לפני למעלה מעשור כשניהלתי חנות אופניים בצפון אף אחד כמעט לא שמע על טיובלס. היו מעט יצרנים שייצרו צמיגים וחישוקי טיובלס. יבואנים חששו לייבא מוצרים כאלה בכמויות כי הם היו מאוד כבדים והצרכן המקומי חשש או לא הכיר את האפשרות לוותר על הפנימית ולהסב את הגלגל לטיובלס. Stan’s no tubes היה צעיר בארץ והערכה שלו היתה יקרה מאוד. Joe’s התחיל את צעדיו בתחום, אבל לא התאים לכל הצמיגים והחישוקים שהיו נהרסים מהריכוז הגבוהה של האמוניה בתמיסת הלאטקס שנועדה לאטום את החורים בצמיג.
לקח לנו בחנות הרבה זמן כדי לשכנע את הלקוחות הרציניים יותר לעבור לטיובלס. אמנם זה היה בניגוד לאינטרס הכלכלי כי היינו מוכרים המון פנימיות עם חומר אטימה ופסי גומי שהרווח עליהם היה מאוד גבוה. אבל כרוכבים היה לנו חשוב לשתף בחוויה המוצלחת שאנחנו חווינו עם הטיובלס וכדי להוזיל עליות ללקוח וגם כדי להשאיר אותו עם ונטיל השרדר (כמו של רכב) שרוב הרוכבים בזמנו לא הסכימו לוותר עליו, היינו מסבים טיובלס ביתי עם צמיגים רגילים ופנימית 20 שעבדו מצויין יחד.
עם השנים הטיובלס הפך לפופולרי גם בגלל כשיצאו לשוק יוותר צמיגים וחישוקי גלגל קלים ועמידים וגם מפני שיותר רוכבים נחשפו לנושא וגילו את האור.
מאת: עמרי זרח
וידאו: דורון כרמי
סטילס: עמרי זרח
אין שום תירוץ שניתן לקבל לרכיבה עם פנימיות בשטח:
- זה מוסיף משקל לחלק הכי חשוב מבחינת משקל באופניים – הגלגל והמסה המסתובבת שלו שהופכת את התחושה לכבדה עוד יותר.
- זה מגדיל סיכון לקבל פנצ׳ר מקוצים או מצביטה של הפנימית בחישוק (סנייק בייט).
- מחייב לרכוב עם לחץ גבוהה שפוגע ביכולת הצמיג לספוג זעזועים ולהאחז בקרקע
- מייצר עוד זבל בעולם עם אותן פנימיות משומשות
- גורם לכם להוציא כסף מיותר על קניית כל הפנימיות האלה (כן, חישוק וצמיג טיובלס יותר יקרים מחישוקים וצמיגים רגילים אבל אם נסכום את עלות הפנימיות השנתית שלכם זה מסתכם בלא מעט כסף)
- גורם לכם לסחוב משקל של 300-400 גרם לפנימית עם חומר על הגב ולטיול ארוך כמה כאלה זה הופך אותך להיות לא מעודכן. איך אמר לי פעם חבר בשיחה על נושא אחר שסבב גם סביב גומיות אחרות- “זה כ”כ 90’s…!
עם הטיובלס באו התולעים
אז עברתם לטיובלס. מה עושים אם בכל זאת נתקע לנו משהו גדול בצמיג שחומר האטימה אינו מסוגל לסתום? הפתרון הגיע מתחומים אחרים בעלי גלגלי טיובלס – תולעים העשויים מאריג גלילי, מעין שרוך או חבל דקיק, המצופה\ ספוג בחומר דביק וצמיגי. את התולעת משחילים על מעין מברג קטן שבקצהו ישנו מעין קוף של מחט (החור של המחט דרכו משחילים את החוט) אבל עם פתח קטן בקצה. כשמכניסים את כלי עם התולעת פנימה בחור ושולפים החוצה נשארת תולעת.
ערכת תיקון כזו רחוקה מלהיות מושלמת- מצד אחד יש לכם את התולעים מכוסים בניילון, ויש כלים נפרדים (סכין יפני קטן לחיתוך שאריות, פצירה עגולה, והמברג הנ”ל). במקרה תקלה צריך להוציא את כל אלה מהערכה שתופסת מקום בכיס\תיק, והדברים שבה יכולים להתפזר בקלות. בעיקר מבאסת ההכנסה של התולעת לבורג- בזמן שצריך למהר ולהספיק לאטום את החור לפני שכל האוויר יוצא ומסתכנים באובדן היכולת לחזור למצב טיובלס. הרייסרים נוהגים להכין לעצמם בבית את התולעת כבר בתוך המברג כדי לקצר את זמן התיקון בתחרות, ואז צריך לעטוף הכל בניילון קשיח כדי שהתולעת לא תדבק לדברים אחרים.
תולעים- הדור הבא?
חשבו החברה ב Dynaplug איך לעצב ולייצר פתרון יעיל, קטן וסקסי יותר לטיפול בנושא ומשם נולדו מספר מוצרים. אנחנו בחנו את הDynaplug® Micro Pro – Tubeless Bicycle Tire Repair Kit האח הקטן והמגניב בחבורה שמתאים ספציפית לאופניים.
המוצר מרוכז בתוך קפסולה קטנה ביותר ומכיל את כל כלי העבודה הזעוריים הנדרשים לביצוע מושלם של תיקון תקר בצמיג טיובלס:
- פין מוביל שעליו מולבשת התולעת בעלת הראש המחודד או המעוקל
- קונוס מחודד על מנת לסתום את החור בעת הוצאת המסמר או כל חלק שנכנס לנו לצמיג
- סכין לחיתוך עודפי התולעת
- מברשת ניקוי הדומה למקשות לניוקי מקטרות
- פין מיוחד הנועד לרווח ולהכין את החור לכניסת התולעת
- כל זה ארוז בתוך קפסולה מאלומניום תעופתי 6061 יפה ומגניב.
- בנוסף עם המוצר מגיעות גם שתי חבילות של תולעים, חבילה אחת עם ראש מתכת מחודד בדומה קליע של רובה והשניה בעלת ראש עגול המתאים יותר לצמיגים יעודיים לטיובלס.
מחיר: 54.99$ (כן, כפי הידוע לנו אין לחברה יבואן ישראלי ומי שרוצה להזמין את המוצר מוזמן להזמין באתר שלהם).
ת’כלס בעבודה
אחרי כמה חודשי שימוש שמתוכם יצא לי לתקן פנצ’ר אחד אמיתי ועוד ארבעה יזומים לטובת בחינת המוצר אני יכול לספר שלא נרשמו שום בריחות אויר מיוחדות או כל תופעה שהזכירה לי שאני רוכב עם צמיג בעל חמישה חורים סתומים ע”י תולעים.
השימוש היה נוח, יעיל ולא הצריך מיומנות טכנית או כלי עבודה נוספים.
אני לא חושב שהיה הבדל מיוחד בין היעילות של המוצר הזה ליעילותם של מוצרים מקבילים. השוני העיקרי הוא במחיר והחווית המוצר הקטן והסקסי.
ישנה טענה שלשמחתנו לא יצא לנו לבדוק בפועל, אבל נשמעת הגיונית- שאם השתמשתם במוצר הזה, עוד יותר מתמיד צריך להזהר ולא לרכוב על פאנצ’ר. לא שממילא אתם אמורים לעשות את זה אבל הפעם, גם אם תרכבו על דשא רך, הרי שהכנסתם לתוך הצד הפנימי של הצמיג שלכם את חיצי המתכת הזהובים הקטנים שנמצאים בקצה התולעים, ואלה יכולים להזיק לחישוק שלכם. בקיצור- אתם בתחרות ונותרו לכם מאתיים מטר לקו? רוצו עם האופניים על הכתף…
למי המוצר מתאים?
אם אתה רוכב שאוהב שכל הציוד רכיבה שלו מתוקתק, מתוחכם, מיוחד וסקסי- המוצר הזה תפור עליך. בדרך כלל כל אלה מלווים ברצון והיכולת לשלם יותר על ציוד כזה. אם אתה רוכב חסכן\דל אמצעים או סתם לא רוצה לקנות מוצר ב200ש”ח שמוצר מקביל אליו שעולה 20ש”ח עושה עבודה דומה- אתה יכול לוותר על התענוג.
טיפ קטן לסיום:
תחזוקת טיובלס לא מסתכמת בהחלפת צמיג כשהוא מתבלא או בנשיאת משאבה וקיט תיקון. יש להקדיש חשיבות רבה למצב החומר אטימה בצמיגים. החומר מתאדה או פשוט נגמר כשהו עושה את עבודתו גם מבלי שנדע את זה. זה חלק מהקסם שלו. לכן מומלץ לפתוח את הצמיג (מספיק ממש קצת) כל שלושה חודשים ולוודא שיש מספיק חומר בצמיג. במידה ולא יש כמובן להוסיף את אותו הסוג.
רכיבה בטוחה וללא תקרים.