ענף מרוצי הכביש התאושש לגמרי ממשבר הקורונה של העונה הקודמת וב-2021 כבר זכו האוהדים לצאת מהבית ולעודד בצד הדרך. הכוכבים הגדולים של הענף שלטו מתחילתה במדבריות של האמירויות, השתוללו על הדוושות בדרכים הלבנות בטוסקנה וקינחו באליפות עולם נפלאה בבלגיה עם דובדבן של פריז רובא רטוב וקשוח שחזר אחרי שנתיים של ציפייה.
אנסה לסכם את עונת מרוצי הכביש ב-5 נקודות שירעיפו שבחים ויציינו מגמות שישפיעו על התנהלות הקבוצות לקראת עונת 2022.
טדאיי פוגאצ’ר בעקבות אדי מרקס הגדול
רוכב השנה. ילד הפלא הסלובני רק בן 23 אבל כבר אין ספק שמדובר במפלצת רעבה לתארים מכל הסוגים. השנה הוא הוסיף עוד ניצחון בטור דה פראנס תוך מפגן שליטה מרשים. מוקדם יותר בעונה הוא הספיק בן היתר לנצח את הטורים באמירויות ובטיראנו-אדריאטיקו ואת המונומנט ליאז’ בסטון ליאז’. גם לאחר הטור בצרפת הבחור לא נח וסיים עונה בניצחון יוקרתי במונומנט נוסף “הג’ירו די לומברדי”. זהו הישג יוצא מן הכלל וספרי ההיסטוריה אישרו כי טאדי פוגאצ’ר הוא היחיד פרט לאדי מרקס בשנת 1972 שמנצח באותה העונה לומברדי + ליאז’-בסטון-ליאז’ + טור דה פראנס. פוגאצ’ר רוכב מגוון שמצליח לנצח מרוצים במאוץ מתוך דבוקה דלילה, על פסגות הרים גבוהים וכמובן במרוצים נגד השעון. השנה ראינו שמדובר גם באישיות אסרטיבית, “בוס” בשפת הדבוקה שיוזם מהלכים, מנצל התרחשויות ונמנע מתאונות. אין ספק שבחירת רוכב השנה הייתה הקלה מכולן.
שובו של הטיל מהאי מאן
צמד מאיצים זכו השנה לחזור למרכז הבמה, שניהם רוכבים בקבוצת העל קוויקסטפ. הראשון פאביו יעקובסון, שנה בדיוק לאחר התאונה הקשה שעבר בטור פולין שגרמה למוות קליני ושיקום ממושך. יעקובסון חזר בענק למרוצי הכביש, ניצח ב 3 שלבים בוואלטה וזכה ללבוש את החולצה הירוקה בסיום. בהמשך הוסיף עוד צמד ניצחונות מרשימים בבלגיה. ההולנדי סימן עצמו שוב כאחד המאיצים הטובים בעולם לקראת עונת 2022. רק הסיפור הלא ייאמן של מארק קאבנדיש “The Manx Missile” הצליח להתעלות עליו העונה. קאבנדיש כמעט והכריז על פרישה בתום 2020 ובאופן מפתיע מצא עצמו חותם על חוזה צנוע בקוויקסטפ לעונה בודדת. קאבנדיש ידע שבקבוצתו החדשה/ישנה רוכבים כמה מהמאיצים המהירים בעולם והוא לא צפוי להכלל בהרכב למרוצים היוקרתיים.
אלת המזל שיחקה לידיו כמו במקרים רבים בקריירה הארוכה שעבר והוא מצא עצמו נכנס ברגע האחרון לשמיניה שתרכב בטור דה פראנס. מכאן האגדה המשיכה להתעצם ולשבור שיאים. 4 ניצחונות בשלבים על הבמה המרכזית של עולם האופניים, זכייה בחולצת המאיץ והשוואת שיא הניצחונות בשלבים בטור דה פראנס של אדי מרקס, 34 סה”כ. כרגע לא ברור האם קאבנדיש ימשיך לעוד עונה וגם אם כן, לא בטוח שיקבל את ההזדמנות לזנק ביולי על מנת לשבור את שיאו של מרקס. נחזיק אצבעות שסיפור האגדה ימשיך לעוד פרק.
קבוצת הפאר הבריטית של מרוצי הכביש בצומת דרכים
זו השנה השניה ברציפות שבה הקבוצה הבריטית נאלצת לראות קבוצה אחרת חוגגת בשדרות האליזה. אינאוס או בשמה הקודם סקיי שלטה בטור דה פראנס מאז שנת 2012 בה ניצחה לראשונה, הקבוצה ניצחה ב 7 מהדורות עם 4 רוכבים שונים (וויגנס, פרום, תומאס, בארנל). מצד שני עונת 2021 הייתה מהמוצלחות בתולדותיה עם כמות ניצחונות מרשימה שכללה את הג’ירו ואת הטורים היוקרתיים בקטלוניה, שוויץ, רומנדי והדופינה.טוקיו האירה פנים לרוכבי הקבוצה, עם מדלית זהב אולימפית בכביש לכראפס וזהב באופני הרים לפידקוק הצעיר.
יש להם גם אלוף עולם בנג”ש, האיטלקי פיליפו גאנה וסגנות במרוץ כביש של דילן וואן בארלה. הנהלת הקבוצה תגיע לישיבות סיכום העונה די מרוצה, יש להם בסגל 8 רוכבים שהשיגו לפחות ניצחון אחד בסבב העולמי. למרות זאת, כותרת השקף המרכזי תהיה בוודאי “הבעיה הסלובנית”. במרוצי הכביש הבנויים משלבים בהם “פוג ורוג” האיומים לא מזנקים, הם מצליחים להשיג את הניצחונות, אבל ברגע שמי מהסלובנים מתחרה אינאוס נאלצים להסתפק במדרגות המשנה לכל היותר. זהו מצב מאתגר מאד ובהתחשב בגילו הצעיר של טדאי גם אין צפי לפתרון מהיר. מנהל הקבוצה הוותיק דיויד ברילספורד יצטרך לשלוף שפן איכותי מהכובע לקראת עונת 2022.
עיזבו טקטיקה, יאללה באלאגן
ייתכן ותקופות הסגר בבית יצרה אצל הרוכבים רצון להתפוצץ על הדוושות מוקדם ככל האפשר. במרוצים רבים זכינו לצפות בטשטוש ההגדרות הקשוחות של מטפסים,מאיצים, קלאסיקאנים ושענים. כיילב יואן המאיץ האוסטרלי שרד את הטיפוס על הפוג’יו בדבוקת החוד הדלילה במילאן סאן-רמו וסיים שני. במרץ וואט ואן ארט החליט לצאת לקרב ראש בראש במרוץ שלבים הררי מול טדאי בטיראנו אדריאטיקו ואף ניצח את שלב ההרים הקשה שכלל טיפוס כפול על הוונטו בטור. בקלאסיקות רוכבים כמו מתיו ואן דר פול כבר לא ממתינים לפועלים שלהם שידללו את הדבוקה, הם פשוט יוצאים קדימה ומאתגרים את המתחרים לרדוף בכל הכוח בשלבים מוקדמים.
בתחילת העונה רוכבים עוד היו צריכים להסביר בעמדת הראיונות מדוע תקפו ממרחק של 70 ק”מ לסיום כשהדבוקה עוד משופעת בפועלים. בעיצומה של העונה כבר ראינו התקפות של מעל 100 ק”מ ואפילו כניסה לבריחה בטור של החולצה הצהובה כבר מהזינוק לשלב באורך של 260 ק”מ. הכוכב הבלגי רמקו אוון פול הוא ממובילי המגמה והתקפות יחיד ממרחק הם הנשק העיקרי שלו כדי להשיג ניצחונות. אנחנו כצופים מרוויחים מאוד מהטקטיקה ההתקפית וממהלכים “מחוץ לקופסא” שיוצרים מרוץ סוער ומרתק כבר מהזינוק. אחרי שנים של מרוצים בשליטה של רכבת קבוצתית אימתנית שהביטה במד הוואטים רוב הזמן, יש רוח הרפתקנות רעננה בדבוקה. נקווה שהמגמה תימשך ועוד רוכבים יאמצו את הסגנון היצירתי והפרוע של “הכל או כלום”.
המבחן של הרוכב הישראלי במרוצי הכביש היוקרתיים
עונת 2021 הייתה מרגשת מאוד לאוהדי הרוכבים מישראל ולחובבי מרוצי הכביש. גיא ניב השתתף בג’ירו ובוואלטה באותה עונה כרוכב מן המניין ויש לו על החגורה כבר 4 כאלה סה”כ. איתמר איינהורן זינק לראשונה לגראנד טור והצליח להתברג במקום החמישי בשלב 8 של הטור הספרדי, כשגיא ניב משמש כפועל שלו. עומר גולדשטיין המשיך במגמת ההתקדמות מהעונה הקודמת עם הופעות מרשימות. נציין את ניסיון הגישור לבריחה עמוק ברגעי ההכרעה של ה ב Bretagne Classic והטיפוס ראש בראש עם הכוכבים בשלב הרביעי בטור סיצליה בו סיים במקום ה 16, רק 10 שניות אחרי ולוורדה האגדי שניצח.
שיאה של העונה היה כמובן בספטמבר עם הניצחון של איתמר בשלב הרביעי והאחרון בטור סלובקיה (מרוץ מדרג 2.1). הדרכון הישראלי כבר לא זר למרוצי הסבב העולמי ועם ההצלחות מגיעות הציפיות. איתמר צריך לקפוץ עוד מדרגה ולהפוך למאיץ מוביל בקבוצת דרג עולמי, גם מעומר מצפים לחפור עוד קצת כדי להישאר עם ולוורדה, אלאפיליפ והחברים עד קו הסיום.
הממתק של החורף כנקודת בונוס
למי שחסר מרוצים, תקופת החורף היא זמן השיא של עונת הסייקלוקרוס. יורוספורט משדר את כל מרוצי הסבב העולמי שהשנה עמוס במיוחד. ההצלחה של כוכבי הענף גם במרוצי הכביש מייצרת עיניין אדיר בסבב ורוכבי הכביש מבינים שההתנסות בסייקלוקרוס בחורף משתלמת על הכביש באביב ובקיץ. התחרויות כבר מלאות בצופים נלהבים על הגדרות והאווירה נהדרת לא פחות מביצועי העל של הרוכבים הקשוחים בעולם. המרוצים נערכים בכל מזג אוויר,ארועי גשם, שלג ורוחות חזקות מתקבלים בברכה. הצמד ואווט ואן ארט ו-ואן דר פול צפוים להצטרף לתחרויות בהמשך העונה לאחר מנוחה קצרה מעונת הכביש. בדרך כלל התחרויות מתקיימות בימי ראשון בשעות קבועות, זינוק נשים 15:00 גברים ב 16:00 שידור כאמור ביורוספורט. כרגע שולט בסבב אלי ישראביט אבל העונה רק בראשיתה.
בייקפאנל בטלגרם, לחצו פה לראות את זה!
מאת: עמית נבון