נפגשתי עם עומר גולדשטיין כדי להבין מה קרה מאחורי הקלעים של המו”מ מול הנהלת ישראל פרמייר-טק, מה גרם לפיצוץ ברגע האחרון
עומר גולדשטיין החליט לתלות את הקליטים ולא לקבל את ההצעה של קבוצת ישראל פרמייר-טק. בגיל 27 רגע לפני שנות השיא עבור רוכב עילית ולאחר שצבר ניסיון בטורים גדולים ובקלאסיקות החליט לוותר על ריקוד אחרון בדבוקה ולהתחיל את הפרק הבא בחיים – אלא אם הוא עוד יצליח לקבל הצעה שתשנה את ההחלטה (נקווה שזה יקרה!). נפגשנו לשיחה פתוחה על מערכת השיקולים שהביאה לפרישה מוקדמת של אחד הרוכבים המוכשרים ביותר בארץ.
“אתה היית מסכים לקצץ 75% מהשכר שלך?”
עבורך הקלישאה אתה טוב כמו העונה האחרונה הייתה מדוייקת?
“אולי. בתום העונה הקודמת חתמתי לעונה אחת למרות שבקבוצה רצו חוזה ארוך יותר, חשבתי שאצליח להוכיח שאני שווה חוזה יותר משמעותי. לצערי עונת 2023 התחילה בצורה עגומה, סבלתי ממחלות ומכושר ירוד ולא הצלחתי להביא תוצאות איכותיות במרוצים. למרות הקושי, המשכתי להילחם ולסייע לקבוצה בכל המרוצים בהם זינקתי. לפעמים צריך להיות סבלני ולקבל את המצב מתוך מחשבה שזמני יגיע. באוגוסט כבר הבנתי שמעמדי בקבוצה מעורער. שמתי לב שבקבוצה לא ממהרים לשבץ אותי למרוצים ובאלה שכן מבקשים ממני לעבוד עבור אחרים. זה מצב כמעט בלתי אפשרי עבור רוכב שרוצה להוכיח את עצמו. מצד אחד, המנהלים ביקשו לראות תוצאות. מצד שני, אם אתה רוכב עבור אחרים, תוצאה אישית לא ממש אפשרית. בעיקר לקראת סיום חוזה אתה מתמודד מול היריבים מקבוצות אחרות ובמקביל חייב לדאוג לתוצאות אישיות שלא תמיד מסתדרות עם מטרות הקבוצה.”
למרות הקשיים, בקבוצה טענו שהייתה הצעה על השולחן, מדוע בחרת לדחות אותה?
“זה לא ממש מדויק. ההצעה לא הייתה להמשיך כחלק מהסגל של קבוצת הפרו טור. הסגל היה מלא וסגור ולכן ההצעה הייתה לרדת לרכוב בקבוצת הפיתוח “Israel Premier Tech Academy”. בנוסף, השכר שהוצע לי היה נמוך ב 75% מהשכר הנוכחי. אתה היית מוכן לקיצוץ כזה? כל שכיר, בפרט ספורטאי, היה מתקשה להציג ביצוע אופטימלי בתנאים האלה. הרי לא מדובר רק בשינוי שכר, יש הבדל גם מבחינת המעמד וגם מבחינה מקצועית. רוכבי הפיתוח לא יכולים לרכוב במרוצי הסבב העולמי, רק במרוצים מדרג נמוך. ועדיין, למרות ההצעה הקשוחה התנהל מו”מ עם דרישה מינימלית מצידי לשיפור תנאים. אני כבר לא רוכב בן 21, יש לי הוצאות והתחייבויות מעבר לרכיבה. למשל, רק הביטוח האישי של רוכב מקצוען עולה 5000 יורו בשנה. עם כל האהבה לרכיבה יש עוד שיקולים שנכנסים”.
גלו את הווצאפ השקט שלנו:
אז אולי לא באמת רצו אותך?
“אני יודע בוודאות שהיו גורמים בקבוצה שלא הצטערו כשהשיחות התפוצצו. מטבע הדברים, בארגון גדול יש כאלה שיהיו בעדך ויש כאלה שפחות. יש לקבוצה בעלים, הנהלה, מנהל מקצועי, מאמנים ולכולם יש דעה. עובדתית, בסגל הבכיר לא נתנו לי להמשיך והעדיפו רוכבים אחרים שעל הנייר פחות מוכשרים, אבל לדעת המנהל המקצועי מתאימים יותר לסגל. במקרה שלי שוחחתי על החוזה ישירות עם סילבן אדמס, הייתה שיחה פתוחה בה כל צד הציג את הטיעונים שלו. כמובן שלא הסכמנו על הכל, רחוק מזה. הוא איש עסקים שמשקיע מכספו, זאת זכותו לנהל את התקציב בהתאם לתנאי השוק החופשי. הוא הרי משלם שכר של מיליוני יורו לרוכבים בקבוצה שלדעתו היו שווים את הסכום. בשיחות שהיו לי איתו הוא ממש לחץ וחשב שאני צריך לקבל את ההצעה. ניסיתי להסביר לו שספורטאי זקוק לתנאים ושקט כדי להציג יכולות שיא וגם מבחינת הקבוצה יהיה חשוב לשמר אותי כרוכב לאחר ההשקעה שלהם בי בשנים האחרונות. לא הצלחתי לשכנע וגם אחרי השיחה איתו ההצעה נותרה כפי שהיא, ובסופו של דבר נפרדנו בלי דרמות. סילבן והקבוצה נתנו לי את הצ’אנס ורכבתי איתם 7 שנים. הודיתי לסילבן וכנראה שהגיע הזמן להיפרד”.
אני הבנתי שהצוות המקצועי של הקבוצה הבוגרת כבר שיבץ אותך למירוצים שבחלקם תוכנן שתהיה הרוכב המוביל ואם אתה נותן עונה טובה תוכל לחזור בדלת הראשית. אולי בכל זאת היה כדאי להתפשר ולחתום?
“ההחלטה לא נלקחה ברגע אחד, חפרתי עמוק במגוון השיקולים והסיכויים ואני שלם עם ההחלטה, במיוחד כשרוכבי קבוצת הפיתוח חסומים מהשתתפות במרוצי הסבב העולמי. תוצאה טובה במרוצי פרו לא הייתה מבטיחה לי חוזה בעונות הבאות. בנוסף, רוכבי פיתוח רבים הם בראשית שנות העשרים, כך שגם עם תוצאות טובות יעדיפו לקדם צעירים על חשבון רוכב בגילי”.
כרגע לרוכב ישראלי יש תקרת זכוכית
לאורך זמן מבחינה מסחרית אם משווים את ענף הרכיבה המקצועני לספורט אחר בעולם נראה שהמודל שבור לגמרי. בתום העונה ראינו את קבוצת קוויקסטפ כמעט מתפרקת. אפילו יומבו וויסמה שניצחה את כל הטורים הגדולים מאבדת את נותן החסות הראשי. בטוח יוצא לך לדבר עם רוכבים צעירים בארץ ששואפים להתחרות ברמות הגבוהות. איזה סיכוי יש לרוכב מישראל להחזיק מעמד בספורט הזה?
“גם לרוכב בלגי או הולנדי לא קל להשתלב בענף, צריך מאד לאהוב את הספורט כדי להחזיק מעמד. כשהולך זה כיף ואתה חי את החלום. במקרה שלי, הצטרפתי בגיל צעיר לקבוצת ישראל פרמייר-טק בגלגוליה השונים. הקבוצה איפשרה לרוכבים ישראלים אחרים, ולי, להשתתף במרוצים הכי יוקרתיים. האתגר הגדול הוא בהמשכיות. כשפחות הולך. ישראל עדיין לא נחשבת כמדינה שמייצרת רוכבים. למנהל קבוצה צרפתית או ספרדית עדיף להחתים רוכב מקומי. במקרה שלי כשפניתי לקבוצות אחרות שהכירו אותי עלה החשש שאולי אני רוכב בעייתי אם אפילו בקבוצה הישראלית לא רוצים אותי. זאת תקרת זכוכית שהדור הבא יידרש לנפץ על ידי הישגים במרוצים שבעקבותם יקבלו הצעות מקבוצות נוספות. הלוואי שבעוד כמה שנים נראה רוכבים מישראל רוכבים בסבב העולמי במדי קבוצות אחרות, כפי שקורה בכדורגל ובכדורסל”.
המטרה היא לנצל את הכלים שקיבלתי בתור רוכב מקצועני
בשנה האחרונה עברת לאנדורה עם החברה. מקום לא רע לחופשת אופניים, ובנוסף מסלול הטור דה פראנס עובר השנה ממש קרוב, יש לך חדרים פנויים לארח רוכבים מישראל?
“עכשיו באנדורה מחכים לשלג, אז הכיוון הוא לארח את החברים מהסקי. בקיץ האזור מושלם לרכיבת הרים וכביש ואז ברור שיגיעו הרבה רוכבים מישראל ונרכוב יחד. מבחינת התוכניות לעתיד אני מתכוון ללמוד כלכלה באוניברסיטה הפתוחה וביצעתי כבר כמה השקעות נדל”ן לא רעות בספרד. אני מתכנן גם לאמן אופניים ולנצל את הידע שצברתי. הצבת מטרות, נחישות ותעוזה הם כלים שקיבלתי בתור רוכב עילית וספורטאי מקצועי והם ישמשו אותי גם בפרק הבא של הקריירה”.
המון תודה על הראיון עומר, שיהיה בהצלחה בהמשך.
תגובת קבוצת ישראל פרמייר-טק
“בשל מגבלות על מספר הרוכבים שמותר לקבוצה להחתים בסגל הבכיר שלה (אשר קוצצו בשניים) – נבצר מהקבוצה להציע לעומר חוזה מקצועני מלא בעונה הבאה. יש להדגיש שהשיקולים שהובילו להחלטה זו, היו אך ורק מקצועיים והושפעו בין השאר מהירידה ביכולתו של עומר ברובה של ענת 2023. עם זאת, ומתוך אמונה שעומר יוכל לחזור ולהפגין את היכולת שאיפיינה אותו בעבר הלא רחוק, הסכימה הקבוצה להצעתו של עומר בעצמו להרשם במדי קבוצת הפיתוח סייקלינג אקדמי כרוכב מעל גיל 23, מה שהיה מאפשר לו ליטול חלק במירוצים ברמות הגבוהות במדי הקבוצה הבכירה ישראל פרמייר טק – להוציא את מירוצי הוורלד טור. השכר של רוכבי קבוצת הפיתוח נמוך כמובן בצורה משמעותית מרוכבי הקבוצה הבכירה. יתרה מכך: עומר התבטא כמה וכמה פעמים במהלך השיחות שנוהלו אתו, שהוא מבין לחלוטין ומקבל את המשמעות הכספית של הצעד הזה, ובלבד שיוכל להמשיך להתחרות להוכיח את עצמו ולשוב בעונה שאחריה, לחוזה מקצועני מלא בקבוצה הבוגרת. הובטח לעומר שהדלת תיפתח בפניו לרווחה לחזור למעמד של רוכב מקצוען בישראל פרמייר טק לקראת עונת 2025. הקבוצה הגישה לעומר הצעת שכר גבוהה בצורה משמעותית מזו של רוכבים בקבוצת הפיתוח סייקלינג אקדמי.
ישראל פרמייר טק״ מצרה על החלטתו של עומר מאחר והיא אכן האמינה שהמתווה שנמצא – מהווה דרך הולמת מאד לשמור על רצף הקריירה שלו. אף שהתאכזבנו מהחלטתו של עומר שלא להמשיך איתנו אנו מאחלים לו הצלחה רבה מכל הלב.”
כולם צודקים וכולם מפסידים
הדבוקה המקצוענית מתנהלת באכזריות כאשר כשרונות רבים מתחרים על מספר מקומות מוגבל בקבוצות. השיקולים תמיד מגוונים ולא קשורים רק לביצועי הרוכבים: רצון לקדם צעירים, שינוי מטרות, בעיות תקציב וכו’. במקרה של רוכב ישראלי האתגרים גדולים אף יותר שכן רק קבוצת ישראל פרמייר-טק מחתימה אותם ושם מספר המקומות מוגבל מאד.
עד שלא נראה קבוצות מקצועניות אחרות מצרפות ישראלים, ותמיכה משמעותית של איגוד האופניים, נמשיך לראות כשרונות פורשים מוקדם מדי ובתחושת החמצה כפי שקרה במקרה של עומר. זכותה המלאה של הנהלת ישראל פרמייר-טק להציע חוזים בהתאם לתנאי השוק. גם הבחירה של עומר לא לקבל אותה מבוססת על שיקולים סבירים והגיוניים. כספורטאי בוגר החשיבה כוללת גם את הדאגה לשלב שמגיע אחרי, וכך ההפסד הוא של כל הצדדים: הקבוצה שהשקיעה בטיפוח רוכב מספר שנים ולא תזכה להנות משנות השיא שלו. עומר גם מפסיד שנה שאולי הייתה מסדרת לו השתתפות באולימפיאדה, ולבסוף האוהדים שיתגעגעו לרוכב מוכשר עם המון אופי ושואו נהדר. כרגע זה נראה שעומר פורש, אבל נשמח לקבל עדכון מאוחר יותר שלא כך הדבר.
מאת: עמית נבון
תמונות: IPT, נועה ארנון, ספרינט סייקלינג אייג’נסי (באדיבות IPT)
אולי יעניינו אתכם – כתבות נוספות על עומר:
- ישראל פרמייר-טק לא תחדש חוזה עם עומר גולדשטיין
- מסתכל על הפודיום – ראיון עם עומר גולדשטיין
- עומר גולדשטיין בסיום הוואלטה: כשרוגליץ לידי זה המקום שלי
- עלית גברים: זו לא הכמות זו האיכות – ראיון עם עומר גולדשטיין
- אליפות ישראל נג”ש 2017 – עומר גולדשטיין מפסיד את החולצה במטרים האחרונים
- בית ג’וברין 2017 – עומר גולדשטיין מנצח בגברים, עומר שפירא בנשים