפ אפיק השנה, תעקוף את רופאת השיניים הדנית. אך בסופו של יום הותק והנסיון עושים את ההבדל, וקורטני יורדת למקום השישי לאחר פנצ'ר בתזמון גרוע ומפנה את המקום החמישי לאנה טאובר בספרינט סיום נוראי וכואב. לפניהן, במקום הרביעי, מגיעה יאנה בלומוינה עם פודיום ראשון לעונה.
הקרב
הגדול הפעם התרחש בהקפה האחרונה. אמילי באטי מתחילה את ההקפה בפער של 15 שניות מהמקום השני הנכסף, אותו תופסת אניקה לנווד. באטי לא מוכנה לסיים עוד פעם במקום השלישי והיא מדליקה עוברת ל-"killing mode" ומתחילה לפורר את הפער בינה לבין לנגווד בכל פידול על המסלול. הפער מצטמצם לכדי 8 שניות בטיפוס השני והמסיבי של המסלול. לנגווד לא מוותרת ודוחפת איזה ג'ל בטעם פלואוריד שמשגר אותה למדרגה השניה על הפודיום.
תוצאות
- Jolanda Neff – 01:29:27
- Annika Langvad – +00:01:52
- Emily Batty – +00:02:06
- Yana Belomoina – +00:02:59
- Anne Tauber – +00:04:00
גברים
גם מקצה הגברים נפגע מהמעבר ליבשת אמריקה ועל הקו מזנקים 58 רוכבים, כאשר בולטים בחסרונם סאם גייז, מנצח השורט טראק מיום שישי אך התרסק בצורה אכזרית באימונים על המסלול. השני הוא מת'יו ואן דר-פואל. האחרון בחר להפסיד את התחרות כדי להגיע במקום השני באליפות אירופה לכביש, שהתקיימה באותו היום. הוא ממש חוטף את המקום השני מתחת לאף של יריבו הגדול מתחום הסייקלוקרוס, וואוט ואן ארט.
עוד על התחרות שהייתה בשישי – סאם גייז, מנצח 2 תחרויות בגרמניה וצ'כיה נלחם מול אנריקה אבנסיני הברזילאי (המנצח באנדורה) על המקום הראשון במשך כל התחרות, כאשר הם מתחלפים בהובלת המרוץ. אחרי התקפה מנטרלת הקיווי הצעיר מוכיח שוב שהוא ה-man to beat בקטגוריה. גם הפעם לא ראינו את נינו משקיע ברדיפה אחרי הניצחון בדיספלינה הזו. אולי זה מפני שהוא לא באמת צריך את הנקודות כדי לנצח את הדירוג הכללי השנה, או בגלל שהוא יכול לזנק מהשורה השלישית ועדיין להגיע לראש המרוץ בתוך שניות. בכל מקרה הוא לא משחק את המשחק הפעם ומסיים במקום ה-22, מה שאומר זינוק בשורה שלישית ביום ראשון.
XCO – תפאורה, אורות, דרמה!
בהקפה הרביעית נקרעת לנינו השרשרת. זוהי לא הפעם הראשונה שדבר כזה קורה לנינו השנה, והוא "הצליח" כבר לאבד את אליפות שוויץ ועוד תחרות שורט טרק העונה בזכות קריעות שרשרת. האם ישנן בעיות עם מערכת האיגל האלקטרונית של סראם? אנטון קופר לא מחכה אפילו שניה לתשובה ונותן גז.והקרב להובלה just got interesting.
קופר נמצא בטריטוריה לא מוכרת: לבד, מקדימה, בלי נינו בסביבה. מאחור מגיח קרשבאומר יחד עם פלוקיגר וקארוד. האם היום נקבל מנצח חדש לסבב? קרשבאומר מתרסק חזק בהקפה השישית ומאבד את ההובלה. למרות ההתרסקות הנוראית הוא לא מוותר ומצליח לצמצם את הפער ולתפוס את טיטואן קארוד במקום השלישי.
שני רוכבים מובילים את המרוץ – קופר ופלוקיגר. פלוקיגר דיסנדר מטורלל בעוד קופר ספרינטר חזק מאד. שניהם רוכבים עם ידיעה אחת בראש – אני הולך לנצח את המרוץ הזה היום. שנים של השקעה, מאמץ, יזע וכאב מסתכמים בהקפה אחת רצחנית בקנדה. נכנסים ללה-ביאטריס, הירידה הטכנית ביותר במסלול. פלוקיגר נכנס ראשון, ובצמוד אליו קופר. קופר מאבד את השליטה על האופניים בסוויצ'בק והאופניים עפות מעליו ומחוץ למסלול! הוא מבזבז זמן יקר בניסיון להשיב את האופניים אליו ומסיים במקום השישי, מאוכזב וכואב. מת'יאס פלוקיגר בשנה חלומית עם ניצחון באליפות הלאומית וניצחון בסבב גביע העולם.
תוצאות:
- Mathias Flueckiger – 01:27:26
- Gerhard Kreschbaumer – +00:00:15
- Titouan Carod – +00:00:23
- Maxime Marotte – +00:00:38
- Luca Braidot – +00:01:05
הישראלים בתחרות ה XCO בקנדה
גם החבר'ה הישראלים לא מוותרים על הקפיצה לקנדה. והרי התוצאות:
שלומי חיימי, תמיד חזק במסלול הטכני בקנדה, מסיים במקום ה – 30 מתוך 45 מסיימי המרחק המלא, 7:13 דקות מאחורי פלוקיגר המנצח. מבחינת מיקום, זו התוצאה הטובה ביותר של שלומי העונה, אך זאת בעיקר משום ששדה המתחרים בקנדה מצומצם יחסית. פרמטר נוסף להערכת הביצוע הוא פער הזמן מהמנצח. 7:13 אינו זמן שונה בהרבה מזמנים שראינו משלומי בשנה האחרונה, כבר ראינו 4:50 ו 6 דק הפרש. חיימי מסיים את המירוץ בקרבת רוכבים חזקים מאד כמו ויקטור קורצקי (פודיומיסט בעונה הקודמת) ותומאס ליצ'ר (סיים בעשיריה באנדורה), מה שמעיד על הקצב הגבוה ועל המסלול הקשה.
ב-U23, תומר זלצמן מסיים במקום ה-17 המצוין, כ-5:30 דקות אחרי המנצח הדרום אפריקאי אלאן האט'רלי. גם בקטגוריה זו השדה היה מצומצם במיוחד (40 מזנקים סה"כ) אך תומר מראה תוצאות נאות מאד יחסית לרוכב בשנתו הראשונה בקטגוריה.
אורי לאונזיני וגיא לשם מסיימים במקומות ה-30 ו-31 בהתאמה, כ-9:46 ו-10:12 דקות אחרי המנצח, מתוך 36 מסיימים רשמיים.
ברמה הכללית זה יפה לראות את כל הישראלים מסיימים מרחק מלא (הפעם הראשונה?) על מסלול, שהרוכבים עצמם טוענים כי הוא הקשה ביותר בסבב!
בפעם הבאה בחצר האחורית שלהם
XCO – מה הלאה?
קצת עצוב לכתוב, אבל לא נשאר לנו עוד הרבה מהטוב הזה. ב-26/8 תתקיים התחרות האחרונה לשנה הזו, בלה בראס שבצרפת. ב-8/9 אליפות העולם תגיעה ל-*נשימה עמוקה* לינזהיידה, שוויץ. האם נינו יצליח לחזור למקומו הטבעי על ראש הפודיום או שמה נזכה לראות פנים חדשות מעל לחולצת הקשת בעונה הבאה? אז קחו הפסקה מהאימונים לאפיק ותצטרפו אלינו ליומיים אחרונים מלאי אקשן ואנדרנלין.
אהבתם? כנסו לעוד כתבות מתחום ה-XCO בבייקפאנל!
וגם: תכירו את אאוטפאנל– בלוג-מגזין הטיולים, ספורט אתגרי וההרפתקאות: