Pull this trigger for fun

יש לי פינה חמה חמה בלב לאופני Cannondale. על גבי זוג מבית המותג הפכתי לראשונה מרוכב/טייל לרייסר. הזוג הצהוב-שחור ההוא הכיל את כל החידושים: שלדת אלומיניום קלה וקשיחה, בולם זעזועים קדמי בעל 60 (!) מילימטרים ובלמי v-brakes שגם בלמו באמת וגם לא היה הכרך לכוון אותם מחדש לאחר כל תיקון פנצ׳ר והרכבת גלגל. טוב, הזוג ההוא לא באמת הכיל את כל החידושים, אפילו לא את רובם, אבל בשנת הדגם הבאה הציגו Cannondale לראשונה את דגם ה- Jekyll משנה הגיאומטריה ואת מזלג ה- Lefty מעורר המחלוקת, ואלו באמת היו חידושים מרגשים. 18 שנים מאוחר יותר, Cannondale מעדכנת בשלל חידושים את דגם ה-Jekyll הוותיק ואת אחיו הקטן והרלוונטי, ה-Trigger הנבחן כאן.

מאת: גל בן יעקב
צילום: יוג’ין לויט

אם לא לחצתם על ה Play…

Cannondale Trigger 3 – כרטיס ביקור

  • מחיר: 16,500
  • משקל: 13.8 ק״ג ״רטוב״ ללא פדלים
  • קטגוריה: All Mountain
  • שלדה: קרבון/אלומיניום
  • גלגל: 27.5

Trigger

דגם יוצא – ייחודיות כובלת

כפי שבטח כבר הבנתם, כבר מראשית דרכם Cannondale רכבו בנתיב שונה מיתר יצרני האופניים, ופיתחו פתרונות ייחודיים לבעיות ואתגרים בבניית אופניים. הפתרונות הייחודיים לעתים כבלו את הצרכנים למערכת יחסים הדוקה עם היצרן, תוך שימוש ברכיבים מורכבים שאינם ניתנים להחלפה. הדגם היוצא של Cannondale Trigger הווה דוגמה טובה לכך והתהדר בסט בולמי זעזועים אחר: הLefty בעל הרגל האחת מקדימה, ובולם ה-“DYAD” משנה המהלך, המופעל במשיכה ובלתי ניתן להחלפה – מאחור. בעוד ש-Cannondale התבססה היטב בעולמות הכביש, xc ומרתון – רוכבים אגרסיביים יותר היססו להתחייב לטכנולוגיה הייחודית, למרות הצלחה מסחררת של Jerome Clementz, רכוב על אופני האנדורו של החברה בעונות הראשונות של מירוצי ה EWS.

Trigger

דגם חדש – חדשנות ללא מחויבות

דגם ה Trigger החדש לשנת 2018 מציג אוסף חידושים ייחודיים ומעניינים, אשר אינם כובלים את הצרכן לטכנולוגיה קניינית, ומרכיבים אופניים שניתן להחליף בהן כל חלק בחלק אחר מיצרן שונה – כל החדשנות ללא המחויבות הכובלת.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

הדגם החדש אומר שלום ותודה למזלג הLefty, פונה ימינה ומיישר קו עם השוק, עם מזלג 34 מבית פוקס. אמרו שלום ותודה גם לבולם ה״DYAD״ אשר פעל בדגם הקודם במנגנון משיכה, וברוך הבא בולם חדש וחכם בשם Geminy, פרי פיתוח משותף של Cannondale ו- Fox, אשר מידותיו סטנדרטיות (בשיטה המטרית העדכנית) ואינו כובל את הצרכן, אך מספק מנגנון שינוי מהלך ״תוך כדי מעוף״ מתוחכם ומעניין.

ומדוע הוא מעניין? לחיצה קלה על כפתור בכידון מקטינה את תא האוויר של הבולם, ע״י כך מגדילה את הפרוגרסיביות של עומס הקפיץ, ומצמצמת את המהלך לכ-115 מ״מ. לחיצה נוספת מחזירה את תא האוויר לגודלו המלא ואת המהלך למלוא אורכו – 145 מ״מ, כל זאת מבלי לשנות דבר במנגנוני השיכוך של הבולם. מבחינה טכנית זה כמו להכניס או להוציא token ענק לבולם בלחיצת כפתור. איך זה משפיע על התנהגות האופניים? לא כמו שחשבתם.

Trigger

חידוש נוסף חשוב ומעניין נמצא במשולש האחורי בשלדה- הוא בנוי בצורה א-סימטרית, המסיטה את ציר הגלגל 3 מ״מ לצד ההינע. כשסטנדרט ה Boost החדש יצא לשוק – טענו Cannondale שהוא מיותר ושהם יכולים להשיג את מטרותיו מבלי להכריח את כולנו להשליך גלגלים יקרים לפח ולאמץ סטנדרט חדש. אמרו ועשו. הדגם החדש אמנם מאמץ את סטנדרט boost שהשתרש בינתיים, אך משולשו האחורי הא-סימטרי מאפשר הרכבת גלגל אחורי שהוא כן-סימטרי, ולכן הוא חזק יותר, קשיח יותר, ופשוט יותר לתחזוקה מגלגל מקביל סטנדרטי – אך שוב ללא מחויבות – ניתן לקחת כל גלגל בוסט סטנדרטי מהמדף, ולהתאים אותו ל- Trigger. בנוסף המשולש הא-סימטרי מאפשר את תומכות השרשרת הקצרות ביותר בשוק (420 מ״מ!), ומותיר די והותר מרווח לבוץ סביב הגלגל. איך מרגישות תומכות השרשרת הקצרות בשוק? בדיוק כמו שחשבתם, עוד בהמשך.

Trigger

גיאומטריה ומתלה

גיאומטרית השלדה מודרנית, ארוכה נמוכה ובעלת זווית ראש מתונה של 66 מעלות. עיון בדף הגאומטריה לא מבהיר אם זו שלדת כל-הר, כל-שביל, או כל-אנדורו. אך הוא בהחלט מבהיר לי שמדובר באופניים זריזים המסוגלים לייצר רכיבה אקטיבית זריזה ומהנה.

במידה מדיום האופניים מרגישים מרווחים ונוחים למידותיי (המשתרכות לגובה 175 ס״מ). מי שחפץ בכך ימצא מקום להרכיב מוט כיסא ארוך יותר, (150מ״מ לפחות) ונותר די מקום להתאמות – קיצור או הארכת ה-stem לפי העדפת הרוכש.

המתלה האחורי מסוג ארבע זרועות עם ציר יחיד. זו תצורה הנחשבת פשוטה, ללא פטנטים מיוחדים, אך Cannondale מיישמים אותה כבר שנים רבות והם מצליחים לכוון אותה היטב.

Trigger

שלדה

אני מוצא את השלדה אלגנטית והצביעה בכתום ושחור משובבת את לבי. הכבלים מועברים בצורה יפה דרך המשולש הקדמי הארוג סיבי פחמן, והלינק המניע את הבולם האחורי עשוי גם הוא קרבון במרקם מגניב ומיוחד. שכבת גומי מגנה מפגיעות על תחתית הצינור התחתון, המשולש האחורי עשוי אלומיניום, או קרבון בדגם הקצה.

Trigger

צינורות השלדה עבים, משרים ביטחון בחוזקה וקשיחותה ומעוררים חשק לרכב חזק ומהר. צירי המתלה עבי קוטר והשלדה מרגישה איכותית מאוד, ללא חופש וגמישות ותנועת המתלה חלקה. יש מקום לבקבוק קטן בתוך השלדה שזה מעולה (אם תרצו שלא יעוף כדאי להרכיב מתקן שאוחז הייטב- אנחנו באנדורו פה…)

באופן תמוה קאליפר הבלם האחורי מורכב בסטנדרט המגיע מאופני כביש ושונה מזה של הקדמי (למה Cannondale?). בנוסף – הציר האחורי נוטה להיפתח ברכיבה אם לא הודק בעצמה רבה. המפרטים הגבוהים יותר של הדגם מצוידים בצירים איכותיים יותר שאינם נוטים להיפתח.

Trigger

מכלולים

מזלג – Fox performance 34 Grip במהלך 150 מ״מ, המאפשר כיוון Rebound ו- Low speed compression בשלושה מצבים + מצבי ביניים. זהו הדגם הפשוט בסדרת ה-34.

הבולם האחורי הוא Float DPS Performance עם המאפיין הייחודי ל Cannondale של שינוי גודל תא האוויר. השינוי הזה, המבוצע בלחיצת כפתור מהכידון, משנה רק את מהלך הגלגל האחורי בין 145 ל-115מ״מ, ולא משנה כלל את הגיאומטריה או את שאר כיווני הבולם: Rebound ו- Low speed compression בשלושה מצבים.

שנייה, יש לנו משהו חשוב לאמר לכם

ועכשיו אפשר להמשיך

הגלגלים – Frequency i29, בעלי חישוקים רחבים (29מ״מ פנימי), לבושים בצמיגי מקסיס מיניון DHF/DHR II, שהם בהחלט אגרסיביים מעבר לנדרש בדגם הזה והאחורי לא מתגלגל מהר מספיק לטעמי.

הקראנק מבית Cannondale, אלגנטי במיוחד, מערכת ההינע ברמת XT/SLX מבית שימאנו, כאשר השיפטרים ברמת SLX והקסטה ברמת XT. זה עניין מהותי משום ששיפטר SLX חסר את המאפיין היחיד שאני אוהב במערכות 11 הילוכים של שימאנו – העלאת 2 הילוכים בלחיצה אחת.

הבלמים ברמת SLX, מספקים למדי לשיפועי ארץ ישראל, הם לא שופעים דיוק ושליטה אך חזקים דיו ונוחים לשימוש.

Trigger

הסטם באורך הולם של 45 מ״מ, הכידון ברוחב הולם של 780 מ״מ, שניהם מבית Cannondale, כך גם הגריפים – דקים וקשיחים ותואמים את העדפותיי. האוכף נוח ומפתיע מבית Fabric – יצרן חדש ואפנתי.

סוגר את הרשימה מוט אוכף מתכוונן באורך 120מ״מ מבית TransX – יש לו השהיה קלה בין הלחיצה לירידה, אך לאחר הסתגלות קצרה זה לא מפריע, והשלט שלו נוח במיוחד.

Trigger

רכיבה – הטריגר רק רוצים ליהנות!

בירידה, המאפיין הבולט ביותר ברכיבה על ה Trigger הוא החלק האחורי הקצר והקשיח של השלדה. האופניים האלה רק רוצים להנות – להחליק את הגלגל האחורי החוצה בסיבובים, לדבלל מעל מכשולים, לעלות למנואל ולצאת לתמרונים אוויריים – מה שתבקשו. אלא אם תבקשו יציבות במהירויות גבוהות – זה המחיר שמשלמים על כל הזריזות הזאת.

Trigger

בירידות באה לידי ביטוי האישיות הכפולה של האופניים: במהלך קצר קל לפמפם אותן כדי לצבור תנופה על כל קפל קרקע, לקפוץ ביעילות מעל מכשולים, לדחוף חזק לתוך ברמים – עם מהלך 115 מ״מ האופניים מזכירות את אופני ה 4cross מן העבר – מהלך קצר אך מאוד אגרסיבי ופרוגרסיבי, מתגמל על כל תנועת גוף ומכת פדל – מושלם למסלולים בנויים.

במצב מהלך ארוך האופניים שומרים על רוב מאפייני הכיף שלהן – תומכות השרשרת עדיין קצרות, המהלך לא ארוך מידי לתנאי השבילים, אך מתאים מאוד למסלולים טבעיים ומסולעים יותר – עם 145 מ״מ הצלחתי לרכב די מהר ובמסלולים אגרסיביים ביותר, ועדיין להנות מאוד – ניתן להוציא את הגלגל האחורי להחלקה בקלות ולשלוט בהחלקה בקלות, וזה פשוט כיף גדול.

Trigger

כשרכבתי מהר וחיפשתי את הקצה של האופניים – מצאתי אותו, כמה פעמים, אך תמיד רחוק משציפיתי. בקצה של האופניים האלה יש בולם קדמי פשוט, והוא לא תואם את רמת האגרסיביות שהשלדה מאפשרת.

במצב פתוח המתלה רך ואקטיבי, אפילו יותר מדי אקטיבי בתחילת ובאמצע המהלך ומתקשח מאוחר. במצב שיכוך אמצעי המזלג מפסיק להיטרק אך הידיים והגוף מתעייפים מעט יותר. עם מזלג משודרג, ה- Trigger יאפשרו לכם לרכב מהר יותר וחזק יותר, אך כבר ברמת הרכיבים הזאת – ה- Trigger מתאימים מאוד לתוואי השבילים בישראל ומספקים המון הנאה ויכולת טכנית גבוה ברכיבה.

במהירות מאוד גבוהה האופניים מתחילים לאבד יציבות, המשולש האחורי הקצר של השלדה מקל על מפגעי השביל לערער את יציבות הגלגל האחורי ולהוציא אותו להחלקה לא מכוונת. זה מאוד כיף, אך זה לא תמיד מהיר. במהירות גבוהה גם בולמי הזעזועים חושפים את מנגנוניהם הפשוטים, נשארים מעט מאחור ולא מחזיקים את הקצב שהשלדה מאפשרת. רוצים לטוס במורד גינת סלעים תלולה, ולתפוס את הברם החד שבתחתיתה? יתכן שתגיעו אליו עם בולם דחוס ותצטרכו לפצות על כך באמצעות טכניקה וכוח גופני.

Trigger

יכולתם לשער שהקלף החזק של ה- Trigger משני המהלך בכפתור, יהיה בדואליות של מהלך קצר ויעיל לעליות, ומהלך ארוך ומפנק לירידות. כך גם אני שיערתי. בטיפוס טכני, קיצור המהלך מספק יתרון – מצמצם את איבוד האנרגיה אך מותיר את השיכוך בבולם האחורי פעיל ויעיל לעקיבת קרקע עדיפה. טיפוס מנהלתי בדרכי 4×4 התנהל במידת מה של עצלות גם עם קיצור מהלך וגם עם בולם במצב חצי נעול. אך כדי באמת ליהנות מיכולות ה- Trigger צריך לסיים בהקדם עם מטלת הטיפוס- הם נועדו בעיקר לכיף שבירידה.

Trigger

סיכום

בזכות חשיבה מחוץ לקופסה Cannondale הצליחו ליצר הרבה כיף ומגוון בזוג אופניים אחד. יש להן מספיק מהלך לספק הנאה ובטיחות בשבילים פיראטים אגרסיביים, ובלחיצת כפתור את האפשרות להיות מהנים ורלוונטיים במסלים בנויים, פאמפטרקים ואפילו דירט ג׳אמפס (אם תדעו היכן למצוא אותם).

המשולש האחורי הקצר בשוק מייצר חוויית רכיבה מיוחדת ואקטיבית, אם כי לא אופטימלית לשליטה ויציבות במהירות גבוהה.

דגם ה- Trigger היוצא התאים לגלגלי 29 אך דגם 2018 חזר לגלגלים בגודל 27.5. אני סקרן לראות את Cannondale מיישמים את כל הטכנולוגיה הזאת על גלגלים גדולים, ומאמין ששם במיוחד גלגל סימטרי ותומכות שרשרת קצרות יספקו יתרונות משמעותיים על פני המתחרים.

בינתיים בדגם Trigger לשנת 2018 הייחודיות של Cannondale באה לידי ביטוי מורגש בשטח, ומייצרת חוויית רכיבה מהנה ורב גונית במיוחד.

Trigger

מאת: גל בן יעקב
צילום: יוג’ין לויט
הפעילו טריגר - מבחן לאופני האול מאונטיין של קנונדייל: Cannondale Trigger
ורסטיליות - שני זוגות אופניים באחדגיאומטריה שובבה וקופצניתשלדת קרבון קשיחה
גיאומטריה פחות מתאימה ליציבות במהירות גבוההאבזור נמוך שלא תואם את יכולות השלדהיותר מידי לחצנים על הכידון
84%ציון בייקפאנל
סקסאפיל ועיצוב85%
קטעי דיווש ועליות80%
ירידות ושיכוך85%
סיבובים ופניות90%
אבזור וחלקים80%
תמורה למחיר85%
Reader Rating 1 Vote
78%