וידאו: KTM Prowler 292 במבחן - לפעמים פחות זה יותר
תמורה למחיררב שימושיותיכולת טובה גם בעליה וגם בירידה
משקל גבוהמזלג פשוטבולם לא פרוגרסיבי
85%ציון BIKEPANEL
עיצוב וסקסאפיל80%
סיבובים ופניות90%
קפיצות ומשחקים80%
טיפוס85%
ירידות טכניות80%
תמורה למחיר95%

הפעם זה חשוב לי באופן אישי – מבחן אופניים אגרסיביים בגיאומטריה מודרנית מבית יצרן מוערך תמורת 12,900 ש״ח בלבד, לא במבצע ולא בהנחה, פשוט אופניים במחיר שאני מגדיר כסביר.

זה עדיין לא סכום פעוט של כסף, בוודאי לא סכום לאופניים למתחילים אלא שער כניסה אל העולם האגרסיבי. יצאתי לבדוק כמה אופניים מקבלים תמורת המחיר הזה, ואפרט בסעיפים היכן נעשו הפשרות ואיך הן מתבטאות במציאות. המחיר קורץ לי והנושא בדמי אבל מבטיח שה- KTM הכתומים לא יקבלו ממני הנחות.

מאת: גל בן יעקב

KTM – לא מה שחשבתי

מסתבר שטעיתי לחשוב שאופני KTM מגיעים מיצרן האופנועים המפורסם. השם והלוגו אמנם זהים אך החברה (הפעילה משנת 1964) התפצלה בשנות ה-90 וכיום מדובר בשתי חברות נפרדות. KTM יצרנית האופניים היא חברה אוסטרית, והם עדיין מייצרים אופניים באוסטריה – מבין המותגים האחרונים המייצרים על אדמת אירופה. בעבר החברה נחשבה שמרנית והתמקדה באופני XC ואופני שבילים רכים, אך כיום החברה מציגה שלל קווי אופניים מכביש, CX, XC , שבילים, מרתון, מספר דגמים של אופניים חשמליים לשטח וכעת גם את הפרולר (Prowler) – אופניים ש-KTM מגדירים כאופני אדוונצ׳ר – אופני הרפתקאות אגרסיביים.

קראו כאן על תהליך הפיתוח של הפרולר בראיון עם תומס פרסל – מנהל הפיתוח ב KTM בכתבה קודמת שערכנו.

KTM Prowler 292 – כרטיס ביקור

  • דגם: KTM Prowler 292 12
  • משקל: 15.5 ק״ג, כולל טיובלס, ללא פדלים
  • קטגוריה: אנדורו קל / הרפתקאות
  • שלדה: אלומיניום
  • גודל גלגל: 29
  • מחיר: 12900 ש״ח
  • לעמוד המוצר: כאן

Prowler – שלדה ומתלה

שלדת הפרולר עשויה אלומיניום והיא קשיחה במידה טובה, כלומר מעבירה אנרגיית דיווש ביעילות אך לא מענישה את הרוכב בזעזועים. היא מאפשרת להפעיל על האופניים כוחות חזקים בסיבוב מבלי להפוך את הרכיבה תזזיתית ומעייפת. היא אמנם פחות קשיחה משלדות קרבון, אולם מעט יותר קשיחה משלדת אלומיניום מקבילה שאני אוהב.

המתלה הוא מתלה 4 צירים מסוג הורסט לינק, המורכב מציר ראשי מעל ומעט מאחורי הציר המרכזי, ציר משני לפני ומעט מתחת לציר הגלגל האחורי, וחולית נדנדה המפעילה את הבולם האחורי. זהו כנראה המתלה הנפוץ ביותר בשנים האחרונות. במקרה של הפרולר המתלה יעיל בדיווש במידה טובה, משכך היטב מהמורות קטנות וגדולות, נותר פעיל תחת כוחות בלימה, ומבודד את הרוכב במידה טובה מתנועות הגלגל. כלומר המתלה מאוזן, טוב בכל המאפיינים שלו ולא מתבלט באף אחד מהם באופן מיוחד.

יחד עם זאת, המתלה הזה מכוון כך שפעולתו תהיה ליניארית יחסית, כלומר הוא מכוון לספוג מהמורות קטנות ובינוניות באופן יעיל, אך בספיגת מהמורות גדולות הוא ממהר לאבד מהלך ולהיטרק. זה אומר שהשלדה הזאת לא תעבוד היטב עם בולם קפיץ, אם ניסיון שדרוג כזה עלה על דעתכם.

פרולר- עיצוב וצביעה

אני מוצא את שלדת הפרולר אלגנטית. הצבעים בוהקים יפים ומשמחים, הצורה נעימה לעין עם בולם הזעזועים האחורי הנראה כממשיך את קו תומכות הכיסא ויוצר צורת איקס במשולש הקדמי.

יש מקום לבקבוק גדול בתוך המשולש הקדמי, ברגים למתקן שני מתחת לצינור התחתון, ומוליך שרשרת קטן. השלדה נראית תכליתית אבל לא אלמונית וגנרית, והאופניים משכו תשומת לב כמעט כמו אופניים שעולים כפול מהם.

אהבתי את הסימון על כל בורג וחלק באופניים המורה על מידת המומנט שבה יש להדקם – במיוחד בברגי המתלה.

פחות אהבתי שהשרשרת התחילה להסיר צבע מתומכת השרשרת תוך דקות מתחילת הרכיבה הראשונה. חסרים שם 4 סנטימטרים ברצועת הגומי המגינה על הצבע ואני ממליץ לרוכשים להשלים אותם עם גומי נדבק, לדוגמה סרט 2228 של חברת 3M.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

גיאומטריה ומידות

שלדת הפרולר 292 מיוצרת ב-3 מידות. זה נושא שהתלוננתי עליו במבחנים לאופניים יקרים יותר, אך כאן אני מקבלו בהבנה – אם יצור השלדה ב-3 מידות מאפשר להביא אלינו אופניים זולים יותר אני מברך על הפשרה.

במבחן מצאתי את עצמי על שלדה במידה סמול (43) הדומה במידותיה למידה מדיום בזוגות אופניים רבים. עבורי בגובה 175 סנטימטרים, אני מוצא את המידה נוחה ומתאימה, אך לרוכבים הרגילים למידה סמול אני ממליץ על רכיבת מבחן כדי לוודא את ההתאמה.

הזויות והמידות מודרניות, עם זווית ראש בת 66.5 מעלות, זווית כיסא בת 76.5 מעלות, ומידת reach בת 461 מ״מ במידה מדיום, ו 445 במידה סמול שבמבחן.

מזלג של SR-Suntour? 

המזלג הוא משהו שונה מהרגיל: SR-Suntour Aion 35 LOR. בעולם הנשלט על ידי בולמי רוקשוקס ופוקס נעים לפגוש מזלג אחר. זהו בולם אוויר בעל מהלך של 150 מ״מ, שניתן לכוון בו לחץ אוויר, מהירות שיכוך החזרה ולנעול אותו עם ידית. ממחקר קצר ברשת עולה שניתן לשנות את גודל תא האוויר של המזלג מבפנים.

האמת, היא שהמזלג מרגיש פחות מתוחכם מהמזלגות ה..מתוחכמים יותר מבית 2 המתחרים הגדולים.

חסר לי בו כיוון התנגדות לכיווץ (Compression), ואני מוצא שאני לא יכול לכוון את מהירות שיכוך ההחזרה (Rebound) בצורה משביעת רצון. ברכיבות הראשונות מצאתי את עצמי עם בולם איטי מידי שלא חוזר בזמן למצב פתוח, עד שהגעתי לכיוון הסופי שלי עם 60psi בתא האוויר ו-4 קליקים ממצב פתוח לגמרי.

עדיין מצאתי שהמזלג צולל הרבה תחת כוחות בלימה, לא נותר מספיק גבוה במהלך שלו תחת מהמורות, מרעיש תוך כדי פעולה ובסך הכל מרגישים שזה מזלג בתקציב מעט נמוך. יחד עם זאת – רכבתי איתו מהר. הוא משכך היטב ואין בו בעיות משמעותיות – הוא פשוט לא מאוד מתוחכם.

אהבתי את מגן הבוץ המובנה של המזלג, ואהבתי מאוד את מנגנון השחרור המהיר היחודי והנוח של הגלגל הקדמי, בשם Q-Lock. המנגנון מורכב מידית הידוק בצד אחד ואום מיוחד בצד השני שמתכווץ בלחיצה ונפתח במשיכה. ראשית פותחים את הידית, אז לוחצים על האום בצד השני של הציר, מסובבים אותו מעט כדי לנעול במצב מכווץ ומושכים את הציר החוצה. מחזירים את הגלגל ואת הציר למקומם, מסובבים בחזרה את האום עד שהוא נפתח, ומהדקים חזרה את הידית. זה פשוט מהיר ואינטואיטיבי ביותר, ומעולם לא נפתח לי ברכיבה.

שאר האבזור

בולם: RockShox DeLuxe RL debonAir זהו בולם אוויר מבית רוקשוקס, בעל כיוון שיכוך מהירות החזרה וידית נעילה. זהו בולם די פשוט המיועד לשימושי xc ושבילים, ומצאתי את ההתאמה שלו על השלדה הזאת לשימושים אגרסיביים – מעט גבולית. הבולם ליניארי מידי במהלך שלו ונטרק בקלות, אסביר על כך בחלק המפרט על הרכיבה, אך אציין כאן שניתן לפתור את הבעיה הזאת באמצעות הכנסת טוקנים המצמצמים את גודל תא האוויר.

גלגלים: אלו גלגלי 29 אינטש הממותגים כשל KTM אך מדובר בג׳אנטים של Mavic מסוג E-XM 430 (ברוחב 30 מ״מ) המורכבים על גבי נאבות מסוג DT-Swiss 370 באמצעות חישורי straight pull. אלה גלגלים מעט פשוטים וכבדים אך הם נחשבים חזקים ומרגישים קשיחים ברכיבה.

הילוכים: מערכת Sram Eagle GX מלאה. נפלא שאפשר לקבל רמה כל כך גבוה של ביצועים ברמת מחיר כזאת.

מעצורים: Shimano MT501/MT520 בעלי 4 בוכנות, רוטורים בגודל 203 ו-180 מ״מ. אני לא חושב שאוכל להבחין ביניהם לבין מעצורי XT בעיניים עצומות. נראה שההבדל טמון בעיקר בכיוונים ללא כלים החסרים כאן. בקיצור מעצורים טובים – די חזקים ובעלי מודולציה סבירה. אני הייתי משקיע בבלידינג טוב כדי לצמצם את טווח התנועה בידיות לפי טעמי.

צמיגים: Schwalbe Hans Dampf 2.35 טובים ומתאימים לאופניים – האחיזה שלהם טובה והתנהגותם צפויה.

מוט כיסא וחלקי שליטה: מוט הכיסא ההידראולי ממותג כ-KTM, מהלכו 120 מ״מ והוא עבד ללא דופי. חלקי השליטה מבית KTM היו נוחים. האוכף והגריפים מבית Ergon התגלו כנוחים אחרי כמה רכיבות הסתגלות.

רכיבה

אתחיל כהרגלי מהשורה התחתונה – לא שיניתי דבר. לא קיצרתי, לא מיתנתי, והשתדלתי לא להאט את הרכיבות שלי. רכבתי על גבי הפרולר באותם מסלולים שבהם אני רגיל לרכב, עם אותם שותפים, ואפילו הארכתי מעט כמה מהרכיבות. ונהניתי מאוד, אלו אופניים מוצלחים. ועכשיו נפרט:

בעליה

תראו, חמש עשרה וחצי קילוגרמים זה משקל גבוה לאופניים בימינו. זה קילו יותר מאופני אנדורו אלומיניום 29 אינטש שיחשבו לא קלים, ו-2 קילו יותר מאופניים מקבילים שיחשבו קלים. מרגישים את זה בטיפוס בדרכי כורכר ובעיקר בטיפוסים טכניים – פשוט נדרש עוד יותר מאמץ בטיפוס מדרגות סלע ומעבר מכשולים.

לא מסייע לכך הבולם האחורי, שיש בו רק מצב פתוח או מצב נעול. אילו היה מצב אמצע הייתי משתמש בו בעליות, אך אין, אז אני נועל בטיפוס בכביש ופותח בטיפוס בכל מה שאינו כביש, ומרגיש מעט נדנוד ובזבוז אנרגיה בטיפוס.

בסך הכל, בתור אופניים בעלי מהלך של 150 מ״מ המיועדים לשימושים אגרסיביים, הם בסדר גמור בטיפוס.

ה Prowler בירידה

שלדת ה Prowler מוצלחת לרכיבה אגרסיבית בירידות. הגיאומטריה מודרנית ומאוזנת, ולמרות שבמידה סמול בסיס הגלגלים מעט קצר – אני מוצא שקל לי לשמור על יציבות, איזון ושליטה. בפניות אני מוצא שקל לי לשלוט באופניים ואני מצליח ללחוץ אותם חזק לתוך הסיבובים, בזכות השלדה שהיא קשיחה אך לא קשיחה מידי. אולי גם המשקל העודף עוזר מעט ליציבות בירידות.

המתלה משכך היטב, ואני מרגיש שמגבלות האופניים בירידה – גם במהירות גבוהה וגם במהירות נמוכה, גם בפניות וגם בקו ישר – מגיעות תמיד מבולמי הזעזועים ולא מהשלדה.

הפשרה בבולמי הזעזועים המגיעים עם התקציב הנמוך היא שלא ניתן לכוון בהם התנגדות לשיכוך בכיווץ, ולכן הם שוקעים תחת כוחות בלימה ורוכבים עמוק מידי בתוך המהלך שלהם. זה התבטא בכך שפגעתי עם הפדלים בסלעים יותר מהרגיל, ובמעבר על פני מהמורות חוזרות ברצף – נאלצתי להאט עקב תחושה שהמזלג לא היה מוכן לספוג את המהמורה הבאה, כלומר לא עמד בקצב הרכיבה.

זו נקודה שבה מרגישים את הפשרה שנגזרת ממחיר האופניים – מזלגות מתקדמים יותר מגיעים עם מנגנונים שונים שמאפשרים להם להגיב מהר יותר לתנאי הקרקע ולהקל על רכיבה מהירה בתנאים קשים.

גם הפרוגרסיביות לא מספיקה בשילוב של השלדה עם הבולם האחורי- זה התבטא בסגירת מהלך לעיתים קרובות מאוד, לפעמים בעוצמה, למרות שכיוונתי את לחץ האוויר כך שיתאים למשקלי בשקיעה של 25%. את הלחץ בבולם כיוונתי ל- 125psi ואת כיוון שיכוך ההחזרה ל- 4 קליקים ממצב פתוח לגמרי. את בעיית סגירת המהלך ניתן לפתור בסדנה על ידי הוספת טוקנים לבולם האחורי, אך זו התנהגות מפתיעה באופניים שתוכננו לרכיבה אגרסיבית.

בנוגע לשאר הרכיבים – המעצורים הפתיעו לטובה ואפשרו רכיבה מהירה ושליטה גבוהה, הגלגלים הרגישו קשיחים מספיק כדי לשמור על מהירות מעל מהמורות ולאסוף מהירות במעבר על קפלי קרקע, וגם לאפשר תנועות היגוי חדות ומהירות גבוהה בסיבובים סגורים.

האם כדאי לשדרג?

אני חושב שהשדרוג המשתלם ביותר לאופניים האלה יהיה שדרוג המזלג. מזלגות מתקדמים מבין היצרנים הגדולים מציעים אפשרויות כיוון רבות ומדויקות יותר, ומנגנוני שיכוך שמאפשרים לרכב מהר יותר בתנאים קשים. הם גם עובדים בצורה שקטה יותר וזה מאפיין חשוב עבורי.

הבא בסדר עדיפות השדרוג הוא מבחינתי הבולם האחורי, אני מעדיף בולמים שמגיעים עם תא שמן חיצוני ומאפשרים כיוון של התנגדות לשיכוך (Compression).

השדרוג הבא בסדר העדיפות הוא בגלגלים. גלגלים קלים וקשיחים יותר מקלים על האצה ומגיבים מהר יותר לשינויים בקרקע.

האם זה בכלל משתלם? לא אוכל לענות על כך משום שזה עניין פרסונלי. כל רוכב ימצא הצדקה כמעט בכל שדרוג שהוא יכול להרשות לעצמו, וכל רוכב שם את גבול המחיר העליון שלו במקום שונה. אני חושב שהפרולר 292 נותנים תמורה טובה למחירם ואין בהם שום בעיה שחשוב לפתור בשדרוג, ולא הייתי מהסס להמליץ לרוכב לרכוש אותם.

סיכום

הבטחתי שלא אתן הנחות לפרולר למרות מחירם הנמוך וכך עשיתי גם בשטח וגם על הכתב – השתדלתי לפרט את כל יתרונותיהם ואת כל מגבלותיהם. כאן חשוב לי לאזן ולהסביר שאני מרוצה מאוד מהחבילה הכוללת במיוחד כשלוקחים בחשבון את המחיר. הצלחתי לרכב באותם מסלולים ועם אותם שותפים, כמעט באותו הקצב שאני רגיל אליו. ולא רק שלא התלוננתי – נהניתי מהרכיבות והחמאתי ל- KTM לעיתים קרובות.

רק כאשר הגברתי קצב ובחנתי את מגבלות האופניים הם נחשפו, בעיקר במזלג ובבולם האחורי.

כל רוכב מתחיל או מתקדם יוכל להנות מרכיבה טכנית ואגרסיבית על גבי האופניים האלו, ויוכל גם לגמוע מרחקים בנוחות. דרוש רוכב מנוסה ומיומן בשביל להרגיש מוגבל על ידי הפשרות שנעשו בדגם הפרולר 292 ואני, לפחות, מצאתי הרבה הנאה ברכיבה עליהם.

מאת: גל בן יעקב
צילום: גיא חלמיש

 


רוצה KTM Prowler?

    אני רוצה! אנא חזרו אלי