המאפיין של הרבה ספורטאים הוא הרצון לאתגר את עצמם. כל מטרה שכבשנו, מסמנת את האתגר הבלתי מושג הבא. גם בספורט הטריאל הרוכבים מחפשים את האקסטרה
מאת: עודד מלר
אזהרה: כל התרגילים שתראו נעשו ע”י מקצוענים. אין לנסות אותם בבית.
ההפך מנורמליזיה: טריאל בדובאי ובורג’ חליפה
הבניין הגבוה בעולם נחנך בשנת 2010 בדובאי ולימים נקרא בורג’ חליפה. המגדל מתנשא לגובה של 828 מטר, וכולל כ 163 קומות. סתם לצורך השוואה, המגדל העגול במגדלי עזריאלי מתנשא לגובה של 187 מטר עם 49 קומות. זה בדיוק מה שמשך את ויטוריו ברומוטי האיטלקי אל הבורג’ חליפה.
ברומוטי התחיל לרכב טריאל בגיל 11. הרבה מאיתנו מכירים אותו מהסרטון שרץ ברשתות החברתיות, של בחור שרוכב על אופני כביש ועושה פעלולים על מעקה גבוה, על רקע מצוק תלול ליד הים. שיאים ואקסטרים בתחום הרכיבה לא זרים לו. כבר בשנת 2008, כשהיה בן 28 שבר שיא גינס כשעבר בקפיצות על הגלגל האחורי 28 מסגרות של גשר בגובה.
בשנת 2012 הוא עלה על אופני טריאל בקומת הקרקע של הבורג’ חליפה, במטרה לעלות עם האופניים את כל הקומות בבניין הגבוה בעולם.
בתחום הטריאל – כשמדברים על קפיצה במדרגות, מדובר בטכניקה פשוטה יחסית: ברקסים נעולים, זווית אלכסונית ביחס למדרגות, וקפיצות קטנות למעלה וקדימה. המקצוענים משתמשים בפרי לואד, קריא, דחיסת האוויר בצמיגים בתזמון לפני הקפיצה. טכניקה או לא, קפיצות במעלה מדרגות מצריכות הרבה שיווי משקל והמון סיבולת. בתום שעתיים ו20 דקות, עם החלפת אופניים בדרך בלי להוריד רגליים לקרקע, הוא עלה עד לקומה האחרונה. ושבר עוד שיא גינס.
הכי גבוה….. מעמידה במקום
בשנת 2014 נערכה תחרות הרכיבה המסורתית בלונדון- פרודנשיאל רייד לונדון. בסופה כנהוג, מתאסף הקהל לצפות במופעי אופניים ותחרויות בי סייד. באחת מהן, ריק קאוקאוק, רוכב טריאל הולנדי, התמודד על קפיצה לגובה מהמקום. הם קראו לתחרות הבאני הופ של שיאי גינס.
אז נכון שריק קפץ בכלל סייד הופ, אבל חברים, הוא קפץ מעמידה במקום על אופני 20″ לגובה של 1.43 מטר!
גם בטלגרם: בייקפאנל- מגזין האופניים הגדול והטוב בישראל. לחצו פה!
סייד הופ היא טכניקה מתקדמת בטריאל, אבל אלמנטרית. משתמשים בה לקפוץ לגובה כדי לעלות אלמנטים גבוהים. זה קפיצה לגובה ולצד בשילוב של משיכת האופניים ומיקום אחד הגלגלים על האלמנט אליו קפצנו. במקרה הזה ריק קפץ, מיקם את הגלגל הקדמי שלו מעבר לבר והעביר את הגלגל האחורי מיד אחריו.
ההישג הזה זיכה אותו בשיא גינס. אגב, בעוד ארבע שנים בעתיד, הוא יקפוץ בין 2 במות – למרחק של 4 מטר בין במה לבמה.
איך קופצים במקום בסיבוב 180 מעלות
עולם האקסטרים טריאל מתחלק בין רוכבים שמקדישים את זמנם לצילומים לצורך סרטים מושקעים ביוטיוב, ולבין כאלה שמתחרים בסצינה העולמית. אחד המעוטרים והוותיקים בקבוצה שמתחרה כיכב, לשמחתי, בשני העולמות.
קני בלאי ידוע בעולם הטריאל כאגדה חיה. הרוכב הבלגי התחיל לרכב בסוף שנות ה 90 וצבר במהלך שנותיו מספר לא מבוטל של תארים בתחרויות טריאל של ה UCI בהם מספר אליפויות עולם, ומספר פעמים אלוף סבב. כיום יש לו חברת מדיה והפקות, הוא מפעיל ביה”ס לרכיבה ועדיין רוכב ומופיע במופעי טריאל. הוא ידוע גם בזכות יכולתו לשמור על שיווי משקל בצורה יוצאת דופן.
אחד מהשיאים הבלתי נשכחים שלו הוא 35 פעמים לעשות קפיצת 180 מעלות במקום. קפיצת 180 היא טכניקה מתקדמת בטריאל. זה מהלך מורכב שכולל טעינה, סיבוב רבע קראנק תוך קפיצה מהמקום, שחרור ברקס ומשיכת האופניים למעלה ולכיוון אליו רוצים לסובב את האופניים.
צודק מי שיאמר שזאת לא הקפיצה הכי שימושית בעולם הטריאל או בעולם רכיבת השטח, אבל יחד עם זאת, לשלוט ברמה גבוהה בכל טכניקה, מקדם את הביטחון ברכיבה ואת הרמה שלנו, לא משנה אם זה בטריאל או בשטח:
ואם בקני בלאי עסקינן – יש עוד סרטון מדהים שלו, עם אופני שטח. אמנם לא נשבר כאן שיא עולם או גינס, אבל אם תשאלו אותי, זה בהחלט יכול לענות על ההגדרה של אקסטרים. במהלך הסרטון הוא מתרגל בשטח הרבה מהלכים שנלקחו מעולם הטריאל, כגון עלייה על אלמנטים בשיטת גלגל קדמי- גלגל אחורי, בהמשך הוא משחק בראש הר עם פיבוט אנדו קדמי ולא פוסח על עוד שלל טכניקות מרתקות מעולם הטריאל. בלי שום ספק, קל להבין שמדובר ברוכב טכני מאוד. שימו לב טוב טוב לאלמנט שמתחיל בדקה 2:34:
רוכב הנינג’ה הראשון בטריאל
גם בתחום הסרטים הערוכים, לא חסרות דוגמאות לרכיבות אקסטרים. לא מזמן התפרסמו סרטונים מדהימים של פביו וויבמר בבית, דני מקאסקיל במכון כושר וכדומה. כל אחד מהסרטים האלה היו עוצרי נשימה ברמת הטכניקה, התרגילים והביצוע.
טומומי נישיקובה, רוכב יפני בן 28, אלוף יפן בטריאל בעבר, כיום גם “חוטא” ברכיבת פרירייד ודאון היל, פרץ לתודעה הבינלאומית עם הסרט המדהים הזה משנת 2018. את הסרט הוא הפיק לבד, בלי תקציבי ענק או ספונסרים. התוצאה לפניכם. לא שובר שיאים, אבל בהחלט מאתגר גבולות:
הגעתם עד לפה? אתם חייבים להרשם לניוזלטר של בייקפאנל. כתבות איכותיות – פעם בשבוע: