בראשון הקרוב המרוץ החד יומי פריז-רובא "Paris-Roubaix" חוזר למועד אביב. החזרת המרוץ למועד המקורי כחלק ממרוצי "אפריל המשוגע" אפשרה לרוכבים להתכונן ולהגיע במיטבם ליום המרוץ הקשוח ביותר של העונה. מועמד העל יהיה מתיו ואן דר פול שמחפש להצטרף לרשימת ענקי הקלאסיקות.
חג אביב שמח, המונומנט השלישי של העונה יוזנק ביום ראשון הקרוב 17.4, בפעם ה-119. בעונה הקודמת שיקולי קורונה גרמו לדחיית המרוץ לשלהי העונה ותחילת החורף האירופאי, העונה מזנקים באביב לשמחתם הרבה של המתחרים והצוותים הטכניים. במרכז הבמה יהיו הרוכבים החזקים שמסוגלים לצלוח את השטחים הפתוחים והקשוחים של צפון צרפת. המקטעים המפורסמים של אבני המרצפת עברו ניקוי וסידור כדי לארח את הגלדיאטורים על גלגלים שצפויים להנות מעידוד קולני של קהל משולהב. חופשת הפסח מאפשרת גם לחובבי מרוצי האופניים בישראל לצפות בנחת במרוץ. מתכון מושלם ליום ראשון מהגיהנום עבור הרוכבים, ולחוויה בלתי נשכחת עבורנו כצופים.
זמני המירוץ:
- גברים – יום ראשון 17.4 זינוק 12:00, סיום משוער 18:40, שידור מהזינוק ביורוספורט או ברשת פה: שידור גברים
- נשים – יום שבת 16.4 זינוק 13:30, סיום משוער 17:00, שידור מ 15:30 ביורוספורט או ברשת פה: שידור נשים
עמידות חדשנות והתאמת הציוד מכריעים לא פחות מרגליים חזקות
פרופיל המרוץ אינו כולל עליות או קירות מיוחדים. את הדרמה בצפון צרפת מספקים כ-30 קטעים באורך משתנה של דרכים רומיות הבנויות מאבנים מרובעות, באנגלית cobblestone, או Pave בצרפתית. התחרות בכל שנה מאופיינת בתאונות, תקלות והפתעות שהעניקו למרוץ את הכינוי "הגיהנום של הצפון". ככזה, רבים מהמזנקים לא יזכו גם לסיים. הקבוצות בשיתוף פעולה עם נותני החסות נערכות למבצע מיוחד, ישנה חשיבות מכרעת לבחירת הציוד החל מפרופיל הצמיגים, השלדות עד לביגוד והקסדה. מציאת השילוב המושלם בין עמידות, משקל ואווירודינמיות יכולים לעשות את ההבדל בין ניצחון להפסד כפי שציין עומר גולדשטיין בראיון שערכנו עמו בשבוע שעבר עומר ראיון לפאנל. המונומנט הראשון של העונה הוכרע בסיוע של מוט אוכף מתכוונן שאפשר למנצח מוהוריץ להנמיך את האוכף בלחיצת כפתור, לגלוש במהירות ולברוח למתחריו במורד הפוג'יו אל עבר הניצחון בסאן-רמו. גם בפריז-רובא יפנו הרוכבים ליצרני הציוד על מנת למצוא את היתרון התחרותי. בעבר שולבו סוגים שונים של מערכות שיכוך כדי להקל על המעבר בסקטורים, הפעם קבוצת DSM הודיעה שתעשה שימוש במערכת אוטומטית לשליטה על לחץ האוויר בצמיגים. חלק מהקבוצות יבחרו לחשוף את סודות החדשנות רק לאחר התחרות.
משמעות הפוכה לדרוג "חמישה כוכבים"
את מאפייני המרוץ תיארנו בהרחבה בכתבה על המרוץ בשנה שעברה "פריז רובא חוזר". פריז-רובא הוא אחד מחמשת המונומנטים, והיחיד מביניהם שמתקיים על אדמת צרפת. מתוך 258 ק"מ של המסלול מעל 50 ק"מ יהיו על אבני הפאבה שמשולבים במסלול במקטעים (Sectors). לכל אחד מהמקטעים יש דירוג בהתאם לדרגת הקושי. בדומה לדרוג רמת הפינוק של בתי מלון רק הפוך. חמישה כוכבים לקטעים הקשים, כוכב בודד לקטע "קל". דרגת הקושי נקבעת על פי אורך הקטע ואיכות השביל. יש 3 קטעים שזוכים לחמישה כוכבים ועליהם בדרך כלל מבוצעים מהלכים מכריעים Trouée d’Arenberg בק"מ ה-160, Mons-en-Pévèle בק"מ ה 209 ו Carrefour de l’Arbre בק"מ ה-240. רוכבים שחפצים בניצחון חייבים להתמקם בראש המרוץ בכניסה לקטעים אלו.
המפתחות לניצחון ורשימת המועמדים
הקושי במתן תחזית מדויקת לפריז-רובא נובע ממרכיב המזל. קורטוב מזל נדרש ברבים מהמרוצים, אך על מקטעי אבני המרצפות המתחרים נדרשים למנות גדושות ממנו. התסריט השכיח כולל מאבקי מיקום בכניסה לסקטורים וריבוי תאונות, שיגררו עצירה מוחלטת של כל מי שנמצא אחריה. בנוסף, תיקון תקלות כגון החלפת גלגל לא יכול להתבצע במהירות מאחר ורכבי הקבוצות ימצאו הרחק מאחור. בחלק מהמקטעים הצוות המסייע יתפזר רגלית על המסלול כדי להעניק סיוע מהיר. המזל הולך עם הטובים ובפריז-רובא הטובים הם אלו שמצליחים להתמקם בראש המרוץ ומצמצמים ככל האפשר את הסיכוי להיקלע לתאונות. בשנה שעברה דוכן המנצחים כלל שלישיית רוכבים שהגיעו להישג כבר בהופעת הבכורה.
מנצח השנה שעברה סוני קולברלי מקבוצת בחריין ויקטוריוס יחמיץ את המרוץ לאחר שעבר השתלת קוצב לב בליבו עקב התמוטטות על קו הסיום בשלב הראשון של טור קטלוניה מוקדם יותר העונה. הבלגי וואט ואן ארט מקבוצת יאמבו וויסמה פתח את העונה מעולה, אך חלה לא מכבר בקורונה ולא צפוי להתחרות על הניצחון, יתכן ויצטרף לצוות המסייע של של כריסטוף לפורט שיקבל הזדמנות לעבור לעמדת הובלה. באופן לא מפתיע מועמד העל יהיה שוב ההולנדי מתיו ואן דר פול עליו נרחיב בהמשך. מאדס פדרסון מטרק אלוף העולם ב-2019 מגיע לשיא בדיוק בזמן, הדני ניצח כבר 4 פעמים העונה, נכנס לעשיריה הראשונה בפלאנדרס ובמילאן סאן רמו והוא מסוג הרוכבים שאף אחד לא ירצה להתמודד מולו במאוץ הסיום בוולודרום של העיר רובא.
קבוצת אינאוס מציגה יכולת נהדרת בקלאסיקות עד כה, סגנות בפלנדרס של ואן בארלה, ניצחון של קוויטקובסקי באמסטל גולד והפגנת יכולת קבוצתית נהדרת שמשלבת צעירים כדוגמת שפילד, טרנר ופידקוק. המרכיב הסודי באינאוס יכול להיות אלוף העולם נגד השעון פיליפו גאנה שיכול להפתיע במרוץ הבכורה. לקבוצה יש את הכלים והמומנטום לבצע מהלכים עם מספר רוכבים והם לבטח ינסו. קבוצת קוויקסטפ מגיעה אחרי פתיחת עונת קלאסיקות פושרת מבחינתה. הסגל שלה סובל מפציעות ומחלות, אבל עם שטיבאר, אסגרין ולאמפארט הוא נשאר איכותי מספיק כדי להתמודד במרוץ במגוון תסריטים. את קבוצת Israel-Premier Tech היה אמור להוביל הבלגי סאפ וונמרקה שכבר היה על מדרגת המשנה המכובדת במרוץ בשנת 2013, אבל הוא חולה והקבוצה תאלץ להתמודד בלעדיו. בעונה שעברה הקבוצה הצליחה להכניס צמד רוכבים לעשיריה הראשונה. כסוסים שחורים נבחרו השען השוויצרי סטפן קונג שלאחרונה מצליח להכנס שוב ושוב לחבורת החוד ואולי ביום ראשון יצליח לברוח לבכירים ולבצע את נג"ש חייו לתוך הוולודרום. בנוסף, הצרפתי אנטוני טורג'יס מטוטאל אנרג'י יוביל קבוצה איכותית הכוללת את טרפסטרה מנצח מהדורת 2014, ייתכן והוא ישבור את הבצורת הצרפתית במונומנט הבית מאז 1997.
החלום על ה"Cobbled Classics Double"
מתיו ואן דר פול ניצח את טור פלאנדרס בתחילת החודש ונמצא בראש טבלת המועמדים לניצחון גם ביום ראשון. האחרון שהשלים "דאבל" של פלאנדרס ופריז-רובא באותה שנה היה השוויצרי פביאן קאנצ'לרה ב 2013, פרט לקאנצ'לרה הצליחו במשימה עוד 9 רוכבים בלבד. הבלגי האגדי טום בונן עשה זאת בשני עשורים נפרדים 2012 ו-2005. זהו מועדון אקסלוסיבי שרק בלגים ושוויצרים התקבלו אליו עד עתה. במהלך העונה ניכר שואן דר פול ביצע הפקת לקחים מהעונה הקודמת בה סיים שלישי בפריז-רובא. הוא הציג שיפור בניהול המרוץ, מיקום בדבוקה ובאופן קבלת ההחלטות. "הפריק" סימן את המרוץ כמטרה עיקרית ויעשה הכל כדי לטפס שתי מדרגות במעלה דוכן המנצחים ולהכנס להיסטוריה כהולנדי הראשון שמשיג דאבל באותה עונה
מאת: עמית נבון
תמונות: נועה ארנון, לוקה באטיני ,כריסטוף רמון, Israel-Premier Tech