ולודרום הדר יוסף קורם עור וגידים. המתקן המפואר שנבנה בסטנדרט בינלאומי ולא דילג על שום תקלה ועיכוב בהתהוותו, מתמלא בתוכן איכותי ומתעורר במהירות.
כתב וצילם: ניר לוי
נבחרות שעשו את הלא יאמן והגיעו לרמת רכיבה מרשימה עם אימונים קשים ואינטנסיביים בניצוחו של סטיב מקיואן. מאמנים שמשקיעים מזמנם וממרצם בהכשרת רוכבים איכותיים. כמות רוכבים מכורים הולכת וגדלה ואיגוד שמשקיע ועושה הכל כדי שהפרויקט יעלה ויצליח: מרמת הרוכב, המאמנים, השופטים ועד לארגון תחרויות ברמה גבוהה כשמכוונים לאליפות העולם לנוער ב-2022.
קורס שופטי ולודרום יוצא לדרך
בשל משבר הקורונה נבצר משופט המסלול האוסטרלי שהיה אמור להדריך בהשתלמות שופטי הולודרום של האיגוד להגיע לארץ. לכן נדחה קורס שופטי הולודרום. כאשר לא נראה סיום המשבר באופק, הוחלט בכל זאת להתחיל את קורס שופטי הולודרום בהדרכת עידו עין דור – רכז השיפוט של איגוד האופניים וירדן גזית יו"ר האיגוד. שניהם עברו בהצלחה קורס שופטי ולודרום לאומיים בשוויץ ובעלי הידע והניסיון הנדרש להעברת החומר לשופטים בארץ.
תחילה התקיימו מפגשי שופטים בזום ללימוד סוגי מרוצי המסלול, תפקידי השופטים וחוקי המרוץ. באמצע אוגוסט יצא קורס שופטי הולודרום לדרך. לימודי תיאוריה בשיפוט מסלול במתקן עצמו שהועברו ע"י עידו עין דור, ירדן גזית וסטיב מקיואן – המאמן הסקוטי שהובא לארץ כדי ללמד, לאמן ולהרים את הענף. הוא בעצם הפרסונה היחידה בארץ בעלת הניסיון המקצועי והידע הנרחב ברכיבת מסלול, תחרויות מסלול, אימון ושיפוט. בהמשך התנסו השופטים באופן מעשי בשיפוט בתחרויות סימולציה של הנבחרות והמועדונים.
ליגת קורונה
ארבעה מחזורי תחרויות מסלול בצל הקורונה
יוזמה מבורכת של המאמנים ליאור כהן וניב ליבנר אחרי כמה חודשי אימוני מסלול במסגרת מועדונית 3 פעמים בשבוע. בכל אימון בדרך כלל מבצעים חימום, סשן אחד או שניים חזקים שהם לרוב סימולצית תחרות ושחרור.
לאחר כמה חודשי אימוני מסלול וצבירת ניסיון על המסלול התקיימו תחרויות סימולציה מסוגים שונים בכל יום שלישי בערב.
התחרויות היו מאורגנות ומושקעות, נושאות פרסים, הביאו רוכבים להתחרות וקהל מרשים ביציע לחימום האווירה שעודד, נתן צבע והתרגשות לאירוע. התחרויות היו ניסיון מעולה הן לרוכבים, למאמנים ולצוות שופטי האיגוד שניצלו את ההזדמנות להתנסות נוספת בשיפוט מסלול.
תחרות הרצה בולודרום
ביום שישי 21 באוגוסט התקיימה תחרות ההרצה הראשונה בולדרום מטעם האיגוד. במסגרת האירוע התקיימו תחרויות סימולציה בהשתתפות רוכבי הנבחרות וחברי איגוד האופניים בעלי אקרדיטציה לרכיבה במסלול מטעם מרכז הספורט הלאומי. האירוע נפתח בתחרויות נג"ש "קילו" – 1000 מ' למסטרס, עלית גברים וג'וניורס בנים ו- 500 מ' נשים עלית, ג'וניורס נשים, קדטים וקדטיות.
בהמשך התקיים אירוע "אומניום" קרב רב של ארבעה מרוצים: סקראטש, טמפו, אלימינציה ונקודות. בכל מרוץ הרוכב צובר נקודות. המנצח הוא הרוכב שצבר את סך מירב הנקודות מכל ארבעת המרוצים. רוכב שלא השתתף בכל ארבעת המרוצים נפסל מהתחרות.
האירוע נמשך על כל היום בגלל ריבוי התחרויות והקטגוריות ולרוכבים היו הפסקות ארוכות בין התחרויות שנוצלו למנוחה, אוכל וחברותא במתחם הפנימי של הולודרום. בנוסף למשפחות ולחברי הרוכבים שהיו ביציע, הרעש והתכונה במתקן משכו קהל סקרן מבחוץ שנכנס לראות ולהתרגש עם כולם. האווירה התחממה עם כל מרוץ והמתקן התחיל לקבל וויב של ולודרום פעיל, חי ונושם. התחרות הסתיימה בערב בהצלחה רבה ואפילו מפתיעה לתחרות ראשונה ומורכבת כזאת. הכל זרם, הציוד האלקטרוני והשופטים תפקדו בצורה כמעט מושלמת, הרוכבים מאוד נהנו אל אף הפורמט השונה – הרבה מרוצים קצרים ומתישים עם הפסקות ממושכות והקהל שהלך והצטבר ביציע נשבה בקסמו של המתקן המרשים והמרוצים המעניינים.
תוצאות תחרויות המבחן:
מקצה נשים וקדטים –
- יותם שפירא
- רון בן אפרים
- תומר כספי
מקצה מסטרס –
- סטיב מקיואן
- גלעד דולב
- אלכס יוסוב
מקצה עלית וג'וניורס –
- רותם טנא
- גיא וינברג
- ולאד לוגיונוב
הבנות ותובנות
לאחר מספר חודשי התנסות במתקן המדהים הזה, טבעי לגמרי שנעשה השוואה לרכיבות שאנחנו רגילים אליהן בכביש ובשטח:
- סינדרום ולודרום – מוצא עצמי בכביש תוהה לשבריר שניה אם מותר להפסיק לדווש.
- חוויה תלת מימדית, מגלים את הקרחות של החברים -במסלול יש רוכב מעליך ומתחתיך! בעיקר בפניות בשיפועים של 45 מעלות, המבט לאחור מעבר לכתף הוא למעלה או למטה ולא רק לצדדים.
- חישוב מרחק רכיבה בהקפות שונה ביחס לרוכב שלידך – במסלול האליפטי הרוכב החיצוני ירכב מרחק גדול יותר. נקודה משמעותית בחישוב המהירות ביציאה לעקיפה, בחזרה לפני הנעקף ובהחלטה על מיקום העקיפה לאורך המסלול – בישורת או בפנייה. את הספרינט נרצה לעשות על קו המדידה (הקו השחור) שהוא המסלול הקצר ביותר.
- שימוש נכון בגיאומטרית המסלול לצורך ניהול המהירות בתחרות במצבים שונים, כמו עקיפה או יציאה לספרינט – בגלל שיפועי המסלול, עליה החוצה ימינה תיצר האטה וירידה שמאלה פנימה תיצר תאוצה.
- חשיבות האוירודינמיות והגרר/דרפטינג – חשוב בכל דיסציפלינה וסופר חשוב ברכיבת המסלול. רוכבי המסלול הם ספרינטרים נקודה. רוכבי תחרויות הסבולת במסלול הם הספרינטרים מרכיבת הכביש ורוכבי אירועי הספרינט הם מפלצות וואטים מגודלים ושריריים שמתפוצצים על המסלול. בכל תחרויות המסלול – אירועי הספרינט והסיבולת, מטרת הרוכב היא להגיע לקטעי הספרינט "מלא" ככל האפשר כדי לצלוח אותו במכסימום עוצמה ומהירות. על מנת שזה יקרה, צריך הרוכב לעבור את המרחק עד לספרינט בצורה המהירה אך הנוחה ביותר תוך שימוש בכלים אווירודינמיים – אופניים, ביגוד, תנוחה ושימוש ועזרה בחיתוך האוויר של הרוכבים סביבו – דרפטינג. בניית אסטרטגיה הנכונה לכל מרוץ מסלול היא קריטית להצלחה ולנצחון במרוץ. החל משימוש בביגוד הנכון, האופניים המתאימים, הכרת המתחרים סביבך ויכולותיהם, בחירת הגלגל עליו נשב, חישוב חלוקת הכח לאורך המרוץ, מהירות ותזמון היציאה לספרינט יעיל. כמובן שלכל תכנית אסטרטגית כזאת צריך לקחת בחשבון שינויים בהתאם לתכניות של המתחרים.
- בחירת יחס גלגלי שיניים – בשלב מוקדם מאוד הרגליים מבינות את יחס גלגלי השיניים המתאים לרוכב לכל סוג תחרות או אימון. עד לשלב בו מגיע הרוכב עם תיק גלגלי שיניים להחלפה באימון או במרוץ, ימצא את הפשרה ביחס גלגלי השיניים הקבוע והנוח לו לאורך כל האימון או התחרות – לחימום, לאימון המרכזי ולשחרור. מהר מאוד הגלגל האחורי יקבל קוג נוסף עם מספר שיניים שונה בצד השני להחלפה מהירה בנאבה פליפ-פלופ. השלב הבא הוא כמובן תיק כלים מסודר עם מספר צ'יינרינגים וקוגים בגדלים שונים להחלפה מהירה לפי הצורך.
- שעת ולודרום VS שעת כביש – משתנים משפיעים – על אופני המסלול הרוכב ידווש ללא הפסקה, בהילוך קבוע ובמהירות שתחזיק אותו על שיפועי המסלול. התחרויות במסלול אינטנסיביות וקצרות יחסית, כך גם באימונים. סשנים קצרים, עצימים ומתישים של 10-20 דקות . ההתמקדות באימוני ולודרום היא בחיזוק הכח המתפרץ ובקיבולת אנאירובית מה שהופך את אימון המסלול לעצים וקצר יחסית לאימוני הכביש והשטח.
- קיבולת מערכות אנרגיה ובמיוחד קיבולת אנאירובית – אופי רכיבת המסלול דורש יכולות קיבולת אנאירובית על מנת לייצר התאוששות אופטימלית מהירה לאחר התרוקנות השרירים בשינויי קצב קיצוניים וספרינטים חוזרים לאורך זמן. כמו למשל במירוץ נקודות או טמפו. ליכולת הרוכב לחדש את מאגרי הקריאטין פוספט שלו וכך להפיק יותר מחזורים של פעילות אינטנסיבית יכולה להיות השפעה משמעותית על הביצועים שלו.
- שליטה במרחב – ריבוי רוכבים על מסלול קטן יחסית במהירויות גבוהות, שינויי קצב, שינויי גובה בשיפועי המסלול וכל זאת על אופני פיקסי נטולי מעצורים, כל אלה מאלצים את רוכב המסלול להתרכז, לשלוט במרחב, להתמצא במסלול וברוכבים סביבו באופן שיוכל לקבל החלטות מיידיות ולבצען במהירות להשגת התוצאה הרצוייה באסטרטגיית המרוץ, המנעות מתאונות ונצחון במרוץ.
- פוסט סטרייק – חשוב מאוד אחרי התרסקות במסלול ( ויש הרבה כאלה) לחזור כמה שיותר מהר לקוקפיט ולהמריא שוב. הרבה רוכבים שהתרסקו מוותרים או דוחים את החזרה למסלול וחבל!