אם אתם רוכבי אופניים שמחפשים את השלב הבא בתיעוד ובשיפור האימון שלכם, המד וואטים Garmin Rally RS200 עשוי להיות הפתרון המושלם עבורכם. גיא חלמיש רכב איתו, ישן איתו, וחלם על המספרים שהוא מפיק – מבחן בייקפאנל-BIKEPANEL

זה לא סתם פדל רגיל – מדובר בפדל ייחודי המשלב מדידת וואטים מתקדמת עם עיצוב אסתטי ונקי. הוא נראה כמעט בדיוק כמו כל פדל כביש רגיל. אבל יש לו יכולות מרשימות שמוסתרות היטב בציר המרכזי שבו: מדידת וואטים מדויקת, המגיעה עם תוספת של מעבדת תנועה מלאה על האופניים שלכם (Cycling Dynamics), לניתוח כל צד בנפרד וביחד. 

כתבות אופניים מעולות בבייקפאנל בווצאפ. לחצו פה: 
בייקפאנל ווטסאפ

GARMIN Rally RS 200 – מפרט טכני

  • אחוז הסטיה בדיוק 1% (נתוני יצרן)
  • משקל: 318 לזוג פדלים (מדידה עצמית)
  • סוללה חיצונית: ארבע סוללות LR44/SR44 או שתי סוללות CR1/3N. עד 120 שעות (נתוני יצרן)
  • משקל רוכב מקסימלי: 105 ק”ג
  • קישוריות: Ant+, Bluetooth
  • Q-factor – ללא ספייסרים: 53 (55 עם ספייסרים, זה המרחק בין הפדלים)
  • קליט: במבחן תואם שימנו SPD-SL כביש. בר התאמה גם ל SPD-XC לשטח או ללוק
  • מחיר: 3,499 (ובאילת 2,991 – בחנות החדשה של גרמין באייסמול)
  • לקניית המוצר באתר רונלייט 
מד וואטים

פדל וואטים – GARMIN Rally RS200

האם צריך מד וואטים?

כל מי שאין לו מד וואטים מסתכל על החבר’ה שיש להם ושואל את עצמו האם הוא צריך לרכוש גם. התשובה אינה טריוויאלית – מד וואטים נחשב הכלי העיקרי למדידת הספק תומך תוכניות אימונים לרוכבי אופניים. הצורך בו קשור מאוד לאופן האימונים שלך, והאם אתה מעוניין לשדרג את האימונים ולהפוך אותם למדוייקים יותר. מי שמתאמן ברצינות לאירוע מטרה, ירוויח לא מעט: רוכבים תחרותיים, אנשי ברזל וטריאתלטים שצריכים לתכנן את העומסים שלהם בדיוק רב למשך שעות רבות. רוכבי אפיק רב יומי שרוצים לוודא שאינם מגזימים בעליות ונשרפים אח”כ, וככלי המסייע כיצד לפזר עומסים על פני כמה ימי רכיבה. מד וואטים הוא כלי שעוזר לדייק את רמת המאמץ, להתאמן לפי תוכנית, ובעיקר לוודא שלא חורגים בלהט האימונים והתחרות מעומסים שמשלמים עליהם אחר כך. 

 

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

ואם אתה לא מתאמן עם תוכנית אימונים ומאמן? 

אתה לא חייב את זה. אבל מעניין לדעת כמה הספק אתה מוציא, ומעניין להכיר את הגוף שלך ואת היכולות שלך כרוכב. זה כלי שיתן לך בקרה מספרית ברורה על מצב הכושר שלך, וכיצד הוא משתפר או מדרדר לאורך זמן. תכונת ה Cycling Dynamics, בשילוב עם מחשבוני גרמין תומכים, תעניין כל אחד ותאפשר לשפר את הפידול ושיווי המשקל בכח המופק בין רגל ימין לשמאל.

צריך הרבה כח כדי לייצר מד וואטים

הרעיון לייצר פדלים שימדדו וואטים אינו חדש. אבל כמעט כל מי שפעל בקטגוריה הזו, נתקל בקשיים מרובים ונחל כשלונות מפוארים בדרך ליצירת מוצר יציב, מסחרי, במחיר סביר, עם התקנה קלה. לגרמין עצמה היו לא מעט קשיים עם הדור הראשון של הפדל שלה ה-Vector. גם Shimano נתקלה בקשיים ועיכוב ארוך עד שהצליחה להשיק את זה. ויש אפילו כישלון ישראלי מפואר משלנו: Watteam – סטארט-אפ שניסה ליצור מד וואטים זול בהתקנה עצמית חיצונית על זרוע הקראנק – ניסיון מרתק שחבל שלא שרד. אגב פתרון על הזרוע – יש כאלה שכן הצליחו לעשות את זה (אבל עם התקנה במפעל) – למשל Stages ו- 4iiii שבחנתי לפני כשנתיים. רבים מעדיפים את פתרונות הקראנקים שנחשבים מוגנים יחסית מפגיעות ובלאי אבל מחייבים החלפה של הקראנק היקר והסקסי שמגיע ממילא על האופניים שלכם. יצרן מד וואטים בקראנק בשם Power2Max הפך מאוד פופולרי בישראל. לאחר מכן תאום שלו (תכלס כמעט אותו מוצר ברישיון בשת”פ) הופיע על מוצרי FSA, ויש נוספים בתצורות קראנק דומות יותר או פחות – כמו Shimano, SRAM, ועוד.

מד וואטים

תכולת הקופסא בלי הניירות… פדלים, קליטים, ספייסרים

מדי וואטים בפדלים 

מול כל אלה GARMIN היא בהחלט חלוצה בתחום: לפני שנים היא רכשה חברה, ויצרה איתה את הפדל הראשון שלה – Vector. היה לו פוד חיצוני, הוא דרש קליברציה והיו לו בעיות דיוק (לאחר מכן עוד שופר כמה דורות עד לדמיון רב לדור הנוכחי – ה Rally). גם Polar היתה שם בהתחלה בשת”פ עם Look, ואחריהן עם השנים הגיעו עוד יצרנים כגון Powertap , Favero שבחנתי בעבר (וגם הוא ללא פוד חיצוני, אבל שמנמן ודי כבד), וכמובן Wahoo המתחרה הגדולה של גרמין שרכשה את Speedplay, אבל יסלחו לי חובבי הז’אנר, זה פדל נישה בעיני (והוא גם עושה טריק שיווקי: הפדל עצמו הכי קל, אבל רק כי הרבה משקל במערכת שלו עבר לצד הקליט בנעל). 

פדל GARMIN Rally RS200 – קווים לדמותו

גרמין Rally RS200 הוא הדור הנוכחי, והוא בולט מול כל המתחרים בכך שכל המנגנון מוסלק בציר המרכזי. זה מוסתר ואלגנטי בניגוד בולט ל Favero ול Wahoo שיש להם תוסף חיצוני פחות יפה. הוא נראה כמעט זהה לפדל רגיל של שימנו. הדבר הבא הגאוני בראלי מעבר לעיצוב הכי נקי בתעשיה, היא העובדה שאין שום מורכבות בהתקנה שלו – פשוט מבריגים, וזהו! לא צריך כלים מיוחדים או קליברציות מורכבות. כמו פדל רגיל.

פדל

עוצמת שחרור הקליט בכיוון מאחור

דבר מעניין נוסף: זו מערכת מודולרית בה אותה פלטפורמה משמשת גם לרכיבת שטח עם קליטים של SPD (וגם ללוק קיאו, לא שזה מעניין בארץ) – בתוך הציר נמצא מנגנון הוואטים ועליו מלבישים את הקיט החיצוני עם ממשק הפדל. ניתן להפוך את הפדל מכביש לשטח והפוך. זה דורש קצת כלים, רבע שעה אם אתה מאוד מיומן (כחצי שעה לפחות מיומן) והשקעה בקיט הנוסף. לא בדקתי את ההחלפה וגרסת השטח במבחן הזה, אלא רק את הגרסה תואמת שימנו לכביש. אבל נראה לי שממילא רוב הרוכבים שיש להם גם אופני שטח והם מתחרים ירצו מד קבוע על כל זוג אופניים. מבחינת משקל, בגדול, תלוי למה משווים – למשל פדל אולטגרה רגיל ישקול 248 גרם כך שתוספת הוואטים פה “עלתה” ב 70 גרם. 

גישת הסוללה החיצונית 

הפדל עובד על סוללות חיצוניות ואני ממש מעדיף את זה משום שזה נותן שקט להמון שעות רכיבה ללא התעסקות עם הפדל. הגישה האלטרנטיבית היא סוללות נטענות – אישית אני לא עף על כל הטעינות האלה. (התלות שלנו בטעינות כל כמה רכיבות גברה וזה הפך למעיק – ההילוכים האלחוטיים מוצצים את הדם עם דרישה ערפדית לחשמל, ביחד עם הנצנץ, המחשבון, וכעת גם מד וואטים? לא תודה) לעומת כל מוצצי הדם/חשמל האלה- הסוללות של הראלי עובדות כ 120 שעות בלי להתעסק בזה – יתרון גדול. כעת אסייג ואומר: משום מה הציבור חולק עלי ורבים מעדיפים מוצרים נטענים. אנשים קונים רכבים חשמליים ומוכנים להתקע שעתיים בבאר שבע לשם כך בנסיעה לאילת. רוכבים עוברים לחשמלי ומפתחים אובססיית טווח. זו המגמה ואני פה אנלוגי נגד הזרם. לכן לא אתפלא אם בדור הבא גם הראלי עוד יקבל סוללה נטענת, ואני אביט בה בעודי נוסע עם רכב הבנזין שלי.

גרף

באתר גרמין קונקט תראו בדיוק כמה סוללה נותרה בכל הקלטת רכיבה

מעבדת רכיבה מדהימה עם המחשב ו- GARMIN Connect

ברגע שתחברו את הפדלים למחשבון הרכיבה, עולם חדש ואמיץ של מעבדת הוואטים הפרטית שלכם נפתח. הגרמין מציג מסך מדהים (cycling dynamics) המראה לכם בדיוק כיצד אתם מפדלים. לשם כך צריך את גרסת שני הצדדים של ה- Garmin Rally RS200. יש גם אפשרות לחסוך ולקנות צד אחד, אבל לא מומלץ לטעמי כי התוספת הזו היא חלק גדול מהעניין. חיבור הפדלים עם המחשבון מאפשר מדידת וואטים בנפרד בצד ימין בצד שמאל, וכמובן גם ביחד. הוא מציג כמה מתוך מחזור הגלגול אני מנצל להפקת כח, ואת הפערים בין שני הצדדים. בנוסף, הוא מראה היכן אני לוחץ על הפדל כרגע בקו אדום (ממוצע 10 שניות) ובקו כחול (ממוצע 30 שניות), והאם אני סימטרי בלחץ הזה בין שני הצדדים (not…). בסיכום הרכיבה מקבלים גם כמה דקות עמדתם וכמה ישבתם. 

מחשב

מסך דינמיקת הרכיבה המופיע עם חיבור הפדלים למחשב גרמין

הדבר הזה העיר אצלי את המודעות להשפעת ההבדלים בין הצדדים. כולנו יודעים שהיא שם, אבל כשאתם רואים את זה מול העיניים, אתם פועלים. כנראה שתמיד צד ימין שלי היה גרוע יותר. הפציעה שעברתי לאחרונה לא עזרה. לאחר שהופיע המסך המרתק הזה, התחלתי לעבוד בצורה ממוקדת על חיזוק החולשה הזו. זה הזכיר לי בכל רכיבה להיות רגיש לתנועת מפרק הקרסול הימני שנוקשה יותר בבירור. כתוצאה מכך, התאמצתי יותר לבצע העברת אנרגיה חלקה לאורך חלק גדול יותר ממעגל הפידול והוספתי תרגילים ייעודיים לכך בכל רכיבה עם רגל ימין בלבד. לאחר מכן הגיעה עוד הפתעה מעניינת. החלפת נעליים מהספשלייזד הצרות ששימשו לתחילת המבחן לנעלי Lake הרחבות יותר שבהן עוד יש את המדרסים של תמיר כפיר – הראתה השפעה מדהימה על איכות הפידול אצלי: מספרי חלוקת הוואטים הפכו הרבה יותר דומים בין צד ימין לצד שמאל. המדרסים הנוחים, שגם הפחיתו את קריסת הברך פנימה, עם הנעל הרחבה יותר איפשרה לרגל הפצועה לעבוד טוב יותר. 

מד וואטים

מדידת כוח ודיוק

לפי נתוני היצרן יש לו סטיה מזערית של 1%. מבחינת דיוק מקובל לצפות מהכלים האלה בעיקר להיות עקביים. בדקתי את הראלי מול מד הקראנק שלי (Power2Max) שנחשב אמין ויציב. לשם כך חייבים שני מחשבונים, ולכן אל הראלי הצמדתי את ה- Garmin Edge 1050 שגם נמצא במבחן בימים אלו. אל הקראנק הצמדתי את ה- Garmin Edge 830 שלי. 

רכיבה

גרמין 1050 (עליון) וגרמין 830 (תחתון) – כל אחד מחובר למד וואטים אחר

במדידה הבאה ניתן לראות את אותה רכיבת נפח של כ-3 שעות שהצגתי למעלה. רובה בזון 2 אולם היו שני מקטעי טמפו. בוורוד הגרמין ראלי RS200, ובאפור הקראנק. כמעט לאורך כל הרכיבה הם היו זהים. למעשה בכל מקום שהבטתי בשניהם קיבלתי קריאה מאוד דומה, עקבית, שמאפיין אותה פער קטנטן בגרמין כלפי מעלה – הוא מפרגן קצת יותר מהגרמני הנוקשה. ברמה המהותית זה זהה לגמרי. אין לפערים של 2-3 וואטים עקביים בין שני מדדים שום חשיבות. סיכום ממוצע הוואטים היה 117 במד על הקראנק ו- 120 בפדלים החדשים. יש משמעות לקפיצות הוואטים שרואים מדי פעם בגרמין, שאינן קיימות בקראנק שאולי מציגים מעברים לעמידה בהם הפדלים רגישים יותר. מי צודק ומדויק יותר מהשניים בקטע הזה? לא ניתן לדעת בוודאות בלי כלי מעבדה חיצוניים. 

גרף

ברכיבה בהרי ירושלים ההבדלים דומים לרכיבת המישור – הגרמין נוטה למדידות גבוהות יותר בקצה קפיצות הכח.

גרף

הנה מבט על עליית שבע האחיות המפורסמת בירושלים. אפשר לראות בבירור כמעט זהות מוחלטת במדידה. בדיקה נוספת על העליה של חרבת סעדים (ליד יד קנדי) אותה עשיתי בעמידה בלבד, הראתה דמיון כמעט מלא.

גרף

ברכיבה ארוכה ההבדל אינו גדול, והוא כמעט ולא קיים בעליה רצופה ועקבית יחסית בתפוקות הכוח שבה. כן ראינו שלגרמין נטייה לייצר פיקים גבוהים של כח שלא נמדדו בקראנק. האם הוא צודק או טועה בגזרות הגבוהות? במעבדה יהיה אפשר לבדוק או לאסוף עוד השוואות מול יותר ממד וואטים אמין אחד בהמשך.

גרפים נוספים ב Garmin Connect

אחרי הרכיבה הפדלים מעבירים את כל הנתונים המעניינים האלה לתצוגה בגרמין קונקט. בגרף הבא ניתן לראות באפור את חלוקת הכח בין רגל ימין לשמאל (כמו בפוליטיקה – הימין חלש!). גיליתי גם שככל שהמאמץ קטן, הפער בין ימין ושמאל גדל – כלומר רכיבה בלתי מודעת מציפה את הבעיות. במקטעי הטמפו שבהם אני מרוכז יותר בעבודה ומנסה לייצר יותר כח רציף וסימטרי בין הרגליים, הנקודות האפורות זזות למטה על הגרף לכיוון ה 50% המיוחל. בנוסף יש גרפים של נקודת הלחץ על הפדל (PCO – Platform Center Offset) ושל מקטע הכח – גרף התחלה וסיום. גן עדן לחפרני נתונים.

גרף

סיכום: למי מתאים ה- Garmin Rally RS200?

הפדל של גרמין הוא מוצר מרשים מאוד. ההצלחה לשחרר פדל נקי מתוספות מכוערות, קל, בלי התקנות מיוחדות ובמארז שנראה בדיוק כמו פדל רגיל, היא הוכחה למצוינות של החברה הזו, שלא ויתרה גם אחרי קשיים בדורות הראשונים. שלוש שנים אחרי שהושק, ועדיין אף אחד מהמתחרים לא באמת סגר את הפער, אבל הם כן מציעים פתרונות זולים יותר. העיצוב, ללא פוד חיצוני, בתחום הפדלים זו כמעט ליגה בפני עצמה. תוסיפו לכך את המודולריות לכביש ולשטח, ואת האינטגרציה למחשבונים של גרמין ומעבדת התנועה שמגיעה איתו, וזה הופך להיות מוצר משובח וייחודי באמת (גם אם אין הרבה שמתעסקים בהחלפה מכביש לשטח). זה יתאים במיוחד למי שרוצה מד וואטים, אבל האופניים שלו כבר נרכשו, וכבר יש עליהם קראנק איכותי. זה מצוין לרוכבים שיש להם כמה זוגות אופניים ורוצים את הגמישות והמעבר ביניהם. למשל, אנשי ברזל עם אופני נג”ש ואופני כביש. זה אחלה למי שרוצה את הוואטים שלו גם בשכירת האופניים בחו”ל. וגם לכל השאר – שלא בא להם להתעסק עם הקראנק או פתרונות אחרים ורוצים את התוספת הכי קלה להתקנה שיש בתחום מדי הוואטים. 

בקבוק

יתרונות

  • פדל הוואטים הכי אלגנטי ונקי בתעשייה ללא פוד חיצוני
  • קל להתקין ולהחליף בין זוגות אופניים 
  • סוללה מספיקה לחודשים
  • ממשק מדהים לגרמין לניתוח תנועה ויעילות בשני הצדדים
  • החלפה ל- SPD – ניתן לעבור גם לשטח 
  • תאימות לקליטים סטנדרטיים של שימנו
  • מדידה אמינה
  • תוספת של 70 גרם בלבד לזוג אולטגרה רגיל

חסרונות

  • הפדל יהיה חשוף יותר למכות חיצוניות מהקראנק
  • יש מוצרים זולים יותר בתחום הוואטים
  • יש מי שיעדיף טעינה חיצונית חוזרת על פני החלפת סוללה
  • פיצ’ר ההחלפה ל SPD לאופני הרים – לא יתאים לכל רוכב

לתגובות היכנסו לאינסטגרם של בייקפאנל

שתפו את הכתבה, עם הכפתורים פה למטה: