מונדיאל, טור דה פראנס, אבל מה עם קצת אופני הרים? בונז’ורנו! ברוכים השבים לסבב הסבל הבינלאומי באופני הרים. והפעם, אחרי פגרה ארוכה של חודש, אנחנו בעמק השמש שבאיטליה (Val di sole), בסוף שבוע כפול שכולו אופני הרים והמשלב גם תחרויות XCC, DH וקרוס קאנטרי קלאסי משישי ועד יום ראשון.
מאת: יואב גריבי
תמונות: רדבול
ואל די סולה
מסלול אליפות העולם 2008 הזכורה בזכות ג’וליאן אבסלון, שם נקטע רצף אליפויות העולם שלו (2004-2007) ושם פרש מהתחרות רק כדי לקחת את הזהב האולימפי בפעם השניה.
המסלול הוא XC קלאסי, בנוי מ-2 הקפות עם הרבה הרבה טיפוס (160 מ’) להקפה, ועם ירידות משופעות על דרכים לבנות, כנהוג באתרי הסקי באירופה. השנה שינו מעט את המסלול, ושילבו בתוכו קטעים טכניים טבעיים בעליות ובירידות, ומקטע ממסלול אליפות העולם ב-4X (פור-קרוס) שמתקיים כאן באותו סוף השבוע .
נשים
עדכון קצר מתחרות ה-Short track שהתקיימה ביום שישי: המסלול רצחני שכלל עליה מכאיבה בתחילת ההקפה, שלאחריה הרוכבות דאגו להוכיח כישורי דאון היל על מסלול הדאון היל, בשילוב של, איך לא, עוד כמה עליות קצרות וכואבות במשך 9 הקפות (כ-22 דקות לערך) הוציא את מובילת הסבב, אניקה לנגווד עם פער גדול על מתחרותיה לאחר שניצחה בתחרות. שניה אחריה הגיע אן טאובר בעונה מצוינת ושלישית אלסנדרה קלר השווצרית הצעירה. למעשה לנגווד מוכיחה דומיננטיות מוחלטת בדיספלינה הזו ומנצחת בכל תחרויות ה-Short track עד היום.
הנשים מזנקות ל-Start loop ו – 6 הקפות מלאות
ה-Start Loop כולל בעיקר דרכי 4×4 רחבות, כדי לתת לרוכבות להסתדר לפי הכח והסיבולת שהן מסוגלות לייצר בעליות האכזריות של עמק השמש האיטלקי. בהצרה הראשונה של המסלול נרשמת ההתרסקות הראשונה והקריטית של היום. התוצאות: מובילת הסבב, לנגווד, נפצעת בזרועה ופורשת. לינדה אינדרגנד, גם כן רוכבות בעשירייה הראשונה של הסבב מתרסקת חזק ולא מסוגלת להמשיך. טאובר ואנני לאסט, שתי שחקניות מרכזיות, מסתבכות בברנז’ה אבל ממשיכות למרות הכל.
פאולין פראנד פרבו, נף, אן טפסטרה, באטי, קלר, גאן ריטה וקורטני מובילות את המרוץ.
אלופת צרפת (פרבו) ואלופת העולם מתרחקות משאר הרוכבות, 2 הרוכבות נמצאות במקומות 2 ו-3 בדירוג הכללי, ובלי לנווד בתמונה חולצת מובילת הסבב כנראה תחליף ידיים בסוף היום, למרות הפער שפתחה עם הנקודות מניצחון בתחרות ה-Short track.
נף פותחת פערים בירידות בזכות הכישורים הטכניים שלה, אבל פרבו מזכירה לכולם שלא סתם היא אלופת העולם ב-3 קטגוריות בעולם האופניים וסוגרת את הפערים האלה בעליה לאחר מכן. היחידות שמצליחות לשמור על הקצב הן וולשוובזסקה, גאן ריטה ובאטי.
וכך, כמו שיר שנתקע לך לראש ופשוט לא רוצה לצאת, זה מתנגן: הבנות מתאספות במשך ההקפה, בירידה הראשונה, שמשתלבת עם מסלול הפורקרוס, פותחת נף פערים עצומים, גם בזכות היכולות הטכניות אבל בעיקר בשביל לחבוט מנטליות במתחרות שלה שאותם סוגרות בהמשך שאר הבנות בקבוצה. לא מפתיע לראות שבקבוצה הזאת אין אף רוכבת עם ביגוד סטנדרטי – אחת אלופת העולם, השניה אלופת צרפת וגם אלופות פולין נורווגיה וקנדה נמצאות במיקס.
פגרת קיץ
התחרות האחרונה שלנו בסבב הייתה ב-27/5, לפני חודש וחצי. ומה החבר’ה עושים בזמן הזה? חלק לא יכולים להתנתק מהזון הזה שהם נמצאים בו, והאימונים והתחרויות מצופפים להם את הלו”ז כאילו מדובר בשיא העונה. אחרים מנצלים את מזג האויר הנוח באירופה, ודואגים לקחת קצת זמן מחות לאופניים, ולבלות עם משפחה וחברים בחיק הטבע בטיולים ושחרור לחצים. רוכבי הרים מקצועיים חיים בסביבה לחוצה למדי, יש להם כמה סופי שבוע בשנה בהם הם נדרשים להוכיח את עצמם מול עשרות רוכבים אחרים, וכל זאת בשביל להמשיך ולקיים את אורח החיים שלהם. תוצאות לא טובות יגרמו לנטישת ספונסרים ויערימו קשיים למצוא קבוצה חדשה כשיסתיים החוזה הנוכחי שלהם.
חסרונה של אלופת הסבב מורגש
מזמן לא הייתה לנו חבורת חוד במרוץ הנשים שמחזיקה כל כך הרבה זמן ביחד. הבנות מחזיקות את הקלפים מאד קרוב לחזה ולא חושפות כלום. אין אף אחת שמספיק בטוחה ביכולת שלה על המסלול הזה, שתוכל פשוט לפרוץ ולשרוף את להקת האלופות הבינלאומיות הזו. אין אף רוכבת שתיתן את הפוש הזה, שיפריד בין הסולניות לבאסיסטיות (וסליחה לכל הקוראים נגני הבס של המגזין). מדי פעם יולנדה נף מבליחה באיזה בריחה באחת הירידות, אבל בעליות אף אחת לא תוקפת והבנות רק מחכות לרגע האמת.
וולשוובזסקה מרגישה שהקצב של המנגינה הנוכחית לא לטעמה, ומחליטה לצאת לקריירת סולו! התקפה כואבתל להחריד בעליה, במרחק של הקפה לסיום. הרוקרית הפולניה יוצאת לכבוש במות ברחבי העולם לבדה. נף, חברת קבוצתה של וולשוובזסקה רודפת אחריה כמו מעריצה שרופה כשבעקבותיה באטי הקנדית. אחרי 5 הקפות מתישות גם היכולות הטכניות של נף לא מספיקות לה כדי לתפוס את וולשוובזסקה, שפשוט טסה כמו טיל במעלה מצעד הפזמונים.
חצי הקפה לסיום. וולשוובזסקה מובילה בפער של כ-4 שניות, אחריה דולקת נף ועל הצוואר שלה נושפת באטי. מתחילים לטפס לפסגה השניה של ההקפה ובאטי עוקפת את נף! 8 שניות מפרידות בינה לבין הניצחון הראשון שלה אי פעם בסבב. אבל לוולשבזסקה 2018 אין תכניות מיוחדות לוותר על המקום הראשון בפודיום. בשנה שעברה באליפות העולם השתיים נפגשו בספרינט סיום וידה של הקנדית הייתה על העליונה. האם גם היום המקרה יהיה דומה? אין סיכוי, היא לא תיתן לזה לקרות! וולשוובזסקה לוקחת ניצחון, שניה באטי ושלישית מסיימת אלופת העולם יולנדה נף.
תוצאות:
- Annie Last – 01:30:51
- Emily Batty- +00:00:09
- Jolanda Neff – +00:00:31
- Pauline Ferrand Prevot – +00:00:38
- Gunn-Rita Dahle Flesjå – +00:00:41
גברים
חדשות ה-Short track, בקצרה: מת’יו ואן דר פול מנצח בענק עם סדרת התקפות רצחניות שמפרקות את הדבוקה כ-5 הקפות לסיום התחרות. ואן דר פול מגיע לסוף השבוע הזה עם ביטחון גדול בכושר שלו, לאחר שניצח באליפות הולנד בכביש לפני כשבועיים. מולטי טאלנט כבר אמרנו? נינו, שכבר אינו אלוף שוויץ (נקרעה לו השרשרת. יכול להיות שמערכת האיגל e-tap עוד לא בשלה לחלוטין?), מסיים שני מקסים מארוט לוקח את השלישי בספרינט סיום מוחץ.
סוף סוף מישהו מפרק את נינו! דני אסקרוב מסביר:
הרכיבה של ואן דר פול ב-Short track היתה כה עוצמתית שהוא מצליח לפרק את נינו בעליות הקצרות. זה משהו שלא קרה כבר הרבה מאד זמן – אף אחד, אבל אף אחד, לא פרק את נינו ככה כבר כמה שנים!
בסיום, הסביר נינו שהוא חשב גם על יום ראשון (המירוץ העיקרי עבורו) ושמי שלחץ חזק מדי אולי ירגיש את זה ביום ראשון.
מתיאו ון דר פול חזק מאד אבל גם צעיר מאד. אין לו אפילו חלקיק מהנסיון של נינו. זה כבר כמה מרוצים שהוא מחזיק 2-3-4 הקפות ואז דועך. זו יכולה להיות היכולת הטכנית יוצאת הדופן של נינו שמאפשרת לו לרכוב מסלולים בפחות מאמץ יחסית למתחריו או פשוט הסיבולת שואן דר פול לא פיתח עדיין לשעה וחצי של גיהינום. מרוצי כביש זו עצימות נמוכה יחסית לאורך יותר זמן. תחרות סייקלו קרוס עורכת כשעה (חלון הזמן שמתיאו נשאר עם נינו בדרך כלל). תחרות קרוס קאנטרי היא שעה וחצי של גיהינום טכני – שתי נקודות שהעילוי ההולנדי לא הצליח עדיין לפצח. תעקבו אחרי המאמצים שלו לנצח את נינו – הנאה מובטחת.
אנשים מתחילים לקלוט את הקטע הזה של נינו, שבו הוא מנטרל את המתחרים שלו בהתחלה ע”י התקפה עוצמתית בתחילת המירוץ, ומאכילים אותו בתבשיל שהוא יצר בעצמו. אולי בגלל שהיריב הגדול שלו, אבסלון, כבר פרש הוא לא רואה צורך בטקטיקה הזו יותר. אבסלון מאז ומעולם היה חלש מאד בהתחלות והיה נוגס ביריבים שלו מעט בכל הקפה. ברגע שנינו גילה את החולשה הזו הוא אימץ את הבליץ קריג הגרמני ונהג לפרק את אבסלון עם תחילת המירוץ.
אנריקה אבנסיני, מארוט ו-ואן דר פול מובילים את נינו בסטארט לופ, במקום שהוא יוביל את התחרות ויאכיל את כולם אבק.
נינו מחליט להראות לכולם למה הוא המאסטר, ותוקף את הדבוקה בתחילת ההקפה הראשונה. היחיד שמסוגל לעמוד בקצב הם ואן דר פול האימתני ואבנסיני הברזילאי מוצא את הרגליים שלו ומצמצם את הפער לשניים. לפתע פתאום מגיח לו איטלקי חביב מהיער, ולוקח את ההובלה של המרוץ. רגע, מה? לוקה ברדו, רוכב איטלקי שלא כיכב עד היום בפודיומים של הסבב, מונע מאנדרנלין ועידוד של קהל הבית ופותח פער של 5 שניות על השלישיה המובילה. האם הוא יצליח לשמור על הפער הזה לאורך זמן?
“כשאחד יוצא השני נכנס”
כך שרו הדורבנים אי אז בשנת 2006, וכשמר. ברדו נכנס לחבורת החוד נינו מרגיש שזה הזמן שלו לצאת. התקפה חזקה בעליה עם הגדלת הפער ע”י כישרון טכני ייחודי בסבב מותירה את נינו לבד בפסגה, עם פער של כ-25 שניות על מתחריו.
נינו רוכב לבדו, מקדימה, בטוח שהפער שפתח מסדר לו את החיים ומוסיף לו עוד ניצחון לרזומה. הבעיה היא שמאחוריו יש חבורה של 4 רוכבים רעבים, ואיטלקי אחד שלא אכל פסטה כבר הרבה זמן, שמתחילים לנגוס בפער הזה בין כל מדידת זמנים על המסלול. מ-25 שניות יורדים ל15, ומשם ל-10. האם נינו מתחיל להתעייף? ג’רהארד קרשבאומר, אלוף איטליה, שגם הוא נהנה מיתרון ביתי שומר על קשר עין של 10 שניות עם נינו, כאשר מעט מאחריו נמצא ואן דר פול.
שיא השיאים
כיום נינו רחוק בכחמישה ניצחונות משיאו של ג’וליאן אבסלון, שלזכותו זקופים כ-34 ניצחונות בסבב. אבל כדי להיות באמת הגדול מכולם יש לו עוד מרחק קצר לעבור: נינו מחזיק בביתו 7 מדליות זהב של אליפות העולם, בעוד לאבסלון יש רק 5. שניהם שווים בכמות הנצחונות שלהם בסבב העולמי (7 פעמים), וכפי שזה נראה העונה נינו ינצח את הסבב בפעם השמינית. האתגר הכי גדול מבחינתו של נינו יהיה להשוות ואף לעקוף את אבסלון במספר מדליות הזהב האולימפיות שלו: לאבסלון יש 2 מדליות זהב (אתונה ובייג’ינג), בעוד לנינו יש זהב (ריו), כסף (לונדון) וארד (בייג’ינג). האם הוא יצליח לשמור על המינוף לעוד 3 שנים?
אצל הנשים המצב שונה: גאן ריטה דלהה שועלה ותיקה בת 45, שזוהי שנתה האחרונה בסבב, עם 32 ניצחונות בסבב, וכ-70 פודיומים, 4 אליפיות עולם ב-XCO ו-6 אליפיות עולם במרתון וניצחון טרי טרי באליפות אירופה במרתון לא מזמן.
זה לא פשוט להחזיק עם הקצב הפסיכי של הרוכבות הצעירות, בעיקר במסלולים החדשים והאכזריים של השנים האחרונות, אבל המלכה של עולם אופני ההרים מוכיחה שהכל קטן עליה, גם אחרי קאמבק של לידת בנה הבכור. שאפו.
אחרי מספר הקפות של רדיפה, ההתמדה משתלמת לקרשבאומר והוא מצטרף לאלוף האולימפי בחזית, הקפה וחצי לסיום. נינו מקבל את השותף להובלה בברכה, מתמקם מאחוריו ומתחיל ללמוד את החוזקות והחולשות של המתחרה שלו. השניים מורידים קצב ומחפשים את הנקודה המושלמת לתקוף למען הניצחון.
קרשבאומר צריך לחשוב איפה הוא יכול להתגבר על נינו? בספרינט? בעליה? האם הוא יכול בכלל לגבור עליו? קרשבאומר מנסה לתקוף פעם אחר פעם אבל לא מצליח לנער מעליו את נינו. ב-20 מטרים האחרונים נינו יוצא בהתקפה משלו ונכנס ראשון לירידות. הוא לא משאיר שום מקום לספק ותוקף בכל מישור אפשרי ומנצח בפער של 6 שניות.
תוצאות:
- Nino Schurter – 01:26:32
- Gerhard Kerschbaumer – +00:00:06
- Mathieu Van Der Poel – +00:01:09
- Henrique Avancini – +00:01:14
- Florian Vogel – +00:01:32
ישראלים
הקיץ כבר מכה קשות בישראל, ומי מאיתנו לא מעוניין לטוס קצת להרים להתקרר?
שלומי חיימי מסיים את התחרות במקום ה-44, בזמן של 01:33:21 ש’, כ-6 דקות ו-49 שניות מנינו. תוצאה טובה מאד, שמתקרבת בצורה משמעותית לכמה מהשמות הגדולים כמו מרקו פונטנה (מקום שלישי באליפות אירופה בחיפה ב-2010, זוכרים?) ולוקה ברדו שהוביל עם נינו חצי הקפה.
גיא זסלר מורד מהמסלול ולא מצליח לסיים את המרחק המלא, במקום ה-86 מתוך 106 מתחרים.
תומר זלצמן, שזוהי שנתו הראשונה בקטגוריית ה-U23, מסיים במקום ה-65 מתוך 76 מסיימי המרחק המלא, כ-8 דקות ו-9 שניות מהמנצח הנורווגי Petter Fagerhaug. בחיי שאני לא מקנא בקריין של הפודיומים.
אורי לאונזיני מסיים במקום ה-94 מתוך 104 מתחרים לאחר שהורד מהמסלול ולא הצליח לסיים את המרחק המלא.
רוצים עוד?
בעוד שבוע בדיוק אנו ממשיכים לתחרות מספר 5 בסבב לעוד סוף שבוע כפול של XC ו-DH, והפעם באוויר הרים קריר כיין שיצא ממרתף יינות משובח בנופים המעלפים של אנדורה. צפו לחזרתה של אניקה לנגווד בקרב על חולצת מובילת הסבב ולקאמבק של יאנה בלומוינה, שנאבקת במיוחד השנה עם הספרינטים של תחרויות ה-Short track.
מאת: יואב גריבי
תמונות: רד בול