כמידי שנה נפגשים הפאנליסטים ליומיים טיול אופניים, ריצה וסתם כיף… השנה קיבלנו הזמנה להתארח במתחם “שבט אחים” בכפר הבדואי טבאש הנמצא בגליל התחתון. בכתבה הבאה אנחנו מזמינים אתכם לשכפל את המתכון המושלם שיצרנו ליומיים מושלמים של ריצה ורכיבה בגליל התחתון:

המתכון לטיול אופניים מושלם בגליל- תקציר

האזור הזה הוא מהאזורים היפים בארץ לרכיבה, ריצה וטיולים אולם עד היום הגענו לפה בעיקר עם הרכב לחוויות חד יומיות. הפעם חרגנו ממנהגנו והזמנו לקבוצת הכותבים בבייקפאנל והפאנלים האחרים את החאן הזה ללילה אחד מושלם. זה המתכון בקצרה, והוא מוכח ומומלץ:

טיולי אופניים בצפון

היום הראשון: 

  1. 9:00 – מפגש ויציאה לריצה/אופניים/טיול באזור (המשיכו לקרוא לפירוט הריצה והמסלול)
  2. 13:00 – התאספות של כולם במקום הלינה: בחאן שבט אחים (הזמנות: אירית 052-6941141)
  3. 13:30 – ארוחת צהריים של אושפלאו (הכנה עצמית) וקינוחים שהבאנו מזרזיר 
  4. 15:00 – רחצה, התאפסות, מנוחה ושיחות בחאן
  5. 19:00 – ארוחת ערב במסעדת טאבון פאטמה – מסעדה בדואית בזרזיר (הזמנות: איציק 050-9494969)
  6. 21:00 – הרצאה של אחד מהפאנליסטים לחברי הקבוצה (עם מקרן!)

בייקפאנל גם בטלגרם – הציצו בזה פה!

היום השני: 

  1. 8:00 – ארוחת בוקר בבית של משפחה בדואית (להזמנות: מלכה 050-6722239)
  2. 10:00 – יציאה לריצה/אופניים/טיול באזור (המשיכו לקרוא על מסלול הריצה ליום השני)
  3. 15:00 – נסיעה חזרה הביתה, מי שרוצה – קובע שוב בזרזיר בטאבון פאטמה לפני שחותכים
חאן שבט אחים כפר טבאש

חאן שבט אחים – נקי, מרווח, ומומלץ

שבט אחים – חאן לינה מושלם בכפר בדואי

איך עושים את חופשת הספורט שלכם לבלתי נשכחת? מכניסים לה גיוון משמעותי מהשגרה, והפעם עם קו מיוחד ומומלץ מאוד- חיבור לסביבה הבדואית של הגליל התחתון והנאה מהאירוח המושלם שלה. הכנסת האורחים החמה, יצרה תימה המקשרת לאירוע כזה תהפוך אותו למשהו מיוחד וחוויתי, והיא גם הזדמנות נהדרת להכיר וללמוד קצת על התרבות המארחת.

טיולים בגליל תחתון

הסיפור מתחיל קודם כל בחאן שבכפר טבאש (להזמנת מקום: אירית 052-6941141). החאן מציע לינה מאוד נוחה לקבוצות בחלל גדול עם מזרונים, מטבח מאובזר ופינת מנוחה. בחוץ יש מקום לצהריים וזולה, באווירה קסומה ושקטה. מה שחשוב בעיקר הוא המיקום המרכזי ביחס לכל הסביבה שיש לה הרבה מה להציע לספורטאים ומטיילים. 

מעיין הסוסים

עין יבקא / מעיין הסוסים

 

אמנם זה בכפר בדואי אבל הוא הוקם ומנוהל עלי ידי אירית ויזהר שבחרו במקום וקיבלו גם את אישור המוכתר של הכפר שעל סיפורו הספר בתמונה – המוכתר והכפר כרתו ברית של שיתוף פעולה וחברות בת עשרות שנים עם היהודים סביבם. בכל רגע ובכל מפגש הרגשנו אורחים רצויים, וללא ספק עוד נחזור להתארח פה! 

חאן שבט אחים כפר טבאש

היה טעים! איפה אכלנו:

חלק משמעותי מהיומיים האלה הוא האוכל, שכן ספורטאים רעבים אנחנו ולמרות יללנות המשקל שמטרידה כל רוכב ורץ זה מה שנותן את הטעם והכיף לביקור. בהתאם לרוח החאן הבדואית, חיברה אותנו אירית משבט אחים גם לשני מקומות מומלצים: 

מסעדות גליל תחתון

ארוחת ערב – הטאבון של פאטמה – “טאבון פאטמה” היא מסעדה בדואית אותה פתח השף איציק ג’ראמיס בבית זרזיר בהשראת האוכל שהכינה אמו פאטמה. האירוח הלבבי, האוכל השופע והטעים והצגת התכלית של הוצאת העופות מהמטפונה (“קבור” בערבית) – בור באדמה מלא בגחלים ואשר בו עוברים העופות בישול ארוך…עשה לנו טעם של עוד ואין ספק שנחזור לבקר במסעדה זו. פה אכלנו בערב היום הראשון. 

כפר טבאש

טאבון פאטמה בזרזיר – לאכול מטפונה

ארוחת בוקר אצל מלכה מכפר טבאש – אנו מתארחים לארוחת בוקר גלילית מדהימה, טריה וכולה עבודת יד מהמטבח הבדואי של מלכה סבטן כעביה (להזמנות: 050-6722239). האירוח הוא אצלה בבית, וקיבלנו קצת הסברים על הבדואים במקום, מה מאפיין אותם לעומת אלה שבדרום (למשל – הדיאלקט והדמיון של הדרומיים לשבטי סיני לעומת ההשפעה והשפה של הצפוניים מהשבטים הירדניים). המשפחה מאוד גאה בכך שהכל הוא תוצר של ליקוט והכנה עצמית – כמובן שהפיתות אבל גם הממרחים עליהן מפלפלים מיובשים, שקשוקה, סלטים טעימים וגם לא יצאנו ממנה בלי לקנות חמוצים שהיא מיישנת. טעים ברמות נדירות. 

כפר בדואי טבאש

טעים מהמסורת הבדואית – מלכה מכינה הכל בעצמה

המסלולים בטיול האופניים

הפעם הגיעו לפאנל גם רוכבי כביש וגם רוכבי אופני הרים, והתפצלנו לשתי קבוצות. קבוצת השטח החליטה לנסות לטעום משהו קצת אחר מהיעד האוטומטי שלנו באזור העמוס בסינגלים. הרי זה בלב מתחם הרכיבה המקושר ובו הסינגל המקורי של אלון הגליל (והפאמפטרק שלו), סינגל ריש לקיש והושעיה, סינגל תמרת, סינגל גבעת אלה, סינגל בית רימון, סינגל חנתון, וגם סינגל יער קרית אתא לא רחוק. אז הלכנו ביום הראשון על תמרת+כפר החורש (22 ק”מ) וביום השני על שילוב ריש לקיש עם הושעיה ובית רימון לכדי אפיק לא קל (כ60 ק”מ). 

כפר החורש ותמרת

את היום הראשון מקובל לעשות עם רכיבה קצרה יותר מאשר ביום השני וכך היה. השילוב הזה מייצר 22 ק”מ אבל עם גובה מצטבר ראוי. חנינו במשאבות שבדיוק בנקודת המפגש של שני הסינגלים של כפר החורש ותמרת.

להורדת קובץ המסלול כפר החורש תמרת מעלה

כפר החורש הוא סינגל שמתאפיין בעליה אחת ארוכה, ואז ירידה אחת ארוכה. מטבע הדברים יחס הזמנים בין השהות שלכם בדרך למעלה ולמטה אינו זהה… מטפסים לא מעט. היתרון של האזור המוצל והמיוער מורגש כאשר לא מעט רוחות קרירות ליוו אותנו שם למרות שהיה יום חם במיוחד. העליה חלקה וסלולה הייטב ולמעט הסרפדים שפגשו הרגליים שלנו, ההתחלה מצוינת.  

טיול אופניים

החזרה למטה בסינגל הזה שונה מאוד מהחלק של הטיפוס. מרגע שמגיעים לחלק העליון של היער מגלים תכסית סלעית עם אבנים רבות. עופר עם גלגלי ה 2.6 הבשרניים ומזלג רב קוטר חגג, אבל מי מאיתנו עם פורמט XCO יותר נאלץ לרכוב בתשומת לב רבה.

משם המשכנו לתמרת- יעד שנראה כנזנח קצת על ידי הרוכבים ותחזוקת קק”ל. אגב, בעית התחזוקה של הסינגלים הגיע אפילו לריש לקיש הפופולרי שחלקים רבים ממנו התמלאו בעשביה וקוצים מהסוג הכואב במיוחד בגובה מפרקי האצבעות – באופן שממש מצריך את הטיפול לפני שהסינגל יבלע. אבל עדיין – איזה כיף להיות פה ביער ובחופש ביום עבודה רגיל!

סינגלים גליל תחתון

 

היום השני

ביום השני רוכבי השטח המשיכו לשילוב ריש לקיש עם בית רימון: במקום לעשות את הסיבוב הסטנדרטי של ריש לקיש-שמשית-סוללים, התחלנו בריש לקיש, אבל חתכנו שמאלה לסוף של הושעיה, ומשם לאורך הכביש הראשי לבית רימון. בדרך עשינו כניסה ועלינו על ההר דרך קנית תמרים בכפר רומת היב, המשכנו לרומאנה ועלינו אל הרכס אל אמצע הכביש מהשטח.

מסלולי אופניים גליל תחתון

עלינו על ההר הזה וגילינו סינגל יפה מאוד, זורם ומהיר על כל הצלע המזרחית והצפונית. הסינגל משובץ סרפנטינות מגניבות ויש בו גם זרימה וגם עבודה. ובמיוחד יש בו נוף מדהים לבקעה תחתיו ואל הגליל העליון.

מסלולים לטיול אופניים

 הסיבוב התארך והתארך וכמה חברה נטשו תוך כדי עד שנשארנו שניים וחצי אנשים. החצי ביקש לחתוך חזרה, וכך קיצרנו את ריש לקיש בגלישת 4*4 מהירה חזרה לרכב דרך בריכות החמצון שבאמצע ריש לקיש. 

להורדת קובץ המסלול:

גם רוכבי כביש יכולים להנות

בתור רוכבי כביש, אפשר לתפור מכאן בנסיעות קצרות כמה מסלולים ראויים. שתי הגיחות הקלות ביותר הן לכרמל ולגלבוע. את מסלול הכרמל אפשר לראות פה ואת המסלול בגלבוע פה. כמובן שאפשר גם להרחיק עוד קצת ולרכוב בגליל עליון ובאיזורים נוספים. פה תמצאו את המסלולים המומלצים שלנו לרכיבת כביש בכל הארץ, כולל בצפון. 

ביום ראשון בחרנו בשיפולי הכרמל כי את גלבוע דגמנו כבר לפני שבוע. מסלול קלאסי של רולינג הילס סטייל טוסקנה עם מעט מכוניות גם באמצע שבוע. החננו את רכבנו בטרק משמר העמק עוד לפני שהדלתות נפתחות ורק קלנועיות של זקני הקיבוץ נותנים ברייסים על שבילי המקום. יציאה על בסיס כביש העולה לג’וערה, וברמת השופט פניה שמאלה לכביש 672 אל עבר האופק. המטרה הייתה לחצות את בסיס גולני ולהשלים סיבוב עם עצירה לקפה באחת מעגלות דרך המומלצות ברשת. אבל תכנונים לחוד ומציאות לחוד. הגענו לשער סגור עקב מטווחים פעילים לטירונים של גולני. אבל גם עם קיצור המסלול המתוכנן ב 20 ק״מ הצלחנו להפיק מרכיבה זו הונאה צרופה של שינוי תודעתי. לא תמיד חייבים לשאוף למספרים ואייקונים צהובים בסטראבה. לפעמים לקחת את הזמן ולהנות מהסביבה עושה את העבודה לא פחות. במיוחד לאלו שעוד לא דגמו רכיבה בכביש יפה זה.

אחרי אין סוף יצירות לצילומים יצירתיים חזרנו אל רכבינו ולקפה של גלי מטרק משמר. ישיבה באווירת קיבוץ עם שיחות פילוסופיות על השוני בין תל אביב האנרגטית לאידיליה הקיבוצית, השאירו את חברי מהעיר הגדולה בפה פעור לאיסוף הזבובים מהרפת השכנה.

שבילי אופניים גליל תחתון

ליום השני כבר רקמנו תוכנית אמנותית לתפארת הרי משגב העליזים. עם תחילת רכיבה ביודפת וזרימה על אחד הכבישים היפים שיש לארצנו להציע: 7955 על בסיס הרכס. הכביש אומנם ללא שוליים אבל בכיוון מזרח המגמה היא ירידה. הרכבים לא טסים לא משמעותית והנוף מאפשר להנות משני העמקים שרצים במקביל לרכס. נוף עוצר נשימה במיוחד כשהכל עדיין ירוק. לא וויתרנו והמשכנו ישר לנקודת סוף הטיפוס לישוב הררית שפותח במצפור מפנק לעמק הדרומי ולשדות סטייל פיקאסו שכל חלקה בצבע משלה. 

יורדים חזרה לצומת עם 804 ונכנסים להרפתקה אוריינטלית דרך הכפרים עראבה, דיר חנה ועד מע’אר. אני יודע שרכיבה ברחובות הראשיים של הכפר נשמעת לכם כמו סוג של הסתכנות מוגזמת אבל קיבלתי תחושות די אחרות בשטח. המחשבה מנתחת כל מקרה לגרוע מכל והרכיבה הופכת להיות הרבה יותר מודעת מהרגיל. אתה פשוט כבר צופה מראש את ההתנהגות של הנהגים. מצד שני כרוכבים היינו תופעה שוברת שגרה לנהג המקומי והוא לא יודע איך לאכול זאת בדרכו הטבעית ולכן ״נזהר״ יותר. הכבישים בתוך הכפר די סבירים ורק צריך להתחשב בנתון אחד קטן – העליות! הן פשוט לא הגיוניות לרוכב, גם לא לרכב נורמלי ועוברות בקו ישר בלי שום הגיון טופוגרפי. אבל רכיב.

חופשת אופניים בישראל

מהכפר יורדים בליווי נופים אל עבר הכביש הכי מסוכן במסע – כביש 85, יש שוליים אבל התנועה ערה מאוד. מדובר ב 4.5 קמ בלבד עד היציאה לדרך נוף יפיפיה חדשה (804) וממנה לחיבור אל הדובדבן של האקשן – סכנין. אם אתם אוהבי סרטים של שליחויות אופניים ברחובות הראשיים של ניו יורק, אז די מהר תתחברו לדמות הראשית בניסיון למצוא את נתיב הנסיעה בין שלל המכוניות הנוסעות ועוצרות ללא שום הגיון מודרני.  סך הכל 3 קמ של משחק מחשב ואתם כבר בחוץ בעליות של רקפת אל יודפת בחזרה. מסלול מעלף, מאתגר ומהנה בו זמנית. 60 פלוס קילומטר על 1200 טיפוס המעביר אותך במגוון לא קטן של תאי שטח שונים. אישית ממליץ.

רכיבת כביש עין יבקא

איך מסכמים טיול אופניים מעולה?

יומיים מרגשים של נופים מגוונים, שדות, יערות, מעיינות ומבנים עתיקים. מתחם נוח לקבוצה בקצהו של כפר בדואי נעים ושקט המאפשר מנוחה וצבירת כוחות, מינגלינג והכרויות חדשות. מסעדות אותנטיות מפנקות בהן אנו מחזירים קלוריות בצורה הטעימה ביותר. זו המלצה חמה לכל קבוצה שרוצה לקחת פסק זמן מהמולת היומיום ולהתפנק באופן מאתגר. ברור שבשני ימי חופשת רכיבה לא ניתן לכסות את מגוון האפשרויות שיש בסביבה, אבל היי – זו רק סיבה לשחזר את המתכון הזה שוב עד שנשלים את כל המסלולים שיש לאזור להציע!

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים