אליפות העולם בטריאל התקיימה בתחילת ספטמבר. אז איך מסכמים עונה שלא הייתה? ע"י תחרות ברמת קושי גבוהה במיוחד. תוסיפו לזה את הצפיפות בפסגה ורמת רכיבה גבוהה וטכנית במיוחד וקיבלתם מתכון לשואו מרתק עם לא מעט הפתעות
התחרויות בטריאל ומבנה הדירוג
בכל שנה רגילה, מתקיימות תחרויות רבות ברחבי העולם, העומדות בקריטריוני C1 של ה UCI. תחרויות אלה מושכות אליהן את רוכבי העילית, אשר בתורם מתחרים וצוברים ניקוד לצורך דירוג עולמי. אחת לשנה איגוד ה UCI עורך תחרות מסכמת שבה מתחרים כל המדורגים במקומות הראשונים. התחרות המסכמת בד"כ התנהלה בבלגיה ולעיתים באמסטרדם (הנה סיקור מאחת מהן). לצד הגמר, מתקיימת אחת לשנה גם אליפות העולם. השנה היא התקיימה בויק שבספרד.
מה זה תחרות טריאל?
כנהוג בעוד ענפים של האיגוד, תחרות טריאל כוללת מקצה ג'וניורס, מקצה עילית נשים ומקצי עילית גברים. העילית גברים מתחלק למקצה 20" ומקצה 26". ההבדלים בין גדלי הגלגל באים לידי ביטוי בגובה ובמרחק שאותו נדרשים המתחרים לעבור. לעומת רוכבי ה 20" – רוכבי 26" יצטרכו לקפוץ גבוה יותר ורחוק יותר. מקצה הנשים לא מחולק למידות גלגל כי עפ"י רוב – הנשים בוחרות להתחרות על אופני 20", למרות שיש להן אפשרות בחירה על איזה אופניים הן רוצות להתחרות.
שטח התחרות מחולק ל 5 אזורים הקרויים ארנות (זירות), אפשר גם לקרוא להם סטייג'ים. לכל מתחרה מוקצות 2 דקות לעבור מסלול שהוגדר מראש. המסלול בנוי ממכשולים כגון בולדרים, בלוקים מבטון, עצים וכד'. השעון מתחיל לרוץ מרגע שהגלגל האחורי של המתחרה עבר את קו הכניסה. מרגע זה עליו להתחיל ולסיים את המסלול מבלי להוריד רגליים. הכניסה לכל אלמנט או מכשול היא מעבר בין זוג דגלונים הנקרא גייט. אם לא עברת את הגייט עם גלגל קדמי וגלגל אחורי, לא "ניקית" את המכשול ולא תקבל על זה נקודות.
כדי לנצח בתחרות, על המתחרים לעבור דרך כל הדגלונים במסלול, בכמה שפחות זמן ובלי להוריד רגל או להיתמך בשום צורה. הורדת רגל אחת או אפילו נגיעה של הפדל באלמנט שווה נקודה אדומה שפירושה אפס נקודות על האלמנט הזה. הורדת 2 רגליים, או מעבר מעל הגייט ולא דרכו שווה 5 נקודות אדומות, כלומר פסילה. שיטת הניקוד הנהוגה כיום היא 10 נקודות על כל ניקיון של אלמנט, סך הצבירה האפשרית לארנה היא של 50 נקודות. אם הצלחתם לעבור את כל המסלול בלי פסילה, תקבלו עוד 10 נקודות בונוס.
שנת 2021 – השנה האבודה
מאז שפרצה מגיפת הקורונה בעולם, לקח זמן להרבה ענפי ספורט ללמוד איך להתמודד איתה. בטריאל, בשנה שעברה כלל לא התקיימו תחרויות והדירוג העולמי הוקפא. גם השנה בוטלו לא מעט אליפויות כגון אליפות פולין ואליפות אוסטריה בזלצבורג. אבל כאמור את אליפות העולם לא הצליחה הקורונה להרוס והחגיגה גדולה. למעלה מ 120 רוכבים ורוכבות מכל העולם נרשמו לתחרות. כאשר את משוכת חצי הגמר חצו 6 רוכבים ורוכבות בכל מקצה, מוכנים לתת את כל מה שיש להם רק כדי לזכות בחולצה עם הפסים הצבעוניים של האיגוד.
גמר הנשים – לראשונה מזה 4 שנים אלופת עולם חדשה
מסלולי הנשים בארנות שונים ממסלולי הגברים מבחינת רמת הקושי, אבל שלא תחשבו להקל ראש, מדובר במסלול ברמה גבוהה מאוד, שיאתגר כל רוכב לא תחרותי, גם אם הוא ותיק בתחום. נכון שקיצרו להן את הטווחים בגאפ בין האלמנטים השונים, אבל גם כאן נדרשת מצידן רמה גבוהה של בחירת קו נכון לעלייה על האלמנט, ורמת דיוק גבוהה מאוד בהקשר של איפה להניח את הגלגל האחורי ביחס לגייט. מעבר לזה הן נדרשות להרבה מאוד כוח מתפרץ כדי לעלות ולעבור מאלמנט אחד לשני.
תוצאות השנה היו מפתיעות ויוצאות דופן: לראשונה מזה מספר שנים נכנעה גרמניה לספרד. וורה ברון – שהיא גם אלופת ספרד זכתה במקום ראשון באליפות העולם, אחרי קרב לביאות צמוד ועיקש. בארנה הרביעית, היא הצליחה להוציא ניקוד גבוה יותר מהמתחרה הכי חזקה שלה, נינה ריינבאך הגרמנייה ואלופת העולם היוצאת, שלא הצליחה לסיים בארנה הרביעית את המסלול וצברה רק 30 נקודות. זאת טעות אסטרטגית ממעלה ראשונה שכן נותרה רק ארנה אחת לסיום, ובמידה והצעירה הספרדייה לא תטעה, יהיה קשה מאוד להשיג את הניקוד החסר.
גמר גברים 26 אינץ – אין חדש תחת השמש הספרדית
השנה גמר הגברים 26" כלל 6 מהטובים ברוכבי הטריאל בעולם, כולל הפייבוריט לזכייה – ג'ק קארת'י מבריטניה. ראייה לכך שהציפייה לתחרות הזאת הייתה גבוהה היא העובדה שהבריטי העיד שהוא התגורר בספרד בחודשיים האחרונים, בניתוק מוחלט ממשפחתו וביתו בבריטניה. זאת כדי להגיע לתחרות מאוקלם למזג אוויר ולמאפיינים של האלמנטים בספרד.
המתח בשיאו – התחרות היא בין ניקולא וולא, וינסנט הרמנס הצרפתיים, ג'ק, אוליבר ווידמן מגרמניה ושני ספרדים – מרטי ויירדה, ומתחרה צעיר העונה לשם המהיר – ג'ולן סיינז דה אורמיחנה לאלו. עדות לכך שמדובר בתחרות ברמה גבוהה במיוחד היא לדוגמא המכשול השלישי בארנה הראשונה שנבנה מ 3 בולדרים אימתניים שמתנשאים ביחד למעל 2 מטר בגובה, המשמעות היא שהמתחרים צריכים להגיע עם הגלגל האחורי לגובה של כ 1.6 מטר בערך, ולעבור את המכשול בשני שלבים. הרוכבים החזקים הם אלה שצלחו את המכשול הזה בניקוד מלא. קארתי וג'ולן מתחילים לפתוח פער מול המתחרים האחרים. מהר מאוד מסתמנת מגמה ברורה – קארתי וג'ולן במאבק על המקום הראשון, ושני הצרפתים: וולא והרמנס נאבקים – על המקום האחרון בפודיום.
ארנה 3: ניקולא וולא שמדורג מקום ראשון כיום בעולם – נפסל על המכשול הראשון עבר עם גלגל אחורי מעל הגייט הראשון, ולא בתוכו. זוכרים? דיוק כאן הוא לא פחות חשוב מגובה. היתרון לוינסנט הרמנס, למרות שיש לו עוד 2 ארנות לנסות לשפר. זה עוד בר השגה. ארנה 5 ואחרונה- ויסנט הרמנס פותח פער בניקוד, והצליח להשיג 50 נקודות, ניקולא לא הצליח לעמוד בתחרות ונותר במקום רביעי. ג'ולן מצליח להגיע ל 60 נקודות, אבל גם ג'ק השיג 60 נקודות. ג'ק הוא גם הרוכב היחיד שהצליח להשיג 60 נקודות ב 2 מתוך חמשת הארנות. מתחילת התחרות ג'ק כאן כדי לנצח ולחזור להיות אלוף העולם. את התחרות הקודמת הוא פספס והפסיד את התואר לרוכב מספרד בשם סרג'י לינגוארז. בתחרות הזאת סרג'י לא הצליח להתברג בין 6 הפיינליסטים.
- גבירותיי ורבותיי – אלוף העולם בטריאל לשנת 2021 הוא – ג'ק קארת'י!
- מקום שני – ג'ולן סיינז דה אורמיחנה – ספרד
- מקום שלישי – וינסנט הרמנס – ספרד
גמר הטריאל גברים 20" – ואז הגיע בורחה קונחוס
גמר אליפות העולם לגברים במקצה ה 20" היה הפנינה של התחרות. מקצה הגמר כלל 4 רוכבים ספרדים: בורחה קונחוס, אלחנדרו מונטלבו, אלואי פלאו ואחד הרוכבים הוותיקים והמנוסים בעולם – בניטו רוס. רוס בן ה 40 זכה בעבר בלא פחות מ 8 אליפויות עולם בין השנים 2003 – 2014 ועוד מספר אליפויות בינ"ל עד 2018. מיותר לציין שבגילו המתקדם העובדה שהוא העפיל לגמר לצד חבורת בני 20 רעננים וצעירים היא כשלעצמה יש בה לציין כמה גבוהה רמת הרכיבה שלו וכמה הוא בכושר. הרוכבים הנוספים בגמר הם תומאס פצ'האקר האוסטרי אלוף העולם לשנת 2019 והרוכב השוויצרי לושיאן לייזר. יש לציין שמספר רוכבים מאוד חזקים ומוכרים מהתחום חוו יום גרוע, שמות כמו דומיניק אוסוולד מגרמניה, אדם מורווד ואפילו צ'ארלי רולס הבריטי שנחשב ה"ג'ק קארתי" של אופני ה 20 אינץ, הגיע למקום 7 המכובד, אבל נותר מחוץ לגמר.
התחרות מתחילה. זוכרים את המכשול השלישי בארנה הראשונה? עד המתחרה השלישי (אלחנדרו מונטלבו) אף רוכב לא צלח אותו. בסיום הארנה הראשונה חוץ משני רוכבים כולם מסיימים באותה תוצאה אבל מהר מאוד דברים מתחילים להשתנות. ארנה 2 פוגשת את הרוכבים עם מכשול שהרוכבים הספרדים מכירים ומתאמנים עליו כל השנה. מדובר בגליל בטון עומד, שהפתח העליון שלו סגור, אבל עם מספיק מקום להיתפס עם גלגל קדמי. לתרגיל קוראים הוק קידמי והרוכב תלוי עם הגלגל הקדמי על המכשול, וצריך לייצר מומנטום כדי להקפיץ את הגלגל האחורי למעלה. טכניקה מגניבה וסופר מאתגרת. שלושה מתוך 4 הספרדים מצליחים לעבור את המכשול הזה – והם גם אלה שמובילים את הטבלה.
ארנה 3: לושיאן השוויצרי מנסה החלפת גלגל קדמי לאחורי, טכניקה מדהימה שמאפשרת לרוכבים לקפוץ גבוה ורחוק, ואז "להתיישר" על הגלגל האחורי ע"י החלפת הגלגל האחורי ומיקום בו עמד הגלגל הקדמי. הוא מפספס ונופל למטה מהמכשול.
השניים הבאים אחריו צולחים את המכשול אבל מסיימים את הארנה עם ניקוד נמוך, בעיקר בגלל שנגמרו להם 2 הדקות שבהם הם צריכים לסיים את המסלול. מסיימים את המסלול הזה כאשר מונטלבו בהובלה, פלאו מזנב אחריו ב 10 נק' בלבד ובורחה מאחוריו ב 10 נקודות פחות. ארנה 4 המגמה נמשכת – שליטה מוחלטת של 3 הרוכבים הספרדים הצעירים. מונטלבו ופלאו מסיימים עם מספר נקודות מצטבר זהה, קונחוס ממוקם ב 10 נק' מתחת לשני הרוכבים. כל השאר נמצאים רחוק רחוק בניקוד.
ארנה 5 טרפה לכולם את הקלפים. הקהל כבר עומד על הרגליים, וניתן לראות את העייפות ניכרת ברוכבים. לושיאן ובניטו נפסלו לאחר שכל אחד מהם בתורו נפל ונאלץ להוריד רגליים. פצ'האקר האוסטרי הצליח להשיג 50 נקודות, אבל זה לא קירב אותו במאומה ל3 המובילים. מוטלבו עם 50 נקודות, לא מקבל בונוס בגלל פדל שנגע באחד המכשולים. פלאו נפסל עם 10 נקודות בלבד, כי קפץ מעל הגייט ולא דרכו. ואז הגיע בורחה קונחוס. הוא צריך להשיג 50 נקודות כדי להגיע לתוצאה של מוטלבו. אם הוא לא פוסל הוא מקבל אקסטרא 10 נקודות ומנצח את התחרות. בלי לחץ, כן?
בקור רוח, ותוך פחות מ 2 דקות הספרדי הצעיר צולח בלי למצמץ את כל המכשולים בארנה! כולל 3 תרגילי הוק לגלגל קדמי. בורחה קונחוס הופך להיות אלוף העולם לשנת 2021. אלחנדרו מוטלבו במקום שני ואלוי פלאו במקום 3. ספרד לקחה שליטה על אליפות העולם בטריאל 20 אינץ.
בייקפאנל בטלגרם, לחצו פה לראות את זה!
סיכום האליפות בטריאל ומה צפוי לנו בהמשך?
כאמור, אחרי שנה די נטולת אירועים, הגיע האירוע הזה שנמשך 3 ימים ונהנה מקידומים ברשתות החברתיות. מספר אנקדוטות מעניינות: רוכבים מ 20 מדינות העולם הגיעו לתחרות. כולל מיפן, מצ'ילה ואוסטרליה. רוכבים ותיקים ומנוסים נרשמו והשתתפו בתחרות בהם גם האגדה החיה קני בלאי הבלגי, כיום בן 38, שזכה בזמנו פעמיים אלוף העולם בג'וניורס, ארבע פעמים אלוף העולם בעילית, שש פעמים זוכה בגמר הדירוג של ה UCI. בתחרות הנוכחית בספרד הוא הגיע למקום 13 המכובד.
אוט פי – האיש והאגדה, שפחות או יותר המציא את ענף הטריאל – ביקר גם הוא בתחרות, כצופה בלבד. ואיך לא נסיים באגדה החיה – בניטו רוס, הספרדי בן ה 40, שהצליח להעפיל לגמר אליפות העולם והגיע למקום ה 5 המכובד. התחרות הבאה תתקיים בבלפורט בצרפת, ב-17 בספטמבר. גביע העולם. המובילים בדירוג העולמי. שוב נזכה לראות את הרוכבים הטובים בעולם נאבקים להיות הטובים בתחומם.
אהבתם? מוזמנים להגיב לי בעמוד הפייסבוק של בייקפאנל.