אחרי כתבת המבוא להבנת מנועים אנחנו ממשיכים לצלול לעומק אל כל אחד מהם. ודים לינצקי בסדרת תוכן חשובה סוקר עבורכם מנועי אופני הרים חשמליים שאתם חייבים להכיר לפני הקנייה. והפעם: Shimano Steps E8000

מאת: ודים לינצקי

Shimano Steps E8000

עם רקורד מרשים של עשרות שנות ניסיון בתחום חלקי הנעה מכניים וחשמליים את שימנו לא ממש חייבים להציג. היא שולטת בקרוב ל- 80% משוק חלקי האופניים (לפי ויקיפדיה) והצטרפה גם לטרנד החשמלי. קשה להתחרות בהשקעה שלה בפיתוח וביכולת שלה להוציא לשוק מוצרים בשלים ואמינים. לחברה יש ליין מאוד מרשים של מערכות חשמליות לאופניים שמכסה את כל טווח האפשרויות, החל מעירוני ויחסית זול ועד לתחום ה- eMTB היקר והרבה יותר עוצמתי. אנחנו נתמקד במערכת E8000 המיועדת ל- eMTB. 

נאמר, שבזמן כתיבת סקירה זו כבר הכריזה שימנו מערכת חדשה – EP8, אולם זו מתעכבת, ע”פ פרסומים זרים כתוצאה מסדקים במעטפת המנוע. המערכת קלה מקודמתה (2.6 ק”ג), בעלת מומנט מירבי שמגיע ל- 85Nm ויחס סיוע מרבי של 400%. EP8 אמורה להתחמם פחות וליצור פחות גרר כשהמנוע מתנתק. כתבה זו סוקרת את מנוע שימנו הנוכחי, לא העתידי. 

 

Shimano Steps E8000

מנוע Shimano Steps E8000

Steps E8000 – כרטיס ביקור

  • הספק מנוע נומינלי: 250W
  • מומנט מירבי: 70Nm
  • משקל מנוע: 2,880 גר’
  • סוגי תמיכה: No support / ECO / Trail / Boost + מוד הליכה (בד”כ עד 6 קמ”ש שנקבעו לפי חוק גרמני המאשר רכיבה במהירות זו במדרכות הולכי רגל)
  • תמיכה מירבית: 300% (כאשר ה100% הם מאמץ הרוכב בוואטים).
  • טווח cadence אופטימלי: 70 – 90 rpm
  • Q-factor: 177 mm (רוחב זרועות הקראנק- מגדיר כמה פיסוק יהיה לכם בפידול)
  • רמת אטימות: IP56 (המדריך לתקני האטימות ב outpanel.co.il)

מגזין האופניים הטוב בישראל גם בטלגרם – כנסו!

מנוע לאופני שטח חשמליים

סוללות

  • פנימיות (אינטגרציה בתוך צינור תחתון): 504Wh, 630Wh
  • חיצוניות: 418Wh, 504Wh
  • טווחי רכיבה ושיטת מדידה (מתוך מדריך למשתמש של החברה):
  • מרחק מירבי @ טיפוס עבור סוללה הכי נפוצה של 504Wh:
  • ECO – 100km @ 870m
  • Trail – 75km @ 687m
  • Boost – 50km @ 453m

(מהירות לאורך כל המדידה – 22.5 קמ”ש, משקל רוכב יחד עם האופניים – 100 ק”ג)

ראה איור המסביר את שיטת המדידה שבה השתמשו ב- Shimano לטובת הערכת טווח רכיבה על כל רמת סיוע בהמשך.

סוללות למנוע אופניים חשמליים

(מימין) 504Wh סוללה חיצונית, (משמאל) 630Wh סוללה פנימית

רמות הסיוע של המנוע

ניתן מבט רב-כיווני לרמות הסיוע של המנוע בעזרת 3 גרפים הבאים:

  • רמת סיוע של המנוע כתלות במהירות הנסיעה (ב-% יחסית לרמת סיוע מרבי) – הגרף האמצעי. המנוע מסייע בהתאם לרמת הסיוע הנבחרת עד שהמהירות מגיעה לגבול המותר (15 mph שהם כ- 25 קמ”ש). החל מ- 25 קמ”ש, על מנת לא לגרום להפסקה חדה ומיידית של הסיוע והרגשה לא נעימה לרוכב, המנוע מוריד בהדרגה מהירה את הסיוע שלו עד שבמהירות 20 mph (כ-32 קמ”ש) המנוע מתנתק לגמרי. 
  • רמת סיוע של מנוע כתלות במאמץ של רוכב (ב-% יחסית לרמת סיוע מרבי) – הגרף הימני בו ניתן לראות שכל רמת סיוע מוגדרת מראש. הרמה שמוצגת באחוזים, מתייחסת למומנט שהרוכב עצמו מפעיל בדיווש. כל סיוע מתחיל אחרי מומנט התחלתי שהרוכב חייב להפעיל על הדוושות (כ- 5Nm).  ניקח לדוגמא רמת ECO שמוגבלת לכ- 50% מהרמה המרבית (35Nm). הסיוע של המנוע יהיה אחיד ברמה של כ- 35Nm עד למומנט הרוכב של כ- 50Nm. כלומר, יחד עם הרוכב הדוושות מקבלות מומנט של כ- 85Nm שהולך ודועך ככל שהרוכב מפעיל יותר כוח, עד שהאופניים מגיעים ל- 25 קמ”ש שבהם הסיוע מפסיק.
    ברמת סיוע מרבית – Boost, (כל אחת מהרמות ניתנת לשינוי ע”י הרוכב – ראו כתבה כאן) וכאן בגרף לקחנו להמחשה 3 רמות – High, Medium, Low. ניתן לראות שאחרי עליה הדרגתית הסיוע מגיע ל- 300% ממה שהרוכב משקיע, עד שמגיעים לגבול של 70Nm שהוא המקסימום שהמנוע מסוגל לתת. אם הרוכב משקיע יותר – המנוע עדיין נותן את ה- 70Nm המרביים שהולכים וקטנים ככל שהרוכב משקיע יותר.
  • רמת סיוע של מנוע כתלות במאמץ של רוכב (ביחידות של מומנט) – הגרף השמאלי – הגרף הזה מתייחס למוד עבודה שנקרא Dynamic Mode שהוא ברירת המחדל של המערכת אם לא משנים כלום. הוא שונה ממודים אחרים בכך שהסיוע של המנוע אינו דועך אחרי שמגיעים למקסימום, אלא נשאר שם קבוע (במוד Boost), מגיע לשם בהדרגה (במוד Trail), או נקטם ב- 30% ממנו במוד ECO.

dynamic riding characteristic E80000

E-Tube – אפליקציית בקרה וכיול

שימנו פיתחה כלי תוכנה יעודי, שקיים גם עבור טלפון חכם, טאבלט ומחשב, שמאפשר בעזרת Bluetooth להתחבר לבקר המנוע ולבצע מספר פעולות:

  • לשנות פרמטרים של כל רמת סיוע (ראה הסבר מפורט בכתבה כאן)
  • לעדכן את קושחת הבקר (firmware)
  • לבצע סריקת תקלות במערכת
  • לשנות הגדרות עבור Di2 (במידה ומותקן)

עם הרשאות מתאימות הופך E-Tube לכלי עוצמתי ויעיל עבור מכנאופן שבא לבצע דיאגנוסטיקה ממוחשבת למערכת המנוע והסוללה. ממש כמו סורקים במוסכי רכב. 

כמובן שבנוסף לכל ניתן גם להשתמש באפליקציה כ-dashboard המציג את כל נתוני הנסיעה, כולל ניווט.

E-tube

מנוע ומערכת Shimano Steps E8000 בעבודה 

תפעול מערכת שימנו מאוד אינטואיטיבי. התצוגה מותקנת במקום מוגן והיא בגודל נכון. לא בולטת מדי ועדיין מאוד אינפורמטיבית וברורה גם באור שמש ישיר.

מבחינת חלוקת רמות סיוע – לדעתי, חסר עוד לפחות מוד אחד בין ECO ל- Trail שיכול לתת גמישות נוספת ולכסות טווח אפשרויות נוסף. מוד Trail מאוד נוח ונותן מענה מצויין למי שלא מעוניין לשחק עם ההילוכים תוך כדי הרכיבה ולא אכפת לו מעוד כמה Wh שהוא יבזבז בגלל זה. זה ממש כמו לנסוע ברכב עם תיבת הילוכים אוטומטית לעומת ידנית. מוד Boost נוטה להתנהגות אגרסיבית ואלימה לפרקים ומאתגר שליטה באופניים.

אחרי חציית רף ה- 25 קמ”ש קיים גרר של המנוע שעלול להצר במקצת את רוחב החיוך של הרוכב. יציאה והכניסה של המנוע מורגשים. המערכת והמנוע של שימנו מרגישים חלקים יחסית, אבל לא הכי טבעיים ביחס לקיים היום בשוק. רעש המנוע סביר ויבלע די מהר בתוך הרעש הכללי של האופניים בזמן הגלגול.

אחד היתרונות של שימוש בשימנו במערכת הנעה של eMTB הוא היכולת שלה להתממשק למערכת הילוכים אלקטרונית Di2 שסוגרת יפה את פינת השליטה ובקרה הכוללת ונותנת לרוכב פתרון משולב כולל.ידית ותצוגה מנוע Shimano Steps E8000

שירות ותחזוקה – תשמרו על החשבונית

על מנת ללמוד על השירות של שימנו, שוחחתי עם איש המפתח ומנהל שירות טכני ב- DAA – רועי בר אל. להערכתו מתגלגלים בארץ היום כמה אלפי זוגות אופניים חשמליים עם לוגו של Shimano על המנוע. דאא בארץ היא יבואן רשמי של כל חלקי שימנו, כולל גם אלה של המערכות החשמליות. שימנו קיבלה החלטה להיות חברה בינלאומית עם מרכזי שירות הפרוסים בכל העולם, ממש כמו כל חברות הרכב.

לקוחות החברה יכולים לקבל שירות בכל העולם ללא קשר לארץ שבה נרכש החלק, בהצגת חשבונית רכישה, בתנאי שהחלק עדיין נמצא בתקופת האחריות. לשימנו יש כ5 מרכזי שירות בארץ (לדוגמה בחיפה ובת”א, בשפלה, בעמק חפר, בעמק יזרעאל ועוד). רק שימו לב, אנו מציעים לבדוק מה תנאי האחריות- שמענו לא אחת על “אותיות קטנות” המשאירות פתח לספקי השירות לאמר לכם שאיבדתם אותה (למשל לאחר רכישת המוצר מיד שניה, אם לא נכנס לטיפולים תקופתיים אצל היבואן אם נדרשים כאלה, וכו’). ברגע שמדובר באופניים שנרכשו בארץ – פונים ישר לחנות שדרכה קניתם את האופניים והיא כבר תעשה את כל התיאומים עם DAA כדי לברר את זכאותכם.Shimano eMTB engine

שירות מרחוק באפליקציה

חלק מהדיאגנוסטיקה הממוחשבת על מערכת שימנו ל- eMTB ניתן לבצע בעזרת האפליקציה. במידה וחייבים להיכנס “יותר עמוק” – ניתן להתחבר עם כבל מיוחד ובעזרת תוכנת מחשב ייעודית לקרוא יומן שימוש במערכת ולבצע פעולות (לעדכן קושחה למשל). בזכות הטכנולוגיה גם לא תמיד צריך להביא את האופניים למרכז שירות של שימנו. במקרים רבים, ניתן בעזרת חיבור מרחוק למחשב שאליו מחוברים האופניים, לבצע בדיקה ממוחשבת ואבחון הבעיה. ברגע שנציג של שימנו זיהה את החלק התקול, מתבצע אישור מול החברה להחלפת החלק והמשתמש לא יצטרך להמתין הרבה לחלק חליפי. ברוב המקרים תוך מספר ימים חד ספרתי האופניים כבר יחזרו לפעולה אחרי התיקון.השוואת מנועי אופניים חשמליים

לסיכום פרק ה E8000

חברת Shimano היא אחת הגדולות בתחום המערכות לאופניים חשמליים והיא גם אחת הטובות שבהן. היא מספקת שירות בינלאומי יחד עם קיום יבואן מרכזי ואיכות  גבוהה של מוצרים. מנוע שימנו הנוכחי מתאים להשוואה עם מנוע בוש הקודם אולם לא עם הנוכחי. לפחות בעת כתיבת הכתבה, לבוש יש יתרון מסויים, היות והיא הוציאה מנועים חדשים יותר שכבר נמצאים על אופני 2020. ב 2021 הכוחות מעט ישתוו עם כניסת המנוע החדש של שימנו לשוק, כאשר הוא יתגבר על שיהוקי ההשקה שלו.

אל סקירת כל המנועים האחרים לחצו פה


אל תפסיד את כתבות אופני ההרים החשמליים הטובות בישראל:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים