רוב הסיכויים שגם אתה עברת לצמיג 25 בשנים האחרונות, ועד שהתרגלת, הגיע ה28 וכתבות ה”לא מפסידים מזה מהירות” שוב עולות. האם לשדרג ל28? מבחן בונטרגר R3 מציג תובנות.
כמו כולם גם אני התלבטתי
נכון שזו לא הפעם הראשונה שרכבתי על צמיג 28: כבר היו כמה וכמה רכיבות כאלה על אופני מבחן שהגיעו מראש עם הרוחב ה”חדש” והיו גם על 32 (כביש, לא גראבל). אבל כשמקבלים אופניים עם פריט מסוים הוא הופך לחלק מהמערך השלם. אין את תמונת ה”לפני” ו”אחרי” של שימוש במוצר נפרד במבחן.
הפעם קיבלתי את ההזדמנות לצלם את אותה תמונה על האבזור ותחושת הרכיבה שאני מכיר הכי טוב שאפשר: על האופניים הפרטיים שלי: ההליום SL בני ה 7 על גלגלי השימנו C24 בפורמט קלינ’צר עם פנימיות (לא בחנתי טיובלס למרות שהצמיג הוא טיובלס).
R3 – עובדות קצרות
- דגם: R3-HCL
- רוחב: 28 מ”מ
- משקל: 225 גרם
- 120TPI
- ייעוד: צמיג לשימוש יומיומי (לא צמיג תחרות)
- דגם חדש משנה שעברה עם שיפורים מהדור הקודם:
- כפול קילומטרז’ (הגנת שחיקה)
- 22% יותר הגנה מפנצ’רים עם שכבת Hard Case פנימית
- 7% מהיר יותר
- 3 שנות פיתוח ובדיקות על משטחי אמת
- אחריות ושירות – בונטרגר מציעה 30 יום זיכוי מלא לקנית מוצר אחר למי שמעוניין להחזירו.
- מחיר: 260 ש”ח (לפני הנחות מועדון).
- לקנייה באתר CTC.
יחס משקל עמידות אולטימטיבי
לא במקרה שני הצמיגים האלה נמצאים על הגלגלים שלי: צמיגים לא יעלו על האופניים שלי אם הם ישקלו יותר מ 230 גרם או פחות מ-200 (אלא אם זה למבחן בייקפאנל). בטווח הזה נמצאים אצל רוב החברות צמיגי הביצועים ההגיוניים לחובב הרציני. כדי לפשט ולהבהיר אתייחס ל3 משפחות צמיגים:
- צמיגי תחרות קלילים – עד 200 גרם – קלילים, גמישים, דקיקים ומהירים אבל לא עמידים.
- צמיגי ביצועים – 200-230 גרם – הכי טוב מכל העולמות, רמה גבוהה של תפקוד ועמידות.
- צמיגי עמידות – מעל 230 גרם – באסה של תפקוד דינמי אך עמידות גבוהה לפנצ’רים ושחיקה.
אז הצמיג הזה, ה C3 הוא בדיוק במשפחת הביצועים של בונטרגר
יתרון תחרותי ברור: צמיג 28 מ”מ על 225 גרם!
הקטע עם הצמיג הזה שעליתי איתו ל28 אבל לא עליתי במשקל מהקונטי 5000 ונשארתי ב225גרם! כלומר באותו משקל של צמיג 25 של המתחרים נותנים לכם בונטרגר צמיג רחב יותר של 28. בכך בונטרגר מספקת יתרון תחרותי ברור על המתחרים שלה בקטגוריה: הקונטי 5000 שוקל 240 גרם ב28 ואילו הפירלי המקביל (P-zero race SL) שוקל 275 גרם ברוחב הזה מה שפוסל את הפירלי לגמרי מבחינתי.
אבל אני לא החלפתי במהירות כל כך. בסה”כ הייתי מרוצה מצמיגי ה25 של קונטיננטל שנדמה שנתנו פתרון מצוין. גם עמדו בלחץ אוויר לא קיצוני של 90PSI (למשקל שלי, סביב ה 69 ק”ג), וגם מהירות גלגול, עמידות ואחיזה סבבה. אז השאלה במבחן היא – האם שווה להחליף?
יציבות כיוונית משופרת
נתחיל בתלונות: עם הגיאומטריה ההתקפית של הרידלי שלי ובתוספת גלגלי העליות הקלילים וצרי הפרופיל, ההיגוי בהם די עצבני (למרות סטם של 110). בכל מבחן, כשאני עובר לאופניים אחרים אני קצת עצוב מהחזרה אל העצבנות הזו כי יש כיף ברכיבה חסרת מאמץ ובתחושת מסילה בירידות. פה בדיוק התגלה יתרון ראשון של מעבר ל28 – יציבות כיוונית משופרת.
כבר ברכיבה הראשונה הרגשתי שההיגוי השתפר דרמטית. ההשפעה של הצמיגים על היציבות הכיוונית של האופניים מורגשת – זה דבר שכל רוכב שטח מכיר במעברים (השכיחים יותר בשטח) בין רוחבי צמיג שונים, וזה עובד גם בכביש. צמיג צר יותר מוסיף עצבנות להיגוי וצמיג רחב יותר מוסיף יציבות. אגב, גם עומק החישוק משפיע בצורה דומה (צר מוסיף עצבנות ועמוק מוסיף יציבות). בלי להשקיע עשרות אלפי שקלים בהחלפת אופניים קיבלתי תחושה חדשה ונעימה יותר ל Set Up קיים.
אומר פה שרוחב כזה מקבל יתרון הרבה יותר גדול ונוסף כשהוא מולבש על חישוקים רחבים. על גלגלי הבונטרגר החדשים שהוכרזו הרוחב של הצמיג בפועל יהיה הרבה יותר רחב משלי. זה גם מאפשר למנף עוד קצת את הורדת לחץ האוויר ומשפר את כל התחושה (בכל זאת יש סיבה לעדכן מדי פעם ציוד).
יתרון שני וברור: נוחות
אם בצמיג ה25 אני מנפח ל90 הרי שפה בלי להתלבט ירדתי ל80 והתחושה דומה אולם עם נוחות מוגברת. במעברי הפסים הצורמים הגרועים של הכבישים קל יותר לעבור עליהם. ההרעדה נספגת טוב יותר, וזה הופך להיות הרבה פחות אישיו מאשר בעבר. גם הספיגה לאורך הקילומטרים המצטברים היא פחות קשה, והרכיבה נעימה יותר. בהמשך הורדתי ל70 לראות איך זה מרגיש והגעתי למסקנה ש80 זה סבבה ואין צורך יותר.
מהירות גלגול בצמיג 28 מ”מ?
מהירות צמיג היא תוצר של שתי השפעות:
- מהירות הגלגול – כתלות בחומרים ובתכונותיהם. פה הרכבי הגומי וגמישות הצמיג משפיעים. ככל שהצמיג גמיש יותר הוא גם יאחז טוב יותר וגם יתגלגל טוב יותר. זו תכונה של הצמיגים הקלים בד”כ. בונטרגר משווה למוצר הקודם שלה ומציגה שיפור של 7%, שזה משהו שאתפלא אם ניתן לחוש אותו בתנאי חוץ אמיתיים בצורה סוביקטיבית.
- אווירודינמיות- הרוחב פה בא לידי ביטוי. ברוב נתוני החישוקים שקראתי בשנים האחרונות מציינים שהמעבר לצמיגי 28 מאט מעט, אם כי לא בצורה משמעותית. זה בא לידי ביטוי מורגש יותר בחישוקים צרים (כמו שלי) בהם אפקט ה”נורת להט” שבו הצמיג עגול והבסיס שלו צר – מייצר פרופיל פחות אווירודינמי. זה הרבה פחות קיים בחישוקים המודרניים הרחבים יותר. יתכן שלפה באמת התנקז חסרון מסוים במעבר ל28 על רוחב 21/23 (קדמי אחורי) צר כמו שיש לי. אם אתם כבר עם חישוקים מודרניים ורחבים יותר זה לא יהיה חסרון בכלל ואפילו אצלי- אני לא סגור על זה שהחסרון פה עולה על יתרונות הנוחות והיציבות של האופניים.
אחיזה סבבה
כן גם זה משהו שמרגישים כשמגדילים רוחב ומורידים לחץ אוויר- תחושת בטחון ואחיזה. אז הרגשתי איתו מצוין בסיבובים, גם בזכות היציבות ההיגוי שהוא נותן וגם בזכות שני הפרמטרים האלה של האחיזה נטו, אבל אני חייב להודות שהחומר של ה5000 נתן לי את אותו המענה גם ב28 כך שגם המתחרים יודעים את העבודה!
תקרים?
הדור החדש כולל הגנה משופרת מפאנצ’רים ומהבדיקות המוצהרות של בונטי הם גילו 22% פחות תקרים.
לא היו לי כלל פאנצ’רים בכ-1500 הק”מ של המבחן הזה עד כה, ומי שרוכב איתי יודע שאני תמיד על הנתיב הכי ימני שאפשר בשוליים, ודי מתעלם מהפגעים שיש בהם לטובת בטיחות והתרחקות מהרכבים. איכשהו עלות החלפת פנצ’ר נתפסת לי כנמוכה יותר מעלות החלפת קסדה ומוח…
השורה התחתונה – לעבור לצמיג 28 מ”מ?
בשורה התחתונה, אני מומר. לא נראה לי שאחזור בקרוב ל25 אחרי חווית השיפור שחשתי להיגוי ולנוחות. הצמיג הזה נותן את יתרונות ה28 ברוחב ואת יתרונות כל המתחרים שלו ב25 מבחינת משקל. הוא פשוט מנצח אותם בפרמטרים האלה. הדבר היחיד שאני תוהה לגביו, היות ואני עם חישוקים צרים, זה באשר למהירות וקשה לי לדעת האם באמת הפסדתי פה משהו. בגלגלי קרבון חדשים רחבים אין שום ספק שזה רוחב מומלץ.
יתרונות
- משקל קליל לרוחב החדש והטרנדי של 28!
- שיפור בהיגוי האופניים
- פחות לחץ אוויר ויותר נוחות
- עמידות ואיכות גבוהה לפנצ’רים
חסרונות
- יותר אפקטיבי על חישוקים מודרניים ורחבים