עולם הקרגו נמצא בהתקדמות אדירה. ראינו את זה בתערוכת יורובייק 2022 וכל אירופה מתמלא בפלא זה. קל מאוד ללכת לאיבוד עם בסוגי קרגו להובלת סחורות או ילדים ובשביל זה ניסינו לרכז עבורכם את הסוגים העיקריים שנופלים תחת הקטגוריה של קרגו בייקס.

לפני מספר חודשים, עשינו היכרות עם אופני קרגו – אופניים להובלת סחורות. ארצנו הקטנטונת, או בעיקר גוש דן, אט-אט מתמלא בתופעה המוזרה אך נפלאה הזו. יוקר המחיה ומחירי הדלק המאמירים, בנוסף לאגרת הגודש שתבוא עלינו לטובה, דוחף יותר ויותר משקי בית לחפש פתרונות יצירתיים לשינוע מצרכים, סחורות וכמובן ילדים.קרגו

קרגו תלת גלגליים

אופני קרגו תלת גלגליים אינם תלת אופן במובן הקלאסי. עם 2 גלגלים בפרונט ואחד מאחור ניתן להעמיס סחורות מגוונות, הכל נמצא לפני הרוכב ושום דבר אינו נשרך מאחור. יתרון נוסף הוא עניין היציבות, האופניים עומדים בזכות עצמם, אין צורך בהורדת רגל או הוספת רגלית. למי שחווית הרכיבה אינה אקוטית, אלא רק עניין הפרקטיות בראש מעייניו זו אופציה נפלאה. אופניים אלו מתחלקים לשתי תת-קטגוריות:

היגוי הישיר – אשר מאפיין להערכתי במעל 80% את אופני הקרגו התלת גלגליים, בעצם מעביר את סיבוב הכידון ביחס ישיר לשני הגלגלים הקדמיים. לצורך השוואה, זה יכול להרגיש קצת כמו לסובב הגה ברכב משנות ה-70 או ה-80 ללא הגה כוח. תחילת הדיווש יהיה איטי ומסורבל אך עם המהירות שנתפוס ההיגוי יהיה נוח יותר. בקונפיגורציה זו, הארגז או משטח ההעמסה ינועו ביחד עם הכידון, מה שגם יכול להקשות במעט.

קרגו

שיטת המתלה הנפרד – העולם יפה יותר. החוויה דומה יותר לקרגו דו-גלגלי. ההיגוי נעשה באופן דומה לזה של רכב או קטנוע עם 2 גלגלים בפרונט.

יש מוט היגוי אשר מחובר לציר המקשר בין שני הגלגלים הקדמיים, כך שכל גלגל אינו תלוי בשני, מה שגם מאפשר עליה וירידה נוחה ורכה על מדרכות ומכשולים. לרוב, בשיטה זו, שטח ההעמסה אינו קשור להיגוי ונמצא תמיד ניצב לכיוון הרכיבה. אז רק יתרונות? החסרון הגדול כאן הוא המחיר, אשר מגיע גם לפי 2 מקרגו עם היגוי ישיר.

קרגו דו גלגלי

אופני קרגו דו גלגלים יהיו הנאמנים ביותר לחווית רכיבה על אופניים רגילים. גלגל קדמי קטן של לרוב 20״ ואחורי שנע בין קוטר של 26״/27.5״/29״ ייתן בדרך כלל את המענה הנכון ביותר. באופן כללי אלו קטרי הגלגלים בכל קונפיגורציות אופני הקרגו למעט כמה בני כלאיים אותם נזכיר בהמשך. ההיגוי בקרגו דו-גלגלי הוא חוויה. הרי להבדיל מהיגוי ישיר, יש כאן אלמנט מקשר בין סיבוב הכידון לסיבוב הגלגל הקדמי. ניתן לומר בזהירות שלרוב, אופן ההיגוי מתבצע על ידי מוט היגוי המקשר בין סוף הכידון למזלג הגלגל.

שיטה נוספת היא כבלים – כן כמו במטוסים קלים. בשיטה זו ההיגוי מדויק יותר וזווית ההיגוי רחבה יותר. התחזוקה במקרה של כבל יותר קריטית כי הוא חייב להיות תמיד מתוח. שיטה נדירה אך קיימת, הינה היגוי הידראולי, ממש כמו ברכב, יש אולי יצרן או שניים שמשתמשים בשיטה זו. לטענת הרוב, אינו מצדיק את המחיר.

עקומת הלמידה בקרגו דו-גלגלי מעט ארוכה יותר מתלת גלגלי, אך בסוף הכל עניין של הרגל. יתרונות ברורים הם מהירות, זריזות, פינות חדות וכמובן חוויה. חסרון עיקרי, יציבות נמוכה ברכיבה איטית ושימוש ברגלית בעת חניה. באופן אישי, זו הקטגוריה המועדפת עליי. 

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

בתוך שתי הקטגוריות, הדו והתלת גלגלי יש טיפולוגיה מאוד ספציפית

בקפיט

(הולנדית) או אופני קופסא מאופיינים בדרך כלל בארגז קדמי אשר ממוקם בין הכידון לגלגל הקדמי עם גבולות העמסה מאוד ברורים שלא עולים על רוחב הכידון, אם כי האורך משתנה בהתאם לאורך הכללי. לרוב מיועדות להובלת ילדים וקניות.

קרגו

לונג-ג׳ון 

לא מאוד שונים למראה מאופני קופסא, מלבד העובדה ששטח ההעמסה נקי לשימושים שונים. קהל היעד הוא בדרך כלל בעלי מקצוע אשר מסתובבים עם הרבה ציוד בעיר או שליחים. ניתן כמובן ״להלביש״ קופסא ולהפוך אותם לדגם משפחתי.

קרגו

בייק טראק או סייקל טראק

להבדיל מלונג ג׳ון, משטח ההעמסה נמצא בין הכידון עד למעל הגלגל הקדמי. בצורה זו ניתן לנצל שטח העמסה כמעט זהה לחלוטין ללונג ג׳ון ולסיים עם אורך כללי קצר יותר כיתרון, אך מרכז הכובד גבוה יותר וגובה הנפח המועמס יהיה קטן יותר. אופציה זו מצוינת לשליחים ומשתמשים עם מקום אחסון מוגבל.

קרגו

לונג טייל

אלו אופני קרגו מעט שונים בנוף. אופניים דו גלגליים עם זנב ארוך. אופציה זו מועדפת על משתמשים שלא רוצים להתעסק עם היגוי מורחק ולרוב משנעים ילדים וקניות ופחות סחורות בגדלים לא סטנדרטים.

קרגו

טריילרים

הם בפירוש לא קרגו, אלא תוספת לאופניים רגילים או לאופני קרגו מסוג נגרר. החל ממשטח העמסה נגרר ועד נגרר לשינוע ילדים שיכולים להפוך לעגלה ועוד. בכמה מילים, זהו הפיתרון הזול ביותר אך גם המסורבל ביותר ובנוסף רוב העומס נמצא מאחור.

קרגו

תלת אופן

הם אופניים בעלי שלושה גלגלים, אחד מלפנים ושניים מאחור. בקטגוריה זו אני לא אפרט, ממספר סיבות כאשר העיקרית שבהן שאין אלה באמת אופניים מבחינת ״חווית״ רכיבה. חווית הרכיבה הינה הגורם העיקרי בסיווגי האופניים, לפחות מבחינתי.

קרגו

בני כלאיים 

ואחרים קיימים כמו בכל תחום. החל מאופני קרגו לשטח, אופני קרגו שהוסבו לעגלות גלידה/אוכל, קיטים להסבה של אופניים רגילים לקרגו, שלל קונפיגורציות לשליחים ו-Last mile Solutions (תחום בפני עצמו שבו נרחיב בכתבה נוספת) ועוד. השמיים הם הגבול והכל תלוי בדרישת המשתמש.

קרגו

אופני / רכב שליחים של חברת DHL. פיתרון הקילומטר האחרון

סיכום

אז אם לסכם, כל נושא הקרגו בייקס עדיין בחיתוליו. נכון, בצפון אירופה התחום נוסק אך עדיין אין תקנים ורגולציה מוסדרים. אם יתמזל מזלנו, אנחנו בישורת האחרונה של תקינה אירופאית הן באופני משא רגילים והן בחשמליים. בלי להיכנס יותר מדי לנושא החשמל, זה נכון שיש בארץ הרבה סוגים של בני כלאיים כאלו ואחרים, חלקם בחישמול פיראטי, חלקם בייבוא לא מוסדר ועקיף וחלקם נעים בין קטגוריית האופניים – ריקשה – קלנועית תוצרת סין.  מה שברור הוא שהדרישה עולה, והיכן שיש דרישה יש הרבה מקום לפירצה בהיעדר רגולציות. בתחום כל כך טרי, לא פלא שאין לנו מושג מי נגד מי ועל כן כולי תקווה שהצלחתי לעשות קצת סדר בבלאגן.

מאת: עמית סטורלזי