אחרי בצורת פנדמית די ארוכה והגבלות קשות על תנועה חופשית, בדיוק לקראת סוף סגר שלישי, נחת במפתיע אצלי ייצור מחושמל חדש בצביעה נוסטלגית משהו. רוצים לדעת אילו אופניים חשמליים הוליד הזיווג של ענק האופניים Giant עם ענקית המנועים Yamaha? תמשיכו לקרוא.

הזיווג המלכותי

יחסית מאוחר לעומת שאר החברות, רק בסוף שנת 2016, יצאה ענקית האופניים הטיוואנית Giant עם זוג אופני עיר חשמליים הראשונים שלה. כשנה מאוחר יותר יצא גם הזוג הראשון של אופני שטח מחושמלים וכך החברה בעלת המסורת של כמעט 50 שנה קפצה לרכבת החשמלית שדוהרת כבר כמעט עשור. 

כמו כל יצרניות האופניים, גם Giant עמדה בפני החלטה – על איזה סוס להמר? איזה מנוע לקחת? כיאה לחברה גדולה, היא חיפשה פרטנר גדול ממשפחה טובה, בעל מוניטין בתחום המנועים. כך, לא ממש במפתיע, הזיווג הנבחר הוכרז עם Yamaha שעד אז הצטיינה דווקא בתחום מנועי בעירה פנימית. כל השאר זו כבר היסטוריה.

 


בייקפאנל בטלגרם – שווה לבדוק!


התרשמות ראשונית מהאופניים החשמליים

את המפגש הראשון ביני לבין היצור הכסוף הזה אני זוכר עוד ממכון התקנים בתל אביב. אי שם בין הסגר הראשון לשני בשנה שעברה, כחלק מהתפקיד שלי בעבודה (בדיקות תקינה למוצרי החברה שאני עובד בה), ביליתי קרוב לחודש במוסד האפל הזה שנוהג להתעלל בכל מוצר חדש שנכנס לשוק הישראלי. בדיוק שם, בין כותלי המעבדה לתאימות אלקטרומגנטית, פגשתי את האופניים החשמליים האלה לראשונה. לא היה אז באפשרותי לעשות כלום מעבר ללבהות בהם וכך זה נגמר ביננו.

כמה סגרים מאוחר יותר קיבלתי הזדמנות להכיר אותם מקרוב.

אופניים חשמליים עם טווח גבוה

הדבר הראשון שישר בולט לעין זו צביעת הרטרו (מבריקה וכסופה) שמוכרת לנו עוד מדגמים של שנות האלפיים העליזות של Giant. עם כל מגוון העיצובים והצבעים ששוק האופניים החשמליים מציע היום? אבל כמו כל דבר בתחום העיצוב, זהו עניין של טעם. ברמה אישית אומר שאני מעדיף צבעוניות עדכנית.

לעומת חלק מהחברות שבמעבר לתחום החשמלי קצת איבדו את זהותם המכנית המקורית ושינו סוג מתלה וגיאומטריה, Giant החליטו להישאר נאמנים למתלה המאסטרו המוכר והטוב שכולנו מכירים עוד משנת 2006. בגלל תוספת המשקל המשמעותית, כל מבנה המתלה עבר סדרת חיזוקים ועיבויים על מנת לעמוד בעומסים. זה הפך את האופניים ליחסית כבדים למפרט ולקטגוריה, למרות שהדגם בסקירה הוא דגם קצה של החברה. חלק מהסיבות למשקל הוא המנוע של Yamaha וסוללה יחסית גדולה. שאר תוספת המשקל באה בעיקר מהשלדה. אני לא נותן לזה להפריע כרגע, כי למשל בתחום הריקודים יש לא מעט רקדנים לא רזים במיוחד שיודעים להתנועע ברמה שאנשים רזים יכולים רק לחלום.

כיאה לדגם קצה, Giant פינקו בבולמים וחלקי שליטה איכותיים, אם כי לא הכי יקרים. יחד עם זאת, שלא במפתיע, רוב פריפריית החלקים הלא קריטיים, מאוכלסת ע”י רכיבי Giant (סטם, אוכף, מוט אוכף, כידון, גריפים). גם מחלקת הגלגלים כולה על טהרת Giant – יתרון של חברה גדולה שיכולה לייצר הכל בעצמה בלי תלות באחרים. 

Giant Trance X reviews

Giant Trance X E+ PRO 29 1 – עיקרי המפרט

  • קטגוריה: אנדורו/AM
  • מהלכי מתלה: 140 מ״מ מאחור ו-150 מ”מ מלפנים.
  • אבזור עיקרי: גלגלי Giant e-TR1, מזלג Fox 36 Float Performance Elite, בולם Fox Float DPX2 Performance, מעצורי XT 4 piston, שיפטר XT 12, מעביר XTR 12, דרופר Giant
  • מחלקת חשמל: מנוע SyncDrive Pro – 80Nm בעל 36V-250W, 25km/h,  סוללת 625Wh
  • גלגלים: 29′
  • משקל: 24.8 ק”ג (עם חומר בגלגלים ופדלים)
  • מחיר: 29.980 ₪
  • מפרט מלא באתר היבואן: גיאנט ישראל

 

גיאומטריה

למבחן נכנסו אופני מדיום (17.5 אינץ׳) אבל לרוכב בגובה שלי (1.73 מ’) המידה הרגישה קצת צפופה. מה שכנראה תרם לכך הוא הכידון היחסית שטוח עם כיפוף קל לאחור. מבחינת מספרים השלדה של Trance X E+ Pro מכוונת לרכיבות טכניות: זווית הראש נעה בין – 65.8 מעלות במצב הנמוך של BB, לבין 66.5 מעלות במצבו הגבוה. זווית מוט האוכף – 76/76.7 מעלות (כתלות בגובה ה-BB) ובסיס הגלגלים הוא באורך של 1233 / 1236 מ״מ. אורך תומכות השרשרת הוא די ארוך – 472 מ״מ. על הנייר – חיית שבילים זריזה קלאסית. האומנם?

bike geometry

דייט ראשון

למרות היותי אחד שבאמת קורא הוראות הפעלה לפני השימוש, הופתעתי לקבל ספרייה שלמה של ברושורים – החל מהוראות הרכבת גלגלי tubeless ועד להוראות טעינת הסוללה. הכל בגרסה המודפסת! קצת מוזר ב- 2021 עדיין לראות דברים כאלה על הנייר. מצד שני – זה מסתדר טוב עם הצביעה הנוסטלגית.

אופניים חשמליים שטח

לאחר קריאת ההוראות, טעינה מלאה וכיווני חניה ראשונים יצאתי לדרך מאוד מסוקרן.

לחיצה ארוכה על כפתור הפעלה קטן על השלט (בצד שמאל של הכידון) “מניעה” את מערכת החשמל. בהעדר צג כלשהו, השלט הוא האמצעי העיקרי לקבל מידע, חוץ מאפליקציית Ride Control שעליה ארחיב בהמשך. חוץ מ-5 לחצנים, ישנם עוד 11 לדים קטנים. 2 עמודות של 5 לדים ועוד אחד באמצע (לד הפעלה) מייצגים את מצב הסוללה (5 לדים) ומצב רמת הסיוע של המנוע (5 לדים). מערכת מנוע עזר מתעוררת במצב Active ללא קשר למצב בו היא כובתה. 

גי'אנט אופניים חשמליים

תחילה דיוושתי ללא סיוע על מנת להעריך את רמת התנגדות המנוע כשהוא לא מופעל. רמת הגרר של המנוע לגמרי סבירה. התנגדות הצמיגים הרחבים והקרנק המקוצר שמותאם לחשמלי, מקשים על הדיווש, אבל במישורים ועליות מאוד מתונות לא הרגשתי בעיה מיוחדת. שלא כמו בסיפור העצוב על סינדרלה שבו בדיוק ב-12 בלילה הכרכרה הופכת לדלעת, כאן, גם אחרי שהסוללה תיגמר, האפשרות להמשיך לדווש ולסיים את הרכיבה קיימת והיא סבירה. נכון שזה כבר יהיה בלי חיוך ורק עד השקע הראשון, אבל זה לא סוף העולם.

רמות הסיוע של Giant מאוד נדיבות וכך כבר במצב ECO אפשר לקבל תשואה יפה של עד 100% מרמת ההשקעה. כלומר, אם השקעתם 100W הספק בדיווש – קבלו עוד  100W מהמנוע. אני מצאתי את ברירת המחדל של רמת הסיוע המינימלי כחזקה מדי והייתי בשמחה מתפשר על 50%. זה הרבה יותר חסכוני בסוללה ובו בזמן משאיר גם קצת מאמץ לרוכב. ארחיב בהמשך על אפליקציית השליטה ואפשרויות שינוי לרמות אלה.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

מנוע

בדיוק כמו ש- Specialized לקחו גרסת מדף של מנוע Brose והתאימו אותו לצרכים שלהם, כך עשתה חברת Giant לגרסת מדף של מנוע Yamaha PW-X ואפילו מתחה את הביצועים שלו לקצה. מבחינת מספרים, על הנייר לא מדובר במשהו מהפכני לא מבחינת משקל ולא מבחינת מומנט – ראו את טבלת השוואת ביצועים. יחד עם זאת, מספרים עדיין לא נותנים את התמונה המלאה.

המנוע של Yamaha קצת יותר רועש ממנועים של Bosch ו- Shimano שבחנתי, אבל יותר שקט ממערכת ההנעה של Rocky Mountain. הרעש של Yamaha בעל תדר יותר גבוה וקצת מזכיר את רעש מנועי הרחפנים. הוא נבלע לגמרי לתוך רחש הצמיגים על השביל והרוח בזמן הרכיבה.

הסיוע ברכיבה על ה- Giant מרגיש פחות טבעי בהשוואה למערכות אחרות, אבל מבחינת הרגשת כוח ועוצמה הוא נותן תמורה שמרגישה מעבר ל- 80Nm שרשומים במפרט. אחת הסיבות לכך היא תלות הסיוע בסל”ד. Yamaha נותנים מנעד יותר רחב של קצב סיבובי פדלים אפקטיבי ולא “מקצצים” בסיוע אם באתם לעליה ולא הספקתם להתארגן על הילוך נכון. כך גם בהילוכים קשים בעליות אפשר להוציא סיוע מאוד מורגש, במיוחד עם מעלים את הרמה ל- Power ופשוט נעמדים על הדוושות.

ימאהה מנוע חשמלי

השוואה בין המנועים בשוק האופניים החשמליים

מנוע לאופניים חשמליים

פיקוד ושליטה

Giant הלכו על המינימליזם ושילבו שלט אחד לפיקוד ותצוגה. מבחינה ארגונומית השלט לא נוח לתפעול לבעלי ידיים עם אצבעות קצרות. למרות שהוא מותקן צמוד לגריפ, הוא מוגבה וכל גישה אליו מצריכה לנתק חצי כף יד מהכידון. 

פיקוד ושליטה לאופניים חשמליים

רגישות הלחצנים גבוהה: לפעמים עם כפפות מלאות במקום להעביר רמה אחת, הייתי מעביר 2-3 רמות בלחיצה אחת. מה שעבד בשבילי היה לנתק לגמרי את היד מהכידון וללחוץ בעדינות, אך בנחישות עם אצבע אחת. כפתור ההפעלה שעל השלט קטן ולא בולט מספיק לגישה שלא עם תשומת לב.

כפתור נוסף על השלט, שביצעתי איתו הכרות קצרה, הוא הפעלת מצב הליכה. גם כאן יחסינו לא הצטיינו במיוחד:  לפי הוראות ההפעלה, מצב הליכה מופעל אחרי לחיצה של לפחות 3 שניות על כפתור ההליכה ומיד אחריו לחיצה ואחזקה של כפתור “+”. בפעם הראשונה, אחרי מספר נסיונות כושלים, כל השלט פשוט נתקע והפסיק להגיב ללחיצות. למזלי, היה לי באותה פעם מפתח טורקס 25 שאיתו פירקתי את הסוללה מהאופניים החשמליים על מנת לאפס את התקלה והכל הסתדר. לאחר בירור עם היבואן הסתבר כי בניגוד למה שכתוב בהוראות, מוד הליכה מופעל ע”י לחיצה קצרה אחת על הכפתור הייעודי ואז על כפתור “+”.

החדשות הטובות הן שבגלל הוורסטיליות של מערכת הבקרה ומנעד מאוד רחב של cadence שהמנוע יעיל בהם, לא הייתי צריך הרבה התעסקות עם השלט. רוב הרכיבות שלי היו על סיוע מינימלי וכך הצלחתי לשמור על יחסים דיפלומטיים תקינים איתו.

אופניים חשמליים מידה 29

על השביל – אבזור מצוין

איבזור האופניים הוא לא פחות ממצוין. בולמי Fox לאחר כיולים ראשוניים, עשו את עבודתם על הצד הטוב ולא הצריכו תשומת לב נוספת. להפתעתי, בכמה עשרות ק”מ הראשוניים, מעצורי שימנו XT בעלי 4 בוכנות, החליטו על שביתה איטלקית, אבל לבסוף “נפתחו” ועבדו מעולה.

יציבות, עבירות ויכולת דריסה מצויינים הם תכונות מובנות של רוב הזוגות החשמליים שבחנתי וגם Trance החשמליים לא שונים כאן. הם שומרים על הקו באדיקות ומאוד סלחניים. בחרתם קו לא הכי זורם ומוצלח? אל דאגה, הכל יגוהץ ויידרס. בכללי, בחירת החלקים של ג’יאנט מאוד מוצלחת, הכל מנגן בסינרגיה מושלמת ואין הרגשה שחסכו כאן על משהו. חלקים שיעבדו קשה (בולמים, בלמים, הילוכים ומנוע) נבחרו בקפידה וללא פשרות.

איך לרכב על אופניים חשמליים

מערכת החשמל מתעוררת לחיים במצב שאמור להיות דומה לאוטומטי ולהתאים את רמת הסיוע לתנאי השטח ומאמץ הרוכב. בפועל, הרמה הזו אינה מתאימה את עצמה, אלא פשוט נותנת סיוע בהתאם למצב אמצע הסקאלה – Active. הסיוע ברמות מעל Basic מרגיש לא מעודן וקופצני. מערכת הבקרה כאן דורשת עוד ליטוש וזה בהחלט עשוי לשפר פלאים את חווית הרכיבה ואת התחושה. במידה והחברה תשחרר עדכון קושחה לבקר המנוע, ניתן יהיה לעשות את זה בחנויות היבואן.

גיאומטריית ה-Giant מרגישה טוב גם בשטח טכני קשה ואגרסיבי, אם כי האופניים מאוזנים כך שהחלק הקדמי שלהם מרגיש כבד, וזה משפיע גם בהיגוי ביחד עם המשקל הכולל. 

אופניים חשמליים מנוע ימאהה

אפליקציית Ridecontrol

אם חשקה נפשכם לשחק עם הגדרות הסיוע, או לראות את מצב הסוללה וכמה טעינות היא עברה, או לראות סטטיסטיקות רכיבה מגוונות – Giant פיתחה אפליקציה שמאפשרת את כל אלה ועוד. לאחר הורדה מחנות האפליקציות, רישום זריז והזדהות ראשונית, תוכלו להתחבר ב- bluetooth לאופניים. האפליקציה תזכור אתכם, וכל פעם שתפעילו אותה היא תעלה את כל הנתונים מתוך האופניים החשמליים.

אנשים שרוכבים עם טלפון על הכידון יגלו שישנה אופציה של תצוגת נתוני הרכיבה בזמן אמת וניווט עם מפות של google (ללא אופציית offline). ניתן להקליט את הרכיבות ואפילו לעלות אותן ל- Strava ומשם לכל מה שתרצו. 

מאוד שימושי הוא חיווי מדוייק של מצב הסוללה ואפשרות לבצע דיאגנוסטיקה למערכת בקרה וסוללה. כמו כן, ישנו מד מרחק מצטבר מאז שהפעילו בפעם הראשונה את האופניים החשמליים ומספר מחזורי הטעינה שעברה הסוללה.

הפיצ’ר הכי חשוב בעיני הוא כיוון עוצמת הסיוע של המנוע: לכל אחת מ-5 העוצמות ישנן 3 תתי רמות סיוע וניתן לשנות כל אחת מהן מתוך האפליקציה. החדשות הפחות טובות הן שברגע שהאופניים החשמליים נכבים (בצורה יזומה או בהפסקה ארוכה) כל הכיוונים יימחקו ותצטרכו לבצע אותם מחדש ברכיבה הבאה. 

תופעה נוספת שהתגלתה באפליקציה היא שלא ניתן להפעיל אותה ללא קליטה סלולרית בטלפון. היא פשוט לא תעלה. בזוג שהיה במבחן אף ההגדרה לא עברה מהאפליקציה לאופניים ואנו מבררים את זה עדיין.

הסוללה 

זה אחד הנושאים המעניינים וכבר דיברנו עליו רבות בכתבות הקודמות שלנו. Giant בחרו בסוללת Lithium Ion גדולה של 621Wh ומתח 36V. הסוללה היא פריקה (בעזרת מפתח טורקס 25) ויחד עם מכסים והגנות מכאניות שוקלת 4.3 ק”ג. ניתן לטעון את הסוללה מחוץ לאופניים החשמליים בעזרת מתאם ייעודי שמגיע יחד עם המטען. על הסוללה יש 5 פסים מוארים בהתאם למצב הטעינה שתפקידם זהה ללדים על צג השלט על הכידון.

המטען ש- Giant מספקת עם האופניים החשמליים האלו הוא אחד החזקים שפגשתי והוא מסוגל לספק זרם טעינה של 6A, בעוד שרוב המתחרים מסתפקים ב- 2A עד 4A. משמעות הדבר שהטעינה תהיה מאוד מהירה. מ- 0% ל- 100% הסוללה תגיע בפחות מ-3 שעות. בהתחשב בעובדה שרוב הטעינות לא מבוצעות על סוללה ריקה, זה אומר שבטווח של 1-1.5 שעות האופניים החשמליים כבר יהיו מוכנים להרפתקה הבאה שלכם. בטעינות של אופני המבחן תצוגת הטעינה ברוב המקרים נעצרה בטווח בין 85% ל- 95% גם אחרי לילה שלם. גם זה נמצא בבירור מול היבואן.

טווח הרכיבה ויעילות מערכתית

בניסויים שביצעתי (משקל רוכב עם ציוד ואופניים כ- 110 ק”ג) הצלחתי להגיע לטווחים מאוד יפים. למשל ברכיבה בתוואי של בן שמן והסביבה עם מרחק של 85 ק”מ וטיפוס מצטבר של כ- 950 מ’ על סיוע מינימלי “בזבזתי” 76% סוללה. מהתרשמות על אופניי מבחן, מערכת של Yamaha די יעילה בניהול ההספק בהשוואה למתחרים ובהנחה שייצא עדכון קושחה שיעדן במקצת את הסיוע ויאפשר להקטין את הרמה המינימלית,, זה עשוי עוד להשתפר.

הערכת המרחקים באתר של החברה (מציע להתייחס לזה כמו לנתונים של יצרן על צריכת הדלק של רכב):

  • תנאי רכיבה קלים עם מעט טיפוס ומשקל רוכב קל – ניתן להגיע ל- 180 ק”מ
  • בתנאי רכיבה בינוניים הטווח קטן ל- 105 ק”מ
  • בתנאי רכיבה קשים עם הרבה טיפוס הטווח הוא 52 ק”מ (מבדיקה ברכיבה מעגלית על דרך סוכר נשארתי עם 29% סוללה אחרי 40 ק”מ ו- 1250 מ’ טיפוס על טווח רחב של סיועים).

לא ידוע לי על כל אפשרות לחבר סוללה חיצונית לאופניים (אבל אף אחד לא באמת עושה את זה).

Giant Trance X E+ PRO

Giant Trance X E+ PRO 29 1 – סיכום

אחרי מאות קילומטרים, הרבה אבק, חצץ מדברי ובוץ, הגיע הזמן לסכם. מבחינת ייעוד, Giant Trance X החשמליים יתאימו יותר לרוכבי שבילים רגועים, סינגלי קק”ל, או רכיבות טיולים. מתלה Maestro הוותיק והמוצלח, מוכיח את עצמו גם כאן ולמרות תוספת המשקל, עדיין מרגיש טוב.

יש לג’יאנט תחרות לא פשוטה בביצה החשמלית, אבל נתוני הפתיחה שלה טובים. ג’יאנט יצאו לשוק אופני הרים חשמליים עם סנונית ראשונה באיחור של כמה שנים לעומת המתחרות. לא הכל חלק ומלוטש עדיין אבל זה בטוח יתקדם במהירות. מנוע Yamaha מרגיש חזק ועוצמתי עם סיוע נדיב וניהול צריכת הספק מוצלחת. טווח הרכיבה בהתנהלות נכונה יכול להשאיר מאחור לא מעט מתחרים. 

יתרונות

  • טווח סוללה מרשים
  • אבזור מצוין
  • מנוע חזק ועוצמתי

חסרונות

  • משקל גבוה
  • ארגונומית פקדי שליטה 
  • בשלות אפליקציה והעברת הגדרות למנוע

 

מאת: ודים לינצקי
צילום: עופר עברי וודים לינצקי