האם כל אחד צריך מדרסי רכיבה או רק מי שיש לו בעיה? שלחנו את אריאל אגרון ואת ורדי בכור אל יוסי דביר מאורלי אורתופדיה לבדוק את זה על הרגליים שלהם. אחד תחרותי ומתאמן שעות ארוכות על האופניים. השנייה רוכבת כמו רובינו פעמיים שלוש בשבוע. חלק שני משלושה ובו אריאל מסיים להכין את המדרס ויוצא לרכוב איתו!

כנסו לחלק הראשון של הכתבה: על המקום והסדנה של פעם

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים
 

 

תהליך רטיות הגבס לוקח כאמור כ- 20 דקות שבהן יוסי מלביש את הרטיות אחת אחת, עד שכולן עוטפות את הרגל ויוצרות צורה של כף הרגל במנח תקין, כאשר היא במנוחה. זו אולי עבודה “מלוכלכת” יותר למקום ולאורתוטיסט המבצע, אבל לפחות היא מדויקת יותר ומתקנת את כף הרגל למצב התקין שלה. אגב, אל חשש מבחינת הניקיון לנו הלקוחות – בין רטיות הגבס לעור כף הרגל יש הפרדה של נייר נצמד, כלומר אין צורך לשטוף אחרי זה את הרגל או משהו, כפות הרגליים נשארות יבשות. 

לסיכום, כאשר הרגל במנוחה וללא משקל עליה היא נמצאת במצב התפקוד הנכון של כל מערכת העצמות, מצב שבו אין עליהן לחץ (Neutral position). למצב הזה קוראים “מנח תקין” – כאשר עצם העקב (קלקנאוס) נמצא מתחת לקרסול (טאלוס). למצב הזה אנחנו רוצים להביא את כף הרגל כאשר היא בעבודה, בעת דריכה, בין אם בריצה או ברכיבה.

מדרסי רכיבה איכותיים

במידה ותנוחת כף הרגל לא מתוקנת ע”י מדרס ואנחנו ממשיכים לייצר את העיוות של הקריסה ולגרום ללחץ לא בריא על העצמות, יכולה להווצר אט אט שחיקה שלהן. כל עוד הגוף צעיר אז הוא יכול לספוג את זה אבל כאשר הוא יגיע לגיל 50 פלוס – יתחילו לצוץ דלקות, כאבים, יבלות ועוד בעיות שאף אחד מאיתנו לא רוצה. אז נצטרך לחזור ליוסי כלקוחות רפואיים ולא כלקוחות של לייף סטייל. ותאמינו לי, ראיתי את המקרים הרפואיים שיוסי מטפל בהם בסדנה, לא עלינו. בביקור הזה הבנתי מהי חשיבות המדרסים למי שסובל מקריסה וגם ראינו כיצד השיטה של יוסי באורלי אורתופדיה שונה ואיכותית יותר ממקומות אחרים.

מדרסים

מי שצריך מדרס לריצה צריך גם לרכיבה? 

בזמן הכנת צורת כף הרגל שלי עם רצועות הגבס שאלתי את יוסי את השאלה הראשונה שסיקרנה אותי: “תגיד, כאשר מגיע אליך טריאתלט בשביל מדרסים לריצה, הרי זה ענף עם אימפקט גבוה וכאבים פוטנציאליים…”. “חד משמעית” עוצר אותי יוסי. “שין ספלינט, בעיות בקרסול, אנשים שסובלים מטהטרזלגיה (כאבים בכריות כף הרגל) ועוד…”

 

 

…אז אנשים שהם גם רצים וגם רוכבים, אבל באים אליך לצורך הכנת מדרסים רק לריצה, היית ממליץ להם לעשות גם מדרסי רכיבה? 

– “שאלה טובה. זה תלוי בבדיקה ספציפית. אנחנו לא רוצים לעשות מדרסים איפה שאין צורך” עונה יוסי תשובה שהייתם רוצים לשמוע מהספק שלכם בתחום האספקה שלו. “קודם כל צריך לזכור שברכיבה ובריצה העומסים על כף הרגל שונים. למי שיש קריסה, נגיד כמו שיש לך והמקרה שלך הוא קלאסי, אז הוא יקבל ממני מדרס גם לרכיבה וגם לריצה כי הוא צריך תיקון בשני ענפי הספורט. למי שיש קשתות רגילות (Normal arch) ירצה אולי מדרסים בולמי זעזועים עם XRD לריצה אבל לא מחייב שיהיו להם גם מדרסים לרכיבה במידה והם לא רוכבים מקצועי כלומר כמה שעות ביום. אתה לעומת זאת, שליח על אופניים שרוכב לא מעט וגם יש לך פלטפוס, אז בשבילך מדרסים הם חובה, זו אפילו לא שאלה, אם בריאות הרגליים כמובן חשובה לך וכך גם הישגים בספורט. אבל כמו שאמרתי קודם, כל מקרה לגופו.”

התאמת מדרסי רכיבה

איך מדרסי רכיבה עוזרים?

“הנה, תראה” יוסי מרים את נעל הרכיבה שלי ומצביע על אזור הקליט. “הקליט מתחבר מתחת לקו מטהטרסלי. יש המון עומס על הקו הזה. הקו הזה מחובר מעצמות המסרק לפלנגיות שאלה הגלילים. במילים אחרות הקליט מתחבר מתחת לראשי הגלילים האלה שיש בנק’ החיבור של כף הרגל עם האצבעות, הגולות האלה. יש עומס מטורף בחיבור הזה. אז כשאתה רוכב מקצועי, המטרה זה להוריד את הלחץ במיקום הזה. 

יש לא מעט אנשים שמרגישים עייפות באזור הזה בסוף אימון רכיבה. וגם אלה שלא, הגוף התרגל וכבר לא שולח איתותי כאב אבל זה לא אומר שהלחץ על המקום הזה פחת או נחלש. אלא פשוט הגוף התרגל לכאב ו”סותם את הפה”. הפעולה עדיין לא בהכרח בריאה לרגל ועם השנים זה יביא את אותותיו. עכשיו כאשר יהיה לך מדרס ש”מחקה” את המנח התקין של כף הרגל שלך, ויהיה לך פה בולם (מצביע על אזור הקו המטהטרסלי) הגוף יגיב ללחץ שמופעל פה אחרת.”

 

קאסטום מייד – מדרס בהכנה והתאמה אישית

אחרי כשבוע הוזמנתי לקבל את המדרסים המוכנים שלי. באתי כמובן עם נעלי הרכיבה והריצה והם הותאמו ע”פ הרוחב והצורה שלהם. ההרגשה איתם מדהימה! 

אני יכול לתאר את התחושה כאילו משהו “מחזיק” את כף הרגל שלי מלמטה, עוטף אותה ותומך בה שתישאר יציבה. פתאום הבנתי כמה הרגל שלי קרסה קודם וכמה הגוף נאלץ להתאמץ בכל צעד, בכל סיבוב פדל בשביל לתקן את המנח. אני קצת מרחם על עצמי שנאלצתי לעשות עבודה כפולה כאשר יש פתרון פשוט, לא זול, אך חשוב כדי לייצב את כף הרגל בתוך הנעל. 

בייקפאנל בטלגרם, לחצו פה לראות את זה! 

כבר בריצה וברכיבה הראשונות הרגשתי את ההבדל, את התמיכה שפתאום צצה מלמטה. זה יצר אצלי ביטחון והארכתי את הריצה מעבר לאימון שהיה צריך להיות באותו יום, מההתרגשות וחווית הריצה החדשה. ברכיבה קשה להגיד כמה יותר וואטים אני מסוגל להוציא עכשיו אבל מספר כלשהו קיים שם כי א’ כף הרגל במנח התקין שלה מה שמייצר נוחות, ב’ נוצרת פחות עייפות מצטברת ברכיבות ארוכות. 

לאחר כמה ימים מקבלת המדרסים שיחת טלפון מיוסי שהתעניין לשמוע איך מרגישות הרגליים, האם הכל בסדר. לאחר כחודש חוזרים אליו לליטושים אחרונים במידת הצורך (ועם נעליים נוספות במידה ויש) וכמו כן לעטיפת המדרס בשכבת פולימר בעובי של חצי מ”מ כדי לחזק אותו. זמן החיים של מדרס הוא כשנתיים. 

בפרק הבא: ורדי, רוכבת מעט יותר חובבנית, משלימה מהחוויה שלה עם מדרסי הרכיבה, ואריאל מסכם. 

 

מאת: אריאל אגרון וורדי בכור

צילום: אריאל אגרון

אריאל: טריאתלט ואיש ברזל חובב בשלב הרווקות התל אביבי. ביום-יום שליח על אופניים ומורה למוסיקה. בלילות טכנו-אופטימיסט ומתרגל ויפאסנה. בינתיים אבל אחת המסקנות היחידות שהגיע אליהן היא שתהיות על רזי היקום הן כיפיות יותר אחרי אימון טוב ופיצה ביד

 

לקוראי בייקפאנל: קבלו הנחה על מדרסים פה – כנסו ומלאו פרטים לקבלת פניה