מעלה עקרבים הוא אחד ממסמרי אירוע גראן פונדו ערבה, בתאריך 1 ו-2 במרץ 2019. המאמן דרור הדדי מנתח את הנתונים של העליה האייקונית.
- וידאו בייקפאנל TV מרכיבת הריגול פה
- כל הפרטים על האירוע: בהודעה לעתונות
- לרישום לאירוע לחצו פה: לאתר הרישום.
העלייה שמעלה רעד (כמעט) בכל רוכב – מעלה העקרבים
מי מאיתנו לא שמע על מעלה העקרבים? אני מניח שרק בודדים. זאת ללא ספק אחת העליות הכי אייקוניות בארץ וכזו שאף רוכב שטיפס אותה לא ישכח. היא לא ארוכה במיוחד, לפחות לא ביחס לעליות אירופאיות או אפילו לעליות אחרות שאפשר למצוא בארץ אבל היא משופעת. ממש ממש משופעת. והשיפועים האלה הם שגורמים לכל רוכב חיל ורעדה לפני שהוא מטפס אותה.
חלקי העלייה
העלייה מחולקת למעשה לשלושה תתי חלקים:
- החלק המקדים – לאחר מקטע הגראבל יש קיר קצר ולאחריו מקטע פחות משופע. במקטע זה בעצם מתחילים לשרוף את הרגליים. (אני מתעלם ממקטע זה בניתוחים כאן)
- החלק המרכזי – חלק הסרפנטינות – זה החלק הזכור ביותר מהעלייה ובו יש את עיקר השיפועים והעיקולים
- החלק הסופי – לאחר קטע הסרפנטינות יש קטע נוסף שמתחיל בשיפוע עולה עדין וממשיך אל תוך עלייה משמעותית יותר
קצת מספרים במעלה עקרבים
כאשר אני מתייחס למעלה העקרבים אני מתייחס לקטע מאד ספציפי של העלייה: מבסיסה ועד האנדרטה (ללא קטע הקיר הראשון שלאחר הגראבל). זהו החלק המרכזי והמשופע שלה וברוב המקרים הוא זה שמתייחסים אליו כאשר מדברים על העלייה. אז מה העלייה כוללת?
Full Maale Akrabim climb to Andarta – מעלה עקרבים בסטראבה
לפי סטראבה:
- גובה מינימום: 105 מ’
- גובה מקסימום: 414 מ’
- טיפוס אנכי: 322 מטר
- עיקולים: 18
- מרחק 3.54 (עד האנדרטה)
- שיפוע ממוצע: 9%
אם לומר את האמת 9% שיפוע ממוצע לא נשמע כל כך מפחיד. אבל הממוצע יודע להסתיר את האמת – לאורך קטעים משמעותיים מהעלייה תבלו בשיפועים של מעל 17 ואפילו מעל 20%! אלה הקטעים שבאמת יחרכו את הרגליים שלכם, בעיקר כשאחריהם אתם צריכים להתאושש אל תוך שיפועים של מעל 10%. מעבר לכך, בקטע הסרפנטינות עצמו אנחנו כבר מדברים על ממוצע של 11% לאורך 1.68 ק״מ. לא פשוט!
מעלה עקרבים- שיאים ומהירויות
אז בעוד רובינו נבלה על מעלה עקרבים משמעותית מעל 15 דקות, חלק מרוכבי העילית יסיימו אותה בזמנים נמוכים בהרבה. הזמן הטוב ביותר על העלייה הוא של כריס באטלר שרכב בעבר ב-Cycling Academy. כריס עלה את העלייה בזמן מדהים של 11:28! הוא טיפס את העלייה ב-417 וואט! ואם המשקל שלו כפי שמופיע בויקיפדיה מדויק, הוא טיפס את העלייה ביחס וואט לק״ג של 6.83. מספר שמעטים הרוכבים בארץ שיודעים להפיק אותו לאורך זמן כזה, אם בכלל.
הרוכב הישראלי המהיר ביותר על העלייה הוא לא אחר מאשר מאמן נבחרת ישראל לנשים – ניב ליבנר! שטיפס את העלייה בזמן מרשים ביותר של 12:37 במסגרת גראן פונדו מכתשים שהתקיים בדצמבר 2012. 7 שנים לאחר מכן ולא נראה את ניב עצמו על העלייה (לפחות לא על גבי האופניים) אבל יהיה מעניין לראות אם יורשיו מצליחים לשבור את השיא שלו.
מבחינת זמני הנשים, לפחות באופן רשמי, הרוכבת המהירה ביותר על העלייה היא Chugnukova Katerina, חניכתו של יורי לוינזון. קטיה עשתה את העלייה בזמן של 12:39 שזהו זמן כמעט זהה לזה של ניב ליבנר. זמן מדהים! שאלתי את קטיה על הזמן הזה והיא הייתה די מסוייגת בנוגע לכך שבאמת עשתה אותו והעריכה שמדובר בתקלה בסטראבה, אבל… לכו תדעו. הישראלית עם הזמן המהיר ביותר על העלייה היא שירה בירן עם זמן של 17:24. את שירה נראה מתחרה על העלייה במסגרת טור הנשים הבינלאומי גם השנה.
הרוכבים המהירים ביותר על העלייה על פי סטראבה:
כמה זמן תטפסו את מעלה עקרבים?
להלן טבלת וואט/ק״ג והזמן הצפוי לכם לעלייה על בסיסו. כמובן שזה לא מדויק ב-100% (המידע מבוסס על האתר bikecalculator לרוכב שמשקלו 50 ק״ג עם אופניים במשקל של 7.5 ק״ג אשר רוכב על צמיגי קלינצ׳ר בטמפרטורה של 20 מעלות) אבל זה נותן צפי מאד טוב לזמן שאתם צפויים לעשות:
מלך/מלכת ההר במעלה עקרבים
השנה יש בתוך האירוע גם מדידת זמנים נפרדת לעליה של מעלה עקרבים, ויוכתרו בסופה מלך ומלכת ההר, עם פרסים כספיים, בחסות Israel Cycling Academy שתדאג למתג את העליה ולגרום שם לאווירה שמחה כולל מוזיקה ופחיות קולה קרה לסוף העליה למי שירצה!
שיהיה בהצלחה!
מאת: דרור הדדי– Trainbyscience
דרור הוא מאמן אופניים בינלאומי מוסמך מטעם ה-UCI. הוא חוקר את עולם הפיזיולוגיה, התזונה והאימונים במטרה להביא את האתלטים שלו ליכולת המקסימלית. במקביל הוא מאמן בקבוצת WCR ורוכב תחרותי בעצמו. דרור הביא מספר רב של ספורטאים לעמוד על הפודיום ולסיים תחרויות איש ברזל. פנו אליו לקבלת תוכנית אימונים אישית 054-7965125 או trainbyscience@gmail.com