אופניים זה אחד מסוגי הספורט המוצלחים ביותר שיש: הוא מתאים לכל רמות היכולת הפיזית, מהרמה הכי בסיסית ועד לרמות המקצועניות הקשוחות והקשות ביותר. ילדים, הורים, ספורטאים… אופניים זה לכולם. אז הצטרפו אלינו ובואו, מתחילים לרכוב!
בייקפאנל בטלגרם – פוסטים איכותיים על אופניים בשבילך
אופניים זה בריאות וכיף!
לרכיבה על אופניים יש תועלות בריאותיות ברורות: תשפרו את כושר וסבולת לב הריאה, תסייעו לעצמכם לרדת במשקל, וגם היציאה החוצה אל האוויר והתנועה היא משהו קריטי גם לנפש. הטיולים שאפשר לעשות באופניים עם חברים מייצרים חוויות והופכים את כל הפעילות הגופנית למשהו מהנה עוד יותר ולא סיזיפי או משעמם. מחקרים הוכיחו שאופניים עוזרים לנו להישאר צעירים וממש מייצרים אנטי אייג'ינג, לבסוף- סוגי ספורט רבים מייצרים פציעות ספורט שונות, ואלה יחסית נדירות ברכיבה על אופניים.
איזה אופניים ראשונים לקנות?
למתחילים ולאלה שעדיין לא התחילו- ושואלים אותי איזה אופניים לקנות, אני תמיד ממליץ על אופני הרים ולא על אופני כביש, ואופני הרים מסוג "זנב קשיח" – כלומר עם בולם קדמי בלבד. למה? כי רכיבת שטח הרבה יותר נגישה והרבה יותר בטוחה מרכיבת כביש בישראל. עם אופני הרים אפשר לצאת מפתח הבית, ולהגיע לפארק המקומי או אל דרכי עפר מחוץ לעיר במהירות רבה. הם לא יתרגשו מאספלט שבור ולא מעלייה וירידה ממדרכות. אופני הרים זה הכלי הכי נגיש ונכון להתחיל אתו לרכוב בלי להתערבב בין מכוניות. בניגוד להם, אופני כביש מצריכים מחויבות גבוהה יותר, הדרכה וזהירות רבים יותר ולטעמי יכולים להוות שלב אחר בתהליך הכניסה לעולם האופניים.
מתי בכל זאת ללכת על אופני כביש? כאשר אתם מכוונים לכניסה לטריאתלון – אבל זה נושא לכתבה אחרת. האם לקנות אופניים חשמליים? אם אין לכם מגבלה רפואית או שאינכם בגיל מבוגר קנו אופניים רגילים ועשו ספורט – הגוף והנפש שלכם יודו לנו על ההמלצה הזו. מצד שני אם עברתם את גיל 70 או שיש לכם מניעה רפואית מלהעלות דופק אז חשמליים הם גם אופציה.
מתחילים לרכוב – כמה להשקיע?
זו תשובה שאין לה מענה אחד. ההשקעה תלויה בתקציב האישי שלכם. כל זוג אופניים חדש יכול להוות אמצעי טוב לכניסה לעולם הזה, אבל ככל שתתמידו, תרצו ציוד טוב יותר.
בכ 2000 ש"ח כבר אפשר לרכוש אופני הרים טובים, ברמת כניסה שהם מוצלחים ובעלי יכולת לא מבוטלת גם בשטח קשה. בסכומים האלה האופניים יהיו אופני הרים בעלי בולם קדמי פשוט- מזלג אופניים עם מנגנון שיכוך זעזועים שמקל על רכיבה בשבילים משובשים. כדאי לבחור דגם עם אפשרות לנעילת הבולם שתאפשר לכם לרכוב ביעילות גבוהה יותר גם על אספלט. הם בד"כ יכילו שלושה הילוכים מלפנים ו 8 מאחור, והמעצורים יהיו מעצורי דיסק ולא מעצורי חישוק.
ככל שתשקיעו יותר כסף תקבלו אופניים קלים יותר, מערכות איכותיות יותר, אפשרות לוותר על פנימיות בגלגלים ולשים "טיובלס" (עמיד יותר נגד פנצ'רים) ועוד. השמים הם הגבול ובאופניים אפשר להגיע גם לעשרות אלפי שקלים. רוב הרוכבים הרציניים שרוכבים כמה פעמים בשבוע משקיעים בין 10,000-20,000 ש"ח. מתחת לעשרת אלפים זו עדיין נחשבת רמת כניסה.
האם לקנות אופניים משומשים?
זו בהחלט אופציה – אבל היא טובה יותר בתחום הכביש. אופני כביש יכולים להשמר כחדשים שנים ארוכות בידיהם של רוכבים ששומרים עליהם. לעומתם אופני שטח עוברים בלאי מואץ ובקניית אופני הרים כדאי לבדוק הייטב את המוצר לפני קנייתו. עוד על הנושא הזה בכתבה הבאה.
מה ההבדל בין אופני כניסה לאופניים יקרים?
יש סיבה למה כל כך הרבה אנשים משקיעים כל כך הרבה כסף כשהם נכנסים לעומק התחביב הזה:
- משקל- את ההבדל מאופנים יקרים מרגישים בעיקר במקומות התלולים ביותר- אלה שבהם כל קילו נוסף למשקל האופניים משפיע. חלק מהסיבה למשקל היא החומרים מהם עשויה השלדה – קרבון ברמות היקרות לעומת אלומיניום ברמות הכניסה, ומשקל כל החלקים השונים על האופניים.
- הילוכים- שלושה, שניים או אחד מלפנים? המגמה היום היא לרדת לפחות מעבירי הילוכים וגלגלי שיניים מלפנים. כשתעלו לרמות מחיר של 4000 ש"ח ומעלה (בגדול) כבר תקבלו מערכות עם שני גלגלי שיניים מלפנים ו 11 גלגלי שיניים מאחור. הטווח בין קל לקשה ישאר רחב, אבל תהיה הרבה פחות התעסקות עם העברות הילוכים, וגם חוסכים קצת משקל. ברמות המחיר הכי גבוהות כבר עברו ל 12 הילוכים בלבד ללא מעביר קדמי.
- לחץ אוויר בצמיגים- כאמור כאשר עוברים לאופניים מושקעים יותר, חלק מהמעבר הוא לחישוקים וצמיגים המאפשרים לרכוב "טיובלס" – ללא פנימית. זה מאפשר להוריד לחץ אוויר מהצמיגים ומוסיף רמה של נוחות, אחיזה ומהירות, במיוחד במקומות משובשים. גם יש הרבה פחות פאנצ'רים.
- שיכוך כפול או קדמי בלבד- ככל שתשלמו יותר כך תקבלו מזלגות משוכללים וקלים יותר שמקלים על מעבר במקומות טכניים ומשובשים. ברמות מחיר של (בערך, אין פה חוקים חד משמעיים) מעל 8000 ש"ח כבר אפשר לשקול שיכוך כפול לעבירות משופרת עוד יותר.
הצטרפו לדיוור השבועי שלנו:
איך לדעת איזה מידה לקנות?
מידות אופני הרים
המידות של אופני הרים מוצגות בשני סולמות נפוצים: מידות כמו בבגדים (S, M, L, XL), ובמספרים המבטאים אינצ'ים (15, 17, 18.5, 19). האינצ'ים האלה הם למעשה אורך צינור הכיסא באופניים. הגובה שלכם ישמש להערכה של המידה המתאימה ומאחר ובאופני הרים אין המון מידות היא עובדת לא רע. סיכון עולה אם נפלתם בגובה מתאים לשתי מידות או שיש לכם מידות גוף חריגות: רגליים קצרות במיוחד או ארוכות במיוחד ביחס לטורזו- חלק הגוף העליון.
כאשר בודקים את המידות המומלצות על ידי רוב החברות (אופני הרים, גלגלי 29) הטווחים המומלצים די דומים מחברה לחברה אבל אסור לרפרפף ללא ריכוז ולרוץ לקניה. חשוב תמיד להכנס לאתר של המותג אותו אתם עומדים לקנות ולבדוק את המידות המומלצות של אותה חברה.
ראו המלצות משתי מותגים שהם מהגדולים והחשובים בעולם – טרק וג'יאנט ויש הבדלים שחשוב לשים לב אליהם: מידה סמול של ג'יאנט (לגובה 163-172 ס"מ) שווה למידה מדיום של טרק, ואילו המדיום של ג'יאנט (171-180 ס"מ) היא למעשה M/L בטרק. כמו כן בקצוות לטרק יש עוד מידה אחת כלפי מטה וכלפי מעלה.
איך לבחור דגם?
מיתוג מוכר מאפשר לחסוך הרבה אנרגיה ומייצר בטחון שאתם רוכשים מוצר איכותי. לרוב חברות האופניים המובילות בעולם, המייצרות ברמות המחיר הגבוהות, יש גם דגמי כניסה. כאשר אתם קונים אופניים חדשים מחנות משווקת של מותגים מוערכים כגון Trek, KTM, Merida, Rocky Mountain, Giant ורבים אחרים, תקבלו בד"כ אבזור איכותי יחסית (של חברת שימנו) ובטחון שהמוצר שלכם מעודכן וטוב. ברמות המחיר האלה דווקא לא בטוח שכדאי לרכוש מיד שניה, אלא אם אתם מכירים את הרוכש היטב ויודעים שהאופניים במצב מעולה.
בקניית משומש בן יותר משנה צורך בכמה תיקונים, כגון החלפת צמיגים או פריטים אחרים כבר יביאו אתכם להוצאה כספית שהופכת את קניית המשומש לפחות כדאית. דווקא ברמות המחיר הגבוהות יותר יש לקניית אופניים משומשים יתרון הולך וגדל – כיוון שהם מפסידים את רוב שווים לאחר שהפכו משומשים, ובפער הזה יכולות להיות הזדמנויות משמעותיות יותר (אם מצאתם אופנים במצב מעולה).
לא לשכוח לקנות ציוד נלווה
קל להוציא את כל התקציב על האופניים כדי לקנות את הדגם הכי קל וטוב שאתם יכולים, אבל זו טעות- שמרו קצת כסף בצד לכמה פריטים קריטיים:
- קסדה – ברור שחייבים ולא מעיזים לעלות על אופניים בלי קסדה! הן בד"כ עולות בין 200 ל 600 ש"ח אבל כמו באופניים… אין גג עליון. קסדה מעולה של רודי פרוג'קט בחנו פה.
- כפפות – חשוב, מגן על הידיים ברכיבה ובנפילה, מונע החלקות ונעים יותר לרכוב איתן. על כפפות מצוינות של בונטרגר קראו פה.
- משקפי שמש – אנחנו רוכבים רק עם משקפיים לא רק בגלל השמש. משקפיים מגנים גם ממעופפים, אבק, רוח וברכיבה מהירה הם פשוט חובה. אל כל מבחני המשקפיים בבייקפאנל לחצו פה.
- מחזיקי בקבוק ובקבוקי שתיה- חייבים לרכוב עם מים ולשתות כחצי ליטר לשעה. את המים מצמידים לשלדה עם מחזיקי הבקבוק והסט הזה יעלה לכם כ 100-300 ש"ח.
- קיט לתקלות – בתיק אוכף, פנימית ספייר, כפות להחלפת פנ'צר, ורצוי איזה כלי רב שימושי לאופניים – את כל אלה מצמידים לאוכף ובמקרה הצורך לא נתקעים בשטח ומחליפים פנימית. עלות סט שלם כזה כ 200-500 ש"ח.
- ביגוד לרכיבה – בישראל חם ולח ולכן רוכבים עם ביגוד מנדף ומתאים. מכנסי רכיבה באים עם ריפוד לישבן ומקלים מאוד ברכיבה על האוכף, שלמתחילים היא מאוד קשה. הביגוד הזה אינו זול אבל שווה להשקיע.
איפה לרכוב?
בתור מתחילים ברכיבה, אתם צריכים לצבור כושר ובטחון על האופניים. לכן נמליץ לכם להתחיל בהדרגה ובזהירות. רכבו בפארקים עירוניים מוסדרים ושטוחים יחסית או במסלולי אופניים לאורך טיילת החוף- ללא עליות קשות שיכולות לגרום לכם להתיאש בהתחלה. תנו קצת לשרירים וליכולת הלב-ריאה שלכם להתרגל לרעיון של מאמץ על אופניים. רכבו במסלולים קלים, בדרכי עפר טובות או במסלולי אופניים סלולים. התחילו ב 20 דקות של רכיבה פעמיים שלוש בשבוע וכל שבוע תאריכו את הרכיבה קצת יותר. אחרי החודש הראשון תתחילו לגוון גם לעליות, ותגדילו את המרחקים.
כאשר תגיעו לשלב מתקדם יותר והרכיבות שלכם ימשכו יותר, תוכלו להתחיל ולגוון ליעדים אקזוטיים יותר בטבע. בהתחלה במסלולים קלים על דרכי ג'יפים ולאחר מכן בסינגלים. בכתבה הבאה ריכזנו 5 סינגלים למתחילים. אחרי שתתקדמו, תלמדו ותשתפרו תוכלו להנות ממגוון סינגלים מדהימים בשטח שסקרנו עבורכם.
לזכור לאכול ולשתות מעט ברכיבה
הגוף שלנו צריך אנרגיה וחייב נוזלים כדי לתפקד. רוכבים מתחילים שוכחים לפעמים את העובדה הזו ואנחנו פה כדי להזכיר לכם וללמד אתכם. כדי שתוכלו להנות מרכיבות כדאי מאוד שתביאו איתכם מים. בכל שעת רכיבה מומלץ לשתות כ 500 מ"ל מים (כמובן שזה משתנה במזג אוויר שונה ובמשקלי גוף שונים), וכן לאכול מעט מזון קל לעיכול- למשל שני תמרי מג'הול לכל שעת רכיבה. בשעת הרכיבה הראשונה הגוף שלכם יסתדר עם המאגרים שכבר אצורים בו אבל מעל לשעה, ההקפדה על התזונה והשתיה הופכים קריטיים ובלעדיה הרכיבה יכולה להפוך לאירוע לא נעים ומתיש.
מה הדבר האחד הכי חשוב באופניים חדשים?
אחרי שהבנתם את המשתנים השונים והרבים לקניית אופניים, זכרו את הדבר הכי חשוב בהם: אופניים נועדו לרכיבה ולכן האופניים הכי טובים עבורכם הם אלה ש… אתם הכי אוהבים!
אם ראיתם שני זוגות במחירים דומים ואחד מהם יותר מגניב ומגרה אתכם- לכו עליו. תבחרו באופניים שהצבע שלהם הכי יפה בעיניכם, ושאתם מדמיינים את עצמכם יותר שמחים לצאת איתם. קנו מהבטן ולא רק מהראש. אל תתעסקו רק בהשוואת של מפרט, משקל ופרמטרים טכניים. אופניים הם משהו כייפי ושמח והם צריכים לגרום לכם לרצות לצאת החוצה ולרכוב!