את הרכיבה התחלתי עם הגלגלים של ניל אובריאן, ואז, באיזור בית שאן היה לי פנצ'ר. החברה התקדמו לאט קדימה ואני החלפתי לגלגל הגיבוי המצוין שהיה לנו ברכב הליווי: Fulcrum 1. היינו עדיין בתחילת היום הארוך הזה, ועוד מטרים אנכיים מצטברים רבים חיכו לנו ולגלגלים שלנו. כך יצא שרכבתי עם הגלגלים של ניל כ 30 ק"מ ואת העלייה הראשונה של היום, ואח"כ עם ה Fulcrum 1 עוד כ 30 ק"מ בערך עד תחילת העליה של חמת גדר. אחרי כמעט חודש של רכיבה איתם הכל נהייה ברור יותר.


ההבדל בתחושה היה מיידי וברור, ולמרות שעל ה Fulcrum היה גומי איכותי לא פחות ידעתי מיידית שמשהו לא מרגיש לי אותו דבר באופניים. ה 150 גרם האלה הורגשו מיידית. יכולתי להמשיך עם גלגל הגיבוי אולם בהפסקה שלפני חמת גדר היה לי ברור שאני מתקן את הפנצ'ר ומחזיר את הגלגל האחורי של ניל אובריאן. עיכבתי מעט את כולם, לא נחתי ואכלתי כמו שצריך – אבל את הגלגל של ניל החזרתי לאופניים שלי לפני תחילת העלייה. כאשר עמדו לפני שתי האופציות האלה לבילוי משותף של יום ארוך ואנכי, לא היה לי ספק במי אני בוחר.

את ניל כבר הצגנו לעומק בכתבה הראשונה בסדרת "המאסטרים". רק נחזור ונאמר שניל הוא, חוץ מהיותו אחד מהרוכבים החזקים בארץ, מאמן ומכונאי מוכר – הוא אחד מאומני בניית הגלגלים בישראל, ואף מייבא חלקים ובונה גלגלים תחת מותג שלו: Rush. הגלגלים שבמבחן הם גרסת יבבני המשקל שלו.


_081
נתונים טכניים

עוד ביד, כשמחזיקים את הגלגלים האלה מרגישים את הקלילות. המשקל מדהים. מדדנו 1350 גרם בחנות.

החישוק הוא  FRM373 אדום. FRM היא חברה איטלקית שעדיין מייצרת באירופה. בוטיק ייחודי בקונספט הישן של פיתוח וייצור מקומי עם מגוון גדול מאוד של מוצרים ולא רק חישוקים. (למי שרוצה לחפור עוד – למעשה את החישוק מייצרת חברה גרמנית אחרת עבור FRM) משקל החישוק בלבד הוא 373 גרם. עומקו: 25 מ"מ ורוחבו 19 מ"מ. יש לו 24 חורים מקדימה ו 28 מאחור.

את הנאבות מייצרים עבור ניל בטיוואן – באחד המפעלים הכי איכותיים שיש שם לייצור נאבות. זה מפעל שמייצר עבור מותגים ידועים מאוד, ובמקרה הזה ניל נתן ספסיפיקציות והם מייצרים לפיהן. מה זה אומר? הוא בחר את סוג הפלאנג', המיסבים, הגדיר את כמות החורים הדרושה, איזה מנגנון פריילוף וכו'. המיסב בתוכם הוא אגב מיסב תעשיתי סגור מתוצרת יפנית.

השזירה – בחישורים (בשפיצים) DT revolution – שזירה רדיאלית מקדימה ו קרוס שתיים מאחורה. צד אחד שתי הצלבות וצד שני ללא הצלבות.

מחיר: 2690 כולל מע"מ.

 

029
023

על המבחן

מבחן הוא תמיד טוב יותר מול קבוצת ביקורת משווה, והוא גם דורש מעט זמן ועיכול – לא רק בתקופת המבחן עצמו, אליו גם אחריו, כשהתחושות מהסט הקודם טריות בעוד שאתם על הסט הנוכחי. בניגוד גמור למה שאני רגיל בד"כ בהשאלת ציוד למבחנים (מו"מ של הספק על קיצור תקופת ההשאלה), כשניל נתן לי את הגלגלים הוא אמר לי: קח אותם לכמה זמן שאתה רוצה! ואכן רכבתי עליהם לא מעט: רכיבות רבות של שעה ורכיבות ארוכות של מעל 130 ק"מ כולל רכיבה אחת של יום שלם. גובה מצטבר מכובד מאוד, וחמישה ימים מאומצים ועוקבים בטיול בספרד.

מעבר לבילוי ארוך עם המוצר, גם אתם יכולים להרגיש את ההבדל בין גלגל אחד לשני: פשוט תחליפו איזה פעם את הגלגלים שלכם עם חבר – רצוי כזה שיש לו סט ששוקל לפחות 150 גרם פחות מהגלגלים שיש לכם היום ותעשו ניסוי קטן. קחו אותם לשתי רכיבות: אחת עצבנית באופייה, מרובת פניות והאצות, עליות קצרות ושינויי טמפו ואחת ארוכה עם עליות. בראשונה עשו לכם מעין תחרות קריטריום עירונית מקומית שתתחיל ממש מהחניה של הרכב שלכם. הקפה של כ 10 דקות תהיה מצוינת לטובת הניסוי הזה. בכל הקפה תעצרו ותחליפו בין הגלגלים: תרכבו פעם עם הכבד ופעם עם הקל. צאו לספרינטים כל פניה ותחושו את הגלגלים בעמידה, נסו להרגיש את הגלגל בסיבובים המהירים, תרביצו חזק בישורות ותשתמשו במעצורים מדי פעם. תתחברו לתחושות בקטעי האספלט המשובשים. תבחרו איזה פס שבר באספלט וזכרו מה עוצמת המכה שהרגשתם בכפות הידיים כשעברתם אותו. תרגיל דומה עשו עשו באיזה בוקר שיוקדש לאימוני עליות: לכו לעליה המשמעותי האהובה עליכם, שוב – עליה של 10 דקות מספיקה, ותעשו הלוך חזור. פעם עם הרבה עמידה, ופעם יותר בישיבה. פעם בקצב קבוע ופעם עם שינויי קצב. תחליפו בין הגלגלים ותרגישו את ההבדלים – איך האופניים מגיבים? איך העצירה בירידה? איך הסיבובים במהירות?

025

 

 

הנה מה שלמדתי על הגלגלים האלה אחרי כחודשיים של בילוי:

יתרון 1: תמרון ותגובתיות

משקל של 1350 גרם זה משהו שמקרין לכם על האופניים בצורה ברורה ומורגשת. הגלגלים האלה שוקלים כ 250 גרם פחות מהגלגלים הפרטיים שלי! החלק הקטן של ההפרש הזה נמצא בגלגל הקדמי והחל הגדול באחורי. זה גורם לאופניים להרגיש אחרת לחלוטין עוד ביד – לפני שרכבתי אפילו מטר אחד. פתאום יש הרבה יותר איזון בין החלק האחורי של האופניים לאחורי והגלגל המקורי שלי נדמה פתאום כאיזה משקולת כבדה שהיתה שם מאחור.

הדבר הכי משמעותי שמרגישים במעבר בין גלגלים במשקל שונה, חוץ מהמשקל… הוא יכולת התמרון. גלגלים קלים יותר מרגישים הרבה יותר "חיים" מגלגלים כבדים. הם מספקים תגובה מהירה לשינויי קצב – שנובעת לא רק  מהעובדה שצריך להתאמץ הרבה פחות בשביל להניע את המסה המסתובבת שלהם ולהכניס אותה לתאוצה. גם ללא פידול – בירידה מתונה או סיבובים מרגישים מיידית את ההשפעה של הפחתת כח הצנטריפוגה: גלגל כבד רוצה להמשיך ישר. גלגל קליל מתמסר בקלילות למול מאמצי השידול שלכם בפניות. אתם חושבים על סיבוב והגלגל כבר שם.


יתרון 2: נוחות

מבחינתי נוחות היא פרמטר קריטי של כל פריט אבזור על האופניים – החל מלבוש, וכלה בצמיגים. הגלגלים של ניל אובריאן הם הנוחים ביותר שרכבתי עליהם מזה זמן רב. פה צריך לאמר משהו: יתכן שיש טרייד-אוף בין נוחות לקשיחות, ואת שני אלה צריך לבדוק ביחס לרוכב ומשקלו. אני שוקל 67 ק"ג בסגנון של "ספינר" ופחות "דיזל". אני גם עומד הרבה, ועשיתי לא מעט ספרינטים עם הגלגלים האלה.

הגלגלים האלה הם בול בשבילי מבחינת רמת הקשיחות והשיכוך. גלגלי ה Fulcrum 1 שהישוותי אליהם בקריטריום המושב שלי – על שפע של פיסות האספלט השבור ופסי ההאטה שבו, היו קשיחים יותר. זה אומר תחושה "קשה" יותר אל מול פני הקרקע ופחות פינוק. החישוקים שלהם מאסיביים יותר והשפיצים רחבים וחסרי רחמים. אחרי החלפה בין הגלגלים מיהרתי להוריד לחץ אוויר מהצמיג על הגלגל הקשיח יותר (עוד מעבר למה שהמ"מ הנוסף ברוחב שלו הכתיב), בעוד שעם הגלגלים של ניל אובריאן נשארתי עם לחץ האוויר המומלץ הכתוב על הצמיגים. ברכיבה הארוכה במסלול הגראן פונדו הדבר היה משמעותי כנראה לשמירה של הטריות והסבולת, שכן עם הגלגלים האחרים אני מרגיש את חוסר הסבלנות והיכולת להישאר על האופניים מגיעים במהירות רבה בהרבה – זה תוצר של ההבדל בנוחות. לטיול בחו"ל כבר לא היה לי ספק שאני לוקח את הגלגלים האלה.


יתרון 3: קלילות בעליות

ככל שאתם מבלים יותר זמן על האופניים הגלגלים (וכל שאר הציוד) הופכים יותר ויותר חשובים לכם. נגיד שאתם יוצאים לטראנס אלפ או לחופשה באיטליה – את רוב זמן הרכיבה שלכם תבלו בעליות כנראה. אין מה לעשות – לוקח הרבה יותר זמן לטפס מאשר לרדת. זו הסיבה לכך שגלגלים קלים זו לא פריבילגיה מיותרת – זה משהו שמשפיע על רוב זמן הרכיבה שלכם. היתרון הזה הוא יתרון בעל משמעות מורגשת מיידית ומשמעות מצטברת: מיידית משום שבמהירות נמוכה כשאתם כבר בהילוך הנמוך ביותר שלכם או בקצה היכולת, קשה במיוחד לשנות קצב או להגיב לאיזה קיר של 15% באמצע העליה. בדיוק במקומות האלה גלגלים קלים במיוחד זורחים ועושים את החיים יפים כי קל יותר לשנות מהירות רגליים איתם ולתת מכת כוח ששואבת מכם פחות אנרגיה.

ההשפעה המצטברת של כל האירועים האלה על ימי רכיבה רבים ורצופים היא גדולה – גלגלים קלים יאפשרו לכם להשאר טריים בהרבה בחופשת האופניים שלכם או במירוץ הבא.

מקבלים Rush מטיפוס בחרמון:

 

127_2

יתרון 4: יש לכם אבא

 ישנם לא מעט מותגים גדולים וידועים שרמת השירות עבורם בארץ הנה מפוקפקת במשך שנים. אתם קונים מותג מפורסם כחלק מהחבילה שלכם ואז נשבר שפיץ. כל שפיץ – אחר מהשני, והם כולם יקרים בצורה מחרידה. שיטות הטיפול והכלים ייחודיים ולכו תמצאו מישהו שיכול להתמודד עם זה. אתם בטיול או בתחרות בחו"ל וצריכים להתפלל שתמצאו מישהו שיוכל לתת לכם שירות להמצאות הייחודיות שבגלגל שלכם… אצל ניל זה לא יקרה: שימוש בשיטות בנייה סטנדרטיות יחסית ושפיצים של DT יאפשרו לכל מי שיודע לעבוד על גלגלים בעולם לתת לכם שירות. על זה תוסיפו את העובדה שאתם קונים ממישהו שחלק ניכר מהמוניטין שלו, וההצדקה לעסק שלו הוא הגלגלים ותקבלו יכולת מענה לצרכי טיפול ושירות שכנראה לא תמצאו באף גלגל אחר.

חסרונות

– צבע אדום – מצטער, לא הסטייל שלי לחישוקים. הייתי מעדיף שחור, אבל זה עניין של טעם כמובן. ניל כמובן מחזיק גם חישוקים שחורים.

– יכולת עצירה שהיא לא הטובה ביותר שנתקלתי בה. דומה שפס החיספוס שבצד החישוק לא עושה את מה שצריך לעשות בצורה אופטימלית – לפחות לא ביחס לשני גלגלי קבוצת הביקורת שהיו אצלי בזמן המבחן. יחד עם זאת – עצה למי שנוסע לאלפים או להרים גבוהים אחרים מרובי ירידות ושימוש במעצורים: עדיף לחלוטין להביא עמו גלגלים כאלה על פני גלגלי קרבון עקב יכולת העצירה של חישוקי האלומיניום, שהיא בד"כ טובה יותר מזו של חישוקי קרבון. במיוחד חשוב שהאלומיניום מפזר חום טוב יותר, ורגיש פחות להשפעתו של החום מקרבון, אולם יש הבדלים גם בתוך קבוצת האלומיניום עצמה.

אל תצפו שגלגלים שניל יבנה לכם במשקל של 1350 גרם יהיו אמינים ברמה זהה לגלגלים שניל עצמו יבנה לכם ב 1600 גרם. במהלך המבחן השתחרר שפיץ אחד – כנראה אחרי יום רכיבה מרובה פסי האטה אגרסיביים במיוחד בטיול בחו"ל. חשוב לאמר: אמינות זה משהו שניתן "לכוון" באמצעות בחירת החלקים ואופן הבנייה. כשבונים גלגלי עליות כאלה בהכרח מתפשרים מעט על אמינות, אולם מאחר וניל עושה בניית קסטום של גלגלים ללקוחותיו תוכלו לתת לו את ההעדפות שלכם, המשקל שלכם והצרכים והוא יתפור לכם את הגלגל המתאים עם רמת האמינות המתאימה.

 

עוד היבט להציץ לעברו בבחינת גלגלים היום הוא רוחב חישוק של 19 מ"מ – שהוא מסורתי בעוד שרבים מהגלגלים היום משתעשעים ביתרונות של רוחב חישוק גדול יותר שמציב את הצמיג בצורה שטוחה ומעוגלת יותר ומשפיע בכך לטובה על מהירות הגלגול והתחושה בפניות, וכן בחשיבות פחותה (כי זה עוד לא ממש תפס) – התאמה ל Tubeless.

 

חסרונות שמסרונות… בשורה התחתונה, גם כשהיו לי Fulcrum1 לגיבוי ברכב, העדפתי את המטלה השנואה של החלפת פנימית בשביל להשאר עם הגלגלים של ניל:

085
סיכום

אחרי כל הדיבורים בוא נגיע לשורה התחתונה: במשך החודש האחרון היו אצלי שלושה זוגות גלגלים לא רעים בכלל והגלגלים של ניל אובריאן היו היחידים שרכבתי עמם – לא בגלל המבחן אלא כי הם היו הכי נוחים, קלים, ומהנים לרכיבה ואני רוצה כאלה! עבורי אלה הגלגלים האופטימליים: 1350 גרם קלילים שגורמים לכל זוג אופניים להרגיש כמו אופני קצה. אם הייתי קונה היום גלגלים אין שום ספק ש Rush של ניל אובריאן היו נכנסים לרשימת האופציות שלי. במשקל כזה אתם רק תחפשו גובה מצטבר, עליות ועוד עליות. במיוחד קריטי לי היבט הנוחות, ועם הגלגלים של ניל (yes they "give") האופניים שלי מרגישים פשוט חלומיים איתם. אינספור רכיבות, וקשה לי להפרד!

רוצים גלגלים כאלה- דברו עם ניל: פה – בפייסבוק שלו. וגם פה: neiloatlantis@gmail.com, או בנייד: 050-8939121

 

מאת: גיא חלמיש