אחרי שנתיים סוערות בענף האופניים ובעולם בכלל, שנת 2022 הולכת להיות סוערת לא פחות, לרעה. גיא חלמיש מייסד רשת אתרי הפאנלים ו-BIKEPANEL ובעל רקע כאנליסט עסקי ואסטרטגי, מציג תחזית שאף אחד לא מאחל לענף:
מבט על המאקרו
לפני שנכנס לתחזית ספציפית כדאי לראות מה קורה מסביב לנו בכמה היבטים:
- שוק המניות וההיטק חטף – אנשים איבדו עשרות אחוזים. רבים שהשקיעו בקריפטו גילו שגם הוא נפל ביחד עם המניות ולא עזר להם. בשנתיים של הקורונה הם נהנו מצמיכה אדירה וצרכו יותר, ב 2022 תחושת השפע והצמיחה שלהם תרד ויש סיכוי שהצריכה תרד איתה.
- בעיית יוקר המחיה – עליות מחירים בכל הסקטורים ואינפלציה צפויה משפיעים על כל משק בית בכך שההכנסה הפנויה הולכת ויורדת. זה לא זמן שאנשים מרגישים נוח להשקיע בשלדת הקצה הבאה שלהם.
- מלחמה באוקראינה- העולם נכנס לחוסר יציבות גיאו-פוליטית. מחירי הנפט והאנרגיה עלו וישפיעו בכל הסקטורים. לא ברור כיצד מצבה של רוסיה ישפיע על ישראל מבחינת השפעתה בגבול הצפוני, מול אירן ועל היציבות הבטחונית שלנו. אווירת מלחמה והוצאות בטחון מאמירות לא מעודדת צרכנות והוצאות פרטיות על פנאי אלא אגירה והתכנסות ומגננה.
- שאלת סין וטייוואן – טייוואן היא מובילה משמעותית בתחום האופניים עם שתי היצרניות הגדולות בעולם (ג’יאנט ומרידה). סין מובילה משמעותית בתחום הייצור לענף האופניים לכל המותגים. כולם מסתכלים על השפעת המהלך הרוסי-סיני באוקראינה כטסט למה שיכול לקרות בטייוואן. מלחמת סייבר וכלכלה בין הגוש הדמוקרטי לגוש הטוטליטרי (סין-רוסיה) לא תעשה טוב גם לענף האופניים.
- דעיכת הקורונה – האומיקרון הכניס כמויות אדירות של מחלימים וכעת הוא דועך במהירות בעולם המערבי תוך שהוא משאיר רבים מחוסנים ועמידים לחצי שנה לפחות. מגבלות התעופה והתנועה יורדות ואנשים רוצים את החופשות שלהם סוף סוף. כשאתה טס לשבוע אופניים באירופה, אתה מוציא עליו ולא על השלדה. אם לא יהיה גל קיצוני נוסף ב 2022 הכסף הפנוי יעבור יותר לחו”ל ופחות לחנויות.
כל זה בא בזמן ממש לא מתאים לענף האופניים המקומי. ענף שסוף סוף יצא בחסות הקורונה ממשבר של שנים. היבואנים ניקו מחסנים של מלאי משנתונים קודמים, בעלי החנויות החזירו חובות, חזרו לעמוד על הרגליים, כולם החלו לחייך ולחוש טוב סוף סוף בענף הזה בשנים האלה. שינוי המגמה הזה לא בא טוב לאף אחד- כולנו רוצים ומאחלים רווחה, צמיחה ופרנסה יציבה לכולם.
ביקוש היתר בדעיכה
בשנתיים האחרונות הביקוש היה גדול מההיצע. בחסות הקורונה כמות גדולה של רוכבים חדשים נכנסה לענף האופניים והיצרנים בכל העולם לא עמדו בביקוש. מי שניסה לרכוש זוג אופניים חדש נכנס לרשימות המתנה של חודשים, והמחירים האמירו בהתאם. מכירות מוקדמות של יבואני האופניים חיסלו את המלאי עוד לפני שהגיע והיצרנים של האופניים פשוט לא יכלו לספק את רמת הביקוש.
כנראה שזה הולך להיגמר השנה או בשנה הבאה. את הסימנים לכך ראינו כבר בחורף הנוכחי כשהחנויות התרוקנו לפתע. חורף 21-22 כבר החל להיות דומה יותר לחורפים שלפני תקופת הקורונה בהם בכל פעם מחדש בעלי החנויות עמדו דואגים אל מול משמרת נוכחות ללא מכירות רבות. אחרי שנתיים של כניסת רוכבים חדשים רבים לענף, רוכבים שרכשו אופניים אנלוגיים ולא מעט אופניים חשמליים, יתכן שהגענו לרוויה גם בצד הביקוש. מי שפזל לענף הזה הצטייד כבר וכעת הצמיחה נעצרת.
התהליך הזה לא קורה ביום אחד. רמות הייצור של כל יצרני האופניים עדיין מתבססות על ביקוש היתר של השנים האחרונות, והן במקסימום. במהלך השנה הקרובה יגיעו כל המלאים למרלו”גים ולחנויות כאשר חלק ניכר ממה שיגיע כבר נמכר. אבל ההתאמה בין כמות הביקוש לייצור אינה דבר מיידי ולכן אם התחזיות הקודרות יתממשו, לקראת סוף השנה או ב 2023 ייתכן שכבר נחזה בעודף מלאי ביחס לביקוש.
רכישה של רשת אופניים גדולה בקרוב?
בשנות הקורונה רשתות הסחר הגדולות צמחו בטירוף. פוקס הפציצה (גלובס), שופרסל הפציצה (גלובס) ובענף הקרוב אלינו אלקטרה צריכה רכשה את סער יבואנית קולומביה בעלת רשת חנויות אאוטדור וטיולים ויצרנית בעצמה. 40 מליון השקל שעברו למייסדי סער עם התחייבות להשקעה של עוד 40 מליון להשקעה והתרחבות בתחומי האאוטדור (כלכליסט), הדליקו את בעלי הרשתות הגדולות בישראל. התעוררה המוטיבציה לעשות אקסיט בעיתוי מושלם אחרי שנתיים חלומיות של צמיחה.
סער ניסתה בעבר לפעול בתחום האופניים עם Felt עם Mavic ומותגים אחרים, אולם לא הצליחה להטביע חותם משמעותי ויצאה מהתחום. אם לא היא תנסה לחזור לענף כחוויה מתקנת, אז יש מועמדים אחרים. בטוח שהצמיחה הגדולה שהיתה בענף האופניים בשנתיים האחרונות לא נעלמה מעיניהם של השחקנים הרלבנטיים.
אלקטרה היא לא היחידה, ושחקני הריטייל הגדולים בישראל לא ישאירו את תחום האאוטדור רק ל”למטייל” ול”אלקטרה-סער” לאורך זמן. אם הוא צומח הם ירצו להיות שם, ורשת חנויות אופניים בפריסה ארצית יכולה להיות הזדמנות עבורן לכניסה לתחום הזה. הבעיה שיתכן שכעת הכל ישתנה. רשתות האופניים המובילות: רוזן ומינץ, טרק ישראל/CTC, ריסייקלס, מצמן את מרוץ – הן מאוד שונות זו מזו מבחינה עסקית (בעיקר בחלוקה לבעלות על החנויות מול שיטת זכיינות) אבל כולן מועמדות אפשריות לרכישה כזו. אבל אם בעליהן לא ימהרו הרכישה הזו כבר לא תתרחש, לפחות לא בשווי שהם חלמו עליו.
תחזית: היפוך המגמה לכיוון השלילי
יש הרבה נעלמים – בעיקר איך הקורונה הולכת להתממש בשנים הקרובות. האם יהיו גלים נוספים? האם שוב יסגרו השמים והכסף יצא לפנאי בארץ ויעודד אופניים? הכל אפשרי.
כל הסימנים מראים שהסיכוי להיפוך מגמה לרעה גדול מהסיכוי להמשך צמיחה. אם מישהו יצליח למכור כעת על בסיס השנתיים של הקורונה, זה יהיה מדהים עבורו, אבל הרוכשים לא פראיירים. גם אם האקסלים מושלמים שלוש שנים אחורה, קיים סיכוי גדול יחסית שהם לא יהיו כאלה בשלוש השנים הקרובות. אנחנו עומדים בפתחן של שנות הקפאה בפתיחת חנויות חדשות ואולי אפילו התייעלות, חזרה למבצעי סוף השנה של פעם וחזרה לרמות מלאי נורמליות. לפחות לפי הסימנים שאני רואה כרגע, כל אלה ישובו לחיי ענף האופניים באמצע השני של השנה וב 2023.